Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Euroero, kuinka se tehdään?

 • Suomi euron vakaalla kalliolla. Ruotsi tuuliajolla.
  Suomi euron vakaalla kalliolla. Ruotsi tuuliajolla.
 • Suomi euron vakaalla kalliolla. Ruotsi tuuliajolla.
  Suomi euron vakaalla kalliolla. Ruotsi tuuliajolla.
 • Hyvin menee?
  Hyvin menee?
 • Niin viimeksikin.
  Niin viimeksikin.
 • Kunnes.
  Kunnes.
 • Näinköhän?
  Näinköhän?
 • Muttta mehän tienataan? Ei siltä näytä.
  Muttta mehän tienataan? Ei siltä näytä.

Pistetään jakoon Liberan tuottama euroero selvitys. Ihan vaan siksi että asia ei unohtuisi.

 

 

Tiivistelmä, 11 sivuinen pdf löytyy tuolta:

http://eurothinktank.fi/wp-content/uploads/2017/08/Suomen-euroero-3.pdf

 

Tekijät: Tuomas Malinen,1 Peter Nyberg, Heikki Koskenkylä, Elina Berghäll, Ilkka Mellin, Sami Miettinen, Stefan Törnqvist ja Jukka Ala-Peijari

Lainaus "Raportti on tarkoitettu keskustelunavaukseksi. Sen pääasiallinen tarkoitus on kannustaa suomalaisia ja viranomaisiamme varautumaan epätodennäköiseen, mutta toteutuessaan riskialttiiseen euroeroon tai euroalueen hajoamiseen. Varautumattomuus, eli usko euroalueen säilymiseen poliittisista tai taloudellisista sokeista huolimatta, olisi mielestämme pahin mahdollinen virhe. Maailmanhistoria on täynnä esimerkkejä ylikansallisten valuuttaliitojen hajoamisista. Poliittiset rakennelmat, kuten euro, eivät ole ikuisia ja tämä olisi hyvä tarkoin tiedostaa. "

 

Raportin loppupäätelmät

"Euroalueesta voi erota. Se voi tapahtua joko yhteisymmärryksessä muiden jäsenmaiden kanssa tai yksipuolisella vetäytymispäätöksellä. Ero ei kummassakaan vaihtoehdossa olisi helppoa, eikä sen kustannuksia pystyttäisi tarkasti etukäteen arvioimaan. Epävarmuudesta huolimatta on epätodennäköistä, että ero johtaisi huomattaviin kustannuksiin. Suomen kohdalla kustannukset voisivat parhaimmillaan olla varsin kohtuulliset noin 10 miljardin euron luokkaa. Huomattavasti korkeammat kustannukset ovat silti toki mahdollisia, etenkin jos minkäänlaista etukäteisvarautumista ei tehdä. Suomelle euro on ollut ennen kaikkea poliittinen projekti. Sellaisena se voi myös jatkua niin kauan kuin suomalaiset haluavat olla rahaliiton jäseniä. Suomen tulisi kuitenkin myös varautua siihen mahdollisuuteen, että euroalueen jatko nykymuodossaan käy mahdottomaksi. Talouskriisit ja/tai suuri yhteisvastuun lisääminen yhdistettynä kansallisen suvereniteetin huomattavaan vähenemiseen voivat olla asioita, jotka muuttavat suhtautumistamme euroon. Historia osoittaa, että poliittiset projektit, kuten euro, päättyvät jossain vaiheessa. Maat joko yhdistyvät liittovaltioksi tai ottavat käyttöön omat valuuttansa. Haluttomuus varautua euron hajoamiseen tai siitä eroamiseen altistaisi Suomen suurille kustannuksille. Erityisesti toisen euromaan päätös lähteä eurosta on mahdollinen saranakohta, jonka yhteydessä Suomen palaaminen muiden pohjoismaiden joukkoon omaa valuuttaa käyttäväksi EU-maaksi voisi olla perusteltu. Presidentti Paasikivi on todennut tosiasioiden tunnustamisen olevan kaiken viisauden alku. Tämä olisi hyvä lähtökohta myös euroon liittyville poliittisille päätöksille."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ihan hyvä varautua pahimman varalle. Vara on viisautta...

Mutta sitten pitäisi suunnitella myös toinen vaihe, mitä eron jälkeen. Olisiko se kenties Euraasian unioni?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Lainataan nyt vielä tähän Pauli Pitkäsen blokista miten eurolla vienti sujuu:

"Vuonna 2000 ulkomaankauppa oli huikeat 12,647 miljardia ylijäämäinen, josta se on laskenut. Vuonna 2004 ylijäämää oli 8.187 miljardia. Vuonna 2008 3.178 miljardia. Vuonna 2011 huimat -3.680 miljardia alijäämäinen, 2014 -1.796 miljardia, 2015 -613 miljoonaa, 2016 -3.125 miljardia alijäämäinen."

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Euron purkautumiseen kannattaa todellakin alkaa varautua, sillä euro voi säilyä ainoastaan mikäli euroalueesta muodostetaan liittovaltio.

Se on kuitenkin poliittinen mahdottomuus, joten EKP joutuu jatkamaan rahaelvytystä loputtomasti. Rahaelvytys pitää korot keinotekoisen alhaisina, jolloin ylivelkaantuneet välimerenmaat pystyvät saamaan vielä rahoitusta.

En usko, että euroalue selviää enää seuraavasta taantumasta, sillä kaikki elvytys- ja velkaantumisvara on jo käytetty.

Toimituksen poiminnat