Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Uudenmaan maalaripula hävettää

 

Ely keskus on joutunut turvautumaan Eu ulkopuoliseen työvoimaan Uudenmaan maalaripulan torjunnassa. Ei riittänyt eu:n omat noin 500 miljoonaa kansalaista. Pakko myöntää, häpeän puna levisi kasvoilleni kun luin uutisen. Minulle rakennusliiton aktiivina asia tuli yllätyksenä, en arvannut tilanteen olevan niin paha. Olemme sössineet ja se on tunnustettava rehellisesti. Ei tule Kreikan tai Espanjan maalarit suomeen eikä meikäläiset nuoret hakeudu alalle.

Uudenmaan Ely keskuksen päätös:

Uudenmaan ELY-keskus on päivittänyt alueen työlupalinjausta, mikä tarkoittaa, että tietyillä pitkään jatkuneesta työvoimapulasta kärsivillä aloilla voidaan sujuvoittaa lupaprosessia EU:n ulkopuolelta tuleva työntekijää palkattaessa. Työlupalinjausta päivitetään kaksi kertaa vuodessa Uudenmaan työmarkkinatilanteen perusteella yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Työlupalinjauksen mukaan seuraavissa rakennusalan ammateissa voidaan pitää tällä hetkellä oletuksena, ettei työvoimaa Uudellamaalla ole riittävästi saatavilla: talonrakentajat, betonirakentajat ja raudoittajat, kirvesmiehet ja rakennuspuusepät, putkiasentajat sekä rakennusmaalarit.

 

Asiaan kiinnitti huomiota jopa entinen pääministeri Matti Vanhanen.( Länsi-Suomi 26.5.2017.)

 

Täytyykö Raumalla maksaa yhtä suuria palkkoja kuin pääkaupunkiseudulla, kun asuminen ja eläminen täällä on paljon halvempaa? Sitäkin kysyi entinen pääministeri ja nykyinen presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk.) puhuessaan Rauman kauppakamarin kevätkokouksessa.

Matti huomasi ongelman. Pääkaupunkiseudulla on kallista asua mutta palkat ovat samaa tason kuin Raumalla.

Ongelmaan on monta ratkaisua mutta rakennusliitolla vain yksi. Houkutellaan nuoria rakennusmaalareiksi. Tähän hätään niitä ei ehdi kouluttamaan joten työssä oppivan maalarisukupolven kasvattaminen on aloitettava.

Adam Smith tiesi kertoa, työvoimapulasta kärsivillä aloilla palkat nousevat ja se houkuttaa työvoimaa muilta aloilta tai tässä tapauksessa työttömyyskortistosta. Matti Vanhasen huomaama ongelma, asumiskustannuksiin riittämätön palkkataso on korjattava kilpailukykyiseksi aluekohtaisella sopimuksella. Liiton on välittömästi aloitettava neuvottelut, aloittelevan maalarin palkka on saatava tasolle joka houkuttaa ihmisiä töihin. Ei ehkä niin korkeaksi että kreikkalaiset tänne tulisi mutta sen verran korkeaksi että työttömät motivoituvat töihin.

Minun on mahdotonta euromääriä sanoa mutta uskoisin 40 € minimipalkan kattavan asumiskustannukset. Korotus voitaneen tehdä maakuntakohtaisena koska muualta maasta ei noin hälyttäviä uutisia ole kuulunut. Koska ongelma ei ole vanhojen maalareiden alalla pysyminen vaan uusien saaminen, tekisin poikkeuksellisen ratkaisun. Kaikille koulutuksesta ja kokemuksesta riippumatta sama minimipalkka. Jos joku ammattitaitolisiä kaipaa, sen voi neuvotella yrityskohtaisesti.

Sopimus voidaan tehdä määräaikaisena niin että entisiin palkkaluokkiin palataan jahka työvoimapula hellittää. Tämä helpottaa akuuttia kriisiä ja antaa nuorille motivaation hankkia ammattitaito kun aikaa on.


Kirjotin tuon alunperin kolumniksi mutta jäi julkaisematta. Nyt kun taas sossu uutisia jakaa facessa kaikki, lienee ajankohtainen julkaista. Niissä sossu uutisissa nimittäin kerrotaan, toimeentulotuki on isompi kuin palkata. (Tosin uutisten lähde tarkastelu ei tue väitettä mutta tuo esittämäni keino joka tapauksessa takaa sen että sosusta saa vähemmän kuin töissä.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

ALV paikalla rakentamisessa lopetti suuremman mielenkiinnon rakentamiseen Suomessa.

Rakennusalan yrittäjien kimpussa ovat kaikki mahdolliset yhteiskunnan instanssit.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Yrittäjät tappoi 10 vuoden takuu homekorsulle, jota ei saa tehdä toimavaksi, koska Saksan teollisuus tarvitsee asiakkaansa ja homekorsuilla maailma pelastuu paistumasta omissa liemissään!

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ei ne yritykset pelkästään maalareita käytä. Maalareiden minimipalkan nostaminen tarkoittaisi, ettei rahvaalla olisi enää varaa maalareihin, eikä kyllä asuntoihinkaan, kun maalareiden palkka nostaa niiden hintoja. Mutta ainakin maalareilla olisi varaa, jos mitään enää maalattaisikaan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ei se asunnon hinta pääkaupungissa palkoista riipu. siellä neliö maksaa monta kertaa enemmän kun pohjoisessa vaikka työvoima on virolaisia talkoolaisia.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Mitähän tekemistä maalareiden ja muiden ammatti-ihmisten palkoilla on myyntihinnan kanssa ?
Jo markka-aikana VTT selvitti, että esim. kerrostalokämpän rakennuskustannus oli 3.500 mk/m2 myyntihinnan ollessa samaan aikaan 7.000 mk/m2. Tuon jälkeen alalle on tuotu halpatyövoimaa pilvin pimein ja uudet materiaalit ovat halvempia hankkia kuin markka-aikaan. Ovat ehkä huonompiakin. Laadusta on tingitty, työajasta on tingitty, työvoimasta on tingitty. Vain myyntihinasta ei.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ei ihan mene luvut yksiin, jos lähes puolet nykyisten asuntojen hinnasta on veroa.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/rakennus/2...

Muutenkin jos tuotto on noin suuri, niin markkinoille pitäisi tulla uusia rakennusliikkeitä halvemmilla hinnoilla.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #9

"Muutenkin jos tuotto on noin suuri, niin markkinoille pitäisi tulla uusia rakennusliikkeitä halvemmilla hinnoilla".
Valmistuskustannusten suhde myyntihintaan on liki kaikilla tuotteilla varsin heikko. Vaikka markkinoille tulisikin vielä halvemmalla rakentava, ei sekään halvalla myisi. Asettaisi myyntihinnan ehkä samaan tai vain hieman alle kilpailijoiden hinnan. Se nyt vaan on tyhmää myydä halvalla...

Linkissä syytettiin myös kalliita tontteja. Esim. Turun seudulla Hartela oli kuuluisa siitä, että hankki halvalla tontteja takataskuun kaiken varalle ja rakensi sitten, kun markkinat huusivat. Korkotappio oli pieni markkinahinnan nousuun verrattuna. Samaa tuntuvat median mukaan muutkin gryderit tekevän. Ostavat raakamaata hehtaarikaupalla halpaan neliöhintaan ja myyvät kallista tonttimaata.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #11

"Asettaisi myyntihinnan ehkä samaan tai vain hieman alle kilpailijoiden hinnan. Se nyt vaan on tyhmää myydä halvalla..."

Kun hinta on vähän alle kilpailijoiden hinnan, niin kilpailijoiden pitää laskea hintaa, jotta heidän asuntonsa ei myytäisi viimeisenä. Tuota kutsutaan kilpailuksi.

"Samaa tuntuvat median mukaan muutkin gryderit tekevän."

Jos kerta mediassakin on tästä, niin lähdettä tälle tuskin on vaikea etsiä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #15

Asuntopulan oloissa ei kuitenkaan kannata olla huolissaan vaikka kämppä menisi viimeisenä koska se kummiskin menee aika nopeasti.

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Mitä tarkoittaa "uskoisin 40€ minimipalkan riittävän"?
40€/h tekisi 320€/pv. Tämä tekee 1600€/vk eli n. 6400€/kk. Kyllä tämän luulisi riittävän hyvinkin asumiseen vaikka missä.
40€/pv ei riitä edes ruokaan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo tuntipalkkaa meinasin. se houkuttelisi kyllä porukkaa töihin ainakin suomesta, ei ehkä vielä kreikasta ja saksasta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tuo palkkataso houkuttelisi jo sairaanhoitajia, kirjastovirkailijoita ja bussikuskeja vaihtamaan ammattia.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Saksassa ei kukaan saa 40 Ecua tunti, jos ei tee firmalla rakennustöitä ja silloinkin saat olla melkoinen taikuri.....

Kreikassa taas sadattuhannet olisivat tyytyväisiä, jos saisivat tuon 40 päivässä ilman vakutusta!

Noilla palkoilla mä hommaan sulle bussin täyden kreikkalaisia ammattimiehiä, jos hommaat mut takas Kreikkaan.....Pojat tekee ensimmäisen viikon ilmaiseksi!

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

En tiedä missä todellisuudessa elät, mutta 40€/h minimipalkka maalarille ei ole edes hyvä vitsi. Suurin osa helsinkiläisistä ei tienaa tuota määrää, mutta silti asuu Helsingissä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Ely keskus on joutunut turvautumaan...".
Vai että ihan joutunut. Tarkoittaa, että muualta sai vielä halvemmalla kuin EU:n alueelta. Sai halvemmalla, koska hintaero maksatettiin veronmaksajilla, jos oikein arvaan. Sitähän on jo kauan yritetty, että veronmaksajat maksaisivat firmojen palkkakulut. Firmat sitten kuitenkin ruikuttavat miten kalliiksi rakentaminen tulee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kun palkanalennukset ei kelvanneet kiky-sopimuksessa niin sisäinen devalvaatio onnistuu vaihtamalla työntekijät halvemmiksi ja lopettamalla sosiaaliturvan.

Hannu Töyri

Väitetän, että Suomessa työskentelisi noin 30 000 virolaista rakennusalalla. Joitakin vuosia sitten tilastojen mukaan rakennusalan työttömiä oli jotain 17 000. Nyt kun rakentaminen on lisääntynyt, ainakin pk. seudulla, niin onko virolaiset loppu?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ei ole virolaiset loppu mutta ne osaa lukea kirjasta minimipalkan. kaivataan duunareita joilta uupuu suomenkielen taito.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset