Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Miljoona avointa työpaikkaa

 • Yrittäjyydestä ratkaisu?
  Yrittäjyydestä ratkaisu?
 • 70 000 työtöntä ja hätätila. Nyt 700 000 ja juhlat jatkuu.
  70 000 työtöntä ja hätätila. Nyt 700 000 ja juhlat jatkuu.
 • Miljoona avointa työpaikkaa
 • Virallinen työttömyyaste.
  Virallinen työttömyyaste.
 • Työtunnit.
  Työtunnit.
 • Työpanosindeksi suhteessa väestöön.
  Työpanosindeksi suhteessa väestöön.
 • Jotkut sai talouden kasvamaan, ne ymmärsi sitä.
  Jotkut sai talouden kasvamaan, ne ymmärsi sitä.

On ilmoitettu viimeisen parin vuoden sisään, silti työttömät ruikuttaa. Miksi? Minä huvikseen katoin työkkärin sivuilta montako paikkaa on nyt avoinna. Koko maa ja kaikki alat.

Johtajat 164

Erityisasiantuntijat 3167

Asiantuntijat 2705

Toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijät 640

Palvelu- ja myyntityöntekijät 4284

Maanviljelijät, metsätyöntekijät ym. 64

Rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät 2742

Prosessi- ja kuljetustyöntekijät 1062

Muut työntekijät 1712

Sotilaat 5

Yhteensä 15 503 paikkaa.

Katotaan tärkeimmät kaupungit

Helsinki 2699

Vantaa 1009

Espoo 913

Kitee 22

 

 


 

Mihin on hävinnyt ne miljoona paikkaa jotka on ilmoitettu taikka edes ne 100 000 joista lehdet kirjoittavat? Viety kiinaan? Jaettu tutuille? Syöty? Varastettu?

Ehkä tuossa työttömyys keskustelussa on kyse mutusta. Jokainen ymmärtää kun työvoimakatsaus tulee ja siinä lukee, kuukauden aikana on ilmoitettu esim 72 000 avointa työpaikkaa. Kukaan ei tajua kysyä montako niistä on täytetty. Samalla voitaisiin käyttää tuota miljoonaa ilmoitettua paikkaa, korjataan vaan aikaväli reiluksi vuodeksi.

Äkkipäätä näyttäisi, meidän työmarkkinat ovat yli tehokkaat. Miljoona paikkaa katoaa alle kahden vuoden. Saksassa jokaisella olisi kahden vuoden irtisanomisajan palkka, tuollaiseen vaihtuvuuteen ei olisi mitään mahdollisuutta. Meikäläisen kaltainen raksaduunari joka on kuukauden firmassa, sen jälkeen kortisto ja uusi firma, tekisi kahdessa vuodessa kuukauden töitä. Suomessa 20 kk koska firmat vaihtuu tiheään ja uuteen on pakko mennä avuttoman irtisanomiskorvauksen johdosta. Seuraavaan tessiin pitää saada kahden vuoden irtisanomisajan palkka.

Ihmeellisintä on, toimittajat eivät osaa käyttää työvoimatoimiston hakukonetta etsiäkseen avoimia paikkoja. Luulisi tuollaisten valeuutisten kirjoittajien nopeasti päätyvän kortistoon ja sitä kautta opiskelemaan työnhakua. Ainut selitys on, päätoimittajat ovat yhtä tyhmiä. Eli niidenkin paikka olisi kortistossa.


 

Työkkärin hakukone: https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?lang=fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Syyskuun lopussa aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä
oli 121 500 henkilöä.
Elokuuhun verrattuna palveluissa olleiden määrä lisääntyi 9 000:lla.
Aktivointiaste oli syyskuun lopussa 30,6 % eli 
3,2 prosenttiyksikköä
korkeampi kuin vuotta aikaisemmin.

Päälle työharjoittelussa olevat opiskelijat .Oppisopimuksella olevat ammatteihin valmistautuvat opiskelijat.

EK pohjustaa tulevia leikkauksia työmarkkinatukeen ja
ansiosidonnaisiin päivärahoihin 1.1-18.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jaa a? Mistähän tuo johtuisi että liian "nuoria"?
Isoikäpolvi kävi amatsun kuten minä 6 luokalta kansakoulusta . 17 v valmistuin ammatiini ja sain työpaikan ammattitaitoisen palkan ja se jatkui eläkepäiviini asti.
Samoin mieheni meni 6 luokalta Lokomon konepajakouluun teki uransa Lokomolla huoltoasentajana.
Meidän vanhemmat ei tainneet syöttää meille "pullamössöä" vaan opetti että rahaa tehdään työllä ja vastuu on jokaisella itsellä millä ammatilla sen leipänsä aikoo ansaita.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Blogisi pohjalta on aika ihmeellistä, että puolueesi vaatii tarveharkinnan poistamista.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

sitä vaatii muutama puolueen jäsen humanitäärisistä syistä. olen aiheesta rähjännyt facessa ja yhden blokin kirjoittanut.

Siirtotyöläisten palkat
14.10.2017 15:40 Auvo Rouvinen 3 kommenttia

SAK piirissä on hiukka keskustelua aiheuttanut Anna Kontulan ja Juhanna Vartiaisen ehdotus EU ulkopuolisen työvoiman saatavuusharkinnan poistamisesta. En ole kyseiseen kinaan viitsinyt sekaantua mutta koko ikäni reissutöitä tehneenä voinen pienen tietoiskun aiheesta järjestää.

Mikä määrää työntekijän palkan?

Palkat neuvotellaan. Työntekijä esittää palkkapyynnön ja työnantaja sen joko hyväksyy tai hylkää. Palkka on kahden osapuolen neuvottelun tulos. Osa työntekijöistä hyväksyy alan minimipalkan, osa ei. Osa firmoista maksaa minimin tai enemmän, osa ei.

Mietitään puolalaista raudoittajaa. Kotimaassaan hän tienaa 3.5€ tunti. Suomessa jopa yli 10€ tunti. Oma kokemukseni on, jos saan reissutöissä 3 x kiteen palkan, lähden reissuun. (Koska Kiteen palkkataso on nollan tietämissä, reissaan aika halvalla.)

Puolalainen saa siis helkatin hyvän liksan Suomessa. Häntä ei kiinnosta pätkän vertaa paljollako suomalainen työn tekisi, hän ajattelee omaa asemaansa. (Niin teen minäkin kun jenkkilässä laivaa sisustan. Mulle riittää 3 x suomen palkka, ei mua kiinnosta jos naapurissa duunaa pankkiiri miljoonan viikko bonuksilla.)

Eli duunari aina miettii omaa palkkaansa, ei muiden. Aikaa myöten tietysti tulee kateus ja ahneus mutta niin kauan kun maailmalla on pari miljardia ihmistä joiden päiväansio on dollari päivässä, ei ahneus haittaa. Tulijoita on ja ahneet voidaan korvata sopivaan palkkaan tyytyvillä.

Kontula oletti, kolmansista maista tulijat tienaavat heikommin kuin EU alueelta tulijat koska heillä on yritykseen sidottu työlupa. Eivät tienaa. Syynä on se että he kotimassaan hyväksyvät ehdot jotka siellä ovat loistavat. Se mitä suomalainen tienaa ei kiinnosta edes puolalaista, saati afrikkalaista.

On myöskin selvää ettei työnantaja rahtaa porukkaa Puolasta tai Afrikasta ellei se ole reilusti edullisempaa kuin suomalainen. Kielitaidoton rakentaja joka ei ymmärrä kuvia on aika paljon heikkotuottoisempi kuin suomalainen ammattilainen. Sen täytyy olla vähintäin 70% halvempi. Muuten firma ei sitä ota.

Toisaalta monilla aloilla ja yrityksillä on työvoimapula, sitä ei kukaan kiistä. Mielenkiintoinen kysymys on mistä se johtuu. Jos minä tarvitsen vaikkapa pääministerin, soitan Sipilälle ja kysyn. Mitä ne sinulle maksaa? Kävisikö että tulet meille hommiin, tuplaan palkan ja puolitan työajan.

Elikkä yritys joka ei saa työvoimaa on haluton maksamaan kilpailukykyistä palkkaa. Siihen tuskin auttaa rajojen avaaminen taikka edes taloustieteen alkeiden opetus. Kannattamaton yritys ei voi palkata ketään. Ne työvoimapulasta kärsivät yritykset pitäisi laittaa konkurssiin ja omistajat liiketoiminta kieltoon, se olisi heidän omaksi parhaakseen. Ellei tajua kuinka työmarkkinat toimivat, miksi kiduttaa itseään muka yrittäjänä?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Näissä keskusteluissa tuppaa unohtumaan että avoimia töitä hakee ja täyttää myös työssäolevat henkilöt, mikään ei edellytä palkkaamaan vain työttömiä.

"Ainut selitys on, päätoimittajat ovat yhtä tyhmiä."

Ihmisiä he ovat omineen poliittisten agendojensa kanssa, harrastavat nuolentaan tiettyyn suuntaan oman uransa parantamiseksi. Mielistelyllä Suomi on päässyt nykytilanteeseen, ammattitaito on täysin toissijainen.

Muualla on tajuttu se että duunari saa olla täys kusipää kunhan hän tuottaa firmalle rahaa ja johtaja ei voi olla sitä jos haluaa pitää tuottavat ihmiset töissä, täällä Suomessa asia on usein toisinpäin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun IL eräs hehkuttaa kuinka perustulo 560e/kk on huippua kun TEM eikä hallitus valvoa enää.
Pohjustetaan mielikuvaa että kaikilla on töitä ja 560e/kk tulee boonuksena palkan päälle.

Totuus on toinen. Niin Tiilikaisen 300e kuin perustulo 560e vähennetään toimeentulotuesta ja työvelvoite.

Kun putoaa työmarkkinatuelle on se niin pieni (tarkoituksella-94 tehty leikkaus)
on pakko hakea toimeentulotukea jossa on nuo ehdot.

Koskahan kansa herää tajuamaan että nyt tehdään väkisin halpatyövoimaa ja ajetaan palkat alas.

Tämähän on faktaa ja
- E.Ahon sopimuksesta -92 lähtien työttömiä on kyykytetty
eikä työttömyyttä ole haluttukkaan vähentää:

E.Ahon (kesk) ennätys II
joulukuussa 1993. Tuolloin työttömiä työnhakijoita oli 536 800.
IS

Sipilän (kesk) ennätys nyt I.
Syyskuun 2017 lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 587 700
työnhakijaa.
TEM

Ja kun työpaikkaa vaihtavia on lisäksi niin ketkähän etupäässä ne avoimet työpaikat saa? Oikein. Se joka ei ole työtön eikä pitkäaikaistyötön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset