Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Asumistuen muutokset

 • Yritystuista ei voi leikata.
  Yritystuista ei voi leikata.
 • Joten ay jarru pois.
  Joten ay jarru pois.
 • asuntojen hinnat, maankoron (tonttipulan) vaikutus.
  asuntojen hinnat, maankoron (tonttipulan) vaikutus.
 • Asumistuen muutokset
 • Asumistuen muutokset
 • Asumistuen muutokset
 • Asumistuen muutokset

Hallitus on huolestunut vuokratason noususta ja katsoo tarpeelliseksi leikata asumistukea. Jos kyyninen olisi, voisi väittää, kyse on säästöistä eikä vuokratason alennuksesta, siihenhän olisi muitakin keinoja. Saksassa käyttävät vuokrasääntelyä, markkinaehtoinen keino olisi rakentaa lisää edullisia asuntoja. Jopa Osmo Soininvaara blokissaan puhui asuntojen lisärakentamisesta, tosin ei omakustannushinnalla vaan markkinahinnalla joka tuskin paljon vuokria laskisi. Nousun saattaisi pysäyttää.

Kuten jokainen tietää, asumistuki ei pääkaupunkiseudun vuokrien tasoa määrää, vuokrat ovat reilusti korkeampia kuin asumistuen rajat sallivat. (Hallitus puhuu asumistuen vuokrakatosta uutena asiana. Kyllä asumistuessa on rajat nytkin.)

Eli kyse on oikeistopolitiikasta. Hinnat pumpattiin keinotekoisesti ylös, palkat kikyiltiin alas ja nyt kun tulee maksun aika, pistetään asukkaat pihalle. Tässä ei ole mitään, äänestäjät äänestivät oikeistoa ja oikeisto tekee oikeistolaista politiikkaa. Vaikka Soinin pusakka pyöriikin kuin hyrrä, Kokoomus kyllä tekee, mitä se on tekemään maksettu. Samoin Sipilä. Unohtuu Jeesuksen sanat kun raha puhuu, olipa miten uskovainen vaan.


 

Mietitään kuitenkin mitä seuraisi jos Hallitus onnistuisi laskemaan asuntojen hintaa. Karkottaisi 100 000 kaikkein köyhintä maakuntien tyhjiin asuntoihin ja sen seurauksena Helsingissä vuokrat tippuisi Saksan tasolle.

Meillä on kokemusta USA 2008 asuntolainoista. Tiedämme siis mitä asuntojen hintojen lasku tarkoitti USA:ssa. Meillä on kokemusta myöskin Suomen 1990 asuntomarkkinoiden romahduksesta. Eli tiedämme senkin seuraukset.

Ne jotka eivät tiedä, voin kerrata.

 • Velat jäävät maksamatta.

 • Paniikissa asuntojen hinta romahtaa reilusti alle käyvän arvon.

 • Pankit joutuvat valtion holhoukseen.

Eli jos Sipilä onnistuu, tilanne on tuo.

Ellei onnistu, ainut seuraus on, siltojen alustat täyttyvät asukkaista. Sen jälkeen Suomen tunnetuin nähtävyys ei ole leipäjonot, toimittajia irtisanova pääministeri taikka kallis ruoka. Nähtävyys on luonnonkansa joka kykenee asumaan sillan alla kesät talvet. Ehkä matka mainoksiin painetaankin kuvia talvisista maisemista joissa nuotion ympärillä paistetaan kissaa tai citykania. Luulen nimittäin että leipäjonossa jaettava tuore ruoka ei pakkasessa maistu ilman lämmintä pääruokaa. Inttiajoista muistan ettei jäinen leipä mennyt alas, sen paremmin kuin jäätynyt maito.


 

Kelan tutkimusbloki ei tue näkemystä asumistuen yksiselitteisestä vuokria nostavasta vaikutuksesta: Asumistuki syynä vuokrien nousuun?

Kelan laskuri antaa yksin asuvan hesalaisen maksimi asumistueksi reilun 400 €:

Enimmäisasumismenot 508,00 e/kk

Perusomavastuu 0,00 e/kk

Yleinen asumistuki on 80 prosenttia hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Jos hyväksyttävien asumismenojen määrä ylittää enimmäisasumismenot, lasketaan tuen määrä enimmäisasumismenojen mukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...asumistuki ei pääkaupunkiseudun vuokrien tasoa määrää, vuokrat ovat reilusti korkeampia kuin asumistuen rajat sallivat."

Hyvä pointti. Neljä vuotta sitten tutkailin vuokra- ja asumistuen tasoa Lontoon eri kaupunginosissa. Tutkailuni tulos oli, että yksiön vuokra eri kaupunginosissa oli asumistuki plus parikymmentä puntaa. Lontoossa asumistuen määrä vaihtelee kaupunginosittain.

Eli Lontoossa, toisin kuin Helsingissä, tuo asumistuki näytti lähestulkoon määräävän vuokratason. Tosin Helsingissä toimeentulotuen määrä joustaa vuokran mukaan toisin kuin Lontoossa...

Voi olla, että maamme hallitus kopioi politiikkansa jostain muualta justeeraamatta sitä paikallisiin oloihin. Ehkä sen politiikan teko on jopa ulkoistettu jollekin läntisen maailman konsulttitoimistolle niin kuin vuoden 2011 hallitusohjelman teko.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Hitto kun viittisi, pitäsi tutkia toi asumistuki + toimeentulotuki yhdistelmä hesasta ja jostakin maaseutukunnasta, esim kiteeltä. On vaan liian iso urakka meikäläiselle.

Eräs mikä varmaan nostaa hesan hintatasoa on sijoittajat. Moni pörssissä kunnon tilin tehnyt hajauttaa asuntoihin koska ne eivät nollaudu toisin kuin pörssi osakkeet saattaa tehdä romahduksessa.

Sitten kiinteistö tuottamaan eli vuokrapyynnöksi 5% tuotto. Jos suhteellisen uusi kiinteistö, vuokra on melko rapsakka. Mikä taas valuu vanhojen asuntojen vuokriin koska vuokralaiselle on sama miten vanha kämppä on jos se on kunnossa.

Luullakseni tuosta johtuu vanhojen asuntojen arvon nousu kun alueelle rakennetaan uusia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mietippä mikä on kuvio kun -94 lähtien köyhimpien Kelan pienimmästä tuesta,toimeentulotuesta vähennetään asumistuki .Otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta.Myös köyhimpien takuueläkkeestä.
Mikään muu tuki ei vähennä tuloja saavien toista tukea.

Työmarkkinatuki/peruspäiväraha,lapsilisät,kotihoidontuki vähennetään myös -94 lähtien toimeentulotuesta.
Nämä kaikki palautuu Kelan kirstuun asumistuesta lähtien. Mikä taho hyötyy tuosta?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Luullakseni tuosta johtuu vanhojen asuntojen arvon nousu kun alueelle rakennetaan uusia."

Jossain mielessä irvokasta, että asuntojen hinnat nousevat kun niiden tarjonta kasvaa. Mutta toki on niin, että jos rahan tarjonta kasvaa vielä nopeammin, niin tottakai hinta nousee.

Pekka Iiskonmaki

Ei ole helppoa olla vasemmistolainen. Kaikki vain kuppaa ja luokkavihat päälle.

Kyl ne nii pal kärssi o saanu.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Tarviiko semmosen jolla ei ole siihen varaa asua kaupunkitaajamassa?

Itse olen työssäkäyvä, silti päätin että on tärkeää säästää kaksi sataa euroa vuokrassa joka kuukausi vaikka se tarkoittaakin että matkustan 45min töihin.

Pekka Iiskonmaki

#3
Vasuriänkyröille on turha puhua maksajien ongelmista.

Heillä on vain oikeuksia ilman velvollisuuksia.

Me vaatimme! Sinun palkkasi on minun palkkani.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin minä tuossa vaan kerroin faktat, en edes omasta mielestäni ottanut kantaa muutosta vastaan tai puolesta.

mun mielestä faktat on:
- jos homma karkoittaa köyhät ja laskee vuokria, markkinat romahtaa.

ja mulle siitä ois etua. olen vuodesta 2008 kyttäillyt hesasta tonttia odottaen romahdusta. ei ole tullut eli asun 400 km päässä töölöstä odottaen edelleen sitä romahdusta.

jos se erityistä kommunismia tai änkyryyttä osoittaa että pystyy miettimään mitä mistäkin seuraa, lienen umpikommunisti. meilä sitä kyllä kututaan maalaisjäreksi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

#5
Asuin vuosia Töölössä. Ei siellä ole vapaita tontteja. Jatka vaan odottelua.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #6

On siinä Töölönlahden rannalla mulle sopivia, hinta vaan on hiukka liian korkea meikäläisen tuloille. Jahka saavat aikaan sen odotetun romahduksen, saattaa löytyä käypänen.

Ex appiukko asuu siin vieressä, aikoinaan siellä pojan kanssa majailtiin jokunen viikko ja tutkailin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Me" vaatimme että 100 rikkainta saa leskeneläkettä 7 500e Kelasta miljoonien tulojen päälle verovaroista.

Samoin "me" vaatimme että 487e/e toimeentulotuen eteen tehdään töitä 0 eurolla ja tukea täytyy leikata lisää.
"Me" vaatimme jo -94 että köyhiltä leikataan kotihoidontuet,lapsilisät ym.pois kokonaan jotta rahat riittää hyvätuloisten ansiosidonnaisiin Kela-etuuksiin .
Koska "Me" vasemmistopuolueet yht. n.55 edustajaa olemme vastoin eduskunnan enemmistöä 145 "tehneet" päätökset.
Yhdenvertaisesti Kelan etuuksiin . Vai miten se olikaan?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eli olet rakentanut talon tai ostanut osakkeen työssä ollessa. Kun irtisanotaan ja tulot loppuu vaihdat pitkospuukylään perheinesi?
Hallitus pakottaa 0 euron töihin hornan tuuttiin työmatka saa viedä 3t edes takaisin.
Taxillako töihin on mentävä jos juna tai linja-autot ei kulje? Takuuvarma 3kk karensi ja ainut tulo elantoon tuki loppuu.

On hyvä jakaa ohjeita kun on säännölliset tulot ja työpaikka. Niitä voit soveltaa sitten itse jos työttömyys,tulottomuus osuu kohdallesi.

JK.Köyhällä ei ole varaa autoon . Köyhän on ensin"syötävä" autonsa jotta saa toimeentulotukensa kelasta.

Pekka Iiskonmaki

#7
Oletko Kalle eri mieltä kanssani? Vasemmistolaisen elämä kurjistuu Suomessa jakovaran vähetessä.

Minä en ole siihen syyllinen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitat kai että kansan elämä kurjistuu? Kun yhteisestä kakusta 17% on suurin pala kakusta ,lopuille jää vain muruset.
Suomen varallisuus on 17% käsissä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Iiskonmäki voisi vaihtelun vuoksi jo ryhtyä kertomaan Aasian olosuhteista Suomeen nähden, kun muistaakseni olet sielläkin asunut - en tiedä sitten hotellisako olet asunut vai ihan omassa asunnossasi.

Pekka Iiskonmaki

#8
Oma talo on siellä edelleen. Älä ole silti katkera minulle. Minä en johda Suomen talouspolitiikkaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kas kun EU-mallioppilaat jotka hyväksyi hallintarekisterin ei ole ottanut oppia ihailemastaan USA?

Pakottaneet kuntia antamaan tontteja köyhimpien asumiseen? Esim. valtion kustantamiin asuntovaunukyliin . Miksei myös konteista tehtyihin asuntoihin.
esim."luontaisetuna" 0 euron työstä . Tai vastineeksi kun köyhät ei tarvitsisi enää asumistukea ja Kelan varat säästyisi tuloja saavien etuuksiin.

Pekka Iiskonmaki

Auvo on paljon lukenut. Eikö noin lukeneen miehen kannattaisi ryhtyä yrittäjäksi?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Minä olen joskus tehnyt yrittäjän omaisesti töitä. Olin 7 luokalla kun isäni kuoli, jäi maatila ja metalliverstas riesaksi.

Intin jälkeen menin raksalle hommiin ja pyöritin tilaa sivubisneksenä. Neljän vuoden jälkeen lopetin maatalouden ja läksin Venäjälle siirtotyöläiseksi, hiukan helpommalla tienasi.

Venäjältä tultua tein vielä kokeeksi kasvihuoneen (eukko oli puutarhuri koulutukseltaan) mutta aika nopeasti huomasin ettei se mikään kultakaivos ole.

Sen jälkeen meinattiin perustaa rakennusliike parin kaverin kanssa mutta toinen niistä teki konkurssin ennen kuin saatiin paperit valmiiksi eli se peruuntui.

Sitten tulikin se 90 luvun lama.

Yrittäjänä tienaisi helpolla mutta toisaalta jos tekee keikkahommia verokirjalle, sillä pärjää niukasti eikä ole riskejä. Eli yrittäminen ei ole helpoin mahdollinen tapa pärjätä ja kuten tiedät, talousteorian mukaan ihminen valitsee helpoimman reitin.

Olen myös hiukan muiden yrityksiä hämmentänyt. Mulla oli pari vuotta eukkona yrittäjä. Neuvoin sitä verosuunnittelussa ja tilanne meni siihen että muija teki puoli vuotta töitä, opiskeli puoli vuotta maantiedettä lentokoneen ikkunasta. Erohan siitä tuli koska en suostunut nousemaan koneeseen eli sai reissata yksin.

Toi yrittäjyys sopii toisille, ei mulle. Isäukon aikaan jo huomioin että se tahtoo olla hermoilla ja maksalle raskasta. Niinä vuosina kun jotain tuli (isäukolle oli muutamia patentteja eli kohtuu katteella pystyi myymään niitä metallituotteita), oli niskassa verottaja. Jos taas ei tullut, kimpussa hääräsi pankki.

Toisaalta jos keksin hyvän bisneksen, tietysti ryhdyn. Ei vaan ole tullut sellaista vastaan. Aika montaa hommaa olen laskenut.

Pekka Iiskonmaki

#14
Minä olen ollut yrittäjä lähes koko aikuisikäni.

Vuonna 1988 ymmärsin, että jos haluan jotain itselleni, niin on pakko muuttaa pois Suomesta.

Olin oikeassa. Koivisto olisi viimeistään kaatunut minut. Verottaja teki myös parhaansa.

Parhaana vuonna minulle määrättiin veroja liikevaihdon verran. Se oli harkintaa.

Sitten harkitsin minäkin ja poistuin. En ole katunut.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tuossa alussa puhut asumistuen maksimista , se ei suinkaan ole kaikille tuen saajille tuo 80% h y v ä k s y t y i s t ä asumismenoista. Kaikkea muuta.

Tosiasiallinen tilanne isoissa kaupungeissa pienituloiselle on usein se, että jopa korkotuetussa asunnossa puolet netttopalkasta menee vuokraan. Lähes 70% ei ole harvinaista . Siis esim 1400€ nettopalkasta 800€ vuokraan .
Asumistuesta on yritetty tehdä joustavampi ja poistaa älyttömiä neliövuokra - valmistumisvuosi - ja tilarajoituksia, jolloin oli vain yksiselitteinen hyväksyttyjen menojen katto.
Saattoi siis valita vähän enemmän neliöitä vähän kauempaa tai superahtaan asunnon lähempää .
Ensisijaisen tarpeen, esim lasten koulun ja iän vuoksi.

Nyt ainoa tavoite näyttää oikeasti olevan asumistukimenojen pienentäminen - ja siis pienituloisten kurittaminen.
Asuntoja tämä ei lisää eikä vuokria laske , mutta vie sen vähäisenkin mielekkyyden,
jota tuen laskentaperusteisiin on saatu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset