Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Makrotalous ja ansiosidonnainen

Eduskunta suuressa viisaudessaan päätti heikentää ansiosidonnaisen ehtoja. 52 kansaedustajaa oli poissa mikä herättti närää, onhan kyseessä kuitenkin eräs suomen tärkeimpiä äänestyksiä. Stub perusteli poissaolonsa sillä että jonkun täytyy edustaa suomea ulkomailla. Muut eivät selityksiä keksineet, tunnustivat suoraan ettei reilun kuuden tonnin kuukausipalkalla viitsi töissä käydä. Eli äänestystä voitaneen pitää vitsinä.

Mitä mieltä tuossa heikennyksessä sitten on? Perussuomalaisten lehti kiteytti mielestäni asian hyvin. (Ja jo kaksi vuotta ennakkoon, mikä osoittaa ps olevan hyvin ajan tasalla tapahtumista.)

”– Hallitus on omilla päätöksillään aiheuttanut Suomeen massatyöttömyyden, ja nyt ollaan puuttumassa työttömyyskorvauksiin. Tämä esitys tulee lisäämään tarvetta muihin tulonsiirtoihin kuten toimeentulotukeen, jonka tulisi olla viimesijainen tukimuoto, Mäntylä sanoo.

Esityksen kattavista vaikutuksista muun muassa ostovoimaan tai muihin tukiin ei ole myöskään esitetty Mäntylän mielestä riittäviä arvioita.

Ansiosidonnainen työttömyysturva on tarkoitettu tasoittamaan äkillisen työttömyyden aiheuttamia taloudellisia seurauksia. Korotetun ansiopäivärahan alentaminen kohdistuu kaikkiin ansiosidonnaista päivärahaa saaviin, joten se alentaa myös pienipalkkaisten korotettua ansio-osaa. Näin ollen hallituksen tavoite säästön kohdistamisesta korkeimpia työttömyyspäivärahoja saaviin ei toteudu.

Perussuomalaisten mukaan hallitus on toistuvasti ollut leikkaamassa heikompiosaisilta ja näin lisäävät toimillaan köyhyyttä kaikissa ikäryhmissä.”

Perussuomalaiset vastustavat työttömyysturvan ja indeksien leikkauksia


 

Nykyinen malli

Kuinka homma vaikuttaa makrotalouteen? Kuten jokainen tietää, valtio ei tuossa säästä yhtään koska valtio maksaa peruspäivärahan osuuden ja työttömyyskassat ansiosidonnaisen osuuden. Se että ansio-osaa pienennetään ei siis pienennä valtion kuluja, paremminkin nostaa, koska valtio maksaa toimeentulotukea niille jotka putoavat ansiosidonnaiselta.

Ansioturvan etuusmenojen rahoitus

Valtio maksaa palkansaajakassan maksamista ansioturvamenoista (ansiopäivärahasta ja vuorottelukorvauksesta) peruspäivärahaa vastaavan määrän ja työttömyyskassa 5,5 %. Loput ansioturvamenoista maksaa Työttömyysvakuutusrahasto.


 

Kuinka tuo vaikuttaa valtion velkaantumiseen?

Työttömyyskassojen velka ei ole sitä emu velkaa joka rikkoo 60% velkarajan tai 3% vuotuisen rajan. Se on yksityisen sektorin velkaa joka ei vaikuta mitään euro ehtoihin. Sitä velkaa jota voidaan lisätä rajatta. Tarkistin asian sekä rakennusliiton talouspäälliköltä että kassan johtajalta.

Eli jos halutaan elvyttää taloutta eikä haluta rikkoa velkarajaa kuten kaikki muut euromaat ovat tehneet, voimme käyttää helppoa keinoa. Nostetaan ansiosidonnainen tuhanteen euroon päivä (1000€ / pvä) ja aletaan maksaa 24/7. 300 000 työtöntä kasvattaa ostovoimaa 300 milj euroa päivässä. Mikäli työttömyys saadaan kasvatettua miljoonaan, 365 miljardia vuoteen. Se ostovoima alkaisi näkyä jo koko eu laajuisena elpymisenä, ei pelkästään suomen.

Velkaa lapsille?

Monesti ihmiset jotka eivät ymmärrä taloudesta mitään, vinkuvat. Emme voi tehdä velkaa lapsillemme. Ei hätää. Kreikka ratkaisi julkisen velan ongelman.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226232-zeus-soikoon-kreikkalaisveloille-2129-vuotta-lisaa-maksuaikaa

Nyt kenenkään on turha enää puhua siitä, kuinka velat jätettäisiin mukamasten lapsien takaaksi, kun löyhästi laskettunakin perintähetki koittaa vasta 80 sukupolven päästä. Pankkiirin täytyy vain pitää peukut pystyssä, ettei inflaatio ehtisi puremaan fyliläisten velkataakkaan, ja että euro ei hajoaisi seuraavan parin tuhannen vuoden aikana.”

Velka siis ei ole ongelma, eräpäivä voidaan sopia niin että ihmiskunta tuhoutuu ennen sitä.

Stephen Hawking: ihmiskunnan sukupuutto lähellä


 

Ellei uskota ihmiskunnan sukupuuttoon (eli siis uskomme kommunistiseen vallankumoukseen joka pelastaa ihmiskunnan?) voimme aina käyttää keskuspankin tasetta rahoittamaan työttömyyskassoja. EKP suoltaa rahaa velkakirjoihin enemmän kun suomen valtiolla on velkaa joten Erkki Liikanen joutuu ostamaan sitä muualta.

EKP on ostanut yrityslainoja jo yli 10 miljardilla – Suomen Pankilla muun muassa Ryanairin velkaa


 

Johtopäätökset tästä?

Perussuomalaiset olivat oikeassa jo kaksi vuotta sitten pitäessään ansiosidonnaisen leikkauksia älyvapaana tekona. Miksi hallitus ja kansanedustajat eivät kuuntele järjen ääntä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Faces työharjoittelusta kommentoi eräs kamu:

Asia tuli esille juuri elokuvateatteriin tulleesta "Free State of Jones" -elokuvasta. Se on tositapahtumiin perustuva, Amerikan sisällissotaan liittyvä tarina. Suomen nykyhallituksen toimenpiteitä sivuavana anekdoottina elokuvassa kerrotaan, kuinka orjien vapauttamisen jälkeen Amerikan etelävaltioissa luotiin lainsäädäntö, jolla plantaasinomistajat saattoivat edelleen pakottaa mustien lapset palkattomiin peltotöihin – tällä kertaa työharjoittelun nimissä. Elokuva on hyvin koskettava ja yllättävän ajankohtainen kuvaus ihmisen vapaudesta. https://youtu.be/3EMkxEKKSQI

Toimituksen poiminnat