Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Kiky, kooma ja elvytys

  • Kooman antama ennuste.
    Kooman antama ennuste.
  • Raha ei kasva puissa tai seinässä vaan EKP taseessa.
    Raha ei kasva puissa tai seinässä vaan EKP taseessa.
  • Punanen kertoo paljon jäädään optimikasvusta.
    Punanen kertoo paljon jäädään optimikasvusta.

Hesarissa oli juttu Suomen pankin ja kehittämästä laskentamallista jolla voidaan tutkia kuinka mikäkin toimenpide vaikuttaa talouskasvuun. Jutussa kokeiltiin pienen elvytksen vaikutuksia talouteen. Laskentamalli antoi saman tuloksen kuin minun ja Heikka Patomäen kaavailut. Elvytys kasvattaa bruttokansantuotetta ja korjaa kansalaisten elintasoa lyhyellä aikavälillä. Kiky taas alentaa kumpaakin.

Jos Kooman malli on oikea, elvytyksestä seuraisi neljä lihavaa vuotta ja sen jälkeen kasvu putoaisi. Mutta neljä vuotta kasvua nostaisi kansatuloa niin että se vielä kymmenen vuoden kuluttua olisi yhtä suuri kuin Kikyilty tulo.

Laskentamallin ratkaisuvuosi 2021 antaa tulokseksi saman bkt kasvun niin leikkauksilla, elvytyksellä kuin ”rakenneuudistuksilla” (riiston suhdeluvun kasvattaminen, marxilaisille tiedoksi).


 


 

Onkos Sipilöinti siis oikeaa politiikkaa?

Lyhyellä tähtäimellä politiikka on älytöntä, sen myöntävät nuo laskentamallitkin. Kyse onkin pitkän aikavälin hyödyistä. Niissä on eräs oletus joka katkaisee kasvun neljän vuoden kuluttua. Lainaus hesarista Osa kuluttajista huolestuu tulevasta, Kooma päättelee. Koska elvytys tehtiin osittain velkarahalla, osa kuluttajista pelkää, että julkisen velan kasvu johtaa myöhemmin veronkorotuksiin. Varau­tuakseen näihin tulevaisuuden veronkorotuksiin kuluttajat ryhtyvät säästämään. Taloustieteessä tätä ilmiötä kutsutaan ricardolaiseksi ekvivalenssiksi. ”

Eli saat palkankorotuksen ja vakituisen työpaikan mutta alat säästämään koska valtio velkaantuu? Minä en tunne yhtään tuollaista ihmistä eikä tunne taloushistoria. 99% suomalaisista ei edes tiedä mikä on valtion nettovelkaantuminen. (Suomen julkisen sektorin nettovelka on -50% eli omaisuutta on reilusti enemmän kuin velkaa, suomi on teollisuusmaiden rikkain. Mikäli eläkekassat vähennetään omaisuudesta, velkaa on 10% eli senkin jälkeen olemme euromaiden rikkain. Eläkkeitä on turha vähentää koska muut maat hoitavat eläkkeet valtion budjetista.)

Eli mallissa on yksi ilmiselvä virhe jota taloustieteilijät eivät tajua, hehän uskovat siihen mitä kirjoissa lukee. Raudoittajat tajuavat koska me elämme reaalitaloudessa. Jos joskus näet pubissa tyypin joka vilkaisee kelloa ja sanoo. ”Oho, valtion nettovarallisuus laski juuri 87,999 999 999 miljardin rajan alle. Ensivuonna verot nousevat, lähden kotiin ja alan säästää veroihin.” olet tavannut tuon ricardolaisen kummajaisen. Minua vastaan ei ole tullut. Enemmänkin sellaisia jotka on laskeneet kolikkonsa ja pyytäneet euron lisää saadakseen tuopin.


 

Sipilöinnissä on toinenkin virhe. Siinä oletetaan muu maailma stabiiliksi. Mikään mitä teemme ei vaikuta muiden käytökseen ja oletetaan että muiden käytös jatkuu vakaana.

Ensinnäkin tuo vakaus joka kestää kymmenen vuotta on harhaa. Siihen ei kuulu Brexit, Trump, Deutsbankin konkurssi, Italian euroero, Kreikan konkurssi jne.

Jos tuo KIKY (Kiroile ja Kyyki) tuo suomella kaivatun kilpailuedun, lienee selvää että muut sen kopioi. Eli kilpailuetu menee, ainut seuraus on, koko euroalue tekee pitempää työviikkoa pienemmällä palkalla. Ajaudumme syvemmälle deflaatio lamaan.


 

 

Kysyn asiaa kolmelta menestyneeltä poliitikolta (apuna oli meedio).

Minä: Arvoisa herra J Stalin. Suomessa on lahtarihallitus joka tappaa tuhansia kansalaisia tuhoamalla terveydenhoidon ja sosiaaliturvan. Lopuille se tekee kouriintuntuvasti selväksi mitä kapitalismi on. Onko politiikka mielestäsi oikeaa?

J Stalin: Loistavaa. Kapitalistit tuhoutuvat omaan typeryyteensä, tuo on loistava juoni. Ette kai vai soluttanut hallitukseen omaa myyrää ajamaan tuhon politiikkaa?

Minä: Ei, Arhinmäki on oppositiossa. Ne tekee sen ihan ite.

J Stalin: Myönnän täten punalipun komentajamerkin hallitukselle joka edistää maailmanvallankumousta ansiokkaasti.


 

Minä: Arvoisa herra A Hitler. Suomen hallitus on aloittanut eugeniikka ohjelman jolla tapetaan tuhansia typeryksiä ja tuhotaan valtion talous. Onko toiminta oikein?

A Hitler: Kuinka typerys määritellään? Epäilen että sinä kommarina pidät typeryksenä kaikkia jotka eivät ymmärrä riiston ja lisäarvon rakennetta.

Minä: Typerykset ovat sellaisia jotka äänestävät aaseja valtaan tai eivät äänestä ollenkaan.

A Hitler: No nuo joutaakin tappaa, hyvä jos ne tekevät sen itse. Valtion talouden tuhoaminen on yleensä johtanut vahvaan johtajaan, tuo luo kansallissosialismille hyvät kasvuedellytykset. Politiikka on oikeaa.


 

Minä: Arvoisa herra Roosewelt, Suomen hallitus aloitti Hooverilaisen kurjistusohjelman jossa tavoitellaan säästämällä lamasta nousua. Rikkaiden verotusta kevennetään, työllistämisohjelmat lopetetaan, sosiaalietuisuuksia leikataan ja terveydenhuolto lakkautetaan. Onko toiminta oikeaa?

Roosewelt: Minä toimin aikoinaan täysin päinvastoin, nostin USA lamasta ja tein siitä maailman valtiaan. Koska en halua Suomesta uutta supervaltaa, kannatan täysin tuota mallia.


 

Eli jokainen haastattelemani entinen valtionpäämies kannattaa Sipilöintiä. Syyt tosin poikkeavat.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat