Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Miksi euro on hyväksi

Suomalainen keskustelu eurosta on aika yksimielistä, se on hyvä juttu. Kyllä kansa tietää, sanoi jo Vennamo muinoin. Ja kansahan muuten tietää. Perustelut.

Tutkitaan muinaista suomen historiaa. Talous kasvoi, maa vaurastui. Ay liike välillä sai jonkun jyväsen duunarinkin suuhun. Mutta ei pitkäksi aikaa. Kommarit ajoi palkan korotuksen, kapitalistit marssivat Kekkosen luokse ja seuraavana päivänä uutisoitiinkin devalvaatiosta.

Kierre oli aina sama. Palkka nousi. Devalvaatio söi korotuksen. Kapitalisti rikastui, devalvaatiohan on aina tulonsiirto työläiseltä vientikapitalistille.

Euro lopetti sen.

Vaihtoehdoksi on esitetty myös kelluvaa kurssia. Ei toimi sekään. Liksa nousee, Markka laskee, kapitalisti pitää työn tulokset.

Elikkä työläisen kannalta euro on todella hyvä juttu. Kerran sovittua palkkaa ei voida alentaa kurssimanipulaatiolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Vaan sitten niitä työssäkäyviä vähennetään eli työläiset vähenee...no kapitalistin kannalta ihan sama...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos valuutta ei jousta niin työttömyys joustaa. Nykyään valuuttojen arvo määräytyy pääsääntöisesti markkinoilla ei parlamentissa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kerrankin olen samaa mieltä herra Rouvisen kanssa. Tarkentaisin vielä, että se rikkaimpiin sijoittajiin devalvaatio ei vaikuttanut, koska heidän varansa oli osittain ulkomaalaisissa yrityksissä, joiden osinkotulvaan ei vaikuttanut markan arvon alentaminen.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Euro ei ole hyvä juttu kuin työnantajille. Siksipä he sitä rakastavat. Heillä on noja ja peruste palkkojen alennus tai 0+ linjalle.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Haluan aina kuulla vasemmiston perusteluja sille, miksi euro on hyvä. Politiikassa psykologia on tärkeintä. Uskon, että heidän lausumaton pääargumenttinsa kuitenkin on se, että omat äänestäjät eivät joko ymmärrä tai välitä eurosta paljonkaan, jolloin vasemmisto voi unohtaa koko aiheen ja säilyttää mahdollisen hallituskelpoisuutensa.

Eurottomuus tosiaan perustuu jossitteluoppiin, eli jos maailmassa jokin asia olisi toisin, niin mitä siitä seuraisi. Mitähän siitä todella seuraisi, jos Suomessa olisi markka niin kuin Ruotsissa kruunu? Miten siellä työväestö voi?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Elikkä työläisen kannalta euro on todella hyvä juttu. Kerran sovittua palkkaa ei voida alentaa kurssimanipulaatiolla."

Jotenkin se vain on palkka alennettava, kun huonosti menee: devalvoimalla, kikyllä tai vähenevillä työpaikoilla ja alenevilla sosiaalisilla etuuksilla (silloin vain osa porukasta maksaa viulut, kuten nyt). Kun markkinat eivät jousta, niin jousto on saatava jostain. Työnantaja ei joustoon pysty kovin paljon osallistumaan, vaikka saattaisi joskus jopa halutakin.

Euro on meille epäedullinen ratkaisu, jonka Rouvinenkin hyvin tietää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Rouvinen on oikeassa, devalvaatio on tulonsiirtoa palkansaajalta pääomalle. Myös se on tietyllä tavalla harhaa että ellei valuutta jousta työttömyys joustaa. Työttömyys kasvaa kilpauilukyvyn menetyksen myötä, mutta jos kilpailukyä "parannetaan" valuutan arvoa alentamalla kilpailukyvyn menettämisen perussyy, tuotekehittelyn laiminlyönti, jää korjaamatta. Jos tuote ei menesty maailmanmarkkinoilla niin yleensä vika on tuotteessa ei valuutan arvossa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Jos tuote on paras, mutta ostaja katsoo sen liian kalliiksi, niin hän ostaa toiseksi parhaan. Eihän yksikään yritys menesty ilman tuotekehitystä ja kilpailukyvyn hakemista. Joskus vain on niin, että nuo eivät riitä. Se on nähty Suomessa monta kertaa. Silloin olisi edullista, että omalla rahapolitiikalla voitaisi vaikuttaa talouden kulkuun. Markka-aikaan siihen löytyi keinoja. Nyt meillä ei ole mitään kättä pidempää. Voidaan vain leikata jostakin, joka ehkä helpottaa kokonaisuutta tai sitten ei. Useimmiten ei.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos yrityksen ostaja päättää ostaa toiseksi parhaan tuotteen parhaan sijasta on hän kohta entinen ostaja. Henkilökohtaisella tasolla näin voidaan menetellä, yritystasolla ei. Suomihan vie pääasiassa investointitavaroita, ja alihankinta tuotteita vientiin ja siellä kilpaillaan laadulla ja korkealla osaamisella mallia Mayerin telakka ja U:kin autotehdas, ei hinnalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Granlund voisi olla oikeassa jos todellisuus ei olisi mielipidettä vastaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eurolla on omat vaatimuksensa, joita Suomessakaan ei ole vielä hoksattu - saati sitten sitä, että työ ja kaupankäynti on vapautunut radikaalisti parin viime vuosikymmenen aikana rajusti. Sirpit ja vasarat kädessä juoksuhautojen pohjilla paatos on väistämättä nyt eilispäivää ja historiaa, joka tulisi ymmärtää myös Suomessa.

Maailma on muuttunut ja muutuu vauhdilla edelleen verraten 1900-luvun totuttuihin epäonnistuneisiin kokeiluihin. Devalvaatioiden sijaan on nyt vain pakko keksiä jotakin muuta, millä suomalainen työ ja tuotanto kävisi kaupaksi maailmalla, sillä köyhänä maana olemme kuitenkin vanhan kliseen mukaisesti " riippuvaisi viennistä ".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Devalvaatioiden sijaan on nyt vain pakko keksiä jotakin muuta, millä suomalainen työ ja tuotanto kävisi kaupaksi maailmalla"

Kaikki valuutat kelluu eli devalvoituu ja revalvoituu päivittäin markkinoilla. Suomen ongelma on ettei euro kellu Suomen talouden tarpeiden mukaan vaan Saksan joka muuten suurelle viennillään ylikuumenisi ja revalvoituisi ilman heikkoja euromaita.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Taisit Auvo nyt heittää provon! ;)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mua kiinnosti nähdä kommentoiko mun erittäin oikeistolaiset kevarit tuota. tuo nimittäin oli se todellinen syy miksi sak tuki euroa.

sehän väistämättä johtaa suomalaisten kapitalistien tuhoon koska KIKYt on paljon vaikeampia tehdä kuin devalvaatio. Vaikka halua olisikin, pelkkä sopiminen on isotöistä. Toimiakseen KIKY edellyttäisi kaikkien hintojen ja palkkojen leikkaamista. Vaatisi noin miljoona hintavahtia huolehtimaan että jokainen hinta laskee. Samoin tuhat velkaneuvottelijaa käsittelemään jokaisen lainan ja talletuksen määrittääkseen niille uudet, KIKYtetyt arvot.

Eli elättelin toivetta että joku euromyönteinen oikeistolainen olisi asiaan tarttunut, olisi tullut hyvä sota.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"sehän väistämättä johtaa suomalaisten kapitalistien tuhoon"

Suomalaiset kapitalistit saattavat Suomessa kuolla mutta Suomea kupataankin nykyään ulkomailta eikä raha tunne rajoja.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

#15 Ei tosiaan ainakaan kauhean moni tainnu tarttua. Muutama vähän "sinne päin" kyllä oli! ;)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"sehän väistämättä johtaa suomalaisten kapitalistien tuhoon koska KIKYt on paljon vaikeampia tehdä kuin devalvaatio."

Devalvaatiollahan saatiin tehtyä varallisutta julkiselle puolelle ilman verotusta. Nyt kun piristysruiske ei ole käytössä, niin yritetään tehdä KIKYjä sun muita ratkaisuja, että julkinen sektori saisi devalvaatiorahansa edes jotenkin. Jos julkinen sektori ei taivu siihen, ettei se voi kasvaa holtittomasti, niin se tarkoittaa suomalaisten yritysten tuhoa. Tuo taitaa olla nykyinen kurssi ja loppujen lopuksi tuolla kurssilla oleminen tulee hävittämään esim. sosiaaliturvan Suomesta.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #18

Petri, olet oikeassa. Tosin tätähän taitavat kaikki muut puolueet halutakin paitsi PS ja tämä Väyrysen liike? Eikös myös VAS ole euron puolesta, Auvo?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #19

joo vas kyl euroa puolustaa mut sillä on yksi järkevä kirjaus. keskuspankkirahoitus suoraan valtioille taikka euro ero.

toi meinaisi käytännössä sitä että ekp setelirahoittaa valtioita nin kuin se nytkin tekee mutta erona että se raha käytettäisiin valtion menoihin. elikkä loppuisi kitinä rahan puutteesta. valtio voisi tehdä mitä vaan eikä raha olisi ongelma.

nykytilannehan on : pankki (esim nordea) antaa valtiolle luoton. valtio maksaa korot ja palkkiot, sen jälkeen ekp ostaa lainan. eli mutkan kautta setelirahoittaa ja pankki saa riskittömästi rekkakuorman rahaa aina kun luoton myöntää.

voidaankin todeta että eu valtiot on maailman ainut setelipainon omistaja joka tukehtuu velkoihin.

tosta julkisen sektorin kasvusta voi tietysti hiukka infota. ensinnäkin julkisen sektorin pitää säilyä vähintäin entisellään. jos taas ykstyinen sektori kaatuu, julkisen osuus bkt sta nousee. (meilä se tosin on vieläkin 4% alle ruotsin tason vaikka ruotsissa ykstyinenkin pärjää. jos haluttas sama taso, julkisen pitäisi kasvaa ainakin 50% että se olisi absoluuttisesti samalla tasolla.)

velan määränkin pitää aina joko kasvaa tai vähintäin pysyä samana. eli jos ykstyinen velkaantuminen alenee, julkisen täytyy velkaantua enemmän ettei velkamäärä laske.

jos velka laskee eli rahaa tuhoutuu enemmän kuin syntyy, ollaan deflaatiokierteessä joka taas tuhoaa paitti talouden, myös tappaa ihmiset nälkään. (sitä on kokeiltu brittiläisessä imperiumissa muutaman kerran ja pahimmillaan kuoli vuodessa 21 milj intialaista, pari miljoonaa vuodessa oli normikamaa.)

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Eurosta hyötyy käytännössä vaan Saksa, muiden kannalta euro on liian vahva. Mitä kaikesta kilpaileminen lopulta edes tuotaa. Keskittääkö se vaan kaiken harvoille, ideat ostetaan kassakaappeihin, hinnat nousevat ja elintaso laskee. Eikös markkinatalouden perusolemukseen kuulu lopulta tuottaa niukkuutta. Oikeastaan kaikesta kilpailu "kisailu" kuuluu lapsille heille se on luontaista, mutta kaiken inhimillisen elämän alistaminen tälle on naurettavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset