Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Esimakua aktiivimallista, kolme tuntia työkkärissä

Tänään tuli työ- ja palkkatodistus. Kokeilin toimittaa sen työkkäriin. Sitä ei tartte sinne toimittaa, byrokratia siis vähenee. Mutta otetaampa koko historia.

Menin kolme kuukautta sitten keikkahommiin raudoituspalvelulle. Kahden viikon homma joka venyi kuukaudeksi. Mikäpä siinä, ilmoitin työvoimatoimiston sivuilla töihin menon ja töiden loppumisen. Siltä tuli kuittaus ja profiilissa näkyi, työnhakusi jatkuu.

Kuten tunnettua, pienet firmat tekee töitä, eivät pyöritä papereita. Nyt joulun seutuun oli jäänyt aikaa turhaan paperisotaan joten olivat tehneet paperit ja ne toimittivat minulle. Minä sitten niitä työvoimatoimiston sivuille yritin tallentaa. Kolmisen tuntia tutkailin ja samalla työhistoriaani vilkaisin. Ilmeni että työkkäri oli kyllä kuitannut minut töihin mutta ei pois. Eli kuukauden keikka venyi kolmeen. Kaverit jopa epäilivät etten ole ilmoitusta tehnytkään ellei työkkäri sitä ole kirjannut. Koska tunnen kyseisen laitoksen, tasan varmasti huolehdin ilmoitukset ajoissa. Varmistin asian selaimen sivunhistoriasta. Olihan se tullut tehtyä.

Sinällään varsin mielenkiintoinen ilmiö joka minulle maksaisi 2 kk päivärahat ellen olisi ollut välillä parilla muullakin firmalla. Eli tuollaisen kuukauden keikan vastaanottaminen maksaisi minulle 3 kk odottelun ja kahden kuukauden päivärahat kirjaamisvirheen vuoksi.

Päivärahoja voi anoa vasta kun on kaikki dokumentit käsillä eli siitä tuli tuossa tapauksessa se kahden kuukauden odottelu. Koska töiden loppumisilmoitusta ei hyväksytty taikka se poistettiin, se meinaa että tuli kolmen kuukauden odottelu, päivärahojahan voi anoa vasta kun on kaikki dokumentit ja kuukausi päivärahoihin oikeuttavaa työttömyyttä. Käsittely vie kassasta riippuen muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

Eli kun pääset työttömäksi voit varautua pieneen odotteluun. Jos hyvin menee, reilu kuukausi. Jos heikosti, paras kuulemani tapaus on reilun puoli vuotta.

Nyt kun siitä ”aktiivimallista” puhutaan, jokainenhan tietää, se meinaa muutamaa miljoonaa käsittelyä vuodessa riippumatta aktivoituuko kukaan. Kolmen kuukauden välein jokaisen työttömän päivärahoista päätetään uudelleen. Oletetaan huvikseen että 100 000 ”aktivoituu” eli pääsee viikoksi töihin. Miettikääpä piruuttaan mitä se tekee sossulle. 100 000 henkilöä odottaa 3 kk päivärahojaan. Epäilen pieniä ruuhkia, systeemi on jo nyt sekaisin kun yksi erehtyy työllistymään.

Suosittelen jokaiselle tutustumista työvoimatoimiston sivuihin, tosin vaatii pankkitunnukset jos meinaa oma asiointi osuutta käyttää. Minulta se vaati ne kolme kertaa tänään, potkaisi muutaman kerran ulos. Tein sen työttömäksi ilmoittautumisen taas. Huomenna pitää tarkistaa onko ilmoitus nyt jäänyt vai pitääkö vielä kerran tehdä. (sattumalta olen nyt töissä mutta siitä vanhasta keikasta se on tehtävä jos meinaa joskus työttömäksi jäädä, historian pitää olla kunnossa.)


 

Pistin tuon myös facebookin eriarvoisuusvarastoon mutta se tietenkin poistettiin. Ryhmän ohjeissa lukee, faktat kuuluvat ryhmään kuka kuuntelee köyhää. Minä nyt en kovin köyhä ole joten ei oikein sinne sovi tarina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Ongelma ei ole työn hakeminen vaan työn saaminen. Eli kysymys maan hallituksella tulisi olla: ”Miksi yritykset eivät palkkaa henkilökuntaa?”

Jos työttömille haluttaisiin saada töitä, tulisi hallituksen edesauttaa yritysten mahdollisuuksia palkata uutta väkeä lisää. Nyt monet pienet ja keskisuuret ja jopa suuret yritykset tuskailevat työpaineiden alla, mutteivät voi palkata yhtään työntekijää lisää valtavien sivukulujen takia.

Jos hallitus haluaisi työllisyyden lisääntyvän, se tiputtaisi saman tien työntekijästä koituvat lakisääteiset maksut puoleen.

Se mahdollistaisi yrityksille henkilökunnan lisäämisen saman tien. Jos hallitus ei tohdi kerralla tehdä näin isoa päätöstä, tehkää se portaittain: Jokainen uusi palkattu työntekijä puolella maksulla, ja tiputetaan saman tien yhdeltä aiemmin palkatulta työntekijältä maksut puoleen.

Yrityksen rekrytointi-into kasvaa, kun saa kahden henkilön työpanoksen yhden työntekijän kulujen hinnalla.

Tämä malli kannustaa yrityksiä palkkaamaan työntekijöitä, joka toki ensin vähentää valtion saamia tuloja, mutta ajan myötä vähentää niitä todella runsaasti työttömyyden vähenemisen seurauksena.

Nythän ministeriöissä osataan vain katsoa työttömien määrää, ja nostaa yrityksille koituvia maksuja, että voitaisiin hoitaa työttömyydestä johtuvat kulut.

Istukaa hetki hiljaa, ryhtykää ajattelemaan ja esittäkää kysymys itsellenne.

Älkää kysykö ”Miksi työtön ei mene olemattomiin töihin”, vaan kysykää sen sijasta ”Mikä estää pienten yritysten kasvun ja henkilökunnan palkkauksen”.

Saatatte yllättyä ajattelun suomasta vastauksesta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Juuri näin pitäisi valtiovallan menetellä elikä luoda yrityksille edellytyjset työllistää.
Toimenpiteinä esim. yrityverotuksen muutoksella pitää olla työllisyyttä lisääva vaikutus. Perintöveron muutos Ruotsinmallin mukaiseksi.
Aktiivimallin kehitys työpaikkojen ja työttömyyden kohtaamis ongelman poisto.
Itse blogistin ei pidä menettää toivoaan paremmasta huomisesta.
Kiteelläkin Tolosenmäessä on kehittyvää uutta teollisuutta jota Finnveran pitää tukea innovaatiotukina kuten telakoitakin.
Jotenkin on sellainen mututuntuma ett esim. Kitee on positiivusesti kehittyvää maaseutualuetta. Ainakin Tolosenmäen Neste on monipuolinen tankkauspaikka ja huomenna eikun paranee.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Työpaikat byrokratiassa lisääntyvät!!!

"Kelan mukaan etuuden määrän tutkiminen 65 päivän välein hidastaisi työttömyysetuuden normaalia maksamista. Vaikka Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) kannattaa työnhakijoiden aktiivisuuden lisäämistä, on valittu toteuttamistapa liiton mukaan hallinnollisesti raskas.
Kelan mukaan ehdotettu malli lisäisi merkittävästi ratkaisutyön määrää.
- Työttömyysetuuden muutoksesta pitäisi antaa valituskelpoinen päätös aina silloin, kun hakijan etuuden määrää alennettaisiin, Kela katsoo.
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lisäresursseja te-palveluihin on tulossa, mutta siitä huolimatta palveluihin pyrkivien määrä voi ylittää tarjolla olevien palveluiden määrän."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706202200219709...

Henry

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

https://demokraatti.fi/tyottomien-rankaisusta-synt...

"Työttömien rankaisusta syntymässä uusi taistelu? – kansanedustaja: Raportteja luettavaksi tulee ainakin 17 000 000 vuodessa"

”Kysyin asiasta viime kyselytunnilla, mutta en saanut vastausta. Harmi. Tämän aktiivimalli 2. valmistelu on lähtenyt siitä, että tämän samaisen kolmen kuukauden aikana työttömän on myös haettava vähintään 12 työpaikkaa, robotin tekemiin työtarjouksiin on vastattava ja viikottain on raportoitava työnhaun edistymisestä. Maakunta osoittaa julkisesta paikasta tietokoneen työttömälle. Työpaikkahaun laiminlyönti aiheuttaa karenssin ja viikoittaisen raportoinnin laiminlyönti katkaisee työnhaun ja vie työttömyysturvan kokonaan. On arvioitu, että raportteja luettavaksi tulee ainakin 17 miljoonaa vuodessa.”

Käyttäjän kastronautti kuva
Kasimir Alexander Suurla

Pari vuotta sitten olin itse viimeksi töissä. Tein noin 5kk kaverini kanssa toiselle firmalle myyntiä, kun tuttuja keskenään oltiin ja tuli kyllä enemmän shaissea niskaan tuon takia, kun ikinä olis osannu arvata. Sen jälkeen en ole enään ollut kiinnostunut työn tekemisestä, joten siirryin opiskelemaan. Kattellaan sit kun saa asianmukaisen ja varman työsuhteen valmistuessa ^^ Varmaan tulee paljon aktiivimallin osalta sellaisia opiskelijoita, jotka opiskelee huvikseen. Käy vähän kääntymässä välillä koululla kun ei halua tehdä nollatyösoppareita ja lähteä juoksemaan kaupan kassoilla.
Kaikkein raskainta tää KELAn toiminta on jos sun osalle sattuu jokin hiukan normaalista poikkeava tilanne.
Ei edes mikään niin erikoinen. Mähän olen aikuisopiskelija, tuet leikattiin elokuussa. Vuokra velkaa jäänyt sittemmin muutamalta kuukaudelta 1,5k piti laittaa pankeille opintolainaa varten 2 hakemusta. Tarvitsin 2 hylättyä päätöstä jotta olen oikeutettu toimeentulotukeen. Nyt jos ei olisi ollut 2ssa pankissa tiliä, tämä olisi kestänyt todella pitkään. Pankit ei välttämättä avaa tiliä ilman luottotietoja. No sitten sain nämä käteeni muutaman viikon päästä ja kävi ilmi sitten kelassa käydessäni, ettei riittänyt! He vaativatkin 3 hylättyä päätöstä. Uusi kierros taas. Sinä päivänä sain onneksi Aktialta sen helposti. Varmaan ainoa pankki joka osasi fiksusti opintolainahakemuksen käsitellä. Ilman ylimääräisiä tilejä tms. Nyt kun sain kolmannen hakemuksen vihdoin, kävin seuraavana päivänä toimittamassa, kerrottiin ettei tarvikkaan kun YHDEN hakemuksen. Kiitos tästä säädöstä. Nyt sain kaikenlisäksi viimeviikolla yli 2kk selvittelyn aloitusajankohdasta hylätyn päätöksen. hohhoijaa.. Tässä on tehy itse kela työntekijöiden kanssa käsikädessä kaikki alusta alkaen joten tuntuu että nyt on kyllä tosi jumissa koko laitos !!

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Kuulostaapa toimivalta systeemiltä taas... Eipä silti, sillon viimeeks (jotain 2-3v sit vai millon toi nyt olikaan) ku joutui ilmoittautumaan työttömäksi niin siinäkin kesti ja kesti. Kun sanoivat et okei, he ottaa parin päivän päästä yhteyttä ja pitää käydä paikan päällä. No, mitään ei kuulunut ja venasin. No, kun mitään ei ollu 3 viikkoon kuulunu niin soitin niille ja jossain vaiheessa (tyyliin 2h jonottamisen jälkeen) pääsin läpikin ja ne oli että kun heille ei ole nämä tiedot kirjaantuneet. Sanoin niille että perkele kun ne on kirjaantunut jo 1+3 viikkoa sitten (kun sen ekan laitoin sillon heti kättelyssä ja siinä on alkuun se 7vrk karenssi/odottelu). No tämä tyyppi oli vähän hämillään ja tutki datoja ja oli et oho, täällähän se onkin... No takautuvasti sain korvaukset sitten puuttuvaltakin ajalta mutta hankalaa oli. Hyvä tietää et nykyään toi on muuttunu vieläkin hitaammaks! ;)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jaa ensi vuonna bråkratian rattaat pysähtyvät täysin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset