Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Onko kapitalismi romahtanut?

 • kurssit sahaavat, EKP pitää ne koholla.
  kurssit sahaavat, EKP pitää ne koholla.
 • punainen kertoo optimi bkt:n, sininen toteutuneen.
  punainen kertoo optimi bkt:n, sininen toteutuneen.
 • Onko kapitalismi romahtanut?
 • Onko kapitalismi romahtanut?
 • smith, marx, keynes ja friedman
  smith, marx, keynes ja friedman
 • Onko kapitalismi romahtanut?
 • Onko kapitalismi romahtanut?
 • Onko kapitalismi romahtanut?
 • Onko kapitalismi romahtanut?

Pörssikurssit nousevat, rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät, elämme kapitalismin kulta-aikaa? Onkohan se ihan noin?

Pikety väitti: Kun pääoman tuotto on suurempi kuin talouskasvu, seurauksena on rikkaiden rikastumien ja pääomien kasautuminen.

Minulla on hiukan toisenlainen kuva asiasta. Me rakennamme kuplaa. Yritysten arvoa pönkittää EKP reilu setelirahoitus, todellinen kasvu ja tuotto on kadonnut. Pohjaan näkemykseni pörssikursseihin, osinkoihin ja todellisuuteen.

Mitkä reaalimaailman ilmiöt tukevat teoriaa kapitalismin tuhosta?

Mene keskiviikko iltana kylän hiljaisimpaan kapakkaan. Onko sinne jonoja? Mene seuraavaksi kylän suosituimpaan ravintolaan, onko sinne jonoja? Sen minkä minä olen heissä käynyt, jonoja ei ole edes perjantaina tai lauantaina. 1985 kiteeläiset kapakat täyttyivät viikonloppuina ja kesällä sai jonottaa tiistai-iltana krouviin. Ilmiselvät todisteet kielivät siitä ettei kansa ainakaan turhuuteen tuhlaa. Leipää jonotetaan, vapaa ajan huvituksia ei.

Kysy töitä kolmesta firmasta. Pistä palkka pyynnöksi 2 x Työehtosopimus. Toimivan kapitalismin aikaan sinulta kysyttiin voitko aloittaa heti. Nyt tuskin kysytään. Luultavammin ajetaan ulos.

Tutki infran kuntoa. Tiestö rapautuu, junat kulkevat jos sattuu hyvä tuuri, sillat ovat romahtamista vaille.

Koulutus ja terveydenhuolto heikkenevät jatkuvasti, edes hammaslääkäriin ei pääse kun jonottamalla.

Sosiaaliturva alittaa Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan minimitason. Puhutaan jopa vakavalla naamalle ettei työllä tarvitsisi tulla toimeen. Mikä sotiin peruskirjan melko yksiselitteistä ”1. tunnustamaan työntekijöiden oikeuden sellaiseen palkkaan, joka turvaa tyydyttävän elintason heille ja heidän perheilleen” vastaan. Mitään muitakaan peruskirjassa mainittuja asioita ei edes pyritä noudattamaan. Tuskin yksikään poliitikko niin tyhmä on että tarkoituksella ihmisoikeusrikoksia tekisi?

Kaupat myyvät ei oota jos kysyt jotakin muuta kuin tarjous muoviämpäriä, palvelu yritykset lähettävät työntekijän jos sattuvat muistamaan.

Reaalimaailman romahtaminen ei haittaa johtoporrasta, eiväthän he edes näe sitä. Pidetään tarkkaa lukua työttömistä ja lukujen mukaan menee hyvin. 7% työttömyys on hyväksyttävä ja alenee koko aika. Se että luvut näyttävät hyviltä johtuu tilastonikkaroinnista. Työvoiman ulkopuolelle potkitaan koko aika porukkaa mitä ihmeellisimmillä tekosyillä, tarkat tilastot korvataan satunnaisilla kyselytutkimuksilla.

Tulee mieleen Maon suuri harppaus. Tilastojen mukaan teräksen tuotanto kasvoi, pikkulinnut kuolivat syömästä satoa. Tilastoissa ei näkynyt ruuan tuotannon romahtaminen ja satoa syövien hyönteisten lisääntyminen. Kaikki mittarit näyttivät menestystä, ei vaan mitattu oikeita asioita.

Eli jos uskomme pörssiä, työttömyystilastoja, elämme kultakautta. Jos uskomme omia silmiämme taikka tilinauhan lukuja, tilanne on katastrofaalinen.

Mikä sitten pitää yllä harhaa?

8.3.2015 Ensi viikolla se alkaa: EKP alkaa pumpata yli tuhannen miljardin euron raharuisketta euroalueen finanssimarkkinoille. Siitä viis, että samalla se pumppaa lisää ilmaa uuteen finanssikuplaan.

24.4.2016 Euroalueen keskuspankit alkavat pian lapioida uunituoretta rahaa eurovaltioiden ja pankkien lisäksi suoraan yrityksille. Mitä EKP rahakokeillaan saakaan aikaan, tuskin se edistää markkinataloutta. EU-sopimusten mukaan pitäisi.

Tässä kuussa euroalueen keskuspankit kasvattavat velkakirjamarkkinoiden tukiostonsa 60 miljardista eurosta 80 miljardiin euroon kuukaudessa.


 

8.12.2016 Helsingin Kallion leipäjono on tuttu näky ohikulkijoille, eikä jonottamiselle näy loppua, koska uusia avuntarvitsijoita riittää.

- Koko ajan on kasvua. Kymmenen vuotta sitten tarvitsijoita oli 300. Pari vuotta sitten heitä oli 2 600 ja nyt kolmen tuhannen paikkeilla, Hursti kertoo.


 

Ilman EKP toimia olisimme jo suistuneet Marxin ennustamaan kapitalismin ragnarökiin (viimeiseen lamaan) joka lopettaa kapitalismin. Vai oletko eri mieltä?

Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirja

http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2002/20020080

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Onko kapitalismi romahtanut?''

Ei ole, mutta sosialismi on muuttunut kerjäystaloudeksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos kapitalismi on romahtanut niin:
- mitä muita talousjärjestelmiä maapallolla esiintyy
- missä maissa ne ovat vallalla
- mikä on noiden maiden elintaso

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

-EU/euromaat = suunnitelmatalous vrt. Neuvostoliitto.
-EU/euromaissa
-EU/euromaat= Laskeva.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos tyydymme sanakirjamääritelmään, jonka mukaan kapitalismi on talousjärjestelmä, jossa omaisuus ja sen tuotantovälineet ovat yksityisessä omistuksessa ja hallinnassa eivätkä valtion omistuksessa ja hallinnassa, niin kyllä EU:n ja Euroopan talousjärjestelmät ovat kapitalistisia. Tosin lähelle saattaa tulla korporatismi, jossa yksityinen omistusoikeus on nimellisesti olemassa, mutta valtio ja erilaiset korporaatiot tosiasiallisesti hallitsevat taloutta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #5

Korporatismi olisi kuvaavampi, sillä kyllähän nykyään Suomessa ja luultavasti kaikissa EU-maissa valtio ja korporaatiot tosiasiallisesti hallitsevat taloutta. Valtio puuttuu nykyään niin moneen asiaan, että varsinaista omistusoikeutta ei ole enää juuri mihinkään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #5

"omaisuus ja sen tuotantovälineet ovat yksityisessä omistuksessa ja hallinnassa eivätkä valtion omistuksessa ja hallinnassa, niin kyllä EU:n ja Euroopan talousjärjestelmät ovat kapitalistisia."

Euromaissa valtiot EKP:n kautta rahoituksella ja verovapauksilla pitävät yksityisiä yhtiöitä pystyssä ottamatta omistusoikeutta. Julkinen ja yksityinen ovat täysin sekaisin euromaissa ja tappiot maksaa veronmaksaja, voitot korjaa yksityinen. Kapitalismia tämä ei ainakaan ole koska kapitalismissa omistaja/sijoittaja ottaa voittojen lisäksi tappiotkin kantaakseen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Paavali Tarsolainen ja Simon Kefas Joonanpoika ehdottivat jakamistaloutta ja yhteisö asumista jo parisen tuhatta vuotta sitten. Platon ja Aristoteles kannattivat sitä jo kauan sitä ennen. Ajatus kytee yhteiskunnassa vieläkin. Jokaiselle jokaisen omien tarpeiden mukaan ja tyydytään siihen vähään mihin on todella tarve. Tämä nyt yhtenä esimerkkinä siitä mitä tilalle jos kapitalismi romahtaa jatkuvan talouskasvun ja kasvavan kulutuksen tullessa tiensä päähän.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sosialidemokratia on romahtanut ja kapitalismi pääsee kohta alkamaan.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Niin, jos 40 viime vuotta on ollut sosialismia, niin kyyti on kylmää kun kapitalismi alkaa :-D :-D :-D

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Kapitalismi romahtaa, koska markkinoilla ei ole ostovoimaa. Ja juuri näin on käymässä sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.

Omistajat eivät riitä eikä takaa riittävää ostovoimaa markkinoille, joten kapitalismi kuristaa itse itsensä totaalisesti hengiltä. Markkinat eivät juuri kasva enää missään päin maapalloa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Taloussano ia lukemalla on tullut huomattua eräs seikka, lehden asiantuntijoiden mielestä Krl Marxin ennustukset kapitalismin dystopiasta ovat alkaneet toteutua. Jos Marx oli oikeassa, niin kovin innoissani en ole siitä mitä tuleman vielä pitää. Mietinnässä onkin, hankkisinko Pääoman kirjahyllyyn Pikettyn ja Keynesin viereen. Siinä onkin kova kolmikko. Hyllyyn on eksyneenä myös Aristoteleen Politiikka, se on hyhä kirja ja valaiseva. Mutta hieman on populismin ja liioittelun makua Ruovisen blogi kirjoituksessa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

yritin myydä pariin lehteen juttua, ei o kelvannut:

Muutama kirja taloudesta
Nykyisin kaiken määrää talous. Jokainen ratkaisu tehdään rahan takia. Jokainen poliitikko kyllä laittaisi homekoulut kuntoon, hoitaisi lapset ja vanhukset mutta kun raha ei riitä. Palkan alennukset tuovat ostovoimaa ja siten elvyttävät taloutta. Näinhän meille kerrotaan. Minulla on pieni epäilys etteivät kaikki poliitikot ehkä ihan tarkkaan tiedä mistä he puhuvat kun kyse on rahasta. Taikka sitten he puhuvat kyllä oman ymmärryksensä mukaan ja pohjaavat väitteensä kirjoihin mutta ne kirjat voivat olla vanhoja, moneen kertaan kumottuja.

Kun Juhanna Vartiainen puhuu siitä kuinka työttömien määrän lisääminen johtaa hyvään lopputulokseen, hän jättää jotakin kertomatta. Hän on kyllä Marxinsa lukenut ja tietää että työttömyyden kasvu aikaa myöten alentaa palkkoja jahka nälkä pakottaa ihmiset töihin. Tuon hän voi kertoa julkisesti EK pomoille jotka tietysti innostuvat ajatuksesta. Halpaa, nälän motivoimaa työvoimaa.

Mitä Juhanna jättää kertomatta? Kun työttömyys kasvaa, ostovoima alenee vastaavasti, valtion kulut nousevat koska kaikkia työttömiä ei voida nälkään tappaa. Valtio siis heikkenee ja velkaantuu. Tuo on kuitenkin vasta ensimmäinen seuraus ja sopii hyvin anarkokapitalisteille. Työttömyyden kasvu romahduttaa asuntomarkkinat ja kaataa pienet yritykset kuten 90 luvun lamasta näimme. Tästä seuraa pakkomyyntien sarja, asunnot menevät puoleen hintaan. Mistä tietenkin seuraa pankkien romahdus ja valtion tuen tarve. Juhannan lopullinen tavoite on kuitenkin kauempana kuin pankkien ja valtion tuhoamisessa. Kommunismi. Hän tietää hyvin, yrittäjä luokan tuhoutuminen ja työväenluokan kurjistaminen aikaansaa muutosvastarintaa ja pyrkimyksen sosialisoida pääomat. Marx tuon ennusti ja Juhanna siihen uskoo. Hän ei tiedä että tuolle on vaihtoehto. Keynes sen kertoi.

Kun Olli Rehn myi saksalaisille ideansa koko euroopan tuhoavasta pankkiunionista, hän muistutti mieleen kuinka koko eurooppa paloi ja saksaa pelättiin mutta jätti kertomatta kuinka saksan kaupungit pommitettiin maan tasalla ja maassa on vieläkin USA miehitysjoukot.

Voidaksesi arvioida kuinka hyvin puhuja on sisäistänyt lukemansa tai kuulemansa, sinun itsesi täytyy lukea hiukan. Kokosin muutamia talouskirjoja jotka ovat mielestäni jotakuinkin luettavia. Osa jopa hauskoja.

Kenneth Galbraith, Rahan historia. Presidentti Kennedyn talousneuvonantaja kirjoittaa rahan historiaa hauskasti. Kirja löytynee jokaisesta kirjastosta. Ellet hyödy siitä mitään muuta, tuleepahan ainakin käytyä kirjastossa.

Milton Friedman, Vapaus valita. Tämän hetken palvotuimman taloustieteilijän ajatuksia. Saatat yllättyä, Friedman ei ole tollo, toisin kuin seuraajansa. Kirjastojen hyllyillä pölyttyy tuokin teos.

Paul Krugman, Satunnainen teoreetikko. Tuolla kirjalla Paul sai Nobelin. Mistä johtuu työttömyys, auttaako vapaakauppa työttömyyden vähentämiseen?

Paul Krugman, Lopettakaa tämä lama nyt. Lyhyesti kuinka lamasta toivutaan.

Nicholas Shaxson, Aarresaaret – Miehet jotka ryöstivät maailman. Monesti kuulee puhetta veroparatiiseista ja kieroista pankkiireista. Niiden historiaa harva tuntee. Tiesitkö että Lontoon City on ammattiyhdistysliikkeen (killat) perustama verottomuuden keidas? Aikoinaan duunarit osasivat vaatia omansa.

Yanis Varoufakis, Maailmantalouden Minotauros. Talouden toiminta toisesta maailmansodasta nykyhetkeen.

Kuinka 2008 romahdus oli mahdollinen? Rosvojen valtio on Charles H. Fergusonin kuvaus siitä, miten saalistava eliitti on vaihe vaiheelta ottanut valtaansa Yhdysvallat, ja hän kertoo, miten yliopistomaailman, rahoitusmaailman ja poliittisen vaikutusvallan verkostot ovat valmistelleet näiden rosvojen valloitusretkeä Yhdysvaltain muutaman viimeisimmän hallinnon aikana.

Ulrike Herrmann, Pääoman voitto – Kasvun, rahan ja kriisien historia. Tiivistää viime hetken kehityksen.

Ville Iivarinen, Raha. Tiesitkö että raha syntyy sillä hetkellä kun pankki myöntää sinulle lainan ja katoaa kun maksat velan pois? Kuvaa suhteellisen hyvin nykyisen rahajärjestelmän mutta ei kerro kunnolla millä se pitäisi korvata.

Ha-Joon Channg, 23 tosiasiaa kapitalismista. ”Taloustieteen ei tarvitse olla hyödytöntä tai haitallista - on vain opeteltava oikeanlaista taloustiedettä.”

Kun olet nuo osittain hiukan ristiriitaiset kirjat kahlannut, alat miettiä, onko tarinoilla pohjaa. Sinun täytyy ottaa asiasta selvää kaivautumalla hiukan vaikeampiin teoksiin.

Klassikoita

Aloita alan klassikosta, siitä ilmestyi äskettäin täydellinen suomennos. Adam Smith, Kansojen varallisuus. Jokaisen oikeistolaisen mielikirja, jota kukaan ei ole lukenut. Smith kertoo ettei osakeyhtiö voi koskaan toimia. Kannattaa ostaa, ei ole kallis ja on näyttävä kirjahyllyssä.

David Ricardo, Kansantalouden ja verotuksen periaatteet. Smithin suuri seuraaja, kehitti suhteellisen edun periaatteen (jonka minä blokissani todistin virheelliseksi), käsitteli maankorkoa (josta johtuu uusien asuntojen hintaerot). Kirjastosta saa kun kysyy.

Karl Marx, Pääoma. Uusi suomennos, kolme osaa. Kakkososa s. 62, raha ei aina ole tavaraa, joskus kokonainen kansakunta joutuu keinotteluvimman valtaan, rahaa tehdään rahalla ilman reaalituotantoa.

Mies joka pelasti kapitalismin. John Maynard Keynes, Työllisyys, korko ja raha. Kirjasta on sanottu. Hämärä, vaikeatajuinen ja sekava. Kirjastojen aarre on tuokin ellei jostakin divarista löydy.

Jussi Ahokas, Lauri Holappa Rahatalous haltuun. Keynesiläisen teorian viimeisiä korjauksia. Kannattaa ostaa, pojat tarvitsee myyntituloja.

Ei ole haitaksi jos luet lisäksi jonkin kansantaloustieteen perusoppikirjankin. Opit hiukan käsitteitä. Luonnollinen monopoli, kysyntä ja tarjonta jne. Huomaat että monet ratkaisut joita puolustellaan markkinoilla ovatkin jopa alkeisoppiskirjojen mukaan älyttömiä. Yksikään oppikirja ei puolusta monopoliasemassa olevan sähköverkon tai ylen lähetysverkon myyntiä, vain pari esimerkkiä mainitakseni.

Jahka olet kiinnostunut alasta, alat etsiä netistä tietoa. Jan Hurrin analyysit taloussanomissa ovat suomen parhaita, Paul Krugman blokkaa englanniksi. Muitakin on mutta kehität oman makusi aikaa myöten.

Tuossa teille linkkuveitsi jolla voitte osallistua talouskiistoihin. Se ei ehkä tuo ystäviä, suosiota taikka kunniaa mutta noiden jälkeen kukaan ei voi sanoa. Harmiton hölmö jota on helppo huiputtaa.

Kannattaa tietysti muistaa että nuo kirjat eivät kerro kaikkea. Ne olettavat ihmisen toimivan rationaalisesti omaa etuaan ajaakseen, käyttävän tietoa päätöstensä perusteena. Minä uskon tuohon väittämään samana päivänä kun joku kykenee osoittamaan rationaalisen kuluttajan teorialla etelänmatkan tai katumaasturin järkevyyden ja kykenee selittämään sotilaan uhrautumisen umpihullun käskijän puolesta. Edes taloustieteen klassikot, ihmiskunnan suuret nerot, eivät ole tavoittaneet ihmisen käyttäytymisen perusteita. Jahka alat noita selvittää, joudut siirtymään sosiologiaan ja psykologiaan mutta niiden kirjojen esittelyn jätän sellaisille jotka niistä jotakin ymmärtää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset