Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Markka takaisin

"Kertoisiko joku vihdoin ja viimein, miksi ruotsin kruunu ei ole samanlaisen uhan kohteena kuin markka olisi?"

No kun Ruotsalaiset eivät halua "vahvaa kruunua" jonka kurssi pidetään 30% ylikorkeana keinotekoisilla sidoksilla ja mielipuolisilla koroilla.

Oletetaan että käyttöön otettaisiin Orava jonka kurssi asetettaisiin 20% liian alas. Tietysti alkaisi keinottelu kurssin korjaamiseksi. Kaikki ulkomaiset sijoittajat ostaisivat Oravaa rajattomasti. Olisi pakko ryhtyä suojaustoimiin. Oravaa myytäisiin vain öljyllä, kullalla, ruualla ja maametalleilla.

Kun koko maailman raaka aine varat olisivat Suomen hallussa, kurssin voisi antaa nousta markkinoiden vaatimat 20% ja kaikki olisivat onnellisia. Sijoittajat saisivat kaipaamansa 20% tuoton, suomi kaiken maailman öljyn ja keskuspankki voisi vaihtaa johtajaansa joka ei kyennyt pitämään alikorkeaa kurssia.

Tuon ajan meillä olisi tietysti täystyöllisyys, velat voisi maksaa rahanvaihto verolla.

Eli oma raha, jos sitä hoidetaan typerästi on haitta, järkevästi niin se on etu. Valitettavasti meillä äänestetään yleensä valtaan typerykset joten on parempi että päätökset tehdään brysselissä tai moskovassa kuin helsingissä.

 

Mun mielestä on kylläkin järkevää pitää euro jos sitä hoidetaan järkevästi mutta ellei hoideta, myös muut vaihtoehdot on mietittävä. Aina kun joku puhuu markan takaisin ottamisesta, hän puhuu kiinteästä kursisista joka on asetettu 20 - 50 % liian korkeaksi. Ei näin ole pakko tehdä, Kiina ja USA ovat jatkuvasti aliarvostaneet valuuttansa. Koska Kiina noudattaa myös järkevää teollisuuspolitiikkaa, se on hyötynyt siitä, USA taas on onnistunut välttämään konkurssin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

J. Gagarin

Mitä Ruotsiin tulee, niin sen kansantalous on noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Lisäksi sen BKT:n koostumus on monipuolisempi, joten kruunun ja markan tilannetta ei voi verrata yhden suhde yhteen toisiinsa.

Ruotsissa on myös viime vuodet harjoitettu tervettä porvarillista talouspolitiikkaa, jolloin oppositiossa istuvia demreita ja muita vasureita ei ole kuunneltu. Siinä on yksi syy siihen, että juuri tällä hetkellä Ruotsi menestyy varsin tyydyttävästi omalla rahallaan.

Suomen kannalta paras skenaario olisi jonkinlainen D-Euro, Saksan markan jatke, johon voisivat kuulua Saksan ja Suomen lisäksi Viro, Hollanti, Luxemburg ja Itävalta. Silloin ei tulisi lainatakuuongelmia eikä huonosti taloutensa hoitavien maiden synnit lankeaisi Suomen maksettaviksi.

Reijo Tossavainen

Gagarin näyttää pikkuhiljaa "järkiintyvän". Itsekin olen puhunut jo pitkään jonkinsorttisesta uuden ajan Hansaliitosta, itsenäisten valtioiden yhteistyöjärjestöstä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Lisäys: Norja ja Tanska pärjäilevät myös omillaan. Euron jako olisi kyllä paikallaan. Etelän maat saisivat itselleen sopivamman arvon valuutalleen.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No sillä ei ole mitään väliä mikä on valutan nimi tai ketä siihen kuuluu, ainut olennainen kysymys on noudattaako keskuspankki järkevää talouspolitiikkaa.

Jos noudattaa, menee hyvin, ellei noudata, menee heikosti.

Ruotsin ja Norjan menestys pohjautuu siihen että ne hinnoittelevat rahansa oikein. Se että joku ruoskii mummoja, ei asiaa auta taikka heikennä.

Selkeästi:
Tyhmyys -> Konkurssi
Fiksuus -> Rikastuminen

J. Gagarin

Norjan pärjäämisen syistä ei nyt kenelläkään liene epäselvyyttä. Pärjäähän se Kuwaitkin omalla valuutallaan.

Tanska on vain hiukan Suomea suurempi talous, mutta sen talousmaantieteellinen posiitio on jotain aivan muuta. Suomi on se "Euroopan umpisuoli", kuten Lasse Lehtinen aikoinaan kirjassaan otsikoi. Eihän Tanskalla silloinkan ollut sanottavampaa valuuttakriisiä, kun markka 90-luvun alussa oli vajoamassa kuin Zimbabwen oravannahat konsanaan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Markan kurssi oli ylikorkea ja markkinoita vastaan ei voi voittaa, toisin kuin Katainen ja Viinanen luulevat. Siispä jos pidät ylihintaa rahalla tai autolla, se aikaa myöten tippuu käypään arvoon. Siispä on turha puhua markan tippumisesta, täytyy puhua sekopäisen politiikan loppumisesta.

Zimbavesta ja Weimarista :
http://rahajatalous.wordpress.com/2011/10/02/usein...

http://rahajatalous.wordpress.com/2010/12/23/kesku...

Sepetius Kangas

Varmaan olet oikeassa, sillä uskoakseni näin tulee tapahtumaan. Kyllä Saksa ja Ranskakin osaa laskea ja mukaan on vielä tulossa Italiakin ainakin sen yritys hallita omaa budjettiaan on kova tällä hetkellä. Uskon että vuoden sisällä pari kolme maata joutuu jättämään leikin kesken. Nimiä en povaa. Ehkä silloin uskotaan, että säännöksiä joita on laadittu talouden pitämiseksi kunnossa euroopassa on laadittu siksi, että niitä myös noudatetaan. Mitään muuta keinoa ei selviämiseen ole. Monelle maalle se on työn ja tuskan takana. Myös Suomelle joka on kovaa vauhtia velkaantumassa lisää. Katse on käännettävä omaan talouteen. Eikä mietittävä koko aikaa miten muiden pitäisi tehdä (toki sekin tärkeää on, mutta muutkin niin tekevät) kun oma talous pysyy kunnosssa niin silloin on hyvä olla itsenäinen myös neuvotteluissa vaikka kuinka pieni maa oltaisiin.

Matias Gerlich

Auvo Rouvinen, voisiko olla mahdollista että lopettaisit uskomasta siihen Soinin ja Väyrysen teesiin jonka mukaan Suomi olisi aika samanalainen maa kuin Ruotsi. Asia on nimittäin niin että Ruotsin vauraus on hyvinkin pitempää perua kuin suomalaisten yli-investointeihin, sotakorvauksiin sekä vasta aivan viime vuosina tapahtunut BKT-vauraustuminen. Ruotsin saamat ulkolaiset investoinnit ovat valtavan paljon suuremmat kuin Suomen. Ruotsi tunnetaan maailmalla valtavan paljon paremmin kuin Suomi. Ruotsilla on vanhan vaurautensa, traditioidensa sekä monikulttuurisuutensa kautta huomattavasti laajemmat ulkolaiset verkostot sekä finanseissa ja ulkomaankaupassa kuin piskuisella Suomella.

Sanalla sanoen: Soinin ja Väyrysen (ja ehkä myös Arhinmäen) illuusiot siitä, että Suomi voisi toimia kuten Ruotsi ovat täyttä hölynpölyä. Se, että Soini ja Väyrynen ovat henkisesti impivaaralaisia ei liene monellekaan yllätys. Erikoisempana pidän sitä että mitä ilmeisemmin korpikommunismin kautta tuota impivaaralaisuutta ilmenee siis myös Vasemmistoliitossakin.

Ja lopuksi esimerkki markan "menestyskertomuksesta". Markka menetti vuosina 1913-2002 arvostaan n. 99,95%. Yksi vuoden 1913 markka vastasi ostoarvoltaan noin 2000 markkaa vuonna 2002 (jos emme huomioi rahanuudistusta vuodelta 1963 eli kahden nollan ottamista pois luvuista). Markka osoittautui pienessäkin kriisissä lähes roskarahaksi. Se menetti arvostaan 1914-1920 lähes 90% ja taas n. 90% v. 1939-46. Se menetti myös n. 90% arvostaan kylmän sodan vuosina ja ehti vielä viimeisinä vuosinakin menettää n. 50%. Että sellainen roskaraha.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kuinka on mahdollista, että Suomesta tuli teollistunut ja vauras hyvinvointivaltio huolimatta noinkin huonosta valuutasta kuin markka? Argumentoinnistasi päätellen maalla, jolla on ollut noin suuren osan ajastaan ollut oma heikko valuutta, tulisi tällä hetkellä olla kehittymätön agraarivaltio.

Kuinkas piskuinen Viro sai taloutensa kasvamaan ennen euroon liittymistään vasta vähän aikaa sitten?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No mä oon kommar joten tietystikkään en pidä esikuvan ruotsia vaan kiinaa. Siellä osataan valuuttapolitiikka ja teollisuuspolitiikka.

Ja mihin me niitä ulkomaisia investointeja tarvitaan vaikka, kuten yllä kirjoitin, niitä tulisi enemmän kuin liikaa jos politiikka olisi oikeaa.

Tässä tilanteessa euro on hyvä ratkaisu mutta monet sen puolustajien argumentit ovat 1600 luvulta, totta kai mä sellaset sadut kumoan.

Suomen talouden kehitys josta näkyy että kasvu taittui 1989 :
http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/index.php#Uuslib...

---
Ja olen kyllä soinin argumentit kumonnut:
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89075...

Väyrysen juttuja en ole lukenut joten en voi niitä kommentoida.

Aki Häkkilä

Pitäisikö meillekin saada riittävä parilla taalalla päivässä elävä köyhälistötyövoimareservi kuten Kiinassa?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Meillä on se. Suhteessa elinkustannuksiin jopa halvempi. Kiinalaisten duunareiden ostovoima on kaupungeissa samaa luokkaa kuin EU duunareiden. (en muista lähdettä, joko taloussanomat tai kauppalehti)

Homman idea on se että kiinalaiset pitävät juanin kurssia 20% alle käyvän hinnan. mikä takaa tietysti kilpailuedun. Heille ei ole merkitystä muutamalla dollarilla vaan sillä että saavat tehtaat haltuunsa pelkästään antamalla niille luvan muuttaa maahan.
-

Jos joku olisi väittänyt 1988 että suomen harvat kapitalistit (siis omistajat) siirtävät tehtaansa kiinaan tukeakseen kommunistisen puolueen voittokulkua, olisin epäillyt hänen olevan hiukka ajattelematon. Enää en epäile.

Mä tosta Kiinan ihmeestä blokkasin (siinä kommentoija antoi tekstistä helvetin hyvän marxilaisen analyysin, kantsii lukea ja näkee etten mä oo erehtymätön.) :
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90737...

Aki Häkkilä

Nojaa, siinä marxilaisessa analyysissä hämmennetään vaan käsitteitä, mutta ei siinä paljoa uutta ole. Hämmästyttävää on se, että väitetään ettei osto-myynti-tapahtumaa ole ollut sen takia, että raha ei ole vaihtanut omistajaa.

Velkakirja lienee vanhimpia rahan muotoja, tuossa tapauksessa voitaneen olettaa, että kauppiaan maksusitoumusta ei kuitenkaan yleisesti kelpuuteta maksuvälineeksi. Mikään mahdottomuus se ei kuitenkaan ole.

Osto- ja myyntiprosessin näkeminen ei arvoa tuottavana on outoa sekin. Jos tuotteen saatavuus paranee, nousee sen arvokin. Myynti- ja jakeluprosessit huolehtivat juuri siitä. Toinen vaihtoehto on lähteä itse hakemaan haluamaansa tuotetta valmistajalta (ja maksaa lisäkustannukset).

Kiina taas on vasta äskettäin lakannut saamasta kehitysapua. Se selittää korkean suhteellisen ostovoiman. Yksinkertaisia perushommia tekemään löytyy väkeä jonoksi asti, ongelmana on lähinnä kaupunkien räjähtäneet elinkustannukset. Maaseudulla elää edelleen ihmisiä äärimmäisen pienillä tuloilla.

Japanilaiset eivät perinteisesti ole siirtäneet tuotantoaan Kiinaan, virallisena perusteluna ainakin on ollut laadun puute. Äskettäin oli Kauppalehdessä juttu yritysten palaamisesta Kiinasta (jos tuotteen ehdottoman määräävä kysyntätekijä ei ole hinta, vaan esimerkiksi laatu monissa muodoissaan). Saksassa on jo vuosikaudet puhuttu insinööripulasta ja jo muutama vuosi sitten Talouselämässä(?) uutisoitiin firmojen olevan tulossa takaisin.

Tuotantolinjoja saksalainen varmasti edelleen Kiinaan myy mielellään. Ne joutuu kuitenkin uusimaan muutaman vuoden välein.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No se kommentti kylläkin on oikea mutta marxia on aika vaikea tiivistää lyhyesti. Ellen väärin muista, Ricardon differantaalikorko oli 15 sivua, marxilla yli sata. Suhde oli ainakin tuo, en sivumääriä muista.

Tuossa kaupan arvon muodostuksessa hän on tietysti oikeassa koska tuotteen hinta on annettu markkinoilla (jos markkinoilla on kilpailua, yritys toimii hinnan ottajana) ja tuotantokustannukset taas riippuvat yrityksen todellisista kustannuksista. Siispä erotus eli myynti tapahtuma on yritykselle kulu. No kyllähän siinä jaaritellaan varmaan sata sivua mikä osa kaupan työstä on oikeasti arvoa luovaa ja mikä turhaa kulua mutta minun järkeni ei riitä asian selvittämiseen.

Jos oletamme asbraktin tilanteen :
Tuotteen hinta markkinoilla 100
Yrityksen tuotantokustannukset 50
Se käyttääkö yritys myyntimiehen palkkaan 50 vai 5 tekee vain loven yrityksen tulokseen, ei muuta noita kahta seikkaa.

Tietysti tullaan myös käsitteeseen monopoli kapitalistien voitonjako jossa mainostus ja myynti muuttuvat tärkeiksi käsitteiksi mutta niistä en tajua mitään. Siis marxilaisittan, kapitalistisen (siis valitsevan) näkemyksen tunnen jossakin määrin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Näköjään kaikki kuvittelevat että pienempi euro olisi parempi. Näinhän ei tietenkään ole. Fiksumpi euro olisi parempi mutta pienuuden hyötyjä on turha haaveilla.

Tämän hetken ongelmana on että euro alueen maiden kilpailukyky on erilainen. Kreikan euro on liian kallis, Saksan euro liian halpa. Niimpä Saksa voi viedä Kreikkaan mutta Kreikka ei Saksaan. Josta seuraa että kreikka velkaantuu.

Jos tekisimme pienemmän euron, suomi olisi kilpailukyvytön suhteessa saksaan ja siten saisi kreikan nykyisen paikan. Jos järjestelmä on sellainen että 20% sen jäsenistä joutuu saippuatehtaaseen, järjestelmän pienentäminen ei auta asiaa, sama 20% sinne menee kuitenkin, se että menijä vaihtuisi kreikasta suomeksi olisi ainut muutos.

--------
Nykysin euro alueen kurssi ulospäin on siedettävä, alue itsessään on ollut vientiylijäämäinen mutta heikoin lenkki, nyt kreikka, pienessä eurossa suomi tipahtaa.
--------

Se ettei eurosta eroaminen ole mitenkään rationaalista nykytilanteessa on selvää mutta täytyy pitää mielessä että pieni valutta, jos sen kurssi määritellään järkevästi eli aliarvostetaan, on aivan yhtä hyvä kuin suurikin. Alueen koko tietysti luo suuremmat paineet mutta toisaalta mahdollisuus joustavaan kurssipolitiikkaan antaa etuja.

Siispä ne raha asiantuntijoiden lausunnot pienen valuutan haitoista pohjautuvat olettamukseen että pienen valutan alue automaatisesti käyttäytyy typerästi. Näinhän ei ole pakko tehdä.

Matias Gerlich

Mitä siis Suomen pitää tehdä? Olla mukana EU:ssa, sen ytimessä, sekä tukea sitä politiikkaa että EU:sta tulee liittovaltio. Yrittäkää jo ymmärtää että ei modernissa maailmassa millään 1930-luvun kansallisvaltio-orientaatiolla pärjätä. Haasteet ovat globaalit, uhat ovat globaalit, vastaukset pitää myös olla globaalit. Auvo Rouvisenkin duunarimiehenä pitäisi tajuta ettei myöskään ay-liike kansalliselta pohjalta voi taistellla monikansallisisten jättiyritysten palkanpolkemista vastaan. Ay-liikkeenkin pitää integroitua kansainväliseen edunvalvontataisteluun, yhdessä muiden EU-maiden ay-liittojen kanssa. Ja tarvittaessa myös vaikkapa Atlannin takaisten liittojen kanssa. Se merkitsee silloin sitä, että minkä tahansa suuren firman on neuvoteltava sellaisen ay-liiton kanssa joka edustaa firman kaikkien tehtaiden työtekijöitä vaikkapa Suomessa, Brasiliassa, Saksassa, Romaniassa, Turkissa jne...

Tässä se on ay-liikkeenkin tulevaisuus.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tässä argumentoinnissa oli sentään jotain järkeä. Miksi tätä ei ole aiemmin tuotu enemmän esille?

Maailmalla on nyt tapahtumassa tulojen globaali uusjako teollistuneiden ja kehittyneiden maiden työväestön ja köyhien kesken. Länsimaisella työläisellä ja köyhällä on vielä pitkä matka tiputtavana, ennen kuin hän saavuttaa aasialaisen ja afrikkalaisen duunarin ja köyhän elintason, ja heillä puolestaan on kiivettävää tuloeron umpeen kurouksessa.

Sitten on vasta tasapaino saavutettu, kun kaikkien maailman duunareiden ja köyhien tulot/capita ovat yhtä alhaalla jossain esim. 3000–6000 dollarin tasolla vuodessa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Joo, kyllä tarvitaan globaalia edunvalvontaa ja nyt on menossa tasaantuminen, siis maailman tulot tasautuvat. Tosin näyttää hiukan että 400e kk tasolle, ei 3000.

Tuossa jutussa toin esille vain sen että euro uskovaiset puolustavat euroa väärillä argumenteilla ja se johtaa väärään ratkaisuun.

Nykyisen politiikan vaatima ratkaisu on tulojen pudottaminen sisäisellä devalvaatiolla eli palkkojen alennuksella ja konkursseilla siihen 400 e tasoon. Sama munaus kun Viinanen yritti. Se ei tule onnistumaan.

Saksa teki sen:
"Joulukuun 8. 1931 jolloin kuudesosa koko Saksan työvoimasta oli työttömänä alensi Henrich Bruningin hallitus useampia palkkoja 10-15% palauttaen siten ne neljä vuotta aikaisemmin vallinneelle tasolla. Hallitus määräsi myös teollisuuden alentamaan tuotteiden hintoja 10% ja alensi vastaavalla määrällä vuokria, rautateiden matkalippujen hintoja, rahtimaksuja sekä kunnallisista palveluista perittyjä taksoja. Aikaisemmin valtion työntekijöiden palkkoja oli alennettu viidenneksellä ja palkkojen, palkkioiden ja muiden tulojen verotusta oli kiristetty voimakkaasti. Myös työttömyysavustuksia supistettiin. Seuraavana vuonna työttömyys kohosi viidennekseen koko Saksan työvoimasta ja sitä seuraavana vuonna Hitler kohosi valtaan."
Kenneth Galbraith, Raha, s.179

Hitler aloitti suurimittaisen lainaamisen ja poisti työttömyyden 1935 vuoteen mennessä lähes kokonaan. Hitler oli keksinyt keinon työttömyyden poistamiseksi jo ennen kuin Keynes oli onnistunut selittämään miksi se yleensä syntyi. s.246

Tekijä / esittäjä Galbraith, John Kenneth
Teoksen nimi Raha : Mistä se tulee, minne se menee
Julkaisutiedot Porvoo ; Hki ; Juva : Wsoy, 1979 (Juva)

---------

Siispä kun käymme miettimään euron tulevaisuutta, täytyy luopua noista harhaopeista tai historiaa näyttää tältä :
http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/lehti/eu/ekp.html

. suvituuli

Kirjoituksessa on hyvä pointti Suomen ja Saksan välisestä kilpailukyky-erosta.

Tätä ei tarpeeksi tuoda esiin. Suomi ei pärjää Saksalle.

Vanhan Saksan markan ja euron välinen vaihtokurssi oli Saksalle varsin epäedullinen. Erityisesti Ranskaan verrattuna. Tästä Saksa ja varsinkin Saksan vientiteollisuus kärsikin euron alkutaipaleella.

Mutta eikös ne pirulaiset laittaneet pystyyn uuden ohjelman, jonka seurauksena viimeiset kymmene vuotta Saksassa esim. palkansaajien reealiansiot ja asuntojen hinnat ovat käytännössä polkeneet paikallaan.

Pysyykö - tai valuuttajärjestelmästä riippumatta - pysyisikö Suomi tälläisessä tuottavuuskilpailussa Saksan kyydissä? Ei pysy.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitäs, Auvo, olisit mieltä sellaisesta eurosta, jossa luovuttaisiin rahapolitiikasta ja siirryttäisiin vakaaseen rahajärjestelmään, eräänlaiseen valuutan perustuslakiin? Tässä järjestelmässä EKP:n korvannut "rahapaja" synnyttäisi vuosittain esim. 2% lisää rahaa rahakantaan ja jakaisi tämän uuden rahan jokaiselle euromaan valtiolle kulutettavaksi.

Se, kuinka paljon kukin valtio saisi, pohjautuisi esim. väkilukuun, BKT/capita, tai muuhun järkevään mittariin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

En lähtisi linjalle 2% tai mikään muu tiukasti sidottu määrä vaan EKP:n tehtävän määrittelyn muuttamiseen. Sen kuuluisi olla (näin äkkiä yritän runoilla) :

- Työttömyyden pitäminen alle 5%
- Julkisen sektorin turvaaminen
- Vaihtotaseen tasapainottaminen pitkällä aikavälillä

Nykyinen tavoite, inflaatio alle 2% aiheuttaa tuhon. Mä siitä kirjotin :
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87732...
ja
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89985...

-----
EKP todella saisi rahoitta valtioita suoraan. Nykyinen tilanne, on älytön:
EKP -> 1% korko -> Pankki -> 10% korko -> valtio

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

No entä jos laitettaisiin sitten 5%-tasolle, eikä mitään tehtäviä? Hoidetaan finanssipolitiikalla muut, mutta kaikki tietäisivät ja voisivat luottaa 5% rahakannan lisääntymiseen.

Miksi ei?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

talous muuttuu koko aika, tuo määrittely saattaisi olla jossakin vaiheessa ongelmallinen.

Parempi määritellä päämäärä ja antaa ammattilaisten hoitaa keinot kuin määritellä keinot.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

talous muuttuu koko aika, tuo määrittely saattaisi olla jossakin vaiheessa ongelmallinen.

Parempi määritellä päämäärä ja antaa ammattilaisten hoitaa keinot kuin määritellä keinot.

Ammattilaisiin ei voi luottaa, varsinkaan poliittisiin, koska ovat ensisijassa eturyhmänsä ajajia ja usein myös psykopaatteja tai sosiopaatteja. Voin lyödä vetoa, ettei Nicholas Sarkozy ole aivan terve. Aivan varmasti vähintään narsistinen persoonallisuushäiriö ja kansakunnan edun sijaan ajaa omaa valta-asemaansa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No en sarkosyyhyn kantaa ota mutta Risto Jonsson kirjoitti Clintonista ja USA pressan hommasta että siinä täytyy olla, en tarkkaa kuvausta muista, narsistinen ainakin.

Mutta, en minä kyllä sarkosyä ammattilaisena pitäisi. Tarkoitin keskuspankin johtoa. Tietty tavoiteasettelu, työttömyys kurissa, valtion talous kunnossa ja ellei ole nin 15 minuuttia hirsipuuta teilaamisen jälkeen. No, ehkä pelkkä lopputili ilma erorahoja riittäisi. Peruspäivärahalla tietty.

Ei tuollaiset hommat paljoa vaadi, kuka tahansa normaalijärkinen voisi hoitaa euroopan kuntoon, vaan kun ei ole vastuuta eikä halua niin kukaan ei hoida.

Ville-Kalle Guggenheimer

Eurossa eläminen käy yhä mielenkiintoisemmaksi. Tavalliset suomalaiset saavat näillä näkymin vain sivusta seuraten katsella kun rahat meni, mutta Euro jäi.

Tehtiin tässä niin tai näin, meidät on laulettu eurosuohon. Emme enää tiedä olemmeko suossa pää ylöspäin vai pää alaspäin. Keskimäärin on kuitenkin kehnosti.

Laulun aloitti raippasti "Rapa-Ripa" Ahon johtama keskustakuoro, bassosoolon esitti "Paavo Pesusieni" Lipponen ja tällä hetkellä duettona laulavat "Jaska Jokunen" Katainen, josta kaikki Euroopassa kysyvät kuka ihme on tuo aina ujosti itsekseen hymyilevä pyöreäpäinen poika, ja ilkiöksi luultu "Tellu" Urpilainen, joka vain haluaa "Eppu" Stubbín hyväksyntää. "Eppu" se vaan soittelee miniflyygeliään ihaillen Monnetin rintakuvaa. Taustalla hymisee kansakunnan kopin katon harjalla makaileva "Ressu" Niinistö, tuo voittamaton Sininen Paroni, jolta ei koskaan saa mihinkään selkeää kannanottoa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Mä sain Niinistöltä kommentin, käväsin pubissa ja Niinistö tuli pitämään kättelytilaisuutta. Kysyin mitä mieltä on keskuspankki rahoituksesta ja sanoi että tällä hetkellä se on ainoa vaihtoehto.

Ilaskivi blokkasi kanssa aiheesta muutama viikko sitten nimellä, se on sitten setelirahoituksen aika.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Miniflyygeliä soitti sarjakuvassa Amadeus, ei suinkaan Eppu.

Eppu oli se Tellun velipoika, joka kuskasi sitä riepua ympäriinsä peukaloaan imien. Jätän jonkun muun arvailtavaksi, kenen tämän päivän suomalaisen poliitikon toiminta vastaa kuvatunlaista käytöstä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Soinia varmaan tarkoitat, sehän on sellainen syrjään vetäytyvä hissukka.
Puolueelle uskollisena ja hallitustyöhän tyytyväisenä loikoilee

t. piiroinen

Setelirahoitus ja hyperinflaatio on ollut oma varma veikkaukseni jo v. 2008 alkaen. Niin dollari kuin euroalueellakin.

. suvituuli

Kuten yleensä - ajoitukseen tämän kaltaiset "veikkaukset" yleensä kaatuvat. Niin tämäkin.

Ette ole ollut väärässä kuin 5 vuotta! Toinen maailmansotakaan ei kestänyt sen kauempaa.

Toisekseen, setelirahoitus on alkamassa - vasta - juuri nyt. Milloin veikkaatte hyperinflaation alkavan? 2025?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No hyperinflaatio alkaa silloin kun ostovoimaa on reilusti enemmän kuin kysyntää ja rahaa.

Eli ei koskaan jos järkeä käytetään, ellei käytetä, ensi maaliskuussa.

Käsittääkseni inflaation kurissa pitäminen on helppoa. Verotetaan liika raha pois. Toisaalta, jos ekp painaa kreikan velkojen edestä euroja, se 400 miljardia uppoaa meikäläisen tallelokeroon eikä aiheuta mitään muutoksia hintoihin. Ei edes euron devalvoitumista.

Eli inflaatioon päästäkseen joutuisi painamaan ehkä 8000 miljardia. Hyperiin tarvittaisiin kolme tai neljä nollaa lisää.

. suvituuli

Kiitos vastauksesta.

Tarkoitin kysymyksen Tapio Piiroiselle.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

no USA sen on ottanut käyttöön mutta inflaatiota ei ole kuulunut. Eikä talouskasvua. Eräs syy on kiinan tapa pitää valuuttakurssi edullisena, toinen on rahoituksen kohdentaminen :
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2008/...

Jarmo Makkonen

"Lisäksi sen BKT:n koostumus on monipuolisempi"

Kannattaa varmaan miettiä miksi Ruotsin talous on monipuolisempi tai miksi Suomen ei ole.

Artturi Noitalahti

"Aina kun joku puhuu markan takaisin ottamisesta, hän puhuu kiinteästä kursisista joka on asetettu 20 - 50 % liian korkeaksi."

Kukahan tällaista on esittänyt? Kaikki tajuavat, että jos markkaan palataan, palataan kelluvaan markkaan.
http://www.hs.fi/talous/VMn+ylijohtaja+Euron+j%C3%...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No jokainen lehti ja bloki juttu lähtee siitä että pieni valuutta jota ei voi puolustaa. Siis kiinteä kurssi.

Mikä olisi täysin älytöntä. Sitä vastoin liian alhaiseksi määritelty kelluva kurssi jota keskuspankki pitäisi alhaalla tuki myynneillä, olisi paljon fiksumpi. Sillähän olisi käytössä setelipaino eli mahdollisuus puolustaa liian alhaista kurssia rajattomasti.

Tuo linkkaamasi juttu on ensimäinen täysjärkinen:
--------
"Pikkaraisen mukaan Ruotsin ja monen muun maan kokemukset kelluvasta valuuttakurssista ovat erittäin hyviä.

"Myös 1990-luvun puolivälissä Suomen rahapolitiikka perustui kelluvaan valuuttakurssiin ja se toimi erittäin hyvin talouden tasapainottajana", hän sanoo."
--------

Tietysti liian alhaiseksi määritelty euro olisi yhtä hyvä.

Artturi Noitalahti

Luemmekohan me samoja kirjoituksia? Itse olen havainnut, että kahlittuun markkaan paluusta jauhavat vain euron kannattajat, ja hekin puhtaasti propagandasyistä. He eivät jostain syystä suostu kertomaan, että miksi Suomi ei voinut jatkaa myös uuden vuosituhannen puolella sillä samalla valuutalla ja rahapolitiikalla, jolla selätimme 90-luvun laman.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

En tiiä mitä sä luet, mulle tulee hesari ja kauppalehden uutiskirje, taloussanomat luen aina ekana. Joskus krugmanin kolumneja. Raha ja talous blokia seuraan. facessa paria raha ryhmää.

Se että euron kannattajat siitä puhuvat on totta. Tosin, muut eivät puhu mitään. Mä oon sen keskuspankkirahotuksen kannalla eurossa mutta jolleivät siihen ryhdy, euro hajoaa konkurssiin ja siksi aloin tuosta kurssipolitiikasta kirjoittaa.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Yön yli mietittyäni, vastaus on, että eurooppaprojekti lakkaisi olemasta. Kaikki muutkin kun tekisi samoin, vältyttäisiin katastrofeilta, asiat palautuisi pre-euro aikaan, mutta eurooppaprojekti epäonnistuisi. Siksi, markkaa ei oteta takaisin. Eurooppaprojektin ei haluta epäonnistuvan. Se on niin suurella vaivalla tehty. Siitä huolimatta, että mm. kaukoaasia vetää hyvin, vain sen takia, että siellä ei ole mitään EUta muistuttavaakaan poliittista dinosauria. Siellä on vain intoa tehdä asioita reaalitalouden maailmassa." Risto Aallonharja

Näin olen itsekin miettinyt. Ja koska minulla ei ole keskusteluun talouspoliittista näkökulmaa lisättävänä pelkän pienyrittäjäkokemukseni pohjalta, kiitän blogin isäntää ja kommentaattoreita erittäin valaisevasta keskustelusta, joka vahvisti näkemystäni taloudellisen itsemääräämisen puolesta.

Oma panokseni tähän keskusteluun on Markan virallinen tunnusbiisi:
http://www.youtube.com/watch?v=rSJIguLKsfM

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Asiaa.

Häiritsee tuo puhuminen 20% koroista markassa. bshit

Toimituksen poiminnat