Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Propaganda ja infosota

Keskusteluun on tullut infosota ja osittain vaikuttaa siltä kuin keksintö olisi uusi. Näinhän ei ole. Propagandaa on hyödynnetty kautta aikojen monien päämäärien hyväksi. Sotiminen on eräs aihealue. Orvellin sensuroitu 1984 kertoo mielipiteen hallinnasta, samoin Huxleyn Uusi uljas maailma.


 

Raamatusta löytyy maininta. "Saul voitti tuhat, mutta Daavid kymmenen tuhatta" 1.sam 7. Kaunista tekstiä Daavidin kannalta. Ei ihmekään koska kyseessä oli hänen oma mainoskampanjansa kuninkaaksi.

Jokainen meistä lienee lukenut Julius Caesarin Callian sota. Ei ihme jos miehestä sukeutuu konsuli, onhan kampanjakirjallisuus varsin luettavaa.


 

Ehkä ensimmäinen tieteellinen esitys infosodasta löytyy kiinalaisesta sotataidon klassikosta, Sotimisen taito.

Sodankäynnin taito ”Erinomaisinta ei ole sata taistelua ja sata voittoa, vaan vihollisen kukistaminen taistelutta. ”

Sunzi ja Clausevitsin teksteissä on merkittävä ero. Sunzi lähtee siitä että sota voitettavissa varmasti ja helposti. Clausevitshän uskoo kitkaan, kaaokseen, sattumaan ja totaaliseen koston kierteeseen. Sunzi vaatii. Tunne itsesi ja tunne vihollisesi, voitat.

Sodan voittaminen pohjaa vihollisen harhaan johtamiseen.

Tärkeintä on pyrkiä valloittamaan vihollisen valtio vahingoittumattomana.

Painottaa vakoilun merkitystä ja sitä että siitä voi maksaa mitä vaan. ”Jos kenraali on varovainen palkitessaan sotilasarvoilla ja sadoilla kultapaloilla, hän ei saa tietää vihollisen tilannetta. Tämä on epäinhimillisyyden huippu.”


 

Aleksanteri suuren isä totesi Kreikka vallatessaan. Ei ole niin korkeaa muuria ettei kultakuormaa kantava aasi pääse sen yli.


 

Lumikuningas joka ennustusten mukaan pelastaa kristityt paavin saatanallisilta kätyreiltä oli kauan odotettu, komeettojen ennustama. Tosin ennustuksia hiukka muokkasivat protestantit, komeetat olisivat voineet ennustaa myös vallan anastajan tuhoa, jumalan suosikki Sigismudin paluuta ruotsin kuninkaaksi ja Kustaa II hirttäjäisiä.

Ensimmäinen maailmansota

Lusitania joutui kavalien saksalaisten upottamaksi. Siitä harvemmin puhutaan että alus ilmeisen tarkoituksella lastattiin räjähdysaineilla ja jätettiin ilman suojaa. Yksi torpedo jonka piti pysäyttää alus, upotti sen hetkessä. Brittilaivasto loisti poissaolollaan. USA sai syyn liittyä sotaan.

Saksakin hyödynsi infosotaa. Irlannin tasavaltalaisarmeija aseistettiin ja aikaansaatiin kapina, tosin Saksa ei alun jälkeen eväänsä lotkauttanut ja kapinalliset ammuttiin jälkiselvittelyssä.

Suomeen perustettiin jääkäriliike jossa koulutettiin alkuun saksalaismielisiä maanpettureita, myöhemmin alettiin värvätä myös tasavaltaa kannattavia työläisjääkäreitä joista osa oletti taistelevansa itsenäisen suomen puolesta.

Saksan onnistunen sijoitus infosotaan oli venäläinen oppositio emigrantti Lenin. Hänet autettiin takaisin venäjälle kohtuullisilla rahavaroilla varustettuna, tehtävänään irrottaa venäjä sodasta.

Saksa onnistui hyvin. Lenin onnistui kipuamaan vallankahvaan ja solmi saksan kanssa rauhan. Suomen itsenäistyttyä jääkärit liitettiin suomen saksalaismielisen hallituksen alaisuuteen, tasavaltalaiset ammuttiin ja suomelle valittiin saksalainen kuningas. Baltiassa ja Ukrainassa saksan tukemat joukot onnistuivat erottamaan maat venäjästä. Näin saksa sai muutamalla infosota miljoonalla lamautettua ja hajotettua monin verroin suuremman imperiumin. (Lopputulos ei ehkä kaikilta osin vastannut tavoitteita.)

Toinen maailmansota

Joseph Goebbels kehitti aikoinaan median hallintaa varsin tehokkaasti. Saavutukset herättävät ihailua. Kun hän aloitti puheensa Berliinissä, ensimmäiset kolme kuukautta hän puhui tyhjälle torille. Silti kaiuttimilla varustettu kuorma auto tuli joka päivä torille ja puhe toistui. Lopulta alkoi kertyä kuulijoita.

Hän saattoi olla ylpeä berliiniläisistä, taistelivathan he sinnikkäästi natsipuolueen puolesta. Suhteellisen suuri osa saksalaisista teki itsemurhan menetettyään johtajansa. Propagandan voitto älystä jollaisia on tavattu silloin tällöin.

Joseph Goebbelsiä pidetään probegandan nerona. Minkä hänen elämänkertaansa luin, ei se tyhmä ollut. Mielenkiintoiseksi asian tekee Julius Streicher, Der Stürmer -sanomalehden päätoimittaja vuosina 1922–1940. Miehen äo oli tasan sata. Ennen teloitusta mittasivat. Probagandistin ei siis tarvitse olla kovinkaan älykäs, ehkä tyhmyys jopa auttaa samaistumaan kohderyhmään.

Juutalaisten kavaluus, kohtalon valitsema pelastaja tuli saksassa ilmi 1930. Coebbelsin koneisto jauhoi tietoa massoihin ja massathan uskoivat. Puolan hyökkäys pakotti Hitlerin vastentahtoisesti sotaan ja yllättäen osoittautui, Saksa olikin paremmin varustautunut kuin Puola.

Ranskaan levisi uusi painos Nostradamuksesta, siinä kerrottiin Hitlerin vapauttavan Ranskan. Kuten tietenkin kävikin, eihän kukaan ennustuksia vastaan voi taistella.

Suomessa Mainilan laukaukset aloittivat sodan, tosin varsin suurella yksimielisyydellä niitä pidetään propagandan vuoksi lavastettuina.

BBC luo joukon radioasemia jotka esiintyvät saksalaisina. Idea on tehdä niin huonoa propagandaa että saksalaiset joutuvat naurunalaiseksi ja levittää väärää tietoa saksalaisten nimissä. Wikipedia tuntee niistä yhden Gustav Siegfried Eins.


 

Toisen maailmansodan jälkeen

Tonkinin lahdella USA laivasto joutui hyökkäyksen kohteeksi ja USA joutui Vietnamin sotaan. Tosin myöhempi tutkimus ei puolla tarinaa.

Operaatio Cladio (wiki) ”BBC teki vuonna 1992 Gladiota käsittelevän dokumenttisarjan, jossa päädyttiin siihen, että CIA, MI6 ja Nato ohjasivat äärioikeistolaisia salaisia armeijoita, jotka murhasivat eri maissa yhteensä satoja siviilejä tavoitteena sälyttää syy iskuista vasemmistoryhmille. Gladion operaatioilla Italiassa ja Belgiassa pyrittiin saamaan kansan tuki politiikalle, joka olisi Yhdysvaltain etujen mukaista.

WTC iskut kiskoivat USA armeijan Afganistaniin Talebanien kysyessä todisteita Osama Bin Ladenin osuudesta iskuihin. (Niistä ei vieläkään ole kuulunut mitään oikeudessa pätevää.)

Irakin joukkotuhoaseet pakottivat USA hyökkäämään etenkin kun Irak teki rutto hyökkäyksiä USA:ta vastaan. Myöhemmin kylläkin ilmeni ruton tulleen USA omista laboratorioista ja joukkotuhoaseet saduiksi.

Venäjä on aloittanut laajamittaisen infosodan (propaganda termi on korvautunut infosota termillä, propagandahan ei oikeuta ydiniskuun, sota kylläkin.) manipuloiden USA presidentiksi oman miehensä. (Joka tietenkin joutuu kostamaan manipulaation tuhoamalla ihmiskunnan.)

Propagandaa on käytetty kautta aikojen paitsi kaupallisten etujen ajamiseen, myös sotilaallisten ja poliittisten. Moni kysyy, kannattaako se. Valehtelusta kerran kiinnijäätyään menettää uskottavuutensa.

Kyllä se kannattaa. Ajatellaan vaikkapa saksaa. Reilu 80 miljoonaa asukasta. Jos tuon kokoisen maan pitää miehitettynä, se kysyy yli 10 miljoonan miehen armeijaa. Ellei onnistuta aivopesemään uhreja niin että he pitävät miehittäjiä suojaajinaan. Tällöin riittää muutama kymmenen tuhatta miestä ja uhrit itse auttavat miehittäjiä.

On halvempaa aivopestä uhrit kuin hyökätä sotilaallisesti.

Historian ihmeisiin kuuluu etteivät ihmiset opi karttamaan valehtelijoita. Vaikka joku jää toistuvasti kiinni ”joukkotuhoaseista” ja ”kommunistien aggressiosta”, massat seuraavat tarinankertojaa kuten rotat Hamletin pillipiiparia.

On vaikea keksiä selitystä kuinka älykkäät ihmiset lankeavat. Toisaalta propagandaa ei yleensä suunnata älykkäille. Hitlerin ohje oli, tiedotuksen täytyy olla niin yksinkertaista että sen ymmärtää tyhminkin kuulija. Siksi propaganda ja mainonta suunnataankin noin 12 vuotiaan tietopohjan ja ymmärryksen omaavalle yleisölle. Teorian sopivasta kohderyhmästä kehitti A Hitler Taisteluni teoksessa. Historiattomassa tilassa oleva kuulija uskoo, eihän hän tiedä aikaisemmasta satuilusta. Kun väittämiä toistetaan yhä uudestaan, ne muuttuvat totuudeksi.

Jos siis haluat muokata mielipiteet itsellesi sopiviksi, uutisoinnin täytyy pohjautua toistoon, olla lyhyttä. Kerran tuntiin toistuvat sähkeuutiset, koko median hallinta niin että joka puolelta tulee samaa sanomaa.


 

Onko hybridivaikuttamisesta näyttöjä suomen osalta?

Jokainen muistanee jääkäriliikkeen. Saksalaisten organisoiman terroristi joukkion jonka tehtävänä oli sotia Saksan puolesta Tsaaria vastaan.
https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4k%C3%A4riliike

Lenin vapautti Suomen ja Venäjän? Kyllä. Mutta vapauttamisessa auttoi hiukan Saksan armeijan lahjoittama taloudellinen tuki. Reilu 80 milj lipsahti Leninin kassaan ja auttoi häntä propagoimaan itsensä Tsaarin seuraajaksi.

Saksalaiset tulivat auttamaan suomea ulkomaisia terroristeja vastaan puuttumatta suomen sisäisiin puolueriitoihin (saksalainen suomi 1918 sivu 73)

Jääkärit ja saksalaiset taistelivat venäläisiä bolsevikkeja vastaan. Tosin laukaustakaan ei ammuttu ja saksalaiset pitivät rauhansopimusta arvossa niin ettei vahingossakaan bolsevikkien laivoja tai sotilaita ammuttu.

Eräs suomalainen toimittaja on saanut USA infosodan asiantuntijalta kiitosta. https://vastavalkea.fi/2016/05/31/yleisradion-infosotayhteistyon-nolo-paljastuminen/


 

Nykyisyys

USA pressan vaaleissa toimi Camebridge Analytica

https://yle.fi/uutiset/3-10129129

Yhdysvallat on vaikuttanut ulkomaisiin vaaleihin kaikkialla maailmassa - itse asiassa se on tehnyt niin 81 kertaa vuosina 1946-2000 - ja vain yksi kolmasosa näistä operaatioista on tehty avoimesti. Linkki

Sosiaalisen median hallintaan on onneksi kehitetty robotteja:

https://www.theguardian.com/technology/2011/mar/17/us-spy-operation-social-networks

https://www.theguardian.com/uk-news/2015/jan/31/british-army-facebook-warriors-77th-brigade

Tosin ei ole ilmaista. NSA:n vuosibudjetti on 10 miljardia vuodessa, koko siviilitiedustelun budjetti on 53 miljardia ja sotilastiedustelu mukaan luettuna kaikki tiedustelu vuodessa maksaa Yhdysvalloille vuosittain 75 miljardia dollaria.

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/edward-snowdenilta-vakava-varoitus-suomelle-olette-saatamassa-turhan-ja-kalliin-lain-6545332

Ketä NSA vakoilee? No ainakin Merkkelin luuri on tarkassa seurannassa.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/10407282/Barack-Obama-approved-tapping-Angela-Merkels-phone-3-years-ago.html


Tuo herättäisi pelkoa ellei tietäisi. Venäjän infoarmeija on vielä mahtavampi, kykeneehän se valitsemaan USA presidentin ja hybridisotimaan Suomen vaalituloksen mieleisekseen. (Putinin sisarpuolue Kokoomus menestyi yllättävän hyvin. Sattumaa?)


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Hyvää tekstiä. Kutsutaan asiaa miksi tahansa, vaikutus on konkreettinen ja havaittavissa. En ymmärrä miksi vähättelet asiaa, kuin olisi harmiton ilmiö.

Sen me Suomessa tiedämme, että vasemmisto on ollut immuuni informaatiosodankäynnin ja psykologisen vaikuttamisen tekniikoiden soveltamisen vaikutukselle.

Vielä tänäkin päivänä Suomessa tiedetään Naton olevan hyökkäysliitto, joka valmistautuu suursotaan ja hyökkäämään Venäjälle. Uskomme Suomelle parhaan turvan tuovan puolueettomuus-sanahelinä ja se, että on hoitamatta puolustusta yhteisvastuullisesti.

Suomessa on täysin käsittämätöntä, jos sanoo Naton olevan historian menestyksekkäin rauhanprojekti, minkä jäseniä ovat melkein kaikki läntiset demokraattiset maat ja Naton antamaan suojaan turvautuessa maailmassa lähes miljardi ihmistä.

Laukaustakaan ampumatta Nato esti ensin sodat länsimaiden välillä, sitten Varsovan liiton rajalla, itäisessä Euroopassa ja se tulee tuomaan ennen pitkää rauhan myös Venäjälle itselleen sen rajoille levitessään, kunhan ehtii. Rauhan edellytys on hyökkäyssotia käyviä maita pelottavampi sotakone hyökkäyksen kohteeksi joutumisen ehkäisemiseksi, sekä päätöksenteossa yksimielisyysvaatimus, mikä estää Natolta itseltä sodan aloittamisen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Probagandistin ei siis tarvitse olla kovinkaan älykäs, ehkä tyhmyys jopa auttaa samaistumaan kohderyhmään."

Luin hiljattain Jacques Ellul'in kirjan Propaganda ja siinä hän sanoi, että propagandistin on ymmärrettävä kansan syviä rivejä, jotta pystyisi arvioimaan oikein millainen propaganda uppoaa ja millainen ei. Minusta tuosta seuraa, että propagandistin olisi hyvä olla älyltään keskinkertainen tai vain hiukan älykkäämpi.

Nykyajan propagandasodan todellisuudesta kannattaa katsoa tämä Hillary Clintonin vetoomus lisärahoituksesta USA:n propagandaponnistuksille vuodelta 2011:

RT Win: Clinton asks for cash as US 'losing world info war'

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Hyvä kirjoitus ja paljon hyviä esimerkkejä historiasta havainnollistamaan asiaa.

NSA:sta tuli mieleen Dan Brownin dekkari Murtumaton linnake, jossa NSA omistaa supertietokoneen jonka ainoa tehtävä on rikkoa sähköpostiviestien salauksia. Kirja on kirjoitettu 90-luvulla joten tietotekniikka on tietysti kehittynyt huimasti noista päivistä lähtien. Mahtoiko monikaan kirjan lukija silloin ajatella, että NSA oikeasti tekisi tuollaista? Kuitenkin kun kirjaa lukee tänäpäivänä, en yhtään ihmettelisi jos tuollainen supertietokone olisi olemassa, se on itse asiassa hyvin todennäköistä. Yhdysvaltojen vainoharhaisuus yhdistettynä maailman suurimpiin "puolustus"menoihin ja lopputulos on taattu. Jos kaikki maailman tieto kasautuu harvojen käsiin, heillä on valtavasti vaikutusvaltaa. Enkä tarkoita tiedolla nyt mitään yleissivistävää tietoa, vaan tietoa meistä kaikista verkonkäyttäjistä, selaushistoriasta niihin salaisimpiin mielihaluihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset