Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Kansantalouden alkeet: Euro tasapaino

 • Kansantalouden alkeet: Euro tasapaino
 • Vakaa Suomi onkii eurokalliolla, Ruotsi kelluu veden armoilla
  Vakaa Suomi onkii eurokalliolla, Ruotsi kelluu veden armoilla
 • Vesi nousee mutta Suomi pysyy euro kalliolla. Ruotsi kelluu.
  Vesi nousee mutta Suomi pysyy euro kalliolla. Ruotsi kelluu.
 • Suomi on perintesesti etsinyt apua Saksasta.
  Suomi on perintesesti etsinyt apua Saksasta.

Euroopan rahaliiton pääongelma on valtioiden vaihtotaseiden epätasapaino. Kreikka hiukan ylivelkaantui kuluttaessaan enemmän kuin vei ja sitä eroa ei kuitannut suorat investoinnit vaan luotto. Saksalla ja Suomella on taas pitkään ollut vientiylijäämää, kiitos matalan palkkatason. Suomelle asiaa on tapapainottanut vakuutusyhtiöiden pääoman vienti. Tilanne ei kuitenkaan ole tasapainossa. Suomella on taget saatavia noin 60 - 70 miljardia.

Mitä ovat Target saatavat?

Euromaiden keskuspankkisaatavat (T2) heijastaa maiden (liikepankkien) välistä maksuliikennettä, eli maksutasetta. Maksutase koostuu vaihtotaseesta (maksuista tavaroista ja palveluista) ja rahoitustaseesta (pääoman liikkeistä).

Eli 65 miljardia on kumulatiivinen vaihtotaseen ylijäämä plus pääoman siirrot Suomeen, mukaan lukien pohjoismaisten pankkien eurovarat Suomen Pankissa.


 

Mitkä ovat oikeat keinot korjata tilanne? Ylijäämä maiden saatavat täytyy nollata jollakin keinolla. Siihenhän ei auta ylijäämämaan ylijäämien siirto alijäämä maihin.

 • Jos se siirretään investointeina, alijäämä maat muodostuvat siirtomaiksi.

 • Jos se siirretään tulonsiirtona, alijäämä maat jäävät riippuvuus loukkuun koska oma tuotanto korvautuu tuonnilla.

 • Siihen ei auta myöskään ylijäämien jakaminen ylijäämä maan köyhille koska se saa ylijäämän hyväksytyksi ylijäämä maan enemmistön keskuudessa.

 • Palkankorotukset Saksassa kautta linjan.
  Se olisi ratkaisu mutta Saksa ei suostu ellei ole keinoja pakottaa.

 • Yhdysvalloissa on asiaa kokeiltu. Siellä saatavat yksinkertaisesti nollattiin ja se auttoi alijäämäisiä osavaltioita. Ylijäämäiset osavaltiot eivät siitä kärsineet, kukaan ei edes huomannut asiaa.

Eurokin voi helposti asian korjata. Lahjoitetaan ne 65 miljardia Kreikkaan. Saksa tekee omille saatavilleen saman ja Eurovaltiot lähtevät uudelleen puhtaalta pöydältä.

Koska EU ei voi pohjautua imperialismiin elikkä ulkomaisiin omistuksiin jotka vetävät ostovoimaa naapurimaasta osinkotuottoina, sama nollaus jouduttaneen tekemään myös eläkekassojen ulkomaisille investoinneille. Hiukan reilut 100 miljardia lahjoitetaan niiden maiden hallituksille joissa rahat ovat. Euro voidaan pelastaa, Suomelle se maksaa vajaat 200 miljardia, Saksalle hiukan enemmän. Kukaan ei tästä kärsi koska työt joilla nuo ylijäämät on hankittu, on jo tehty. Menneisyyden työläiset ovat liian halvalla tehneet töitä ja vahingon kärsineet. Sitä kärsimystä ei poista vaikka rahoja makuutetaan suomen pankin tai vakuutusyhtiöiden tilillä. Sama siis jakaa rahat tarvitseville.

Kaavat:

Suomenpankki → 65 miljardia → Kreikan keskuspankki → Kreikan valtio → kreikan köyhät.

Eläkevakuutusyhtiöt → 100 miljardia → sijoitusmaa → sijoitusmaan köyhät.


 

Pyysin Sami Miettistä kirjoittamaan tämän jutun uudelleen, hän tuntee keskuspankkipolitiikkaa aika paljon paremmin. Tämä artikkelin tynkä syntyi äskeisen facebook keskustelumme seurauksena.


 

USA Target saatavien nollauksesta:

https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpwps/ecbwp1686.pdf?1ad840394e67a3aed...


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Euroalue voi toimia vain mikäli siitä muodostetaan liittovaltio tai sitä vastaavat rakenteet.

--

Suomen Pankin Target2-saamiset kasvoivat keväällä 22->71 mrd, joten kyse ei voi olla muusta kuin pääomapaosta välimeren ylivelkaantuneista maista.

(https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitos..., kohta 9.4)

Ilmeisesti sijoittajat ennakoivat EKP:n LTRO:n supistamista ja siirtävät varojaan turvaan valtionvelkakirjoista ennenkuin korot nousevat ja niiden arvo laskee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset