Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

TES yleissitovuudesta

Facessa on kiertänyt kuvakaappaus Juhanna Vartiaisen ja työministerin tviittailusta. Juhanna toteaa ettei pieni lakimuutos, yleissitovuudesta luopuminen, aiheuttaisi ay liikkeeltä vastareaktioita. Hämmästellä täytyy kuinka pihalla mies voi olla suomalaisesta työmarkkinapolitiikasta. Tuo ei ehkä kerro tyhmyydestä vaan tietämättömyydestä mutta jotakin kertoo se ettei mies viitsi asioita selvittää.

Olemme saaneet lukea kansanedustajista jotka käyttävät asiantuntijoiden kuulemisessa korvalappuja, lällättävät ja rouskuttavat mielenosoituksellisesti kaalia. Tuollaiset tyypit johtavat tätä maata. Päiväkodissa heidät pistettäisiin ulos jäähtymään.

Kuinka joku voi laatia lakeja ilman että kuuntelee asiantuntijoiden näkemyksiä? Tehdä suuria päätöksiä mutulla? No, itsehän te olette ne äänestäneet. Aikoinaan pidin Teuvo Hakkaraista hiukan epäonnistuneena valintana. Nyt joudun toteamaan, Teukkka sentään yrittää hoitaa hommansa.

Eli työmarkkinoita ”uudistetaan” täydellisen tietämättömyyden vallitessa.

Oletetaan kuitenkin että hallitus saa yleissitovuuden kumottua ilman yleislakkoa. Mitä siitä seuraisi? Jokainen tietää, vuodessa viimeinenkin suomalainen raksaduunari siirtyisi kortistoon, tilalle tulisi sellaisia joille kolmen euron tuntipalkka on hyvä. Joissakin maissa pelkkä suomalainen lapsilisä takaa siedettävät tulot. Suomessa työskentelevä pääsee suomalaisen sosiaaliturvan piiriin joten se kolme euroa tunti paikallisesti sovittuna olisi kohtuu palkka.

Autopuolella tilanne olisi hiukan pahempi, tulisi sekä autot että kuljettajat halvemmasta maasta. (Vappuna keskustelin AKT puheenjohtajan kanssa aiheesta.)

Työehtojen kilpailuttaminen johtaisi noin 300 000 suomalaisen pikaiseen siirtymään ylikattavalle toimeentulotuelle. Suuri osa niistä olisi pienyrittäjiä joilla velkaa repullinen mutta velan panttina oleva omaisuus menettäisi arvonsa.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan että romanialaiset tekevät työt, suomalaiset pitävät lomaa. Homman kustannusvaikutukset valtiolle olisivat kuitenkin merkittävät. Euroopan sosiaalisen peruskirjan minimi on noin tuhat euroa kuukaudessa tassuun. Eli 300 milj € kk menoja lisää, vähintäin sama summa katoaisi verotuloja. Vähintäin 10 miljardia vuoteen miinusta valtion talouteen.

Tuon oivaltamiseen ei tarvitse olla mikään ennakoinnin mestari, pelkkä keskitason shakin pelaaja osaa laskea kolme siirtoa eteenpäin. Ellei osaa laskea, voi muistella miten kävi kun pimeä työvoima ryntäsi rakennuksille eu vapaan liikkuvuuden seurauksena. Se saatiin jonkinlaiseen järjestykseen veronumero pakolla ja kulunvalvonnalla. Jos paikallinen sopiminen tulee ja sallii kolmen euron liksat, sitä ei saa kuriin mikään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa. Vaikka yleissitovuus poistuisi, niin normaalisitovuus olisi yhä voimassa. Suomalainen raksamies on ammattitaitoinen, eikä ole korvattavissa kolmella eurolla.

Olen suorastaan hämmästynyt, kuinka surkeita argumentteja yleissitovuuden puolesta esitetään. Kovin montaa loppuun asti kestävää argumenttia ei nykypäivänä ole enää esittää. Tässä asiassa päättäjien tulisi todella kuunnella asiantuntijoita.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

meinaat ettei romanialainen ole ammattitaitoinen? taikka virolainen? puolalainen?

suomessa bkt / nuppi on 41 000
valkovenäjä 5740
romania 8973
puola 12 494
viro 17 300 (ilmankos ei virolaiset enää tänne tule innokkaasti)
http://www.globalis.fi/Tilastot/BKT-per-asukas

elikkä hiukan kikyiltävää jos meinataan noiden kanssa kilpailla.

mikä sun mielestä siinä sitovassa minimissä on ongelma? meilähän kummiskin saa maksaa miten paljon vaan kunhan se minimin ylittää. eli paikallinen sopiminen on helppoa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #3

nin ekas proffa toteaa että nekin firmat jotka ei halua osallistua neivotteluun joutuu tuloksia noudatta. unohtaa mainita että ne saa maksaa enemmän eli kyllä niillä on ihan vapaat kädet toimia jahka minimit toteutuu. ja ne vois osallistua neuvotteluihin. liittysivät vaan omaan liittoonsa.

tokas ihmettelee missä ne pisa oppilaat on. no sehän tiedetään. 5000 kpl korkeasti koulutettuja vaihtaa maata koska ei o duunia ja nekin vähät niin huonoti palkattuaja ettei tee kun romanialaiset.

holmsröm on asiantuntija. suunnitteli nokian palkkaussysteemin. kuten tiedät miten kännykkäbisnekselle kävi.

meilä on eräät maailman joustavimmat työmarkkinat. ei nyt tosin mitää usa luokkaa jossa ilmeisesti kolmas osa väestöä laittomia siirtolaisia mut ei paljon puutukkaan.

mut mietitääs markkinataloutta. kuten tiedät, idea on, jokainen firma ostaa saman hintaista työvoimaa ja tehokkain voittaa kisat. (tuon muuten luin aikonaan Lee Iacocan Autoelämänkerrasta.)

eli jos meillä sallitaan tuottamattomien yritysten pitää puolella hinnalla duunareita niin sehän meinaa että ne tuottava tekee konkan. ja lisäks tuottavat maksaa jo nyt niiden halpafirmojen duunareiden palkat asumistukena. jos lisätään se et maksavat romanialaisten palkan lapsilisinä, meilä on kohta euroopan alkeellisin tuotanto. ne tuottamattomat ei nimittäin investoi robotteihin vaan keskittyvät palkan polkemiseen.

jos oletetaan kuten tuolla ylhäällä esitit, suomalaista ammattilaista ei korvata halvemmalla euro duunarilla, yleissitovuuden poistolla ei ole mitään merkitystä.

jos taas korvataan, se meinaa valtiolle 10 miljardin vuosikulua ja jätti työttömyyttä.

siinä kyl olet oikeassa et asiantuntijoilta pitää kysyä. mä lienen suomen pätevin kansantalouden tuntija.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #5

Meillä tuskin sallitaan työntekijöiden pitämistä puolella hinnalla. Suurin osa työntekijöistä kuuluu ammattiliittoon, niin eiköhän he hoida niiden asiat kuntoon. Ja mikäli työmarkkinat toimivat, niin puoltapalkkaa maksava yritys ei menesty, kun työntekijät siirtyy parempia työehtoja tarjoavan yrityksen leipiin.

Yleissitovuuden poisto lisää väistämättä paikallista sopimista, josta hyötyvät kaikki osapuolet. Nyt järjestäytyneet yritykset voivat tes-neuvotteluissa sopia sopimusrajoituksia järjestäytymättömille, kilpaileville yritykselle.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #6

ai ei sallita? ooks koskaan ollut yksityisellä sektorilla duunis?

meilä jo nyt on puolet raksa porukasta ulkomaisia ja tasan tarkkaan ainut syy siihen on hinta.

sen jälkeen kun sopiminen vapautuu, potkastaan ne liittoon kuuluvat pois ja neuvotellaan uusien kans sellanen soppari kun halutaan. sen jälkeen se on laillista. nyt joutuvat kikkailemaan niin et duunarit maksaa vuokrana takas puolet palkastaan taikka käteisenä isännälle.

eikä auta akt tukilakot kun kaikki rekat on puolalaisia.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #7

Meidän rakennusteollisuudessa ulkomaalaisten osuus on viidesosa. Jos nämä mainitsemasi dystopiat olisi todellisia, niin miksiköhän tätä ei ole tapahtunut niissä maissa, jossa yleissitovuutta ei ole?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #8

useita syitä varmaan löytyy. saksassa duunareilla on puolet hallituspaikoista firmoissa, ne voi päättää kenet otetaan. kahden vuoden irtisanomisaika, tulee kalliiksi korvata vanhat duunarit uusilla. lienee paljon muitakin, en ole perehtynyt jokaiseen maahan.

mut mietitääs tuota markkinatalouden logiikkaa. meillä on yks firma joka maksaa 3 e tunti, muut maksaa 30. arvaappa kuka voittaa kilpailun? muilla on kaksi vaihtoehtoa, konkka tai 3 e duunarit.

eli toi nyt on vaan ihan normi kilpailutilanne. halvin voittaa. jos joku uskoo markkinatalouteen, joutuu uskomaan myös tuohon. mä ny satun uskomaan.

kiinnostaisi tietää millä mekanismilla se halvin ei veisi markkinoita. jos sellasen talousteorian löydät, mielenkiinnolla tutustun.

olen käytännön kautta tutustunut tuohon ulkomaiseen työvoimaan niin raksalla kun telakoilla. kyllä meillä bostonissa oli eteläamerikkalaiset purkumiehet, ite tehtiin vaan muutama spesiaali homma ja nekin sen vuoksi että loistoristeilijän satamassa olo aika on niin kallista ettei ole mitään väliä paljon maksaa muutama sisustaja.

edellinen raudotustyömaa oli sellanne jossa latvialaiset oli tehnyt 16 tunnin päivää normiliksalla. olivat lomalla joten joutu firma suomalaisilla paikkaamaan. olipahan hiukka nihkeetä palkan maksu, kuulema paikallinen sopimus ettei ylitöitä makseta mut olettivat että niitä tehdään.

jos joku väittää ettei ulkomainen työvoima syrjäytä, kysyköön istuvalta härältä, hullulta hevoselta ja geronimolta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

On itestäänselvää että virolaiset/puolalaiset voivat tehdä halvemmalla töitä ja elintasonsa silti parempi kuin suomalaisella koska Suomi on kallis maa. Eräässäkin työpaikassa virolaiset asuivat nelipäiväisen työviikkonsa työpaikan pukuhuoneessa ja veivät ansionsa kotimaahan kulutettavaksi. Ajelivat selvästi paremmilla autoilla ja omakotitalot oli Virossa. Puolaan on myös siirtynyt paljon valmistusta Suomesta, myös tehtaita ja EU tukee tätä kehitystä taloudellisesti, Suomi maksaa. Ei mitään järkeä hallituksen tunaroinnissa.

Toimituksen poiminnat