Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Luoko pääoma arvoa ja lisäarvoa?

Kysymys on ajankohtainen ja hiukan liian vaikea meikäläiselle. Asia tuli ajankohtaiseksi facebook keskustelussa. Juhani (atk insinööri) totesi minun ja Risto Linturin olevan väärässä odottaessamme robottien luomaa utopiaa. Hänen mielestään ongelma oli pääoman kyky luoda lisäarvoa.

Juhani perusteli näkemyksensä: Aikoinaan (Marxin eläessä) tehtaassa oli sata työntekijää jotka tekivät 100 kappaletta tuotteita. Tulevaisuudessa samassa tehtaassa on viisi työntekijää, tuotanto on 100 000 kappaletta. Hänen mielestään koneet eli pääoma luovat erotuksen, eli koneiden tuotanto on 99 995 kappaletta ja työvoiman tuotanto vain 5 kappaletta. Tämä edellyttää työvoiman palkan pysymistä samana kun taas koneiden palkkasumma nousee.

Asia ei ole aivan yksinkertainen vaikka vastasinkin. Kyse on työn tuottavuuden noususta, palkan pitää vastata kohonnutta tuotantoa taikka systeemi kaatuu ostovoimapulaan. Juhani myönsi ostovoimapulan mutta ei nähnyt ratkaisuksi palkankorotusta.

Asiaa voisi tarkastella historiallisesti muistellen aikaa kun siirryimme metsästyksestä maanviljelykseen ja maanviljelyksestä teollisuuteen. En kummiskaan tunne kyseisten murrosten taloutta riittävästi voidakseni asiaa niin analysoida. Kokeilin ajatusleikkiä.

Intel

Intellin tekoälyt luovat prosessorin joka on maailman tehokkain. Saman kokoinen ja tuotantotekniikaltaan lähes samanlainen prosessori maksaa 20 euroa, Intel voi omastaan pyytää 1500 koska se on paljon tehokkaampi kuin vanha prossu.

Mistä tuo hintaero johtuu?

Suunnittelu ohjelman luoma lisäarvo? Vai monopolivoitto?

Intellin prosessoria suojaa rekkalasti patentteja. Uuden tehtaan rakentaminen maksaa useita miljardeja vaikka itse prosessori onkin vain tulitikkuaskillinen kissanhiekkaa.

Oletetaan vapaa markkinatalous. Patentteja ei ole. Tehtaan rakentaminen on ilmaista tai kuka vaan voi vuokrata tehdaskapasiteettia hintaan euro ja prossu. (lasketaan alalle tulo kynnystä joten markkinat toimivat)

Vapaassa markkinataloudessa kymmenen piraattia kopioisi prossun ja sen hinta tippuisi hyvin äkkiä tuotantokustannuksiin.

Eli Intellin korkea myyntihinta on monopolin (patentit ja luonnollinen monopoli) synnyttämä, ei tekoälyn?

Oletetaan seuraavaksi, tekoäly on oma itsenäinen oikeus- ja talousyksikkö. Eli sillä on ihmisoikeudet taloudellisten toimien osalta. Se kehittää prossun ja myy eniten tarjoavalle. Jos sillä on patentit suojanaan, se voi kaapaista kohtuullisen miljardin vuosiliksan ellei kilpailevia älyjä ole. Mikä vastaa hyvin erittäin erikoistuneen ja nerokkaan ihmisen ansioita. Ammattimiehelle ammattimiehen palkka, onhan tekoäly mies (naistekoäly tyytyisi kymppitonniin). Tuossa tilanteessa arvon kyllä luo kone. Jos kone työskentelee kapitalistin palveluksessa ja tyytyy 1 kwh sähköä / vrk palkkaan, kapitalisti vetää riistona miljardin. Eli voidaan olettaa tekoälyn riiston luovan lisäarvon. (Lisäarvo = palkkakustannuksen ja työn myyntihinnan erotus)

Homman vitsi on tuossakin patentit ja kilpailun puutuminen. Eli monopoli. Elleivät ne toteudu, ei toteudu myöskään tekoälyn kohtuu ansio yrittäjänä taikka korkea riistoaste mikäli työskentelee kapitalistin laskuun.

Tämä pähkäilyni edustaa erittäin alkeellista, nopeasti huitaistua ja melko varmasti virheellistä ajattelua. Idea onkin saada fiksuja vastauksia, ei esittää fiksuja faktoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JarmoHkkinen kuva
Jarmo Häkkinen

Havaittu (tai havaituksi luultu) säännönmukaisuus, siitä voi vetää teorian. Analysoida, purkaa palasiin ja katsoa, mitkä lainalaisuudet palasia koskee, että niistä saa synteesillä saman säännönmukaisen lopputuleman. Teoria todistettu, ja kaava olemassa. Jos ei, teoria hylättävä. Jos palaset muuttuu, menee vielä hankalammaksi, varsinkin jos lopputulema pysyy teorian mukaisena. Luuleminen pätee silloin teoriana, kaavat toimii, ja...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vuosikymmenien aikana kehua retostelin että olen kaikkien alojen erikoisasiantuntija. Mutta samaa hengenvetoon tunnustin että rahan olemusta en tunne. En osaa vastata mihinkään esittämiisi kysymyksiin, mutta surukseni huomaan että eipä löydy viisaita vastaajia:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset