Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Kansantalouden alkeet: Palkoista

  • Kansantalouden alkeet: Palkoista
  • Kansantalouden alkeet: Palkoista
  • Kansantalouden alkeet: Palkoista

Pistetääs pari asiasanaa samaan blokiin. Palkanalennukset ja minimipalkkat.

 

Palkan alennusten vaikutus

Yksittäiselle yritykselle palkanalennuksen tuoma kilpailukyky hyöty on merkittävä elleivät kilpailijat saa vastaavaa hyötyä ja markkinat säilyvät ennallaan. Esim.

  • Yrityksen palkkamenot 100, pääomakulut 80, tuotteen myyntihinta 200, voitto 20.

Lasketaan yrityksessä palkkoja 10% jolloin tilanne on:

  • Yrityksen palkkamenot 90, pääomakulut 80, tuotteen myyntihinta 200,voitto 30.

Yritys hyötyi palkanalennuksesta ja voitto kasvoi.


 

Tilanne muuttuu jos koko alan palkat laskevat ja kulutus pysyy entisellään. Oletetaan täysin kilpaillut markkinat. Esim.

  • Yrityksen palkkamenot 100, pääomakulut 80, tuotteen myyntihinta 200, voitto 20.

Lasketaan palkkoja koko alalla 10% jolloin tilanne on:

  • Yrityksen palkkamenot 90, pääomakulut 80, tuotteen myyntihinta 190, voitto 20.

Yrityksen tulokseen alakohtaisella palkanalennuksella ei ole vaikutusta. Liikevaihto laskee saman verran mitä palkkasumma alenee koska kilpailu siirtää alentuneet kustannukset hintoihin.

 

Tilanne muuttuu vielä hiukan jos koko markkina alueen kaikki palkat laskevat 10% jolloin kokonaisostovoima supistuu 10%. Tuote on siis myytävä 10% halvemmalla. Esim.

  • Yrityksen palkkamenot 100, pääomakulut 80, tuotteen myyntihinta 200, voitto 20.

Lasketaan kaikkien palkkoja 10% jolloin tilanne on:

  • Yrityksen palkkamenot 90, pääomakulut 80, tuotteen myyntihinta 180, voitto 10.


 

Markkina alueen kaikkien palkkojen lasku johtaa ostovoiman supistumiseen ja myyntihinnan prosentuaaliseen laskuun mistä seuraa voiton aleneminen. Yritysten välillä on kuitenkin eroja. Mitä suurempi on työn osuus kokonaiskustannuksista, sitä vähemmän yritys kärsii. Paljon investoineet ja velkaiset yritykset tekevät konkurssin. Vanhentuneilla koneilla toimivat yritykset menestyvät.


 

Minimipalkat (TES)

Alakohtaiset minimipalkat pistävät kaikki yritykset samalla viivalle jolloin tehokkain yritys menestyy, tehottomin menee konkurssiin. Tämä tehostaa tuotantoa ja siten aikaansaa parhaiten työmenetelmien leviämisen. Oletetaan ettei minimipalkkaa ole ja on työvoiman ylitarjontaa.

Tällöin konkurssin uhkaama yritys voi laskea palkkatasoa hiukan. Jolloin konkurssin uhka siirtyy seuraavalle yritykselle. Joka laskee palkkoja. Ketju kiertää kaikki yritykset ja lähtee uudelleen kunnes ollaan saavutettu palkkamini jona voidaan pitää työläisen nälkärajaa. Kun palkka laskee sen alle, työläinen kuolee nälkään. Ellei ulkomailta taikka työttömien joukosta saada enää lisää työntekijöitä, kyseinen yritys joutuu lopettamaan työvoimapulan vuoksi. Ketju tietenkin kiertää yrityksestä toiseen kunnes kaikki kyseisen alan työntekijät ja työttömät ovat kuolleet nälkään. Näin pitkälle harvoin mennään koska AY liike pullikoi vastaan. Tätä kutsutaan muutosvastarinnaksi.

Minimipalkan poistuminen ei siis poista ongelmaa joka on tehottomimman yrityksen kyvykkyys toimia, se vaan muuttaa asiaa niin että yrityksen henkilökunta kuolee nälkään. Näin ollen on yrityksen kannalta melko merkityksetöntä mikä on kyseisen alan minimi. Onko se nälkäraja vai miljoona euroa vuoteen koska kaikki sen joutuvat maksamaan. Ainoa ongelma on markkinoiden kaventuminen. Jos esim. siivous alalla minimi nousee miljoonaan vuodessa, asiakkaat saattavat mieluummin pestä itse ikkunansa. Eli minipalkka ei palvelu aloilla voi olla kovinkaan paljoa yli yleisen ansiotason. Tähänkin on poikkeuksia. Rahoituspalveluissa, sijoitusneuvonnassa ja seksikaupassa asiakkaiksi hakeutuu suhteellisen vauraita asiakkaita joten heille korkea hinta saattaa toimia laadun takeena ja lisätä kysyntää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Et voi Auvo käsitellä palkkoja erottelematta niitä netto ja -bruttopalkkoihin sekä tulonsiirtoihin.

Lisäksi pitää huomioida ostovoimakorjaus.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kyl mä tossa voin koska oletan ettei ole väliä kuoleeko brutto vai nettopalkan pienuuteen.

yritykselle taas on yks hailee mikä on neton ja bruton suhde, se maksaa vaan yhden köntän.

käsittelen erikseen verotuksen ja tulonsiirrot. tossa tavoittelen vaan mahdollisimman yksinkertaista esitystapaa yhden asian kuvaamiseen kerrallaan.

elikkä hiukan sama idea kuin virallisissa kansantalouden oppikirjoissa. jos saan aikaseksi, kirjotan näitä 50 kappaletta ja myyn oppikirjaksi. sen jälkeen kansantalouden tohtorit ymmärtää taloutta.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Yllytän vielä miettimää duunariosakkuuden mukanaan tuomaa henkilöstön kahden linjan tuloa. Toinen työtuloa ja toinen alhaisen verokannan mukaista pääomatuloa duunariosakkuuden mukaan.

Duunariosakkuuden myötä poistuu suurin osa blokissa mainituista ja monesta muustakin TES ongelmasta.

Mikäli halutaan koko kansan yhteistä reformia, on hyljättävä kahluu lillukanvarsissa ja tehdään se reformi, eikä kikystellä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Vasemmitoliittolainen on ulkoistanut ajattelunsa puolueapparaatille.

Silloin on kevyt olo ja voi käpyröitä piirrellä normiriemua tuntien, mutta kuitenkin tiukasti ideologian vankina.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin mä luulen että aika harva vassari mun näkemyksiä jakaa. siks mä kirjotan että ne oppis.

toi ylempi on mun oma versio jossa yhdistän smithin ja keynesin näkemykset samaan pätkään. siis mikro ja makro.

toi minimipalkka taas on suora looginen jatkumo siitä kuinka smith näki työmarkkinoiden toimivan ja lisään siihen vaan työttömyyden jota smithin kapitalismissa ei ollut.

on noist varmaa mua fiksummatkin kirjottanut mutta mä teen sen paljon tollommin, en käytä differentaaliyhtälöitä vaan maalaislogiikkaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"siks mä kirjotan että ne oppis." Voi hyvä Arvo Rouvinen. Tulee vain mieleen, että joka osaa, se tekee. Joka ei osaa, opettaa. Esittämäsi pelkistykset johtavat harhaan enemmän kuin lisäävät minkään ymmärrystä. Jospa lukisit edes hiukan kansantaloutta ja vaikka sen Marxin pääoman, et esittäisi taloudesta enää niin puuteellisia pelkistyksiä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #11

Luulen että Auvo on lukenut kaikki mainitsemasi kirjat ja lisäksi muutakin. Oletko Viljo lukenut itse vaikkapa Ville Iivarisen kirjan:
RAHA mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla. Suosittelen.

"siks mä kirjotan että ne oppis."
Tämä lausahdus tarkoittaa että Auvo ymmärtää elämää nuoreksi mieheksi harvinaisen paljon, siinä on harvinaista huumoria joukossa. Tosikot totuuden torvet ei sellaiseen pysty.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #11

nin oon mä pääomat paristi lukenut, sitä en takaa ymmärsinkö mitään.

ekan kerran luin ajankuluksi mutta erehdyin kinaamaan yhden moskovassa koulutetun marxilaisen kanssa. toinen lukukerta olikin sitten rankkaa duunia kun piti kaverin väittämät kumota pääomaa lainaamalla. marxilaiset ei usko muuhun kun marxiin, niille on turha sanoa, lumisade tuhoaa mansikat tammikuussa. ellei väittämää voi pääomasta johtaa, ne sen sivuuttaa.

syys miks pelkistän ja yksinkertaistan on sama kuin virallisissa oppikirjoissa. käydään läpi aihe kerrallaan mahdollisimman yksinkertaisessa muodossa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

luulen että aika harva vassari on smithiä, ricardoa, marxia ja keynesiä lukenut. sen kummemmin kuin skp jäsenkään. taikka kokoomuslainen.

liian laaja kirjo. kokkari voi smithin lukea, skp:läinen marxin ja vassari keynesin. mä niinkus harhaoppisia kirjoja jokaisen mielestä pyrin esittelemään.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Vassareita johtaa kuitenkin muotitietoinen suomenruotsalainen juppi, joka tuskin duunaria rakastaa.

Saarnaa ja palkka juoksee.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ja tämän mainitsemasi ruotsinkielisen jupin ja muutaman muun viehättävän naishenkilön vuoksi minäkin liityin vassareihin... että elä kovin panettele, jos haluat vielä kamraatata minun kanssa... No syy lienee syvemmällä, kuin nuorissa naisissa... tai oikeastaan heidän esittämissä kannanotoissa se löytyy.

Pekka, arvostan kokemuksiasi ja näkemystäsi, ja se on osa todellisuutta maassamme. Mutta minä olen jo päässyt sellaisesta irti, että kokisin tuskaa, etten löydä katetta jollekin hömpäntuotolle ja siis menestysyrittäjyyttä. Pitää asioita katsella hieman laajemmasta perspektiivistä... ja liittää siihen vielä menneisyys ja sen tuoma kokemus...

... ihan tällasta henkilökohtasta vaan...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Pätee vain täysin suljetussa (tai täysin globaalissa) taloudessa, missä kaikki tuotteet valmistetaan alusta alkaen ja myydään sisämarkkinoilla. Lisäksi tässä oletetaan, ettei työläinen osaa mitään muuta kuin nykyisen työnsä, eikä voi koskaan oppiakaan mitään uutta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ninhän ne mallit tehdään. ei ole kovinkaan helppoa laatia mallia jossa jokainen perhosen siivenisku afrikassa otetaan huomioon. hyvä jos osaisi edes maitokaupan toiminnan yhdellä asiakkaalla mallintaa.

olen kyllä pari kertaa yrittänyt kirjoittaa simulaatiota jossa näkisi systeemin muutoksen erilaisilla säädöillä. kesken on jäänyt. viimeinen tekele javasriptillä. pitänee siihenkin joskus palata kun intoa löytyy.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ei ole niin tolloa etteikö pystyisi kritisoimaan viisaampien tekstejä.

Kampin torilla viime vaalien alla jututin yhtä vasemmistolaista nuorta miestä. Hänellä oli samansuuntiasia viisaita ajatuksia kuin Auvolla. Äänestin häntä.

Aikaisemmissa vaaleissa kerran jututin Eija Riitta Korholan avustajaa. Hän kertoi että kaikki ns. fossiiliset polttoaineet ova Saatanan jätöksiä maan uumenissa. Yllättäen totesin että ainakin maailman johtajien enemmistö uskoo siihen, Saatanan jätökset eivät ikinä lopu!

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Eija Riitta Korhola ja Päivi Räsänen ovat loistava esimerkki.

Miten uskonto sokaisee ja voi on tehdä älykkäistä ihmisistä aivoinvalideja.

Lääkärin ammatissa jopa vaarallisia potilailleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset