Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Kreikan apu

Kataisella, kuten Iiro Viinasellakin on ihmeellinen usko siitä että markkinat ovat väärässä. Muinoin Viinanen tuhosi maan talouden uskossaan, nyt toinen tolvana lahjoitti kreikalle kohtuullisen summan koska hän tietää paremmin kuin markkinat.

Surkeinta tilanteessa on ettei avulla ole mitään merkitystä saajalleen. Koska EKP suostui ostamaan Kreikan lainoja, se saa rajattomasti rahaa ilman korkoa. EKP:llä on setelipaino aivan samoin kuin Fedillä joka rahoittaa USA valtion roskalainat. Siispä laina on apu josta saaja ei hyödy mitään mutta antaja kärsii 1.7 - 8 miljardin menetyksen.

Sen ymmärtää jokainen ettei kreikka kykene koskaan maksamaan velkojaan. Suomi on kitunut 10 vuotta bkt:hn suhteutettuna puolta pienemmän velan kanssa ja saanut maksettu 20 %. Kreikka ei ensinnäkään pääse yhtä kovaan talouskasvuun kuin suomi, toisekseen sikäläinen veronmaksu halukkuus on hiukka pienempi kuin suomalaisten. Ellen väärin arvaa, kunhan tilanne hiukka hellittää, valtaan tule pölhö populistisia (kataisen kehittämä termi) poliitikkoja jotka lupaavat puolittaa verot ja tuplata sairaanhoitajan palkan. Veron alentaminen tietysti onnistuu. Lisäksi tuen ehdot, siis määräys harjoittaa anti Keynesiläistä talous politiikkaa pudottaa talouskasvun reilusti negatiiviseksi  muihin euromaihin verrattuna.

Ainoa oikea tapa hoitaa tilanne olisi tietenkin laskea valtio konkurssiin ja myydä lainat niiden realiarvolla elikkä maksimissaan 30% niiden nimellisarvosta. Tästä olisi tietysti seurannut myös muiden ylivelkaisten valtioiden konkurssi ja keinottelu rahan katoaminen. Mihin ei viellä oltu valmiita.  Joka tapauksessa se on edessä ja mitä pitemmälle asiaa lykätään, sitä pahempi on putous.

Muutamia tosiseikkoja.

Valtioiden velka on yhteensä 30 000 miljardia. Elikkiä siis Reganilaisen ideologian mukaan on jätetty tuon verran verottamatta rikkailta ja otettu raha velkana. (Lähde a+)

(eroopplainen biljoona = 1000 miljardia = 1 000 000 000 000)
Maailman bkt 61 biljoonaa. $
Johdannaismarkkinoiden arvo 600 bilj $
Kiinteät investoinnit 14 bilj $
Valuuttamarkkinoiden liikevaihto 4  bilj $ / päivä
(Lähde a studio, Åbo Akademian professori)

http://www.uusisuomi.fi/raha/91192-usalle-velkavaroitus-%E2%80%9Dtalousk...
Liittovaltion velka lähestyy CBO:n mukaan nopeasti maan bruttokansantuotetta. CBO ennustaa velan kohoavan tänä vuonna yli 94 prosenttiin bruttokansantuotteesta eli noin 13800 miljardiin dollariin. Velka kasvoi viime vuonna 69 prosentista 83 prosenttiin bkt:stä.
Elikkä USA siirtyy kaaottiseen tilanteeseen jossa pelkkä tuulenpuuska tai luottamus indikaatorin lasku saattaa aiheuttaa valuuttapaon ja koron nousemiseen tuhanteen prosenttiin.

Mikä tekee nykyisen pitkän aikavälin kvartaalitalouden mahdottomaksi, siirrytään minuutti talouteen. Jolloin kaikki reaalitalouteen investoiminen muuttuu mahdottomaksi.

Varmaan jokainen ymmärtää ettei yksikään valtio voi maksaa velkojaan mikäli velan määrä suhteessa bkt:hen ylittää 80%. Suomi kitui 10 vuotta pudottaessaan velan reilusta 60% -> 44%. Mikä vaati uhrauksia joiden seurauksena alkoi kouluammuskelut, kaiken alasajo.

.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Liittovaltion velka lähestyy CBO:n mukaan nopeasti maan bruttokansantuotetta. CBO ennustaa velan kohoavan tänä vuonna yli 94 prosenttiin bruttokansantuotteesta eli noin 13800 miljardiin dollariin. Velka kasvoi viime vuonna 69 prosentista 83 prosenttiin bkt:stä.

=> Japanissa velka on kahden vuoden kansantulo eikä siitä revitä otsikoita.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Isä Katainen selätti markkinat. Yleensä isä on selättänyt äidin, tai naapurin Mirjan. Joskus isä jää selälleen kun tulee jazz konsertista. Mutta meillä on sitten eri kova isä. Se vetää turpaan teidän isää. Markkinavoimista puhumattakaan.

Henry Bjorklid

Hyvä kirjoitus.
Tapio.O. Nevalle suosittelisin seuraavaa videota, niin hän ymmärtäisi miksi ei vedetä otsikoita.

Videolinkki: http://areena.yle.fi/video/974633

Juu, Sami, Teräs-Jykä jyllää. ;-)

Henry

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

En suoraan sanoen tiedä miksi Japani on sekä säilynyt ilman markkinoiden rankaisua. Eräs syy on varmaan erittäin vahva reaalitalous. USA, Portugalin, Espanjan, Italian tai Kreikan tapauksessa tämä pointti ei päde.

Mutta, googlasin tuon Japani tilannetta :
http://yle.fi/uutiset/teksti/talous_ja_politiikka/...
Lainaus
Asiantuntijat varoittelevat Japanin vararikosta
julkaistu 11.04. klo 09:01, päivitetty 12.04. klo 08:29
....
Toistaiseksi maata ovat pitäneet pinnalla kotimaiset velkakirjamarkkinat. Esimerkiksi valtava Japanin postipankki on ostanut hallituksen liikkeelle laskemia velkakirjoja. Tämä mekanismi on kannatellut Japanin taloutta 1990-luvulta asti, jolloin maan osakemarkkinat romahtivat.
END

Yritin käydä katsomassa tuon ylen videon mutta ei löytynyt. Saattaa johtua siitä että käytän Ubuntua ja videokoodekit on lainmukaisia. Siis ei patentoituja tuotteita joita ei saa käyttää ilman rojaltteja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset