Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Työsulku ja sopiminen

  • Työsulku ja sopiminen
  • Työsulku ja sopiminen
  • Työsulku ja sopiminen

Rakennusalalla alkaa työsulku 10.5.2018. Historiallinen hetki, kolmisenkymmentä vuotta edellisestä työtaistelusta.

Työsulku on laillinen työtaistelutoimenpide. Työantajat kieltävät työskentelyn alalla jolla ei ole sopimusta. Tässä kyseisessä tapauksessa siinä on ennakkotapauksen haun henkeä koska työnantaja on rajannut sulun koskemaan vain ammattiliittoon kuuluvia. Tarkoitus on etsiä liiton jäsenet jäsenmaksu rekisteristä.

Juridisesti mielenkiintoisen tuosta tekee tietosuoja ja syrjintä lait. 25.5.2018 astuu voimaan tietosuoja asetus. Jos yritys käyttää väärin saamiaan tietoja, maksimisakko on 20 milj (Suokkaan Kyöstin kanssa asiasta puhuin, minä en lakia tunne. Rakennusliiton toinen pj ja juristi.) Syrjintä tuppaa olemaan kanssa kiellettyä. Pahimmillaan saattaa mennä niin että työsulun takia töistä pois jääneille maksetaan korvaukset siitä. Asian ratkaisevat lakimiehet joskus vuoden parin päästä.


 

EK ja Rakennusteollisuus ottavat melkoisen riskin. Jos tietosuoja sakkoja räpsähtää vaikkapa 20 milj sadalle yritykselle, valtio saa 2 miljardia sakkotuloja. Peltipoliisit voidaan lomauttaa vuoksi ja Sipilän sakkotavoite täyttyy.

Valtuuston kokous oli viikonloppuna ja useamman rakennusliiton neuvottelijan kanssa pubissa istuin, kysyin mikä mättää. Raksan neuvottelijoiden mielipide oli, RT neuvottelijat on ohjeistettu EK toimesta ja sopua ei haluttu.

Sulun kustannukset liitolle ovat reilu miljoona euroa päivässä lakkoavustuksina. Työnantaja kärsinee kanssa jonkinmoisia menetyksiä vaikka hyväntekeväisyydestä palkkaa maksaakin.

Sululla on merkittäviä seurauksia. Joensuussa ei ole kelvollista pesäpallo kenttää ja jos sulku toimii, eivät saa uutta valmiiksi ennen itä-länsi ottelua joka joudutaan silloin pelaamaan Kiteellä. Mikä tuottaa Sutkin pubille noin 3000 janoista asiakasta. Merkittävä piristysruiske kiteen pubi elämälle. Mulla sattuu olemaan Kiteenpallon jäsenkortti, saan Sutkilla alennusta ottelupäivinä.


 

Keskitettyjen ratkaisujen heikkous tulee tässä hyvin esiin. Jos sopimukset tehtäisiin yrityskohtaisesti, neuvottelut voitaisiin hajauttaa. 10 % yrityksistä olisi lakossa, muiden yritysten työntekijät voisivat maksaa lakkoavustukset. Liitto ei tarvitsisi koskea pääomaan, 120 000 € päivä lakkokulut voitaisiin maksaa tulorahoituksesta. Samalla lakon kohteena olevat yritykset olisivat halukkaita sopimaan koska kilpailijat samaan aikaan vuolee kultaa.

USA autoteollisuudessa aikoinaan oli sopimukset joka kolmas vuosi. Kolme suurta yritystä, jokaisessa neuvottelut eri vuosina. Liitto voi keskittyä neuvottelemaan yhden yrityksen kanssa kerrallaan.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset