Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tuottavuuden lisäys

Yhteiskuntasopimus täysin hakoteillä

Hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus on monessa mielessä tuhoon tuomittu yritys. Yhteiskuntakäsitteen yleisesti hyväksyttyä täsmällistä määritelmää ei ole olemassa. Yhteiskunta kattaa kuitenkin monin verroin laajemman kokonaisuuden kuin vain valtion ja työmarkkinajärjestöjen suhteet, käytännöt ja yhteiskunnalliset vaikutukset. Tämän vuoksi yhteiskuntasopimusta oikeampi ilmaisu olisi puhua valtion ja työmarkkinajärjestöjen välisestä mahdollisesta sopimuksesta.

Kuinka tehdään 20% tuottavuusloikka

VM teki laskelman. Työajan 5% pidennys toisi 11 miljardin kasvun bruttokansantuotteeseen. VM oli siinä oikeassa. Jos tehdään 200 miljoonaa työtuntia ja niistä laskutetaan 55 euroa tunti, lopputulema on 11 miljardin bkt kasvu. Jos tätä laskelmaa viedään pidemmälle, voidaan laskea mitä tarkoittaisi jos 600 000 työtöntä tekisi vaikkapa 1000 tuntia vuoteen ja laskutus olisi tuon 55 euroa. Sehän meinaisi 33 miljardin kasvua kansantuloon.

Suomi suljetusta taloudesta avoimeen kilpailuun

Törmäsin Juha Kilposen kirjoittamaan ja Suomen pankin vuonna 2013 julkaisemaan artikkeliin: "Makrotaloudellisia näkökulmia kilpailuun palvelusektorilla." Tämän blogini lopussa löytyy linkki alkuperäiseen kirjoitukseen.

Kilposen raportti herätti miettimään suomalaisen liike-elämän sulkeutuneisuutta ja erityisesti sitä, mitkä ideologiset muutokset kasvattaisivat kilpailukykyämme.

Katkeruus kansan käyttövoimana

 

Kun kolme tunnettua suomalaista yritysjohtajaa ilmoitti pistävänsä 5 % palkastaan hyväntekeväisyyteen, siitä saatiin negatiivinen asia. Ei auttanut yhtään, vaikka samat johtajat haastoivat muitakin johtajia tekemään samoin.  Asia nähtiin tuomittavana julkisuustemppuna.

Mikä ihmisiä oikein vaivaa? Kyllä jokainen johtajakin tietää, että ei heidän tekonsa pelasta tätä maata. Eikä se myöskään tuo suoraa apua kenellekään, joka hakee töitä. Ja onhan siinä amerikkalaista lähestymistapaa.

Mutta mitä sitten?

Normityöajan pidentäminen vähentäisi kalleimpia työtunteja

Edellinen blogini mainitsi ylityötunnit yhdeksi merkittävistä työn tuntikustannusten nostajista, ja esimerkkinä tuodun taulukon pohjalta näin on Saksaankin verrattuna. Kun ehdotin ylityökorvausten %-korotusten madaltamista, ajatukseni ei ollut se, että tämä toteutettaisiin Sipilän ehdottamalla tavalla: lisäämällä normityöaikaa ja siinä sivussa vähentäen ylijäävien, korkeammin palkittujen tuntien määrää.

Sipilän kysymys 5 %:n tuottavuuden kasvuhyppäyksestä utopiahyppäys

Suomalainen sananlasku sanoo, että joka kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa. Vaikka kyseessä on kysymys, siihen sisältyy jo jonkinlainen esittäjän käsitys siitä, että tämän suuruinen kasvu on saavutettavissa. Muutenhan ei ole mitään järkeä esittää järjetöntä kysymystä. Insinöörin esittämäksi kysymys on huonosti muotoiltu ja epämääräinen, joka antaa monia tulkintamahdollisuuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä