Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Liberaali valtio

Facessa muutama liberaali kaveri on valittanut suomen ongelmista. Ay liike on ajanut palkat niin ylös etteivät he pääse töihin, yksityistä sosiaaliturvaa ei voi hankkia.

Väittämät perustuvat pitkälti väärään käsitykseen. Rakennusalalla oli kokeilu, kuuden euron tuntipalkka sellaiselle jolla ei ole alalta mitään kokemusta. Työpaikkoja ei syntynyt yhtään. Facessa pohdittiin asiaa ja itse päädyin siihen tulokseen ettei yritys ole halukas maksamaan ammattitaidottomalle kuutta euroa tunnissa kun kolmivuotisen ammattikoulun käyneen sai 12 € hintaan ja huippuammattilainen maksoi 16 € tunti. Eli työnantajien palkkaushaluttomuuden taustalla ei ole aloittelijan kova palkka vaan ammattilaisen vaatimaton hinta.

Tietysti voidaan ihmetellä miksi yritykset palkkaavat ulkomaisia kuudella eurolla mutta eivät suomalaisia. Syynä on markkinointi. Ei ulkomaista työvoimaa välittävä yritys kerro, myymme taksikuskeja raudoittajiksi vaan myytävä työntekijä on lupauksissa aina kuudennen palkkaluokan ammattilainen joka myydään harjoittelijan palkalla. Marx totesi aikoinaan, kun tuotto odotus kasvaa, kapitalisti on valmis ottamaan riskin. Halpatyövoimaa palkkaava ottaa riskin. Saan halvalla joko huippuammattilaisen tai tumpelon mutta hinta on tumpelon hinta.

No, kuusi euroa on kova hinta ellei osaa tehdä mitään. Mutta hintaa voi kiertää. Perustaa toiminimen, sen jälkeen ei mikään liitto puutu asiaan. Voi tehdä vaikka eurolla tunnin. Kuten verotietojen mukaan moni yksinyrittäjä tekeekin. Eli ylikorkea palkka ei estä liberaalia työllistymästä. Syynä lienee joku muu tekijä, liberaalithan ovat varsin markkinahenkisiä joten yrittäjäksi ryhtyminen ei ole ongelma.


 

Entäs Liberan suunnittelema perustili? Valtio antaa jokaiselle 20 000 € ja sillä on pärjättävä. Tilille voi myös säästää itse ja sen voi laskea miinukselle.

Perustili on jo täällä. Yksityiset yritykset ovat paikanneet aukon, tv mainoksissa kerrotaan luoton antajista jotka lainaavat 50 000 euroon asti. Eli kun jäät työttömäksi, sairastut tai muuten vaan tarvitset rahaa, otat käyttöön yksityisen perustilin, vaikkapa Matti Nykäsen mainostaman suomi limiitin. Jahka menet töihin, maksat lainan takaisin. Helppoa, ei byrokratiaa eikä turhia papereita.

Perustilille voi myös säästää pahan päivän varalle. Monelle saattaa olla yllätys että meillä on tähänkin tarkoitukseen yksityisiä yrityksiä. Ainakin Nordealla ja S pankilla on pankkitiliksi kutsutta järjestelmä. Pistät tilille rahaa ja nostat jos joskus satut tarvitsemaan. (No, se nostaminen ei aina ole kovinkaan helppoa. Pankkikorttini hajosi, menin Nordean konttoriin saadakseni uuden. Viikossa kuulema tulee. Yritin nostaa muutaman satasen käyttörahaa kortin odottelu ajaksi. Kertoivat että Helsingin konttorista saisi käteistä. Mutta periaatteessa tililtä pitäisi saada rahansa ulos. S pankin tililtä myös käytännössä. Prisman kassa latoi nipun seteleitä kun sinne ryntäsin seuraavaksi.)

Pankit ja pikavippi yritykset toimivat yhdessä kuten perustili.

Talletukset on mahdollista tehdä myös inflaatiolta suojatussa muodossa, ostaa vaikkapa Nordnetin kautta osakkeita. Sijoitukseen ei inflaatio iske, tosin arvon alennuksia saattaa tulle poliitikkojen töpesinnän seurauksena, toisaalta myös ansioton arvonnousu on mahdollinen.


 

Eräs ongelma kuulema on ettei voi tehdä kuten monet jenkkilän kasvuyritykset. Maksaa minimaalisen palkan ja antaa duureille yrityksen osakkeita. Jahka firma on pystyssä, työntekijä tekee osakkeiden myynnillä tilin.

Totuushan on ettei sekään ole kiellettyä. Monet kommunisteiksi kutusutut ihmiset jopa vaativat tätä. Työntekijöille firman omistus. (On muuten mielenkiintoista kuinka jenkkien softa firmat hyödyntävät monia kommunistisiksi kutsuttuja käytäntöjä. Facebookissa jokainen käyttäjä on arvoa luova yksilö kuten Marx kertoi kommunismissa olevan, avoimen koodin ohjelmat pyörittävät koko nettiä, android kännyköitä ja applen härveleitä.)


 

Vapaassa maassa saa myös ostaa työvoimaa, sekään ei kuulema suomessa onnistu. Todellisuudessa onnistuu. Kuka vaan voi palkata kenet vaan. Joko yksityisen ihmisen taikka yrityksen. Palkan voi neuvotella molempia osapuolia tyydyttäväksi. Jos palkkataso tuntuu korkealta, täytyy muistaa, ongelma on myös tilaisuus. Yrität palkata siivoojan mielestäsi käyvällä hinnalla x mutta kaikki tarjoavat sinulle siivoojaa hintaan 2x .

Loistava tilaisuus. Mielestäsi hinta x on sopiva mutta markkinahinta on 2x. Eli saat siivoustyöstä enemmän kuin on kohtuulista. Sinun kannattaa ryhtyä siivoojaksi ja raapia ilmainen raha omaan taskuun.


 

Keskustelussa tuli esiin myös USA malli. Kattava minimipalkka. Tuokin lienee monille liberaaleille yllätys. Suomessahan asia hoidetaan alakohtaisilla neuvotteluilla, ei valtion määräyksellä. Sitä kumpi lienee parempi, en osaa sanoa. Ainakin eräät vasemmistolaiset ovat ajaneet yleistä minimipalkkaa. Me ay punikit taas pidämme enemmän alakohtaisista sopimuksista, onhan totuus, lentäjän ja raudoittajan työt eroavat aika paljon toisistaan niin koulutuksen kuin työolojen suhteen joten yhteinen työehtosopimus olisi aika hankala sorvata. (Mulla ei muuten ole koskaan ollut työkaverina lentäjää, pomona oli. Eli lentäjät eivät ole halukkaita raudoittajiksi?)


 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset