Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Terveydenhoidon järjestäminen

  • Noin menis tieto
    Noin menis tieto

Osmo Soininvaara blokissaan keksi ratkaisun sote sotkuun. Meillä on maailman kustannustehokkain terveydenhuolto jonka ongelma on tuhannen lääkärin vajaus. Palkataan tuhat lääkäriä lisää ja meillä on paitsi kustannustehokkain, myös toimivin terveydenhuolto. Ratkaisu on noin maallikon keksimäksi hyvä ja helppo.

Mistä ne tuhat lääkäriä?

No helpoiten ne saisi kun lakkauttaisi yksityisen terveydenhuollon kela korvaukset eli valtio lakkaisi tukemasta kilpailevaa toimintaa. Ratkaisu on kuitenkin melko radikaali ja saattaisi johtaa pörriäisten pörssikurssin laskuun millä saattaisi olla negatiivisia vaikutuksia joidenkin vakuutuskuorien sisään piilotettujen sijoitusten arvoon joten ratkaisu on poliittisesti mahdoton.

Maailmalta voitaisiin ostaa puuttuvat lääkärit mutta ongelmaksi tulee, ne ostettaisiin sieltä missä niitä tarvitaan vielä enemmän, eli köyhistä maista.

Kolmas keino on kouluttaa puoli miljoonaa työtöntä siihen ainoaan ammattiin jossa tasan varmasti työllistyy missä tahansa maailman maassa. (Iiro Viinanenhan aikoinaan puolitti lääkärien koulutuksen ja määrää ei ole saatu nostettua.) Koulutus on kuitenkin aikaa vievä. Edes nykyisen käypä hoito mallin mukaisia lääkäreitä ei vuodessa kouluteta.

Eli lääkäripulaan ei ole helppoa ratkaisua?

Toisaalta. Oden idea on nerokas ellei huomioida tietotekniikkaa. Kehitin aikoinaan mallin joka hyödyntää sitä. Avoimet rajapinnat, tietokanta ja tekoälyt analysoimaan. Suurin osa kalliista sairauksista (diabetes, sydän ja verisuoni) on helposti ennakoitavissa samaten kuin tappavatkin taudit.

Muinainen blokini:

Terveydenhuollon tulevaisuus, kuinka asiat on tehtävä

11.12.2008 19:53

Esitin blokissani Hölmöläisten peitonjatko tekniikan käyttämistä säästöjen saavuttamiseen. En ole näköjään yksin, viimeisessä Tietokone lehdessä oli 10 tekniikkaa jotka muuttavat maailmaa. Eräs niistä oli mukana kulkeva terveydenhoitaja joka seuraa älyvaatteiden ja antureiden tietoja. Prosessori lehti näkee Suomen elekroniikka teollisuuden tärkeimmäksi kasvu suunnaksi terveyden huollon sovellukset. No niin näen minäkin. Siis jos kasvua halutaan ja joku on viellä kiinnostunut terveyden huollon piirissä liikkuvista rahoista joiden osuus bkt:sta on vain 15 – 30 % maasta riippuen. Osuus tullee kasvamaan.

Kuinka tämä asia siis on tehtävä, jos haluamme sekä hoitaa terveyttä että nousta terveydenhuollon piilaaksoksi?

Homma on melkoisen helppo. Joku kunta, mieluummin kuitenkin suhteellisen iso jossa on yliopisto ja siellä tietojenkäsittelytieteen opetusta, ottaa homman hoitaakseen. Kitee ei tähän tule ryhtymään, kiitos vaalituloksen jonka ansiosta kumpikaan asiaa ajava henkilö, minä ja eräs kokonaisuuksista ymmärtävä DI jäimme ulos.

Kuinka kunta siis tekee asian?

Otetaan yhteyttä yliopistoon ja pyydetään sieltä apua. Yliopiston kaverit luovat potilastietokantaan avoimen rajapinnan jonka kautta tietoja voidaan syöttää. Homma ei vaadi kummoistakaan, pelkkä Apache – PHP - MySql yhdistelmä riittää. Seuraavaksi luodaan muutama nettisivu joiden kautta jokainen halukas voi tallentaa kuntotestinsä, elämäntapansa, painonsa jne. tietokantaan.

Seuraava askel on luoda kännykkä ohjelma joka kykenee tallentamaan tiedot tuon netti rajapinnan kautta. Kännykkä ohjelmaan taas luodaan avoin rajapinta johon syke, verenpaine, verensokeri ym mittarit voivat tallentaa tietonsa.

Olemme siis tilanteessa jossa jokainen valmistaja voi käyttää standardia rajapintaa ja terveystietokannassa on reaaliaikaiset mittaustulokset ja potilaskertomukset.

Viimeinen askel on luoda tekoäly ohjelma joka analysoi riskejä tietojen perusteella ja tarvittaessa antaa elämäntapa ohjeita, ohjaa terveyden hoitajan tai lääkärin puheille. Analysointi ohjelmia voi totta kai luoda kuka hyvänsä, tietokannan julkiset rajapinnat mahdollistavat monien kilpailevien ja rinnakkaisten ohjelmien käytön.


 

Tuossa mallissa saa kuka vain syöttää tietoja puhelimen kautta (bluethoot rajapinta) terkkarin tietokantaan (web rajapinta).

web rajapintaan tietoja voi syöttää myöskin yksityislääkärit ja erikoislääkärit.
Tekoälyt voivat lukea ja analysoida valittuja tietoja.  Tekoälyn asemassa voi tietenkin olla myös sveitsiläinen erikoislääkäri taikka kirurgi ryhmä. Harva firma vaan mielellään käyttää kalliita lääkäreitä jos saman asian saa tehtyä halvalla robotilla.

En viitsi käydä esittelmään yksityiskohtia koska ne eivät paljon maallikolle sano ja järjestelmän kehitysvaiheessa tarpeet tulevat muuttumaan monesti kun saadaan selville mihin kaikeen järjestelmä kykenee.

Rahoituksen suhteen ei tarvitse olla huolissaan. Jokainen mittarin valmistaja huolehtii omien vimpantensa yhteensopivuudesta, onha kyseessä uusi gsm standardiin verrattava järjestelmä joka tekee toimijoista uusia Nokioita. Kunnan kustannukset tulevat takaisin paitsi säästyneinä terveyden hoito kuluina, myös Viagran valmistajien tukena, kunhan kunta myy tupakoivien, ylipainoisten miesten tiedot kyseisen lääkkeen vähittäismyyjille.

Loppuu muinainen bloki.

Yksinekertainen kuva siitä kuinka tieto kulkee. Koska ennaltaehkäisevän hoidon analysointi on jätetty oppiville tekoälyille, lääkäreiden tarve laskee ja tarvitaan enemmän terveydenhoitaja- henkilökohtainen valmentaja tyylin ihmisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Auvo, ei KELA-korvauksella ole enää merkitystä. Minä laskutan tunnista yleensä 200-250 euroa ja kela korvaa 24, joten ei sen takia yksityislääkärille mennä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

sillä 24 eurolla palkkaisi terkkariin lekurin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomessa ei ole tuhannen lääkärin vajausta.

Lääkäreille takaisin vanhan ajan nuppitaksat, niin eiköhän ne jonot siitä hävinne.

Toimituksen poiminnat