Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Hölmöläisten peiton jatko ja järkevä säästäminen

Ensinnäkin, mitä on hölmöläisten peiton jatko? Jollei peitto yllä korville, leikataan pala jalkopäästä ja ommellaan yläpäähän. Lopputuloksena peitto lyhenee joka jatkokerralla ainakin saksien leikkaaman osan.Entä miten tämä voidaan soveltaa terveydenhoitoon. Jos säästämme terveyskeskuksessa, asiakas menee erikoislääkärille. Pieni, 15 minuutin keskustelu terveydenhoitajan kanssa korvataan ohitusleikkauksella.

Esimerkki elävästä elämästä. X oli käynyt ahdistamaan. n. Kuusikymppinen, lievästi ylipainoinen, tupakoiva mies joka ei jaksa juosta ja vasen käsi puutuu. Jopa minä voin tehdä diagnoosin, sepelvaltimo tauti. Pelkkä tilasto kertoo sen. Tein joskus aikoinaan softan joka kertoo sen. Mistäpä X kuuli asian? Erikoislääkäriltä Joensuussa. Silloin kun ainut hoito oli ohitusleikkaus. Mikä pelasti hengen mutta käytännön työkyky ei sillä palautunut parikymppisen tasolle. Kokonaisuutena melkoisen heikko homma.

Nyt meillä on vallalla suuntaus jonka mukaan yksityistetään ja kilpailutetaan. Sillä kuulema säästetään. Jos minä perustan yrityksen, sen tehtävä on tuottaa voittoa. Minimissään 20% liikevaihdosta, jos saan monopolin terveyspalvelujen tuottamiseen, 50% liikevaihdosta. Samaten osakeyhtiö säännöissä on määritelty yhtiön tavoite, tuottaa voittoa. Terveys, samoin kuin leipä on tuote josta voi pyytää mitä vain ja se maksetaan. Tai kuollaan. Monet kunta päättäjät vaan eivät tätä tajua. He intoutuvat ulkoistamaan palvelun jos ensimmäisen vuoden tarjous on siedettävä. Ymmärtämättä että yritys, tullessaan markkinoille myy alle omiensa, kun saa monopolin, nostaa hintoja.

Kuinka voimme säästää kuluissa?

70 luvulla oli Pohjoiskarjala projekti. Suhteellisen halpa valistuskampanja jolla lisättiin miesten terveitä työvuosia ja korjattiin elämänlaatua. Siis pelkällä ennalta ehkäisevällä työllä ilman kalliita sydän leikkauksia. Minkä lisäksi vieläkin, kymmenien vuosien jälkeen kyseistä projektia käytetään maailmalla esimerkkinä älykkäästä, innovatiivisesta toiminnasta. En ole kuullut vielä yhdenkään ulkomaisen tiedejulkaisun ylistävän neroksi ihmistä joka säästää jatkamalla peittoa toisesta päästä otetulla palalla.

Minä kuulun tekniikka uskovaisiin. Uskon siis että uuden tekniikan järkevä käyttäminen säästää kuluja. Kuinka sitä voidaan käyttää terveyden hoidon kulujen alentamiseen?

Merkittävä osa käynneistä on itsestään selviä. Tuntemalla henkilön terveyshistorian, iän, elämäntavat jne. Voidaan määritellä helposti potilasta näkemättä vaiva. Luodaan netti terveyskeskus. Asiakas kirjaa verenpaineensa, sokerinsa, painonsa jne. puolen vuoden välein ja saa suoraan suositukset sekä ennusteen jäljelle olevasta eliniästä, riski ennusteen ja hoitosuosituksen. Mikäli hänellä on ongelmia, hän pyytää ajan puhelin lääkärille taikka lähettää sähköpostia. Lääkäri arvioi tilanteen ja tarvittaessa pyytää käymään paikalla. Se säästääkö tämä rahaa ei ole varmaa. Varmaa kuitenkin että se parantaa hoidon laatua ja saatavuutta sekä jatkaa kaikkien asiakkaiden jäljellä olevaa elinikää viidellä vuodella. Ei raavas uros nimittäin muuta elämäntapojaan sillä että eukot nalkuttavat mutta se säväyttää kun paikallisen terveyskeskuksen nettisivut alkavat mainostaa ruumisarkkuja ja Viagraa.

Mitä tämä maksaa? No jos yksityistämme tekemisen, arviolta sata miljoonaa, vie seitsemän vuotta ja ei toimi koskaan. On kuitenkin totta että netti toimii ilmaisten, vapaan lähdekoodin sovellusten varassa. (Linux, Apache, Firefox) Ja silloin kun ei toimi, syynä ovat kaupalliset sovellukset. (Windowsin suoltama roska = mainosposti, Flashin toimintahäiriö, kaupallisten sivunkehittimien suoltama virheellinen koodi.) Siispä jos haluamme saada järjestelmän toimimaan, perustamme työryhmän jossa on pari ohjelmisto suunnittelijaa, lääkäriä, potilasta ja terveydenhoitajaa. He määrittelevät käyttöliittymän, rajapinnat ja tarvittavat toiminnot jonka jälkeen annamme nörttien tehdä homman talkoilla netissä. Meillä on vuodessa toimiva järjestelmä ja kolmen vuoden kuluttua terveydenhoito on ilmaista. Viiden vuoden kuluttua jokaisella on kännykkään yhdistetty bluethoot sykemittari ja tekoälyohjelmisto antaa reaaliaikaisen terveysraportin sekä ennusteen.

No nyt tietenkin kysytään kuinka on mahdollista saada ilmaiseksi jotain jota ei saa edes rahalla. Kuten jokainen Marxia lukenut tietää, tuottavuus kasvaa teknisten innovaatioiden ja koneiden myötä, siis kuten Marx ilmaisee, jähmettyneen työn kautta. Tuossa valjastamme asiakkaiden, ohjelmistokehittäjien ja lääkäreiden aivot luomaan innovaatiot, tarjoamme heille vain tukea antamalla kehykset joiden varaan luodaan järjestelmä. Tietotekniikka mahdollistaa rajattoman massatuotannon ilman kuluja. Kun ohjelma on kerran luotu, sen jakaminen ja käyttö on ilmaista. Siispä luomalla yhden virtuaaliterveyskeskuksen luomme niitä samalla miljoonia. Eikä maksa mitään.

On selvää ettei 94 vuoden ikäinen mummoni taikka edes 70 -vuotias äitini käytä tuota. Se toimii kuitenkin lukiolaisten ehkäisyneuvolana ja masentuneiden nuorten miesten tapana purkaa paineita. Saattaapa joku viisikymppinenkin sitä käyttää. Aina on niitä terveysintoilijoita joilla jo nyt on paino, verenpaine, sokeri ym mittarit. Järjestelmä ei poista lääkäreiden tarvetta vielä vuosikausiin mutta antaa aikaa keskittyä niihin jotka tarvitsevat lähihoitoa.

Tietenkin, hallituksesta on tullut ohjeita lisätä yhteisöllisyyttä ja siten korvat populististen veron alennusten aiheuttamat ongelmat. Mitä olen uutisia ja iltapäivälehtiä seurannut, yhteisöllisyys, siis halailu ja tekstiviestit ovat aiheuttaneet ongelmia jopa ministeri tasolla. Mielestäni yhteisöllisyyttä parempi tapa korjata vastuuttoman hallituspolitiikan aiheuttamat tuhot on käyttää järkeään.

Auvo Rouvinen 20.10.2008

--

http://fi.wikipedia.org/wiki/Innovaatio

Innovaatio eli uudennus on jokin uutuus, tavallisimmin jokin uutuustuote, esimerkiksi teollinen tai tekninen keksintö. Innovaatio voidaan ymmärtää ideana, käytäntönä tai esineenä, jota yksilöt pitävät uutena (Rogers 2003). Innovaatiot jakautuvat karkeasti kahteen luokkaan. On mullistavia innovaatioita ja vähittäisin muutoksin syntyviä innovaatioita.

http://koti.mbnet.fi/aukki/applet/riski/riski.htm

Sepelvaltimotaudin riskin laskeva java sovelma. Tehty joskus 97. Itse aloitin lenkkeilyn ja lopetin tupakoinnin tehtyäni softan.

Jähmettynyt työ

Marx päätteli koneiden olevan työn tulosta mutta jähmettyneessä muodossa ja siten myös koneiden tekemä työ on seurausta ihmistyöstä.

.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset