Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Ulkomainen työvoima paikkaamaan työvoimapulaa

Virkamiehet on tehneet päätöksen, Suomessa tarvitaan Eu ulkopuolelta työvoimaa koska sisämarkkinoilta sitä ei saada. Sinällään tämä osoittaa virkeää ajattelua ja ennakkoluulottomuutta. Ensimmäinen kerta kun suomalaiset virkamiehet sanovat sen suoraan. Kapitalismi ei toimi.

Kaikki meistä tuntevat Adam Smithin suurteoksen, Kansojen varallisuus, ainakin nimeltä. Osa meistä on jopa sen lukenut. Kirjassa kerrotaan kuinka työvoima ja pääomat liikkuvat aloilta toisille. Jos jollakin alalla voitot kasvavat, alalle tulee kapitalisteja muilta aloilta ja kilpailu painaa voitot alas. Samaten jos jollakin alalla on työvoimapula, alan palkat nousevat ja alalle tulee työvoimaa muilta aloilta.

Nyt virkamiehemme ovat todenneet ettei tämä pidä paikkaansa. Euroopan unionin reilut 300 000 000 työläistä eivät hakeudu hesalaisiin maalariliikkeisiin töihin, olipa ansio miten suuri tahansa. Smith oli tollo.

En sinällään ihmettele tuota johtopäätöstä, onhan varsinkin Marxilaisten keskuudessa väitettä kapitalismin toimimattomuudesta levitetty kohta 200 vuotta. Nyt se on viimein virkamiestaholla myönnetty.

Päätöksellä ja havainnolla on laajoja seurauksia. Kapitalismin toimivuudella on puolustettu yksityisomistusta, työnantajan työnjohto oikeutta ja matalaa sosiaaliturvaa. Koska systeemi ei toimi, noista vanhentuneista käsityksistä voidaan luopua. Odotankin mielenkiinnolla koska tulee lakiesitys Kommunismiin siirtymisestä.

 

 

Ely keskuksen tiedote:

https://www.ely-keskus.fi/web/ely/-/tyolupalinjaus-perustuu-pitkaaikaise...

 

"Työlupalinjaus perustuu pitkäaikaiseen työvoimapulaan (Uusimaa)

Uudenmaan ELY-keskus on päivittänyt alueen työlupalinjausta, mikä tarkoittaa, että tietyillä pitkään jatkuneesta työvoimapulasta kärsivillä aloilla voidaan sujuvoittaa lupaprosessia EU:n ulkopuolelta tuleva työntekijää palkattaessa. Työlupalinjausta päivitetään kaksi kertaa vuodessa Uudenmaan työmarkkinatilanteen perusteella yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Työlupalinjauksen mukaan seuraavissa rakennusalan ammateissa voidaan pitää tällä hetkellä oletuksena, ettei työvoimaa Uudellamaalla ole riittävästi saatavilla: talonrakentajat, betonirakentajat ja raudoittajat, kirvesmiehet ja rakennuspuusepät, putkiasentajat sekä rakennusmaalarit. Linjauksessa on jo aikaisemmin ollut mukana mm. terveydenhoitoalan ammattilaiset, ravintola- ja suurtaloustyöntekijät sekä siivoojat. 

Linjaus voidaan tehdä sellaisiin ammatteihin, joissa on paheneva ja pitkään jatkunut työvoimapula. Arvio perustuu työnvälitystilastoihin sekä TE-toimiston työnvälittäjien tuottamaan tietoon, joka kootaan ns. ammattibarometriin.

Työlupalinjauksessa mukana oleviin rakennusalan ammattinimikkeisiin luvitettiin Uudellamaalla viime vuonna tarveharkintaisesti n. 200 ensimmäistä työlupaa hakenutta työntekijää kolmansista maista, koska Suomesta ja EU:sta ei saatu työvoimaa. Rakennusalan työvoimapula on jatkunut jo toista vuotta."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten ihmeessä päädyit tuon perusteella johtopäätökseen, ettei kapitalismi toimi? Viranomaiset tulivat johtopäätökseen, että pitää antaa markkinan vapaasti korjata kysynnän ja tarjonnan epäsuhta. Tuohan tukee johtopäätöstä, ettei markkinan keinotekoinen ohjailu/rajoittaminen toiminut.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin ton pitäs toimia valuutta alueen sisällä. mikäli valuutta alueen ulkopuolelta joudutaan jotakin rahtaamaan mikä markkinoiden pitäisi kyetä ohjaamaan, systeemi ei toimi.

sama kun auton syyläriin pitäisi koko aika kaataa kylmää vettä koska tuuletin ei sitä riittävästi jäähdytä. ei sellasta autoa kukaan toimivana pidä.

- oiskoo sun ottaa se kansojen varallisuus tassuun ja lukasta, et munaisi itteesi enää uudestaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niinkö se Smith sanoi, että kaikkien resurssien on oltava saman valuutta-alueen sisältä? Tuota en muista, mutta niin se muisti tekee tepposia kolmessa vuosikymmenessä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #7

silloin oli vain yksi valuutta alue, kultakantainen imperiumi. mutta siinäkin oli eri valtioita ja valtioiden sisällä alueita.

yritän selittää tän tolla auto vertauksella.

auton syylärin tehtävä on jäähdyttää nesttettä ja neste taas tasaa moottorin lämpöä. oletetaan että syyläri toimii. ajat ja moottori lämpenee. neste siirtää lämmön syyläriin ja se jäähdyttää nesteen. vesi kiertää edelleen.

jos syyläri ei toimi, toinen auto joutuu ajamaan vieressä ja tankkaamaan koko aika kylmää vettä. silloin syyläri ei toimi koska tarvitaan huoltoautoa.

sama on työmarkkinoiden suhteen. ellei työvoimatoimisto tai markkinat kykene siirtämään työttömiä / toisilla aloilla työskenteleviä työvoimapulan vaivaamalle alalle, markkinat / ely keskus ei toimi.

aikoinaan marx julisti kapitalismin olevan käsittämättömän tehokas talouskasvun luoja. hän ei tajunnut että suurin osa kapitalismin luomasta talouskasvusta tuli siirtomaiden riistosta, orjatyövoiman tuhlauksesta ja suoranaisesta rosvouksesta. eli marx joka asui imperiumin keskuksessa ei tajunnut kuinka muutaman miljoonan hyvinvointi johtui muutaman sadan miljoonan murhasta. smith asiaa paremmin toi esiin kertoessaan intian oloista, tosin hänkään ei orjakaupasta paljon puhunut.

juhanna vartianen kehuu kuinka usa todistaa, työvoiman tarjonnan lisääminen tuo työpaikkoja. hän ei tajua, usa todistaa kapitalismin kyvyttömyyttä kohdentaa resursseja. englanti ei kyennyt missään vaiheessa työllistämään väestöään, osa hirtettiin taskuvarkaina, osa siirrettiin amerikkaan ja australiaan.

eli tuo toimimattomuus on klassisen kapitalismin ominaisuus, ei suinkaan mikään poikkeustila. kuten marx havaitsi puhuessaan työttömien vara armeijasta joka on kapitalismille välttämätön.

vasta keynesiläinen järjestelmä kykeni kysynnän sääntelyllä poistamaan massatyöttömyyden ja nälkäkuolemat. siksi marxilaiset pitävätkin keynesiä paljon pahempana vihollisena kuin smithiä. hän kykeni estämään väistämättömän kommunismiin siirtymisen.

mä tonne listasin muutaman talouskirjan, lukase huvikseen, voidaan kehittää parempi teoria.
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22766...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Vertauksesi ontuu. Nyt kyylariin tarvitaan glykoliliuosta, koska moottori on kasvanut ja sitä myöden myös kyylarin tilavuus.

Toki saamme varmasti konsensuksessa aikaiseksi paremman talousteorian, mutta kyse ei ollutkaan teorian kritiikistä. Kyseenalaistin sitä, että pidit sääntelyn purkuun päätymistä todisteena systeemin toimimattomuudesta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #9

kyse ei ole sääntelyn purusta vaan siitä ettei kapitalismi tai te toimisto kykene kohdentamaan työvoimaa oikein. meillä on 500 000 työtöntä ja silti ongelma on työvoimapula. aivan samoin kuin henkeä kohden mitattu bkt on korkeampi kuin 1800 luvulla, silti meillä on leipäjonoja.

moottori on kyllä kasvanut mutta hitaammin kuin tuottavuus. jos moottori olisi kasvanut samaa tahtia tuottavuuden ja työvoiman kanssa, bkt olisi 40% korkeampi. (keynesiläinen malli olisi siihen pystynyt, esimarxilainen ei)

jos systeemi toimisi, ne 500 000 kohdentuisivat niille aloille joilla väitetään olevan pula työvoimasta. eli markkinatalouden mekanismi joka smithin mukaan tuon aiheuttaisi:
raksalla on pulaa työvoimasta -> palkat nousee -> juhanna vartiainen ottaa loparit eduskunnasta ja hakeutuu rakennussiivoojaksi -> pula poistuu -> palkat laskevat hiukan => tasapainotila

kuten havaitset, tuota kehitystä ei ole tapahtunut. siirtomaista rahdataan orjia paikkaamaan kapitalismin epäonnistumista. samalla leipäjonossa olevien ruoka annoksia supistetaan koska kapitalismi ei kykene tuottamaa riittävästi ruokaa kaikille.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Olet oikeassa, että mallissa asiat tasaantuvat. Jos siis rakennussiivoojista tulee niin kova pula, että palkkaus nousee niin merkittävästi kansanedustajan kokonaiskorvausta suuremmaksi, että se kompensoi siistin sisätyön, pitkien vapaiden ja joustavan itsenäisyyden tuoman mukavuuden sekä uudelleenkouluttautumisen vaivan ja vaihtoehtokustannuksen, juhanavartiaiset todellakin vaihtavat duunia. Todennäköisesti kuitenkin vasta vaalikauden jälkeen, koska eivät välttämättä saisi vapautusta. Toisaalta ehkä saavat, saihan Callekin.

Alimman tulodesiilin elintaso näyttäisi olevan riittävä, varmasti korkeampi kuin 1800-luvulla, jotta valitsevat nykytilanteen raksaduunin sijaan. En osaa arvioida miksi suomalainen työtön ei kouluttaudu maalariksi, jolle maksetaan 16 €/h ja joista on kuulemma kova pula. Osaatko sinä? Mikäli olen oikein käsittänyt, ovat tänne tulleet maalarit nimenomaan tulleet korkeamman tulotason perässä. Arvelisin, että useimmin omasta tahdostaan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #11

nin se ammattimaalariksi opiskelu on kummiskin useamman vuoden homma, ei sitä viikossa opi. toinen on kielitaito, pitäisi puhua venäjää valkovenäjän murteella päästäkseen töihin. suomen kieli ei oikein niitä työvoimapulasta kärsiviä yrityksiä innosta. sellasilla firmoilla joissa pärjää suomella on kyllä riittävästi työvoimaa eikä toimitusjohtajakaan ole puolta ajasta vankilassa.

katoin joskus vuosi sitten kauppalehden keskustelua, siellä eräs naispuolinen toimitusjohtaja valitti työvoimapulaa. kommenteissa todettiin. aika velikulta se xx, akka taas johtaa kun ukko lusii.

useampikin tuntui tuntevan kyseisen yrityksen. kauppalehden keskustelussa, ei rakennusliiton. luulen et liiton palstoilla on hiukan tunnetumpi.

suurin osa rakennusliiton saamista tutkintapyynnöistä tulee rehellisiltä yrittäjiltä. lähettävät liittoon laskelmat urakkatarjouksesta. tarpeet ja työt hinnoiteltu, loppusumma ja sit summa jolla kilpailija sai keikan. yleensä 30% alle nollakatteisen urakan.

ite duunaan raudoittajana eli tuo 16 € tunti olisi palkanalennus. homma olisi siistimpi ja kevyempi mutta opettelu aika menisi alle tuonkin. eli ei kannata vaihtaa ainakaan tällä hetkellä.

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen Vastaus kommenttiin #13

Viime kesänä te-toimisto sanoi yhdelle noin 48 vuotiaalle pitkän linjan raksamiehelle että olisi töitä Imatralla 1700€/kk brutto ja pitää puhua Venäjää. Sanoin sano että et puhu vaikka puhuu vähän edes koska kieli on vaikea kun itse höpötän sitä, sanoi karmeeta kokkareiden hyväksikäyttöä ihan Suomalainen firma vielä voin sanoa tähän eli Evälahti.

Tässä noin 6 vuotta sitten kun Imatralle tuli hieno kylpylä niin te-toimisto yritti saada yhtä 55 vuotiasta yli 30 vuotta raksahommia tehneen 1500€/kk kokopäivä töihin aivan ja haukkui kaikki virkailijat pystyyn mutta välttyi karenssilta, juteltiin Svetogorkissa tässä pikkukaupan edessä siemaillen virvokkeita että mitä sikailua on touhut :D

Suomen ongelma on umpi idiootit monet kokkarit ja porvarit jotka vallassa ja aivot jääneet 5 vuotiaan tasolle lastentarhassa, työntekijöitä kyllä löytyy jos haluttas vaan maksaa palkkaa kaikille eikä käyttää hyväksi sikana ;-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Smith ei ollut tollo, mutta hänen teoksen lukeneet seuraajat olivat. Mielestäni Smithin teosta on tulkittu ihan kummallisilla tavoilla. Päin mäntyä! Rivien välistä käy melko selväksi, että aatesuunnaltaan Smith oli lähempänä demaria kuin kokoomuslaista. Ja kyllä tiesi varmasti hyvin, että ne hinnat sovitaan suljettujen ovien takana.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Myös Marxin Pääomaa on tulkittu kummallisesti. Raamatusta puhumattakaan...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Suomessa on nyt liki 400.000 ihmistä vailla työtä ja tuostako määrästä ei muka löydy tekijöitä lähes mihin tahansa ?
On pakko tuoda kaukaakin luku-, kieli-, kirjoitus- ja suomalaisittain ammattitaidotontakin porukkaa "paikkaamaan työvoimapulaa" ?

Onko kukaan keksinyt tarjota palkkaa hommiin haluaville ? Saattaisi helpottaa rekrytointia.

Idea luku-, kieli- ja kirjoitustaidottomien tuomiseen on tietysti halpatyövoima. Nuo kun eivät tiedä mitä mistäkin hommasta kuuluisi maksaa, vaan vertaavat tarjottua ehkä 2 euron päiväpalkkaa oman maansa palkkatasoon ja toteavat tarjotun riittäväksi.
Suomalaiset veronmaksajat sitten maksavat sossun kautta lisää, että pärjäisivät.

Miksi jonkun muun (siis veronmaksajien) kuin firman pitäisi maksaa firman palkkakuluja ?
Koska hallitus on niin työnantajille luvannut ?
Ei riitä.

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

""Miksi jonkun muun (siis veronmaksajien) kuin firman pitäisi maksaa firman palkkakuluja ? ""

Työttömät elättää valtavan määrän veronmaksajia ihan Kelan johtajasta lähtien työministeriin ja sitten työttömät joutuu jopa yli 30 vuoden työuran jälkeenkin palkattomiin töihin eli ovat surkeita veronmaksajia sitten mutta kyllä työpanos kelpaa kun vieressä toinen imuroi jätti palkkaa naamapokerina ja sanoo olen hyvä veronmaksaja ;-)

Isommassa jutussa on paljon lisää miunkin käräyttämiä asioita toimittajille.

https://longplay.fi/single/ilmaista-tyota-tarjolla

mm. tämä josta lähti kaikki hyväksi käytöstä kun sain fb kaverilta viestiä että toimittajat haluaisi jutella ja kerroin mitä tiedän 7 vuoden ajalta etenkin asioita ympäri Suomea.

http://vehkanen.blogspot.fi/2014/08/nyt-paloi-kaam...

Miten tämmöinen maa voi olla olemassa tai ihmisiä joitten tehtävä on kyykyttää toisia rahantakia kuin natsi saksassa :-/

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Maahantulijoiden joukossa on sopivia duunareita. Kyllä vaan, siis yrittäjille, kun yhteiskunta avittaa välillisesti liksan maksussa ja yrittäjälle jää vain työllistämisen ja pikkupalkanmaksun vaiva. Halpatyövoiman avulla murennetaan samalla hyvinvointiyhteiskuntaa, lisäämällä myös avustusten kautta kuluja.

Työvoiman tarve vähenee jatkossakin ja olemassaolevien työpaikkojen määrä kutistuu entisestään kaupan ja teollisuuden parissa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Oleskeluluvan katkeaminen motivoi kummasti. Ainoa ongelma on, että kun on painettu 5 vuotta töitä ja saatu Suomen kansalaisuus, kiinnostus lopahtaa. Sitten pitää taas hankkia uusi tyyppi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset