Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Vuokrat ja tuet

Osmo Soininvaara ansiokkaasti blokissaan pohtii pääkaupunkiseudun vuokria, asumistukea ja toimeentulotukea. Valtion menot ovat yllättäen paisuneet tukien kasvun johdosta. Ymmärrän taloustieteilijöiden järkytyksen, kukapa olisi osannut arvata?

Historiaa: Suuret ajattelijat Nalle Walruus, Osmo Soininvaara ja Antero Vartia ovat ajaneet läpi palkkareformia jonka sisältö on, ”palkalla ei tarvitse elää”. Idea ei ole uusi. Saksan teollisuus sovelsi sitä vierastyövoiman suhteen 1940 – 1945 keskitysleireissä. Suhteellisen liberaalin eutanasia lainsäädännön, suurten työvoimareservien ja ay liikkeen kieltämisen seurauksena leirit olivat varsin tehokkaita. Työvoima ei maksanut paljonkaan

Klassinen kapitalismi (Adam Smith) oletti työvoiman hinnaksi sen uusintamisen hinnan. Ruoka, asunto ja lasten kasvatukseen vaadittavat resurssit.

Moderni Saksalainen kapitalismi kykeni karsimaan nuo kulut.

Suomessa tilanne ei ole yhtä hyvä. Täällä työläisten nälkäkuolemaa pidetään ei toivottuna ilmiönä joten valtio joutuu maksamaan palkan ja elinkustannusminimin erotuksen. Mistä seuraa valtion kulujen kasvu palkan aletessa. (Kiky, nolla Tupo)

Osmokaan ei vielä ole valmis työvoiman näännyttämiseen, tämän hetken ongelmaksi hän näkee asuntoihin tuhlaantuvat varat. Ratkaisu on melko hyvän kuuloinen. Työläiset siirretään kaupungin ulkopuolelle jossa asunnot ovat halvempia. Itse kannatan tuota. Helsingin keskustassa asumiseen vaadittaisiin kaupunkipassi jonka saa vain pitkäaikaistyötön. Saataisiin koko puolen miljoonan työvoimareservi yhteen paikkaan, työläiset asuisivat metsissä kaupungin ympärillä. Vuokrat laskisivat koska työttömillä ei ole varaa maksaa yli satasen kuukausivuokraa mikäli muut tuet lakkautetaan.

Tietysti muunkinlaisia teorioita on. Itse luin aikoinaan Kansojen varallisuutta ja siinä puhuttiin kysynnän ja tarjonnan tasapainosta. Jos Helsingissä olisi vaikkapa miljoona tyhjää asuntoa, vuokria ei säädeltäisi, kysynnän ja tarjonnan lain mukaan vuokrien pitäisi laskea melko jyrkästi. (Luullakseni Ay liikekään ei niitä voisi nostaa, onhan se myynyt VVO asuntojaan ulkomaisille pääomasijoittajille, eli nykyisin asumistuki valuu neitsytsaarille.)

Osmo ei kuitenkaan näe korkeiden vuokrien syyksi asuntopulaa, onhan hän ollut kaavoitusvastuussa vuosikausia ja kuten itse toteaa, onnistunut täydellisesti. (Minä kyllä hänelle kommentoin: Jos saisin Töölönlahden rannalta omakotitontin viiden tuhannen euron hintaan, rakentaisin heti mökin.)


 

http://www.soininvaara.fi/2018/04/01/asumisen-tukeminen/

Mutta takaisin tähän Juho Saaren työryhmän esitykseen. Ajatus, että toimeentulotusta ei maksettaisi asumismenoja ainakaan pitkäaikaisesti ja että omistusasunnon omistamattomuutta kompensoitaisiin koko Helsingin seudulla samoin perustein tarkoittaisi, etteivät köyhät, pienipalkkaiset ja työttömät pystyisi enää asumaan Helsingissä vaan hakeutuisivat seudulla sinne, missä asuminen on halvempaa. Näinhän se muissa maissa onkin. Pariisin työväenluokka asuu kaukana Seinen rannasta.

Ihan niin järisyttävä tuo ei olisi seurausvaikutuksiltaan kuin ensi luulisi. Jos kymmenet tuhannet yrittäisivät muuttaa kehyskuntiin, vuokraerot tietysti tasoittuisivat. Mutta kyllä se segregaatiota voimistaisi. Jos tähän mennään, siihen pitää mennä asteittain.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin no joku perssuomalainen, poliisiko vielä oli, aikoinaan halusi kiivaasti slummeja kaupungin laitamille.
Nykyinen systeemi on kait hyvä sillä se asumistukien jälkeinen vuokranmaksu lähtee sitten omasta kukkarosta jos haluaa asua yli alueelle asetetun normivuokran ja jossain Eiran lukaalissa.

Juhani Vehmaskangas

Asumista pitäisi tukea kautta Suomen tasapuolisesti tyyliin: yksinasuvalle 500e/kk seuraava aikuinen 300e/kk (samaan asuntoon) ja lapset 100e/lapsi/kk.

Siten saataisiin kansalaiset jakautumaan kuntiin tasaisemmin eivätkä kaikki työttömät heti muuttaisi Helsinkiin ja muihin kasvukeskuksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset