Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Hölmölän yritystoiminta

Hölmölässä oli kolme maansiirto yritystä. Vanhan jäärän lapiomies, Hukka siirto ja Fraus maansiirto. Jokainen omisti yhden lapion (arvo 100 e) ja töissä oli yksi mies. Yritykset tekivät urakan, arvo 5000 e. Palkkoihin meni 100 e, lapio kului rikki. Yritysten pääoma menot 100 e, palkkamenot 100 e, tulorahoitus 5000 e. Vanha jäärä osti satasella uuden lapion, maksoi palkat ja isännän taskuun jäi 4800 e. Modernit yritykset ottivat lainaa palkkamenojen kattamiseksi, lapiot jätettiin uusimatta. Näin saatiin kohtuullinen osinko, 5000 e. Pörssissä yritysten arvo (P/E 20) oli 20 x 5000 = 100 000 e. Koska kummankin yrityksen omistajat tunsivat oman yrityksensä tilanteen, he pistivät firmat myyntiin ja ostivat rahoilla toisen maansiirto yrityksen. Eli Hukka ja Fraus vaihtoivat omistajia.


 

Omistajien vaihdos ei muuttanut yritysten tilannetta. Edelleen rikkinäinen lapio ja mies työttömänä koska voittona talouden kierrosta poistunut raha ei realisoitunut investointeihin tai kulutukseen vaan makasi veroparatiisin pankkitilillä.


 

Keskuspankki ryhtyi toimiin taantuman helpottamiseksi. Se osti pörssiyhtiöt tuodakseen lisää rahaa kulutukseen. Koska entiset maansiirto alan ammattilaiset olivat valmiiksi vauraita, he eivät tuhlanneet rahojaan vaan ostivat vanhan jäärän kuolinpesästä maansiirtoyrityksen. Hankkimallaan liikkeenjohdon kokemuksella he modernisoivat yrityksensä toiminaan samoin kuin Hukka ja Fraus maansiirto.


 

Näin jatkui ikuisesti, aina kun talous pysähtyi, Keskuspankki pumppasi lisää rahaa pörssiin. Työttömyys pysyi tasan 100% tasapainotilassa, koko valtion konekanta käsitti kolme katkennutta lapiota ja hölmölän väki rikastui niin että hölmölän keskimääräinen sijoitettu pörssivarallisuus oli seitsemän triljoonaa euroa. Tosin se jakautui epätasaisesti niin että kaksi maansiirto neroa omisti kaiken, kukaan muu ei mitään. Oli saavutettu parento tehokas täystyöttömyys tasapaino.

Näin jatkui ikuisesti.


 

Kyseinen bloki syntyi facebook keskustelun pohjalta. Sussa kritisoi osakekauppaa ja Miettisen Sami kritisoi Sussaa. Kummankin perustelut olivat asiallisia, perustelut hyviä. Itse provosoin.

Kysymykseen osakeyhtiön järkevyydestä voisi vastata kuten Marx. Osakeyhtiö on tehokas keino kerätä pääomaa yrityksen alkuun. Toisaalta Smithin kuvaama moraalikato ja tehottomuus ovat ilmiselviä osakeyhtiön riesoja.

Esko Seppänen on kuvannut osakkeiden jälkimarkkinointia nollasumma peliksi jolla ei ole vaikutusta reaalitalouteen. Näin olikin aikoinaan kun yhtiöt keskittyivät tuottamaan tavaroita ja palveluita, osakkeen omistajat olivat lähinnä pankkia vastaava rahoittaja joka sai sijoitukselleen koron osinkojen muodossa. Tilanne on muuttunut. Nykyisin autotehtaan tehtävä ei ole tuottaa autoja pienellä voitolla vaan rahaa osakkeen omistajille. Insinööri johto on vaihtunut talous ammattilaisiin jotka tietävät kuinka osakekurssia manipuloidaan, eivät kuinka autoja tehdään. Aivan kuten hölmölän maansiirtoyrityksen vanha jäärä tekee kohtuu voiton ojilla ja modernit johtajat pullistavat osakekurssia nerokkaalla kirjanpidolla.

Esimerkki ei ole kaukaa haettu. Fortum myi huonotuottoiset sähköverkot hankkiakseen paremman tuoton rahoilleen. 8% taattu monopoli tuotto ei riittänyt pullistamaan riittävästi. Nyt rahat makaavat yrityksen tilillä tuottamatta mitään kunnes ne jaetaan osinkoina tai sijoitetaan vipurastojen vipurahastoon jossa päästään kohtuulliseen 100% tuottoon kohtuullisella 100% riskillä.

Häntä heiluttaa koiraa. Pikavoittoja hakevat keinottelijat määräävät kuinka yritystä johdetaan miettimättä kuinka yrityksen käy pitkässä juoksussa. Ollaan Smithin kuvaaman moraalikadon äärellä, Marxin kuvaama pääoman hankkiminen on unohtunut. Vai tunnetko sinä tapausta jossa yritys hankkii investointeihin tarvittavat rahat pörssistä? Kumpi on suuremmassa osassa pörssissä, investointien rahoitus vai valmiiden yritysten osakkeilla peluu? Nykyisin joukkorahoitus on ottanut osakeyhtiön tehtävät varojen keruu tapana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat