Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Junttipallo ja junttiparadoksi

  • Junttipallo ja junttiparadoksi
  • Junttipallo ja junttiparadoksi
  • Junttipallo ja junttiparadoksi

Mikä on junttiparadoksi? Vanha tunnettu kreikkalainen paradoksi. Se joka nimittelee ihmisiä junteiksi on juntti mutta juntteutta ei saa selville ellei joku sitä sano ääneen. Niinpä junttienmetsästäjä eli henkilö joka paljastaa juntit on itse väistämättä juntti. (Ei löydy Aristoteleen eikä Platonin teoksista, en ainakaan minä ole löytänyt.)

Mikäs sitten on junttipallo?

Junttipalloa pelataan tilanteessa jossa on suuri ihmisjoukko jossa osa on juntteja. Et kuitenkaan voi tietää mikä osa ja haluat selvittää sen. Junttipallolla se selviää. Heität joukkoon junttipallon ja seuraa kuka ottaa kopin. Siinä sinulle porukan suurin juntti. Jos sinulle on useita palloja, saat kiinni useamman juntin. Junttipallon ongelmana on että myöskin heittäjä väistämättä, junttiparadoksin takia, leimautuu juntiksi.

Tulipahan vaan mieleen kun facesta luin eräitä junttikommentteja. Sitä ennen luin kirjaa matematiikan paradokseista jotka ovat avanneet uusia uria matematiikkaan. Tuli mieleen tuo antiikissa väistämättä keksitty mutta huonosti dokumentoitu (ei yhtään dokumenttia) junttiparadoksi.

Epäselvyyksien välttämiseksi kerron että olen itse maalaisjuntti, kahdet ehdot ruotsista, muita kieliä puhun suunnilleen yhtä sujuvasti. Aihe kumminkin oli niin herkullinen että päätin kommentoida, onhan juntti melko harmiton nimitys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

faces eräs kielitaitoinen kamu:
"Finlandia-voittaja Hurme: 'Opetelkaa ruotsia, juntit' – Nyt kulttuuriministeri Terho toivoo anteeksipyyntöä."
Terho siis toivoo Hurmeen pyytävän anteeksi junteilta? Förlåt, juntit!

Juha Hämäläinen

Junttina on hyvä olla, kun voi katsoa pidemmälle, kuin naapuriin!

Juha Ylönen

Junttipulla taas on suomenhevosesta piireissä käytetty nimitys(ei ole aina niitä herkimpiä otuksia ohjastaa). Kirjoitin tämän tiedon tähän ylös vain muistuttaakseni kanssaihmisiä junttiudestani.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Se juntti älähtää johon kalikka kalahtaa. Sitä paitsi junttius ei todellakaan ole kiinni kenenkään äidinkielestä, tai siitä mitä muita kieliä hän osaa.

Jotkut ovat vain luonnostaan enemmän juntteja kuin toiset. Pitävät sitä jopa hyveenä. Anteeksipyyntö :)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Jag kunde inte helt förstå din artikel, men... Ei junttiudessa mitään vikaa ole, oikeasti. Ihmisten haukkumisessa esim. junteiksi sen sijaan on. Eikä ruåtsinkielen osaaminen/osaamattomuus tee kenestäkään junttia. Se on vain yksi kieli monien tuhansien joukossa, eikä edes mikään maailmanlaajuisesti merkittävä kieli.

Kielet noin yleensä ottaen ovat työkaluja. Joita käytetään tilanteen mukaan. Minun sukuni vaihtoi ruotsista suomeen, kun tarve niin vaati. Siis se osa suvusta joka asui suomenkielisillä alueilla. Men ändå jag försöker att hålla lite kunnighet av svenska för detta fället jag möter några av mina släktningar som kan inte prata finska.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun kirjailijalle myönnetään Finlandia-palkinto, on hänellä kiitospuheensa yhteydessä liki velvollisuus jollain tavoin kohauttaa.

Pentti Holappa (1927-2017) haukkui v. 1998 kriitikko Suvi Aholan hänet nimeltä mainiten. Laura Lindstedt ryöpytti v. 2015 maan hallituksen ja käytännössä koko systeemin, ja onnistui näin puremaan ruokkivaa kättä niin että rutisi. Jukka Viikilä käytti viime vuonna sanaa "runkkari". Eilen Juha Hurme komensi juntit opettelemaan ruotsin kieltä.

Junttius-kortti on lyöty pöytään myös poliittisella puolella. Kun perussuomalaiset ottivat jytkyvoiton v. 2011, määritteli turhautunut Paavo Lipponen Suomen kansan suorittaman edustajavalinnan "junttiprotestivaaleiksi".

Tilanteen mukaan: juntti-nimittely on joko ylemmyydentunteen osoitus tai pelkkää provosointia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Finlandia-palkinnon voittajan valitsi Elisabet Rehn. Jotenkinhan hänet piti huomioida ja nyt se tapahtui tällaisella värityksellä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Otanpa nyt kiinni tämän junttipallon minäkin ja katson sitten urbaanista sanakirjasta että mikä oikein olen.

"Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuva ns tavallinen Suomalainen. Esimerkkihenkilö: Matti Vanhanen. Sanaa kannattaa käyttää varoen sillä usein kuvauksen kohdehenkilöt ovat huumorintajuttomia ja ottavat sanan identiteettiin kohdistuvana loukkauksena."

"Voidaan viitata myös tyhmyyteen tai jonkin näköiseen vajaavaisuuteen sekä pääkaupunki alueella asuvien mielestä kaikki kehä III ulkopuolella asuvat ovat juntteja."

https://www.urbaanisanakirja.com/word/juntti/24092/

En ole muuten pitänyt tähän mennessä Sampo Terhoa minään junttina, mutta olen näköjään erehtynyt, eikä se erehtyminen mikään ihme ole, kun olen tällainen juntti.

Se että Sampo Terho oli kuulemma vaatinut anteeksipyyntöä kirjallisuuspalkinnon saajajalta sen takia että tämä oli puheessaan kutsunut pakkoruotsin arvostelijoita junteiksi oli mielestäni osoitus huumorintajun puutteesta, mikä on junttimainen ominaisuus.

Toinen vaihtoehto on tietenkin se että Sampo Terho vain yrittää olla populisti, vaikka ei ole ja hän yrittää miellyttää pakkoruotsin arvostelijoita jotka hänen, siis Sampo Terhon mielestä ovat huumorintajuttomia juntteja.

Tämä ei mielestäni ole totta. Eivät kaikki pakkoruotsin arvostelijat välttämättä ole huumorintajuttomia juntteja, sillä pakkoruotsin vastustamiseen löytyy myös ihan järkeviäkin syitä je sellainen järkevä pakkoruotsin arvostelija ei tietenkään ole mikään juntti ja hän myös ymmärtää ja kestää hyvin kirjallisuuspalkinnon saajan junttihuumorin.

Ainut asia mitä minä tässä tapauksessa pidän yllättävänä ja erikoisena on siis opetusministerin osoittautuminen juntiksi. En ole ennen pitänyt häntä sellaisena.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset