Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Kansantalouden alkeet Mittakaavaedut

Suurtuotannon mittakaavaedusta puhui jo Smith ja Marx aikoinaan. Erikoistuminen, mahdollisuus investoida erikoistuneisiin koneisiin, markkinavoiman kasvaminen jne luovat useimmissa tilanteissa etua.

Kirjassa Skaala Geoffrey West esittää eliöiden, kaupunkien ja yritysten tehostavan toimintaansa koon kasvaessa. Yritysten osalta tehostuminen on noin 15% koon kaksinkertaistuessa. Jos tämä pitää paikkansa, tehokkain tapa tuottaa tuotetta on monopoli. Voimme laatia yksinkertaisen laskelman siitä kuinka tuottajahinta suhtautuu yritysten määrään tuotannon ollessa sama ja tehostumisen 15%.

yritysten määrä - tuotantokustannus

1 - 1000

2 - 1150

4 - 1322

8 - 1520

16 - 1749

32 - 2011

64 - 2313

128 - 2660

256 - 3059

512 - 3517

Lienee selvää ettei alle 500 yrityksen synny aitoa kilpailua. Tällöin tuotantokustannukset ovat noin 3 – 4 kertaa monopolin kustannus. Toisaalta käytännön kokemus viittaa markkinoiden jakamiseen suhteellisen pienellä tuottajamäärällä. Softapuolella jossa tuotantokustannukset eivät nouse myytyjen tuotteiden määrän suhteen, tullaan yleensä monopoliin. Voittaja vie kaiken tilanne. (esim MS, Google, Facebook)

Prosessoriteollisuudessa ollaan pitkälti duopolissa kahden suuren jakaessa markkinat. Syynä on luultavasti korkea alalle tulo kynnys.

Autoteollisuus on keskittynyt noin kymmeneen toimijaan jotka saavuttavat suurtuotannon etuja alihankkijoiden keskittymisellä.

Kapitalismissa yrityksen tehtävä on maksimoida voittonsa joten yksityisomisteisessa mallissa kuluttajahinta on yleensä matalin suhteessa tuotantokustannuksiin kun alalla on yli 500 toimijaa koska silloin kilpailu karsii voittoja.

Jos haluttaisiin tehostaa tuotantoa, ainoa keino olisi monopoli kuluttajaosuuskunta jonka tehtävä on tuottaa tuotteet mahdollisimman edullisesti. Toisaalta tällöin täytyy valita johtajat tarkasti, suomessa on havaittu myös kuluttajaosuuskuntien (esim S- ryhmä) tuottavan voittoa vaikka se osuuskunnan tehtävän mukaan on kiellettyä. Syynä lienee osuuskuntien taipumus valita johtoon henkilöitä jotka eivät ole tehtäviensä tasalla. Toinen mahdollisuus on, kapitalismissa yritys tuottaa voittoa, olipa se kuinka huonosti johdettu tahansa. (edes aktiivinen pyrkimys tappioon ei onnistu?)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset