Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Vaalituloksen tutkailua

 • Kannatuksen muutos viime vaaleista.
  Kannatuksen muutos viime vaaleista.
 • Kannatuksen muutos kuntavaaleista.
  Kannatuksen muutos kuntavaaleista.
 • Äänimäärät 1987 - 2017.
  Äänimäärät 1987 - 2017.
 • Äänestäjien talouspoliittiset linjaukset 1987 - 2017.
  Äänestäjien talouspoliittiset linjaukset 1987 - 2017.

Jos lyhyellä aikavälillä asiaa tutkitaan, hallitus kärsi pienen tappion. Hiukka vajaa puoli miljoonaa tukijaa vähemmän kuin eduskuntavaalien aikaan. Pitemmällä aikavälillä tappiota ei ole koska PS on ottanut Kepun äänestäjät. Voitaneen sanoa että hallituksella menee suhteellisen hyvin. Olosuhteet ja noudatetun politiikan huomioon ottaen jopa loistokkaasti.

Eräs asia joka pistää silmään äänimäärissä 1987 – 2017 on SKP osuus. Mitä paremmin taloudelle menee, sitä suurempi on SKP äänimäärä. Taikka toisin päin. Mitä suurempi on SKP äänimäärä, sitä paremmin bkt kasvaa. En tiedä kumpi on syy ja kumpi seuraus. Ehkä vaurastuva väestö on solidaarisempaa. Ehkä kommunistit osaavat hoitaa taloutta paremmin. Kohtahan tuo nähdään, Hesari onnistui (tunnettuna totuusmediana) unohtamaan SKP kummastakin vaalitentistään ja SKP putosi Hesan valtuustosta. Jos SKP on talouskasvun syy, oppivat hesalaisetkin mitä on kurjuus, muu maahan siihen on totutellut kohta kolmekymmentä vuotta.

PS kannatus on hiukka poukoillut, välillä tapahtui merkittävää nousua mutta johtaja vetoisen puolueen johtajan osoittautuminen Lipposeksi (Norjalaiset sanoisi Quisling) karsii suurimpia äänestysintoja. Siihen ei auta edes kasvanut kenttä.

Pitkällä aikavälillä SDP ja Kepu ovat auringonlaskua kokeneet. Kepulla lienee syynä puolueen tukiryhmän tuho. Maanviljelijät ovat kadonneet ja jäljellä olevia voinee sanoa Brysselin torppareiksi jos kohtelias on. Suorapuheinen puhuisi tuki kerjäläis proletariaatista. Kepu on onnistunut vielä huonommin edun valvonnassa kuin SDP mitä voitaneen pitää historiallisena saavutuksena.

SDP kohdalla lienee sama kannattajapohjan tuhoutuminen. Paperitehtaan on tuhottu taika ainakin väki vähissä. Ilmaisia lounaita ei ole. (Paperitehtaassa ukko käyttää miljardin konetta, sille maksetaan mitä ilkeää pyytää ettei kallis kone seiso lakon takia.)

 

Oikeisto - Vasemmisto

Moni analysoi puolueita oikeisto vasemmisto akselilla. Niin minäkin. On kolme talouspolitiikan linjaa. Uusklassinen (Se Reganin woodoo talous), Keynesiläinen ja Marxilainen.

Jos mietitään kuinka Suomen poliittinen kenttä on jakautunut niin lähtisin olettamasta, Lipposen aikana SDP siirtyi Uusklassisen mallin tukijaksi. Pitäisin Suvi Anne Siimeksen vassia samaan linjaan kuuluvana. Arhinmäki rimpuili rajalla, Keynes vai Friedman, lasken armosta Keynesiläiseksi. Sen minkä Li :tä tunnen, uskoisin että Keynes on hänelle oikea vaihtoehto. Rinne on empätiiä linjalla. Kahden kesken Keynesiläinen, julkisesti Friedmanilainen. Elikkä pahoin pelkään että SDP joudutaan laskemaan uusklassisen linjan kulkijaksi.

SKP on tähän astisten näyttöjen mukaan joko Marxilainen tai Keynesiläinen kysymyksestä riippuen.

Muut puolueet ovat itsekin tunnustaneet olevansa ei vasemmistolaisia. (Nykyisin Keynes lasketaan vasemmistoon, Rooseveltin aikana se oli oikeistoa joka pelasti kapitalismin.)

Jos noin jaotellaan, talouspoliittisten linjojen voimasuhteet voitaneen ilmaista viimeisessä kuvassa näkyvällä kannatuksella. Siinä on huomioitu puolueiden luisuminen oikealle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset