Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Työttömyysturvan rahoitus

Tietysti riippuu katsantokannasta onko koko työttömyyttä olemassa. Adam Smith ei sitä ongelmaksi nähnyt, hän oletti kaikkien olevan töissä. Näkemys oli perusteltu, hirtettinhän englannissa työttömät ja narun loputta karkoitettiin amerikkaan tai australiaan.

Marx kuitenkin huomasi, täystyöllisyyden oloissa palkat nousevat työn tuottavuuden tasolle jolloin riistoa ei muodostu. Kapitalistit lakkaavat investoimasta kunnes massatyöttömyys painaa palkat elinkustannusminimiin.

Keynes näki työttömyyden johtuvan ostovoiman puutteesta jolloin sitä vastaan voidaan toimia valtion investointien kautta.

Kaikilla teorioilla on kannattajansa. Suojetun talouden oloissa sekä Marxin (mikro) että Keynesin (makro) teoriaa voidaan pitää oikeina. Suomen kaltaisessa avoimessa taloudessa eräs selitys on valuuttakurssi. Ennen euroa se korjattiin devalvoimalla ja siten siirrettiin työttömyysongelma muiden maiden niskoille. Nykyisin sitä mahdollisuutta ei ole joten olemme ajatunuteen jatkuvaan massatyöttömyyteen.

Jos lähdemme olettamuksesta, työttömyyttä on ja asia ratkaistaan muuten kuin hirttämällä työttömät työläiset, täytynee tarkastella ratkaisuja.

Ostovoiman suhteen nykyinen työttömyysturvan rahoitus on ongelma.

Jos sata töissäkäyvää tienaa 100 rahaa ja työttömyysturva rahoitetaan verottamalla työläisiä, 20 % työttömyys alentaan palkkasummaa 20 rahaa. Verotetaan töissä vielä olevilta 10 rahaa ja jaetaan se työttömille. Ostovoima on 80. Nykyinen työttömyysturvan rahoitus ei siis lisää kysyntää mikä Keynesiläisen mallin mukaan olisi edellytys täystyöllisyyteen paluulle. Marxilaisen mallin mukaan se ei alenna työntekijän kustannusta yritykselle eli ei toimi sitäkään kautta. Osittain jopa nostaa kuluja koska yrityksetkin joutuvat hiukan maksamaan kuluja. Se ei alenna myöskään valuuttakurssia ja sitäkautta luo vienti ja vientiä korvaavia työpaikkoja. Malli on susi.

Oikea malli

Helpoin keino avoimessa taloudessa ja kelluvassa valuutassa (euro kelluu, tosin talous ei ole avoin, eu rajoilla tullit paukkuvat, tuonti ja vientikiellot sotkevat markkinoita.) on tietenkin printata lisää rahaa jolloin kurssi laskee. Maksetaan työttömyyskorvaukset setelipainolla, kurssi laskee, kotimarkkinoiden ostovoima pysyy samana (työttömyyskorvaus = palkka) tai kasvaa (jos työttömyyskorvaus on esim 2 x palkka).

Kurssilasku alentaa palkansaajien reaalista ostovoimaa joten marxilainen riiston kasvu tapahtuu automaattisesti, kapitalistien kannattaa investoida. Myös keynesiläinen ostovoima pula katoaa.

Koska Euroalue on suhteellisen suuri, Suomen vajaa miljoona työtöntä tarvitsee hiukan reilumman työttömyyskorvauksen. Itse en sitä osaa laskea mutta kuvittelin tarpeen olevan lähempänä miljoona / nuppi kuin 0.9 milj. siitä olen varma ettei 2 x palkka riitä laskemaan euron kurssia.

Erittäin helppo automaattinen vakauttaja, ei vaadi politikoilta päätöstä onko lama, takkuaako vienti vai ollaanko jo siirrytty työllisyysihmeen aikaan.

Toinen malli

EU on suhteellisen oikeistolainen kovan rahapolitiikan linnake. (Esikuvana on Neuvostoliiton Rupla joka lienee eräs maailman vakaimmista valuutoista jos kultakanta jätetään huomiotta)

Setelipainoa ei voida käyttää koska se luo riskin inflaatiosta. Sen jokainen ymmärtää ettei palkansaajilta voi ottaa koska se supistaa suoraan kulutuskysyntää. Jäljelle jää pääomien verotus.

Jos yhteisövero nostetaan 100% tasoon, se innostaa omistajia investoimaan, onhan henkilökohtaisen edun mukaista pitää rahat yrityksessä ja odottaa veron alennusta mieluummin kuin maksaa kaikki verona. Investoinnit lisäävät työllisyyttä ja tuottavuutta joten keino toimii.

Kolmas keino on omaisuusvero

Kohtuullinen 10% omaisuuvero ei ole keneltäkään pois, sen maksaa Japanilaiset autonvalmistajat aivan kuten ALV:n (logiikan saa Jyrki Katainen selittää, minä en sitä tajua).

Omaisuusvero tasaa omistuksen eroja, onhan kaikkein köyhimillä suhteellisen vähän omaisuutta. Tasaverona se on myös oikeiston suosima.

Onko vielä joku malli? Pyydän sinua esittämään sen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset