Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

EU ei ole oppinut mitään 1930 lamasta

EKP joka uskomattoman kovapäisenä ei ole oppinut mitään 30 luvun lamasta, lisää rahan tarjontaa pankkien kautta. Silloin opittiin ettei rahan tarjonnan lisääminen auta mitään mikäli lama on päässyt itseään vahvistavaan kierteeseen. Ainoa  koetellusti toimiva on finassipolitiikka elikkä valtion aktiivinen työllistäminen. Lama taas on kaikissa velkamaissa varma koska vaaditut leikkaukset pakottavat irtisanomaan vähäisetkin työläiset. Ja ei kukaan niin hullu ole että investoisi nykytilassa. Vaikka sillä voisikin saada hyvän tuoton, samaan tuottoon pääsee keinottelemalla valtioiden veloilla. Elikkä Suomi on saanut noin 50 miljardia lisävelkaa ilman että se olisi auttanut ketään.

 

Hurri

"Jos Suomi vastaa vaikkapa kahdesta prosentista, kertyy vastattavaa pyörein luvuin 50 miljardia euroa."

"EKP ilmoitti ryhtyvänsä tarjoamaan euroalueen pankeille entistä pitkäaikaisempia, peräti kolmen vuoden mittaisia, keskuspankkiluottoja. Kyse on kriisiajan poikkeusrahoituksesta, jota EKP tarjoaa ennalta rajoittamattoman määrän."

 

"Vakuudet tuskin muodostavat ongelmia, sillä EKP ilmoitti samalla höllentävänsä jo tähänkin mennessä kriisin mittaan useita kertoja keventämiään vakuusvaatimuksia. Esimerkiksi Kreikan valtion velkakirjat ovat kelvanneet vakuudeksi jo ennen tätä uutta vakuusvaatimusten kevennystä."

 

"Talouden vyönkiristykset merkitsevät kriisimaille laman syvenemistä ja ennemmin julkisen talouden heikkenemistä kuin vahvistumista. Julkisen talouden alijäämäisyys ja velkaisuus ennemmin pahenevat kuin paranevat."

 

"Mutta Kreikan jälkeen yksityisillä rahoittajilla ei ole senkään vertaa vaaraa.

Lupaus on omituinen ja voi osaltaan pahentaa kriisiä siitä syystä, että se on omiaan ärsyttämään kriisitoimien kustannuksia arvostelevia kansalaisia ja kansanedustajia kautta euromaiden.

Moinen ärsytys on tyystin turhaa, sillä joka ikinen pankkiiri ja kansainvälinen korkosijoittaja ymmärtää europäättäjien suojalupaukset nollan arvoisiksi. Yksityisten rahoittajien asema on kriisin mittaan vaihtunut moneen kertaan."

 

 

 

 

 

Kvantiteettiteoriasta

Fisherin lain mukaan on mahdollista ettei rahan määrää voida lisätä. Suurin osa rahan tarjonnasta on talletuksina pankissa. Näitä syntyy kun pankeista lainataan ja tallennetaan. Ellei lainata, ei myöskään tallenneta. Jos voittomahdollisuudet ovat riittävän heikot, kukaan ei lainaa. (Raha s.228)

 

"1930 vallitsi usko Sayn lakiin. Lain mukaan jokaisesta tavarasta maksetaan jollekin ja siksi taloudessa ei voi vallita ostovoiman puutetta. Hintojen, palkkojen ja korkojen liike ohjaa talouden kohti tasapainoa täystyöllisyyden vallitessa. Jos ihmiset säästivät liikaa, tämä alensi korkoja ja siten aikaansai investointeja ja alensi korkoja mikä alensi säästämistä. Myös tavaroiden hinnat laskivat liikaa säästämistä seuranneen tilapäisen ostovoiman alenemisen seurauksena. Tämä rohkaisi ostamista ja alensi samalla tuloja joista säästöt tehtiin. Sayn laki hallitsi taloustiedettä 100 vuotta. Sayn laki on merkittävin esimerkki taloudellisten ideoiden vakaudesta silloinkin kun ne ovat vääriä." (Raha s.239)

 

Elikkä EKP uskoo lakiin joka kumottiin kokeellisesti 1933. Tuota teoriaa kannattaa nykypäivänä enää Itävaltalainen koulukunta josta on käytetty myös nimitystä Mystikot ja Woodoo taloustieteilijät. (Heidän näkemyksensä kietää kokeellisen tutkimisen, tilastot ja näkyvän maailman.)

 

Noin järkipäräisesti ajatellen, ainoa keino, ellei hyväksytä yleisiä töitä esim. leikkausjonojen hoitamisena, terveydenhoidon, koulutuksen jne elvyttämisenä, on jakaa rahaa työttömille, niin että kulutus lähtee nousuun ja tuo valtioille verotuloja joilla ne voivat maksaa velkansa. Sitä vastoin politikoilla noita rahoja on turha työntää, heidän neroutensa on nähty. Rahat jaettaisiin sadalle parhaalle kaverilla jotka taas kiikuttavat ne Kiinaan. (Kiinassa on vallassa kommunistit jotka ymmärtävät rahaasioita joten raha menisi rahan luo.)

 

 

Kenneth Galbraith, Raha

Hurri - http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2011/12/14/uppoaako-suomi-eurolaiv...

Blokini USA elvytys, väärin ymmärrettyä Keynesiä -

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2008/12/03/usa-elvytys-vaar...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Noin järkipäräisesti ajatellen, ainoa keino, ellei hyväksytä yleisiä töitä esim. leikkausjonojen hoitamisena, terveydenhoidon, koulutuksen jne elvyttämisenä, on jakaa rahaa työttömille, niin että kulutus lähtee nousuun ja tuo valtioille verotuloja joilla ne voivat maksaa velkansa."

Kai tuosta järkiperäisestä ajattelusta saa myös tiedon sen verran etukäteen, että ehtii irtisanoutua työstään ennen kuin tuo järkiperäinen ajattelu otetaan käyttöön?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No yleensä noista ei tiedoteta. Ensimmäinen merkki on kun uutisissa kerrotaan talouskasvun ylittäneen 10% haamurajan.

Ensivuoden alusta peruspäiväraha nousee 120 e kk, ansiosidonnainen 170 e kk.

Toisaalta, turha on irtisanoutua, tekee vaan vähemmän töitä ja pyytää pomolta todistuksen. Sen kun esittää sossussa, saa 2000 e kk laiskan miehen lisää. Summa on tietty verovapaa.

K Veikko

Valtion työllistäminen tarkoittaa myös työn jakamista. Siis palkan jakamista.

Jos palkkoja ei alenneta on työn jakamisesta aiheutuva lisäkustannus otettava pääomapiireiltä. Käytännössä se tapahtuu niin, että tuo tehdas, joka palkkaa lisää työntekijöitä, myydään ulkomaisille velkojille, esim kiinalaisille. Kiinalaiset sitten lähettävät saamaansa tehdasta vastaan meille tavaraa, joka jaetaan työntekijöiden kesken palkkana.

Tällä tavalla kenenkään ei tarvitse tinkiä palkasta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No noita rahan hankkimiskeinoja on historiassa aika paljon.
- Somaliassa laivasto verottaa ohikulkijoita.
- Kaikkein helpoin olisi tietysti painaa seteleitä. (USA)
- Toinen yhtä helppo olisi lainata keskuspankilta. (USA)
- Kolmas, myydä kuusta löytyvään kultaan sidottuja osakkeita (uusi innovaatio)
jne.

Se on kuitenkin selvää ettei pankkien raha lähde kiertoon, lainasi sitä niille vaikka kuinka paljon. Kukaan ei uskalla tuhlata.

K Veikko

Unohda raha. Ajattele miten tavaravirrat käyttäytyvät.

Mainitsemasi kaino, esim seteleiden tai (kulta)osakkeiden painaminen, eivät mitenkään lisää jaettavan tavaran, hyvinvoinnin, määrää. Ne vain lisäävät samasta hyvinvoinnista kilpailevan rahan määrää. Siis alentavat vanhojen työntekijöiden reaaliansioita uusien, pakkotyöllistettyjen, kustannuksella.

Esittämäsi keinot toimivat jos halutaan nykyinen elintaso jakaa uudelleen, useamman kesken. (Onko inflaation tuoma uusi jako sitten oikeudenmukainen on kokonaan eri kysymys.)

Tietenkin voidaan lähteä myös siitä, että tarkoituksena on huijata työntekijät jakamaan ansionsa työtä tekemättömien kanssa mutta se taas on politiikkaa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Ongelmana ei ole tavaran määrä, se kyllä riittäisi vaikka miten. Teollisuuden käyttöaste on alle 80% ja työttömyys 20% luokkaa.

Siispä ongelmana on ostovoima. Esim minulla olisi tarvetta uudelle urheilumallin mersulle ja mersun tehtailla taas työttömyyttä. Mulla vaan ei ole hintaa jolla voisin ostaa.

Tosin, ongelma poistunee, muutan nimeni Pankki Rouviseksi, sen jälkeen minua on pakko tukea.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Miten EU tai sen johtohenkilöt olisivat voineet 30 -luvun lamasta mitään oppia, kun useimmat eivät oleet silloin syntyneetkään. He ovat ammentaneet talousoppinsa monetarismista, jonka opin levittäjille on jaettu Nobelin palkintoja, vaikka juuri se on tuhoisin talousoppi, mitä maailmassa koskaan on ollut.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

No jos olisivat lukeneet historiaa. En minäkään 1930 ollut syntynyt.
- Huvittavaa että monetaristien opit on kumottu monesti mutta nämä litteän maan kannattajat niitä toistelevat suureen ääneen. Suoraan sanoen hävetti melkoisen paljon kun Urpilainen kertoi että valtion talous on kuten pihtiputaan mummon talous. Ei siinä mitään että esiintyy tv:ssä mutta laittaisivat sille edes suukapulan.

Marko Suutari

Tavan tallaajallahan on tunnetusti ns 2 vuoden muisti ja negatiiviset asiat on näin suodatettu...

Toimituksen poiminnat