Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Miekkari ja lakko

  • Työtunnit eivät kasva vaikka bkt kasvaa. 1975-2013
    Työtunnit eivät kasva vaikka bkt kasvaa. 1975-2013
  • Miekkari ja lakko
  • Miekkari ja lakko
  • Miekkari ja lakko
  • Miekkari ja lakko
  • Miekkari ja lakko

SAK johto hiukka housut kintuissa yllätettiin, tuli reilu 100 000 nimeä nopeasti kansalaisaloitteeseen. Sillä oli kaksi vaihtoehtoa, katsoa kun porukka itse organisoituu torille taikka sitten hypätä junaan. Päätti sitten hypätä kyytiin.

Tuosta yllätyksestä kertoo se kuinka rakennusliitto siihen reagoi. Pidettiin valtuuston ja hallituksen yhteinen kokous niin nopealla varoajalla ettei valtuustosta saatu päätösvaltaista, hallitus teki päätöksen päivän lakosta. Valtuuston jäsenet olivat hiukka radikaalimpia ja SAK kokouksessa luottamusmiesten kommentit tietysti vielä radikaalimpia. Eli tämä lakko tuli alhaalta ylöspäin, ei ylhäältä alas. Mikä tietysti on oikea malli, kenttäähän liitto edustaa eikä johtoa. Liitto olemme me, ei he.

SAK oli pakko reagoida. Sipilä näkee salaliittoja mutta tuntuu ettei hän oikein ymmärrä sopimusten merkitystä. KIKY hyväksyttiin koska Sipilä uhkasi tuhota lapset ja vanhukset ellei siihen suostuta. Samassa yhteydessä hän antoi lupauksen ettei lisäleikkauksia tule jos sopimus hyväksytään. Nyt hän tietysti söi sanansa.

Jos yksityinen ihminen kirjoittaa nimen paperiin taikka todistajien kuullen jotakin lupaa, kyseessä on sitova sopimus. Muutama avioerossa omaisuutensa menettänyt voinee kertoa mitä seuraa jos sellaisen rikkoo. Tuntuu ettei meidän Juha sitä ymmärrä. Hänelle sopimus on keino saada jotakin ja sopimuksen pitäminen omalta osalta onkin sitten toinen juttu. Hämmästyttää tuollainen. Ei siksi että uskoisin hänen olevan rehellinen mutta normaali ihminen ymmärtää sopimusten merkityksen. Koko meidän systeemi perustuu sopimuksiin ja luottamukseen. Niin raha kuin omaisuuden suoja ovat sopimuksia.

Salaliitto

Toinen mikä hiukan ihmetyttää on Juhanna Vartiaisen teksti. Mies on saanut sähköpostia. Sen takana on ilmeisesti salaliitto. Ei mikään facessa levinnyt viesti, kysykää kansanedustajalta töitä eli itseorganisoituva joukko vaan maan ulkopuolisen älyn organisoima kampanja. Todisteitakin Juhannalla on.

”– Ylivoimaisesti eniten tulee sellaisia viestejä, jotka ovat selvästi osa jotain kampanjaa. Ne ovat hyvin röyhkeitä ja loukkaavia, usein tällaisia näennäisiä työhakemuksia, ja niissä on vähän samanlaisia sanontoja. Selvästi tässä on jonkinlaista kampanjaa jokin taho organisoinut. ”

”– Oman verkkosivuni ylläpitäjä kertoi, että sivuun oli kohdistunut suuren volyymin palvelunestohyökkäys. Siitä tulee pikkuisen kyllä epävarma olo, että mitä ihmettä, koska ihan tavallinen syrjäytynyt työtön ei sellaiseen kykene. ”

 

Virallisesti ”aktiivimallin” tarkoitus on ohjata työttömät Nokialle kehittämään tekoäly systeemejä joilla suomen kilpailukyky nostetaan ylivertaiseksi. Juhanna kuitenkin epäilee kykeneekö työtön tohtori kirjoittamaan sähköpostia taikka käyttämään valmiita botteja palvelunestohyökkäysten organisointiin.

Voin kertoa että tuohon ei tarvita kummoisiakaan kykyjä. Jopa minä kykenisin jos viitsisin aikaani moiseen käyttää. Eli äkkipäätä arvioiden luulisin, noita hyökkäyksiä järjestää se porukka joka on teknisesti kaikkein avuttomin (ja turhautunein), ei suinkaan se joka koodaa bottirobotin päivässä.

Aktiivimalli kakkonen sisältää juridisesti tuollaisen botin. Jos 400 000 työtöntä kerran viikkoon lähettää hakemuksen 15 000 työpaikkaan, kuukauden kuluttua julkisista palveluista ei löydy ainoankaan yrityksen yhteystietoja, vapaat työpaikat piilotetaan ja haastatellessa jokainen yritys kertoo kärsivänsä liiasta työvoimasta. Työvoimapula poistuu.


 

Lakko

Lakostahan tietysti meuhkataan, kuulema ongelmia aiheuttaa. No, päivän lakkohan se maailmanloppu onkin. Pari kuukautta, siihen tottuu.

Myös poliittisten (ja muiden) lakkojen oikeutus herättää keskustelua. Asialla on merkittävä ulottuvuus ja itse näkisin sen aiheuttamat ongelmat merkittäviksi. Aikoinaan yleislakolla ajettiin suomeen yleinen äänioikeus ja sen seurauksena kaiken maailman kokoomuspersut sai äänioikeuden. Nyt ne sitten sitä käyttää ja valitsee eduskuntaan taulapäitä.

Jos lakkoilijat olisivat ajaneet aikoinaan vain omia etujaan, vaatineet äänioikeuden vain kommunistisille ay aktiiveille, ongelma olisi vältetty. Lakkoilijat ylimitoitti vaatimukset ja tsaari tyhmyyttään suostui.

Nyt ei pidä sortua samaan. Täytyy vaatia etuja vain niille jotka lakkoilee, ei siipeilijöille. Hallituksen on helppoa suostua raksaliiton jäsenille 3000 e kk työttömyyskorvaukseen ilman työmarkkinoille osallistumispakkoa, paljon vaikeampaa hyväksyä kaikille elämiseen välttämätön ruoka.

 

 

Tässä nyt ei ole tarvetta tuota aktiivimallia käsitellä joten jätänkin jokaiselle kotitehtäväksi miettiä kuinka aktiivimalli:

1. Lisää ostovoimaa ja siten luo uusia markkinaehtoisia työpaikkoja.

2. Takaa kaikille Euroopan sosiaalisen peruskirjan mukaisen minimin. (noin 1250 e kk brutto)

3. Vähentää byrokratiaa.


 

Torilla tavataan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olenkin ihmetellyt kuinka moni näkee mielenilmauksen SAK lähtöiseksi eikä kansalaisten tyytymättömyyden osoituksena. SAK katsoi että parempi mennä mukaan ennenkuin työntekijät perustavat uuden järjestön joka ajaa työntekijöiden etua eikä vain kahmi etuja järjestölle. SDP taas ajaa yhtä paljon työntekijöiden etua kuin kokoomus.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tänään aamutv:ssä oli mielenkiintoista juttua poliittisista lakoista muissa pohjoismaissa. Ne ovat, mikäli oikein ymmärsin, kaikissa muissakin pohjoismaissa sallittuja kunhan lakkoillaan sopivana aikana, kuten esim. ruokatunnilla tai viikonloppuna.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tällä mielenilmaisulla ei muuteta mitään, ei aktiivimallia, ei työttömän asemaa, ei työntekijän asemaa, köyhät eivät pelastu ja hallitus jatkaa edelleen.

Poliittiset lakot/mielenilmaisut ovat lapsellisia, hetken heilumista torilla, ja luullaan, että maailma muuttuu.

Tuskin tulee mitään isoja vahinkoja yrityksille, mutta tuskin tulee mitään saavutustakaan tällä tapahtumalla.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ei sak tolla yritäkkään muuttaa mitään, lähti mukaan kun oli pakko ja siten kakkosmallin aktivointi (3kk karenssi) ehkä torjutaan.

jos olis haluttu muuttaa, ois ensin annettu lakkovaroitus satamista, sit kuukausi satamat kiinni, sen jälkeen levinnyt pikkuhiljaa.

toi eka vaihe ois maksanut muutaman hullun miljoonan vaikka jokaiselle lakkolaiselle ois miljoonan antanut lakkoavustusta, toka vaihe hiukka enemmän mut viikossa ois mennyt.

yleensä päivän lakko ei ole muuta kun varoitus. viikko, jos on yleislakko, alkaa purra ja kuukaudessa se jo hiukka vaikeuttaa toimintaa.

Äänioikeus tuli reilun viikon lakolla eli aika helpolla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vähän mittakaava heittää, jos puhutaan vajaa 5e menetyksestä, tai äänioikeudesta. Hiukan pitäisi jokus olla realismiakin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #5

nin tos o ny kyse 4,6% menetyksestä työttömille. todellisuudessa kuitenkin koko systeemin romahtamisesta. elikkä 400 000 ihmistä menettää kaikki tulonsa pariksi kuukaudeksi.

niille se on paljon. sulle ja mulle vähän, me kestetään muutama kuukausi tulottomuutta. perheelliset ei, lapset syö ja säästöt on nollissa. (mua aina ihmetyttää ihmiset jotka elää niinkuin oltas kommunismissa, säästöjä ei ole, menot mitoitettu juuri tulojen mukaan)

mut toi äänioikeus on hyvä esimerkki koska muinaiset kommunistit sen hankki myös persaukisille porvareille jotka lakkoa vastaan ulisi. pitäs oikeesti ajaa vaan niiden etuja jotka on mukana.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Muistuttaisin näistä laillisista vaikuttamiskeinoista sen, että kansalaisaloitettahan ei ole alunperin tarkoitettu vaikuttamiskeinoksi, johon voi v a i n jättää vastustavan mielipiteensä jostakin hyväksytystä laista - kuten tässä "Kumotaan HE 124/2017 vp" 140 000 allekirjoitusta kerännessä aloitteessa on tehty - vaan kansalaisaloitteen sisältämän idean tai lakiehdotuksen perusteella aloitetaan valmistelu uudesta laista.

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloite jatkaa siitä, mihin HE 124/2017 -kumoamiseksi tehty kansalaisaloite päättyy.

Katsokaapa lisää kansalaisaloitteen lainmukaisuudesta minun uusimmasta Puheenvuorostani.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Yritän löytötää syytä miksi Kiteeläisenä miehenä tuot julkisuuteen lausumaa että, KIKY hyväksyttiin koska Sipilä uhkasi tuhota lapset ja vanhukset.
Voisit julkaista blogin myös Koti-Karjala lehdessä se kyllä lisää arvostustasi maaseudun ihmisten silmissä.
Ei merkkaa mitään liki 5 miljardin työttömyys menot vuodessa ja 110 miljardin valtion velka joka on syömä velkaa.
Veronmaksaja kituu tuskissaan vero-ikeen kuihduttamana. Tämän aktiivilain vastustaminen on tämän päivän uroteko joidenkin mielestä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin minä nyt olen usariin blokannut seittemisen vuotta, vajaat nelisensataa blokia. kiteeläiset kyllä osaa nettiä käyttää joten kyl ne tämän näkee.

joskus kirjoittelen paikallislehtiin paikallispolitiikasta mut se o erijuttu, tämä tuppaa olemaan valtakunnallinen juttu kuten ehkä tietänet.

ja tiedät varmaan että kikyyn uhkailtiin pakkolailla. ellei palkkoja lasketa, seuraa kurjistupaketti. moni otti sen todesta ja nyt aika vihaisia.

kuten varmaan tietänet, vassi eduskuntavaaleissa ehdotti että lopetetaan se työttömyydestä maksaminen ja aletaan maksaa työstä. heikki patomäki aiheesta kirjankin kirjoitti. ei nyt vaan sopinut äänestäjille.

ruottalaiset noudatti sitä vassin mallia.

RUOTSI VOITTI SUOMEN TALOUSPOLITIIKAN MAAOTTELUSSA
MARKKU VUORIO10.12.2017 8.26
KOTIMAA
Ruotsissa punavihreä hallitus investoi koulutukseen, tutkimukseen, hyvinvointipalveluihin ja parempaan työttömyysturvaan eli kaikkiin sellaisiin tutkitusti hyvinvointia luoviin kohteisiin, joiden rahoitusta Suomen porvarihallitus on leikannut kovalla kädellä.
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3819633-ruo...

Ruotsin talousluvut löivät asian­tuntijatkin ällikällä: Valtion­talouden ylijäämä paisui viime vuonna yli kuuteen miljardiin euroon
Valtion verotulot ylittivät kaikki odotukset. Danske Bankin ekonomisti kuvasi verotuloja Dagens Industri -lehdessä ”hulluiksi”.
https://www.hs.fi/talous/art-2000005518175.html

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Siitä Tohmajärven ja Kiteen läpi kutostielle ja Ford Anglian keula kohti etelään työnperään ja tällä reissulla olen vieläkin.
Ei ollut ansiosidonnaista työttömyysturvaa eikä työmarkkinatukea vaan jos halusit leivällä kaulaa hangata niin se teki liikkeet vikkeläksi.

Tämä meidän Sosialidemokraattinen pohjoismainen hyvinvointiyhteiskuntamalli holhouksineen on johtanut meidät juuri tähän työttömyys kurjuuteen, mistä löytyy lääkket tilanteen korjaamisen.
Olisiko meidän otettava Keskieurooppalainen konservatiivinen hyvinvointiyhteiskunta malli jossa yksilö ottaa vastuun itsestään, eikä anna itseään holhottavaksi.
En kannata missään nimessä amerikkalaista yhteiskuntamallia.

En lähtisi Syyttelemään Sipilää jonksa hallitus yrittää suitsia menoja kaikin jopa työttömän edun mukaisesti.
Vain välikauden virkamieshallitus voi ravistella muutokset yhteiskuntaamme, politikkomme eivät tohdi ja uskalla tätä tehdä,

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #10

nin 1990 työttömyys oli alle 3%, nyt se on 25% ja muutama markkinauudistus on tehty. talous on noin 1000 miljardia taalaa menettänyt tulojaan 1990 - 2015 työttömyyden vuoksi.

kasvu on nollaa hipinut samalla kun kiinassa 10% koko aika.

oiskoo meidän vaan pistää kommunistit valtaan, ne ymmärtää taloutta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä ne ovat vain Venäjän yrityksiä vaikuttaa hallitukseen. Kaikki hallituksen vastainen ajattelu tulee propagandana Venäjältä,trollitehtaasta,siitä yhdestä talosta.

Toimituksen poiminnat