Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Kaikki blogit puheenaiheesta äärimaltillinen palkkasopimus

TES yleissitovuus ja parannukset

Juhanna Vartiainen oli naamakirjassa innoissaan, paikallinen sopimus laajenee, yleissitovuus poistuu. Jouduin pikkasen kommentoimaan. Kuten jokainen tietää, aina on ollut minimipalkka. Adam Smithin, Ricardon ja Marxin aikaan se oli duunarin elinkustannusminimi. Eli se ruokamäärä jolla duunari ja hänen perheensä kesti hengissä. Jos palkka laski, ylimääräinen työvoima kuoli nälkään, pakeni siirtomaihin tai hirtettiin rosvoina. Palkka ei siis pystynyt pahasti laskemaan, siirtomaiden väkiluku kasvoi.

Minulla menee hyvin, kun työnantajallani menee hyvin.

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että kun työnantajalla menee hyvin niin menee minullakin.

Jos työt ovat vähentyneet tai loppumassa, olen aina sanonut että minua on turha pitää täällä istumassa.

Annan täyden tuen hallituksen palkkojen alennukselle, sillä jokainen työtön menettää jokatapauksessa vuosipalkan olemalla työtön.

Kaksi eri asiaa, Sipilä?

Pääministeri Sipilä näyttää tänään vaatineen "kahta asiaa": kustannuskilpailukykyloikkaa ja palkkamalttia. "Näitä kahta asiaa", hän sanoi täsmälleen.

Anteeksi nyt, mutta missä mielessä palkkamaltti on tärkeä asia jotenkin "kustannuskilpailukykyloikasta" riippumatta.

Palkankorotukset saatava avattua

Palkkataso määräytyy luonnollisesti aina sen organisaation eli yrityksen sisällä, johon työtuloskin kohdistuu. Työmarkkinakäytäntöä on laajennettu liitto-, keskusjärjestö-ja valtakunnan tasolle. Olisiko oikeudenmukaisuuden ja tuottavuuden nousun mukaista jakaa tulosta yrityksen sisällä henkilöstölle? Miksi tätä täytyy ohjata koko valtakunnan pelikentän mukaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä