Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

EKP:n rahoitus kansalaispalkkaan

Nyt aletaan hyväksyä EKP:n valtion velkakirjojen osto eli keskuspankkirahoitus valtioille. (Eilisessä Motissa Sixten Korkman, eilisessä Hesarissa yleisöosastolla) Sama mitä USA keskuspankki on tehnyt koko aika. Seuraava kysymys on, kuinka raha saatetaan kiertoon niin etteivät huonot hallitukset tee taas samaa munausta kuin valtion velkojen suhteen. Nehän jakoivat lainatut rahat pienelle piirille niin ettei rahasta ollut mitään hyötyä reaalitaloudelle. Valtio velkaantui, muutama rosvo teki tilin.


Menetelmiä on kaksi. Siis jos rahan halutaan jotenkin hyödyntävän taloutta.
  1. Rahoitetaan investointeja jolloin raha siirtyy kiertoon välittömästi valtion kulutuksen kautta. (Perinteinen Keynesiläinen malli.)
  2. Jaetaan raha köyhille kansalaispalkkana.

Keynes vastusti suoraa rahan jakoa koska hän näki sen olevan tehottomampaa kuin valtion kuluttamisen. Valtion kuluttaminen 100 € - > 100€ välitön kulutus. Valtion rahan jako 100€ - > rajakulutusalttius x 100 € (yleinen olettamus on että tuloista säästetään 20% jolloin 100 € x 0.8 - > 80€ kulutus.)

Toisaalta kulutus alttius on eri väestöryhmillä erilainen. Köhillä (ei ne köyhiä olisi jolleivät kaikkea kuluttaisi) rajakulutusalttius on uskoakseni 1. Vauraalla taas lähellä nollaa. Arviolta 0.1.

Siispä köyhille jaettu raha vaikuttaa kulutuksen kasvuun koko määrällään. Rikkaan eurosta ei tipu kuin rippeitä kulutukseen.

Mikäli rahaa taas käytetään EU tukemiin investointeihin, on mahdollista, osa rahasta ohjautuu hyvä veli verkostojen, korruption jne seurauksena muutamalle hallituksen lähipiiriin kuuluvalle.

On myös mahdollista että investoinnit suuntautuvat poliitikkojen kotipaikan, ei tarpeen mukaan. Suomessa tätä ei tietenkään tapahdu, on vain sattumaa että edellisen liikenneministerin kaudella Joensuuhun rakennettiin siltakompleksi joka vetää vertoja Kheopsin pyramidille. Siitäkin huolimatta että liikenne toimii sujuvasti jopa siltatöiden aikaisten väliaikaisten liikennejärjestelyjen aikaan.

Siispä järkevin tapa, mikäli uskomme markkinatalouteen, on jakaa raha köyhille yksityisille kansalasille joiden hankinnat ohjaavat markkinoita tuottamaan heidän haluamiaan tuotteita. Haluja taas voidaan ohjata energia ja haittaveroilla.

Samaten sivistysvaltion perusteiden, toimivan terveydenhuollon, vanhushuollon ja koulutuksen järjestäminen lienee melko selvä käyttökohde. Asiasta voitaneen järjestää kansanäänestys. Kehitetäänkö terveydenhuoltoa vai annetaanko kaikki Nalle Walruusille ja Berlusconille. Kyseessä on tietenkin ideologinen valinta. Oikeiston piirissä ratkaisu on selvä, Nalle ja Silvio hoitakoot rahat, sairaat pysykööt kotonaan. Vasemmiston piirissä asiasta tulee varmaan kiistaa.

Eräs asia on tietenkin köyhyysrajan määritelmä.

Luullakseni jokainen myöntää että alle 1000€ kk tienaava on köyhä. Toisaalta, myös 55 000€ vuoteen tienaava, mikäli hänellä on neljä lasta ja puoliso kotona niitä hoitamassa, on köyhä. (Blokini lapsilisä kuuluu kaikille.) Yksittäisen henkilön köyhyysraja oli viime vuonna n. 1150 € kk käteen. Ja tehokkain tapa poistaa erilaisia loukkuja on lapsilisän korotus.

Kuten voidaan havaita, työttömyys, köyhyys, syrjäytyminen on poliittinen kysymys joka ratkaistaan äänestämällä. Se ei johdu siitä etteikö maailmassa olisi tuotantokapasiteettia vaan siitä ettei tarvitsevilla ole rahaa. Raha on vaihdon väline. (Tiettävästi ensimmäiset setelirahat otettiin käyttöön Kiinassa 650-luvulla. Ensimmäisenä Euroopassa varsinaisen setelin laski liikkeelle tukholmalainen pankki Stockholms Banco 1660. Wiki )

Teollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli helmikuussa 73,2 prosenttia. (2009, tilastokeskus) http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59886-lapsilisa-kuuluu-kaik...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Kalle Virtanen

Kirjoitukseesi yksi täsmennys. Nalle on sosialisti.

K Veikko

Nalle on kommunisti.

Hän on ottanut rahansa rikkailta. Köyhillä ei semmoisia rahoja edes ole.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Olet oikeassa, Nalle on kommunisti:
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84623...

Mutta, eihän köyhillä niitä rahoja ole kun ne on annettu Nallelle.

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Käyttävätkö kansalaiset setelirahoitus "palkkansa" velkojen maksuun vai kiinalaiseen romuun, eikö se ole aika ratkaiseva tekijä? Toisessa jatketaan kuplaa, toisessa ei, molemmissa kuitenkin varastetaan kaikilta

Jos setelirahoituksen linjalle lähdetään, EU kyllä pitää huolen että vain harvat ja valitut pankit saavat ilmaista rahaa ja tekevät hyvin rahaa.

Mutta jos EU:ssa olisi joku jolla on järkeä, jyvitettäisiin haluttu setelirahoitus maiden kesken, ja ne pitäisi käyttää velkojen lyhentämiseen. Tavallaan velkasaneeraus mutta kiero sellainen.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Joo, helpommin nieltävä velkasaneeraus kuin se että suomalaiset maksavat 200 miljardia Italiaan ja Kreikkaan.

Ellen väärin arvaa, tuosta seuraisi Euron arvon heikkeneminen kuten on käynyt USA dollarille. (1e=1d -> 1e = 1.4d)

Silloin kohentuisi myös teollisuuden kilpailukyky. Siis yhdistetty velkojen anteeksianto ja devalvaatio. Tietysti ellei euron arvo alenisi, kiina tekisi romulla tilin. Mutta, kaiken jären mukaan sen pitäisi aleta.

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Olen jo valmistautunut setelirahoitukseen: Ei ole säästöjä! Muuten voi toki tulla tukalaa.

Se miten euron arvo muuttuisi, riippuu siitä paljonko velkoja painettaisiin taivaan tuuliin ja tätä tekijää on paha sanoa. Vain ongelmamaiden velkoja ei voida painaa ilman kunnon mellakointia, joten arvon alennus on merkittävä.

0.3-0.4 arvonalennus dollariin nähden olisi asiaatuntematon veikkaukseni. Euromaat kuitenkin tarvii keskimäärin ehkä 20% saneerauksen, jopa Suomi kohta! Bensa maksais taas hunajaa mutta se kilpailukyky ehkä aavistuksen paranisi, samoin työllisyys.

Valitettavasti ei ole enää vaihtoehtoja :(

Anne Pylkkönen

Hyvä ja ajankohtainen puheenvuoro, Auvo Rouvinen.

Kun Urpilainen ja Katainen mainostivat silloin tämän luuserihallituksen alkutaipaleella että heilläpä on "tämäonainoavaihtoehto"-talouspolitikointinsa lisäksi takataskussaan kuulema vielä joku varasuunnitelmakin, niin olispa kiinnostavaa tietää että mitkähän mahtavat tosiaan olla tämän hallituksen toimet jos(ja kun) EKP aloittaa setelirahoituksen?

Leikitään että mitään ei ole tapahtunut? Sanotaan että eurosetelien painaminen ei koske Suomea?
Aikooko hallitus suojella tavallisia veronmaksajia ja muita pieneläjiä inflaatiolta ja muulta myllerrykseltä mitenkään? Veikkanpa että tälläkin kertaa tullaan pönkkäämään vain yhä uudestaan ja uudestaan typeryyksiin ajautuvia pankkeja sekä kotimaassa että etenkin ulkomailla. Tai niin, ehkä korkeintaan tehdään niitä hyväveljelle haiskahtavia invenstointeja infrastruktuuriin, joista saattaa irrota jotakin hätäaputöitä, ainakin virolaisille ja puolalaisille halvimman tarjousten miehille.

Sellaista viisautta on ihan varmasti turha odottaa että setelien painamisella rahoitettaisiin suomalaisille kansalaispalkkaa.
(Hih! Moinen ehdotuskin varmaan karmaisee Kataisen kokoomuslaista selkäpiitä!?!)
Veronmaksajia ja tulonsiirtoja saavia vähäosaisiahan pitää ruoskia ja heidän kapoista elämäänsä leikellä entistä ohuemmiksi suikaleiksi silloin kun feodaalikapitalismiksi äitynyt finanssimarkkinatalous ajaa päin velkaseinää, eikös niin, Katainen? Eiköhän se ole jo nähty ja kuultu tarpeeksi monta kertaa että tällainen taloudellisesti puolustuskyvyttömien syyllistäminen ja rankaisu on suorastaan luontevaakin luontevampi osa kokoomuslaisten rahataloususkovaisten hartaus- ja katumusharjoituksia Kapitalismin Jumalalle...

Toimituksen poiminnat