Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Köyhyysraportti linjassa Sipilän muiden saavutusten kanssa

 • Leipäjonot, nuo kadun koristeet jo 100 vuotta.
  Leipäjonot, nuo kadun koristeet jo 100 vuotta.
 • Punainen kuvaa eroa 3% talouskasvun ja toteutuneen välillä. Ero alkoi 1990.
  Punainen kuvaa eroa 3% talouskasvun ja toteutuneen välillä. Ero alkoi 1990.
 • Palkat. Suomi ylin eli heikoin.
  Palkat. Suomi ylin eli heikoin.
 • Työttömyyden aleneminen Suomi kolmas.
  Työttömyyden aleneminen Suomi kolmas.
 • Yrittäjien määrän muutos.
  Yrittäjien määrän muutos.
 • Työllisten määrän kehitys. Suomi neljänneksi heikoin.
  Työllisten määrän kehitys. Suomi neljänneksi heikoin.
 • Työtuntien kehitys. Suomi neljänneksi heikoin.
  Työtuntien kehitys. Suomi neljänneksi heikoin.

Sipilä pisti asiantuntijat töihin selvittämään kuinka köyhyys maksimoidaan. Tuloskin on valmis. Alennetaan tuloja niin että jokainen tuensaaja varmasti putoaa köyhyysrajan alle. Tuloksi esitetään 697 €/kk kun Euroopan sosiaalisen peruskirjan köyhyysraja on 1203 € kk tassuun. Minimi taso jonka suomen allekirjoittama sopimus vahvistaa on 1006,65 € kk tassuun. Martti Asikaisen bloki.

Asunnottomuuskin haluttiin puolittaa. Siis ei poistaa vaan puolittaa. Ennen puretaan maakunnista asunnot kuin asunnottomat niihin majoitetaan. (säästösyistä Savonlinnasta siirrettiin opettaja koulutus asuntopulan riivaamaan Joensuuhun ja nyt puretaan opiskelija asunnot Savonlinnasta.)


 

Tulos on linjassa Sipilän aikaisempien saavutusten kanssa. Hän läksi ministeriksi suitsemaan veronkiertoa ja lopputulemana omatkin rahat sijoitettiin vakuutuskuoriin. Seura paljasti Sipilän ketkuilut. Fortumin kaltaiset valtion yhtiöt maksavat veronsa Irlantiin. Aiheesta blokkasi Martti Asikainen.

Yrittäjyyttä lupaili edistää ja saavutukset hämmästyttää. Pahempi kato kuin Iiro Viinasen aikaan. Saavutusta voidaan pitää merkittävänä. Aiheesta blokkasi Heikki Turunen.

Työllisyyden parantaminenkin oli asialistalla. Suomen työllisyyskehitys on Euroopan kolmanneksi heikointa. Heikki Turusen bloki 1 ja bloki 2.

Saavutusten kauneutta korostaa se että Suomen palkkatason kehitys on ollut Euroopan heikointa. Heikin bloki. Sipilä kykenee siis murtamaan jopa kapitalismin rautaisen palkkalain, halpakaan työvoima ei mene kaupaksi.


 

Näyttää että Sipilä käyttää vääriä asiantuntijoita. Talouden lainalaisuudet jätetään huomiotta ja mennään mutulla. Toisaalta riittäisi jos ne asiantuntijat lukisivat lehtiä. Taloussanomissa Jan Hurri keksi keinon kuinka Euroalueen inflaatio saataisiin vauhtiin.

Kuluttajahintojen nousu olisi jokseenkin takuuvarma tapahtumasarja, jos EKP sujauttaisi jokaisen euroalueen kansalaisen pankkitilille vastikkeetta ja mihin tahansa tarkoitukseen vapaasti käytettäväksi alkajaisiksi vaikka miljoona euroa.

Tuo auttaisi myös köyhyysongelmaan. Tosin vain yhden kuukauden ajan, sen jälkeen köyhät olisivat taas pienituloisia. Oma mallini on paljon nuukempi. Annetaan 3000 e kk tassuun mutta tehdään tuesta pysyvä. Tämä poistaa pienituloisuuden ongelman tuensaajilta. Ymmärrän ettei malli kaikille sovi, moni kokee vastikkeettoman rahan nöyryyttävänä eikä tahdo sitä vaikka se on ainut keino pelastaa euroalueen talous. Ehdotan että rahan ottaminen tehdään vapaaehtoiseksi. Sitä ei ole pakko ottaa jos oma kunnia on tärkeämpi kuin euron pelastaminen.

Tuossa köyhyys raportissa lähdettiin mielestäni väärästä päästä. Tutkittiin köyhyyttä joka on seuraus eikä tunaroitua taloutta joka on syy. Sama kuin mustaa surmaa hoidettaisiin paiseita tutkimalla, ei rottia hävittämällä. (Rotat levittävät mustaa surmaa, sairauden oireina on paiseet.)

Eräs ongelma asiantuntijoiden valinnassa, valittiin köyhyystutkijoita. Heiltähän menee työt jos köyhyys poistuu. Ei kukaan mielellään kuntouttavaan työtoimintaan lähde, ennen tutkii köyhyyttä kaukaa kuin läheltä.

Muiden köyhyys on mielenkiintoista ja monesti naurattaa, omalla kohdalla se on vaikeammin sulatettavaa.

Kuinka tuo tuensaajien ostovoiman kasvattaminen sitten vaikuttaisi?

Ruotsissa heittivät Vartiaisen kaltaiset woodoo taloustieteilijät pihalle ja kokeilivat.

RUOTSI VOITTI SUOMEN TALOUSPOLITIIKAN MAAOTTELUSSA

MARKKU VUORIO10.12.2017 8.26

KOTIMAA

Ruotsissa punavihreä hallitus investoi koulutukseen, tutkimukseen, hyvinvointipalveluihin ja parempaan työttömyysturvaan eli kaikkiin sellaisiin tutkitusti hyvinvointia luoviin kohteisiin, joiden rahoitusta Suomen porvarihallitus on leikannut kovalla kädellä.”


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kertomaasi synkentää Suomen vanheneva väestö oleellisesti. Huoltosuhde romahtaa. Seuraukset kammottavat. Velkaantuminen on rajua valtion ja yksityisten talouksissa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Itse näen huoltosuhteen enemmän mahdollisuutena. Eläkekassoissa on mammonaa ja EHKÄ pienentyvät työikäiset ikäluokat saavat nauttia siitä täystyöllisyydestä, mitä oli viimeksi 80-luvulla.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin yks saavutus jota en tuohon muistanut kirjata. Meiltä pakenee 5000 korkeasti koulutettua ihmistä vuoteen. Twitter jaon otsikko oli "Korkeakoulutettujen pako Suomesta kiihtyi. "

https://twitter.com/mkiesilainen/status/9757891530...

Se hiukan helpottaa jos saadaan noi laiskat kotimaiset luuserit vaihdettua amerikkalaisella muuttoavustuksella * ahkeriin afrikkalaisiin.

* Amerikkalainen muuttoapu. Pommitetaan niin kauan että älyää lähteä.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Ensin kaksi hallituskautta säästetty yliopisto- muusta koulumaailmasta. Sitten kun itseäni viisaammat lähtevät ulkomaille jatkamaan tutkimuksiaan, niin samat säästöjä kannattaneet kokkareet näkevät syypääksi Suomen korkean verotuksen. Ainakin Alf Rehniltä voisi kysyä mielipidettä, että lähtikö veropakolaiseksi Tanskaan.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Velkaantuminen on rajua mutta Suomen velkaantumisen taso on vielä kohtuullinen. Että velanoton kulmakertoimen jyrkkeneminen ei ole vielä katastrofi - kuten usein virheellisesti väitetään.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hienot kuvat. Sadassa vuodessa on sentään tapahtunut jotain.
Kyllä värikuva tekee köyhänkin iloisemman näköiseksi.

Käyttäjän maanselka kuva
Asmo Maanselkä

Noi sun kuvat on niin pienellä, ettei näe. Olisiko niitä jossain isommalla?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Nuo viisi viimeistä kuvaa löytyvät blogeistani ja koneeltani, ja osan (en muista tuliko miten tallenneltua) taustanumerot kanssa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

On sinänsä mielenkiintoista että silloin kun vasemistoliitto ynnä muut olivat viime kaudella hallituksessa eivät he tehneet yhtään mitään Fortumin järjestelyiden suhteen.
Ne tulivat vasta nyt ongelmaksi, kun halutaan itselle ääniä kalastaa. Ja se mihin ei vasemmisto puuttunut hallituksessa olessaan nähdään Sipilän saavutuksena.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Osaat varmaan sanoa oliko silloin tuollaisia järjestelyjä vai ovatko uusikin keksintö.

Minulla ei ainakaan ole osunut silmiin kuin mulkkaukset viime vuosilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset