Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Aktiivimalli ja köyhyysrajat

  • Aktiivimalli ja köyhyysrajat
  • Aktiivimalli ja köyhyysrajat

Euroopan sosiaalinen peruskirja on määritellyt köyhyysrajat. Koska kyseessä on suomen allekirjoittama valtiosopimus, kyseessä on perustuslain yläpuolella oleva minimi. (Kuten perustuslaki valiokunta tulkitsi Euron asemaa.)

Perustuslakivaliokunta vetoaa myös kansalaisaloitelakiin, jonka mukaan kansalaisaloite voi koskea asiaa, joka kuuluu eduskunnan lainsäädäntövaltaan. Kansainvälisten velvoitteiden hyväksyminen ja niiden irtisanomisen hyväksyminen ovat valiokunnan mukaan kansalaisaloiteoikeuden ulkopuolella.YLE

Elikkä köyhyysrajat on määritelty. Suomi on sitoutunut pyrkimään sopimuksessa määriteltyyn minimiin. Mitkä ne rajat on?

Taulukko kuvaa käteen jääviä eli nettotuloja, joilla perheenjäsenet yhteensä ylittivät pienituloisuusrajan vuonna 2016. (Taloussanomat)

1 aikuinen 1203 € / kk

1 aikuinen ja 1 lapsi alle 14 v 1563 € / kk

2 aikuista 1804 € / kk

jne.

Monet mallia tutkailleet eivät ole keksineet selkeää mekanismia jolla se nostaa peruspäivärahan ja toimeentulotuen perusosan tuohon minimitasoon.

Nykyinen työttömyysturva

Peruspäiväraha

"Kelan maksama työttömyysetuus on 32,40 e/pv. Sitä maksetaan 5 päivältä viikossa (myös arkipyhiltä).

Työttömyysetuus on veronalaista tuloa, josta tehdään 20 %:n ennakonpidätys.Kela

Kelan maksama työttömyysturva on siis 32,4 x 21,5 = 696,6 bruttona. Nettosumma on 557,28.

Vajetta minimiin on -645,72 € kk.

Ansiosidonnainen

Jos ansiosidonnaisen päivärahasi verotuksessa käytetään palkkaverokorttia, veroa pidätetään aina vähintään 25 %, vaikka korttiin merkitty veroprosenttisi olisi tätä pienempi.

Laskuri

kk tulot brutto 1600 € kk → 49.81 € / pv 1070.91 € / kk nettosumma 803,18 € / kk

kk tulot brutto 3200 € kk → 81.80 € / pv 1758.70 € / kk nettosumma 1 319,025 € / kk

kk tulot brutto 4800 € kk → 96.26 € / pv 2069.59 € / kk nettosumma 1 552,19 € / kk

Näyttää siltä että 3200 € kk tienaava täyttää minimitason, ylijäämää 116 €. Kuinka käy kun aktiivimalli leikkaa tuloja? 1 319,025 € x 0,954 = 1 258,34 € Ylijäämä supistuu mutta ei katoa.


 

Aktiivimalli on laillinen mikäli jokaiselle työntekijälle taataan 3200 € kk palkka ja kaikille maksetaan ansiosidonnainen. Sampo Terho oli siis oikeilla jäljillä vaatiessaan pakollista työttömyyskassaan kuulumista. (Verkkouutiset) Vielä kun olisi älynnyt vaatia tuota 3200 € kk minimipalkkaa ja jokaiselle oikeutta käydä töissä niin kauan että pääsee ansiosidonnaisen piiriin, voisi ehdotuksen olettaa korjaavan sosiaaliturvamme ensimmäisen suuren aukon.

Eräs hiukan yksinkertainen (oikeisto liberaali) face kaverini ihmetteli kuinka 4,6% työttömyyskorvauksen alennus motivoi ihmiset töihin ellei sitä tee reilu 46% alenema työttömäksi palkkatöistä. En tiedä, ehkä 4,6% on suurempi kuin 46%. Onhan meillä näitä numerotaitoisia ministerejä aikaisemminkin ollut.

Kuten jokainen ymmärtää, rajojen alitus on ihmisoikeusrikos. Perinteisesti ne asiat on käsitelty Nürnbergissä. Mielenkiintoinen kysymys onkin, onko jokainen aktiivimallia valmistellut ottanut huomioon mahdolliset oikeudelliset seuraukset ellei malli tuota minimituloa? Tuo kansainvälinen oikeus eroaa suomalaisesta, voi tuomita hirtettäväksi takautuvalla lainsäädännöllä. Sinne ei kuitenkaan ole toimitettu ketään Eu ulkopuolisista maista. Toivoa sopii etteivät päättäjämme yritä Eu erolla livistää oikeudellisesta vastuustaan.

Tänään oli aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen luovutus. Päätin etten mene sinne vaan kirjoitan aiheesta blokin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Jos elät peruspäivärahalla, ja vuokralla, niin saat tottakai asumistukea tjs. En tiedä varmaksi oikeita termejä koska onnekseni ei ole koskaan tarvinnut siihen tukeutua. Ja jos taas elät jonkun muun maksamassa asunnossa niin pienituloisuuden rajan määritys pitäisi tehdä uudestaan, siltä osin tuo on mielestäni pielessä mutta se taisi olla tarkoituksesikin koko jutussa..

Jos saisin nettona 1203/kk lopettaisin heti työnteon, pärjään sillä rahalla vallan mainiosti vaikka tienaankin selvästi sitä enemmän. Kokemusta on.

Tippuisikohan motivaatio muillakin samalla lailla? Toki leikittelysi 3200/kk tuloista miniminä saattaisi asiaa joidenkin osalta muuttaa muttei minun, ei saisi vielä töihin.

Sitten olisi vielä iso kysymys että miten/millä se maksetaan varsinkin kun elätettävien määrä tulee kasvamaan jatkuvasti, sekä uusioasukkaiden tulon myötä että työpaikkojen murroksen takia sekä mahdollisen automaation seurauksena.

Ehdotuksia on ollut monia, yksikään ei ole vakuuttanut varsinkaan siksi etten ole makoiluyhteiskuntien kannattaja.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin laki sanoo et ton verran on jäätävä näppiin, asuitpa vaikka omassa teltassa. eli siihen ei asumistuet vaikuta.

jos kerran olet valmis siirtymään työttömäksi kun saat tuon minimin, miksi et siirry, saathan sinä ansiosidonnaisen. tyhmää duunata jos pärjää muutenkin. mä tiedän noin 700 000 suomalaista jotka on valmiit menee duuniin jos sä oot valmis luopumaan.

rahoitus on makrotaloustiedettä, sitä o turha selittää, liian vaikeaa.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Se loppuisi 400pv jälkeen, mutta jos ikuisesti sen saisin niin työn lopettaisin.

Mutta sinä et sitä voi taata joten lopetetaan lapsellisuudet.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #3

kun on 400 päivää lusittu, meet takas duuniin ja nollaat päivät.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

OnkO EU:n määrittelemä minimitulo sama kuin köyhyysraja?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Asia on sattumoisin niin, että Suomen verotus on eräs maailman kireimmistä ja julkiset menot maailman ehdotonta huippua.

Mitä sitten ovat julkiset menot pääsääntöiseti valtaosin. Ne ovat yleistä sosiaaliturvaa, julkisen sektorin palkkoja ja julkisen sektorin eläke-etuja.

Periaatteessa liki kaikista verorahoista kilpailevat poolit ovat sosiaaliturvan saajat ja julkisen sektorin työntekijät. Ykdinkertaistettuna voisi sanoa, että mitä enemmän on julkisen sektorin palkka- ja eläkemenoja, sitä vähemmän on varoja yleiseen sosiaaliturvaan ja päinvastoin. Heikommat ja julkisen sektorin ay-liikkeid3n ulkopuoliset jäävät tässä asiassa vaikutusvallattomina aina ja poikkeuksetta huonompaan asemaan.

Työpaikkojen ja työn puutteesta aiheutuvat menot yhteiskunnalle ovat juuri noita muita sosiaaliturvan menoja kilpailemassa budjettimenoissa muiden menoluokkien kanssa.

Raha ei edelleenkään kasva valtoimenaan puussa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

johtuu siitä et muissa maissa aika iso osa meidän julkisista on yksityisiä.

jos usassa huomioi samat palvelut jotka on meillä julkisia, niiden työvoima osuus on 4% suurempi. sitä en muista paljon bkt osuus, aikaa kun laskin.

maksajan kannalta on tietty sama maksaako 10 000 e veroa vai 50 000 e harvardin vuosimaksua tenvalleen. mä yllytin poikaa menee jenkkeihin opiskelee, ei suostunut.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuitenkin verorahoista kilpailevat pääosin nämä kaksi poolia. Julkisen sektorin työntekijät ja eläkeläiset ja toisella puolen yleisen sosiaaliturvan saajat. Euro pois toiselta on euro toisen taskuun. Tämä euro taas tulee jos on tullakseen yksityiseltä sektorilta.

Suomen julkisen sektorin palkkasumma on kasvanut eniten koko EU:n alueella sitten v. 2007 ja samalla maa on saanut huomautuksia sosiaaliturvansa tason riittävyydestä.

Fiksuinta on nyt kannustaa jälkipolvea yliopistoihin ulkomaille, ajatellen sitä seuraavaa rytinää, joka alkaa seuraavan taantuman ja koronnousujen myötä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suuri osa verorahoista menee suoriin tai välillisiin yritystukiin ja vahinkojen korjaamiseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Muuten ihan nätti laskelma, mutta laskit sen ennakonpidätyksellä, etkä lopullisella verolla. Palkka 2300 € johtaa siis 1370 € ansiosidonnaiseen. Tuolla tulotasolla vero on noin 12%, joten käteen jää 1206 €.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin mä läksin siitä 3200 brutto kk liksasta keskimäisessä. verottajan laskurilla laskin nyt sen työttömyyskorvauksen verotuksen.

Laskelma veroista ja maksuista
Koko vuoden verot ja maksut yhteensä 5263,17
Loppuvuoden verontarve yhteensä 5263,17
Tulevat tulot yhteensä 21096,00

https://prosentti.vero.fi/VPL2018/Sivut/LaskennanT...

huvittavaahan on et mä duunis maksan vähemmän veroja kun työttömänä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Riippuu sitten varmaan kunnallisverosta. Espoossa ilman kirkollisveroa tuolla 21096 tulolla verolaskuri antaa veron summaksi 1542. Kannattaisi varmaan muuttaa Espooseen...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Työttömyyskorvauksen yliverotusta voit korjata hankkimalla verokirja jossa pidätysprosentti on oikaistu.
Muuten saat ylimääräiset pidätykset palautuksena.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #16

toi mun laskema on verottajan laskurilla, eli siinä ei ole yliverotusta eikä tuu palautuksia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Käväisin eräässä työkkärin järjestämässa tilaisuudessa. Yksi ihminen kysyi, voiko nämä 18 vaadittua tuntia suorittaa useassa erässä, vai pitääkö ne tehdä kerralla. Työkkärivirkailija vastasi, että mieluummin kerralla, koska heidän tietojärjestelmänsä ei välttämättä ymmärrä, jos tunnit on tehty useassa erässä:o/

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ei muuten ymmärätänyt multa 40 tunnin keikkaakaan. ilmeisesti yli kaks viikkoa on minimi jonka asiakas voi syöttää.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olisiko aktiivimalli jo pehmenemässä kovassa kritiikissä, ks. alla:

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/35...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset