Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Työttömyys alenee kohisten?

  • Työttömyys alenee kohisten?
  • Työtunnit
    Työtunnit
  • Työpanosindeksi
    Työpanosindeksi

Sipilä tekee ihmeitä jatkuvasti. Työttömyyden alenemisen ihmekin on koettu. Tosin en tunne ketään joka olisi töihin päässyt mutta Lex Lindsröm 5000 poisti kortistosta, työvoimatoimiston ATK palvelut 14 000. Erilaiset karenssiautomaatit toimivat tehokkaasti.

Tuo työttömyys on mielenkiintoinen kysymys. Tällä hetkellä ongelmana pidetään kannustavuutta ja siihen rustaillaan lääkkeitä. Erilaiset kiusanteon muodot poistavat työvoimapulan.

Asiaa voisi ajatella toisinkin. Aikoinaan Martti Ahtisaari kirjoitti esipuheen Jeremy Rifkinsin (End of work) suomennettuun kirjaan Työn loppu.

Tulevaisuuden tutkija näki 1995 työmarkkinoiden muutoksen. Robotit korvaavat ihmiset joka hommassa. Siinä visiossa ei ongelma ollut laskuvirheitä vilisevä kestävyysvaje paperi, taruomaisiin mittoihin paisunut työvoimapula taikka komeetan uhka vaan yhteiskunnallinen murros jossa työn rooli muuttuu.

Meillä ei tietenkään uskota mihinkään robotteihin vaan iloisessa 1800 luvun englannissa koeteltuun keinoon motivoida köyhät töihin. Historia lehdessä oli lyhennelmä Jack Londonin kirjasta.

Kadotuksen kansa (The People of the Abyss, 1903, reportaasikirja)

Iloisessa englannissa työttömät kiersivät köyhäintalosta toiseen. Puolilta päivin jonottamaan, iltasella sisään. Ruoka, yösija. Aamulla kivenhakkuuseen (kuntouttava työ ei todellakaan ole uusi keksintö). Iltasella ruoka ja yösija. Aamulla jonottamaan seuraavaan köyhäintaloon.

Kadulla ja puistossa nukkumisesta sai 3 kk vankeustuomion ensikertalaisena.

Kansojen varallisuuden lukeneet tietävät liberaalin valtion lainsäädännöstä hiukan. Kaikki köyhäthän eivät tuota kuntouttavaa kierrettä sietäneet vaan syyllistyivät varkauksiin. Sai valita kuolemantuomion ja siirtomaihin lähtemisen välillä. Aika moni lähti siirtomaihin. Meillä ei ole siirtomaita, saattaa tula pula hirttoköydestä ellei robotit sitäkin valmista.


 

Elikkä edes höyrykauden englannissa ei saavutettu täystyöllisyyttä. Siihen päästiin vasta kun alettiin uskoa Keynesin väitteitä talouden ohjailun välttämättömyydestä. Meillä uskotaan keppiin, ei Keynesiin. Sekä luovaan tilastointiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Minä taas tunnen ja kaiken lisäksi heitä on monta, jotka ovat töitä saaneet.

Tuosta opettaja tarinasta tulee vain mieleen, että halutaanko Suomeen tosiaan sellaista että yhteiskunta huolehtii kaikesta yksilön puolesta? Missä on yksilön oma vastuu omista toimista?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Ei kai sellaista henkilöä voi syyttää ja sanoa vastuusta, jos hän on saanut ilman omaa syytä työn loppumisesta?

Taloussanomien artikkelin välissä näkyy se TE-keskuksen asiointisivuston uudistukset, että on menty huonompaan suuntaan kun ei järjestelmä toimi ihan odotetulla tavalla.

Minä taas olen vähän erikoisessa tilanteessa, että olen tavallaan kahtia jaettu TE-toimistoon ja Turun Kaupungin työllistämispalveluun, jossa toimii myös osa TE-keskuksen virkailijoita siirrettynä sieltä TE-keskukselta.

TE-keskuksessa minulla on edelleen haussa pari työpaikkaa, josta ei vielä ole tullut ilmoituksia postitse taikka sähköpostitse ja sitten minä odotan edelleen Turulta ilmoituksia haastatteluun tai työpaikoista.

Kävin toissapäivänä Monitori-rekrymessuilla Skanssissa ja kyselin heti muutamilta tärkeiltä henkilöiltä, että miten minun pitää toimia kun en tiedä mitä pitää tehdä? Siellä sanottiin, etten saa mennä nyt sotkemaan asioitani ilmoittamalla TE-keskukselle taikka Turun työllisyyspalveluun vaan on odotettava kärsivällisesti, että postilaatikkooni tulee kirje lähipäivinä.

Kyllä on järjestelmä todella tehokasta, kun mitään ei pysty tekemään mihinkään suuntaan.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Eikö työttömyys osin laskenut siitäkin syystä, että haastattelujen myötä kävi ilmi, että kortistossa oli jonkin verran sellaisia henkilöitä jotka olivat työllistyneet mutta asia oli vaan jäänyt TE-keskukseen ilmoittamatta.

Marko Parkkola

Miksi ihmeessä iäkkäät pitkäaikaistyöttömät pääsevät eläkkeelle. Ei kai iän tai työttömyyden perusteella eläkkeelle voi päästä. Ihmeellistä ikäsyrjintää!

Mutta mihin Lindströmin piti oikeasti puuttua, oli kroonisesti sairaiden eläkkeelle pääsyyn. Nyt heitä roikotetaan sairaspäivärahalla, kuntoutustuella tai sitten ihan työkyvyttömänä työttömänä työnhakijana. Tämä oli Lindströmin kärkihanke, jonka hän jätti tekemättä. Taisi burnouttia pukata, kun vakuutusyhtiöt pistivät kampoihin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jumaliste Parkkola, mä olen tästä asiasta täysin samaa mieltä!

Tuo on iso ongelma, ja näitä ihmisiä on paljon, tähän kategoriaan olen itsekkin kuulunut, ja periaatteessa kuulun vieläkin. Jos on työttömien kyykyttäminen erilaisine velvollisuuksineen piinaavaa, niin aivan samanlaista se on pitkäaikaissairailla, jotka eivät jostain syystä eläkkeelle pääse.

Marko Parkkola

Minä kävin näistä asioista Lindströmin kanssa keskustelua ennen ja jälkeen ek-vaalien. Lindströmin toimet asian suhteen tasan tarkkaan 0. Sen sijaan hän menikin ja nosti oikeudenkäyntimaksuja ja lopetti keskustelun pitkäaikaissairaista ja vakuutusyhtiöistä. Nyt uuvattina hän on tehnyt entistä vähemmän, mikä onkin hyvä, ettei mennä kovin pitkälle miinuksen puolelle.

Toimituksen poiminnat