Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Sipilä historiaan, Kiky toimii

 • Kiky
  Kiky
 • Kikyä seurannut 7% talouskasvu
  Kikyä seurannut 7% talouskasvu
 • Elvytyksen mekanismit kapitalimissa
  Elvytyksen mekanismit kapitalimissa
 • Uskotko tuohon?
  Uskotko tuohon?
 • Vai tuohon?
  Vai tuohon?

Vuosina 1930 ja 1932, Brüning yritti uudistaa Weimarin tasavallan. Nykyisen talousteorian mukaisesti hän sääti valtion toimesta 20 % pakkodeflaation ja leikkasi rönsyilevän valtion kuluja. Työttömyysturvaa heikennettiin. Sairaiden ja eläkeläisten eduista karsittiin.

Aivan kuten nykyinen Euro, Youngin suunnitelma ei mahdollistanut devalvoitumista . Brüning odotti, että deflaatio olisi tilapäisesti pahentanut taloudellista tilannetta ennen kuin se alkaisi parantua. Kasvava Saksan talouden kilpailukyky korjaisi tilanteen.

Suunnitelma toimi loistavasti. Talous syöksyi ja sen seurauksena valtaan nousi Hitler joka ymmärsi kuinka toimia. Työttömyyttä vastaan ryhdyttiin toimiin. Toisin kuin meidän päättäjämme, Hitler oivalsi. Työn jakaminen tuo työtä monille. Niinpä lomia jatkettiin ja työaikaa lyhennettiin. Käynnistettiin myös julkisia töitä joista suurimpaa mainetta ovat saaneet autobahnit. Saksaan rakennettiin moottoritieverkko vaikka maassa ei ollut autoja käyttämään tiestöä.

Noilla nerokkailla toimilla Hitler pudotti työttömyyttä reilusti alas. Yleinen asevelvollisuus auttoi asiaa.

Muualla maailmassa kuitenkin kärvisteltiin laman kourissa ja Hitler auttoi niitäkin. Kehitettiin lahjatalouden malli. Saksa alkoi lahjoittaa pommeja Britanniaan. Myös brittiläistä laivanrakennusteollisuutta elvytettiin upottamalla vanhat laivat.

Lahjataloutta laajennettiin tuhoamalla Neuvostoliiton kalustoa ja siten luoden markkinoita uusille panssarivaunuille. Jo ennestään täystyöllisyydestä kärsinyt NL talous ylikuumentui ja tehtaat alkoivat pyöriä kolmessa vuorossa.

USA innostui mukaan ja alkoi lahjoittaa omaa tuotantoaan. Ensin laivoja britteihin, myöhemmin myös pommeja Saksaan. Tämä poisti USA työttömyyden ja nosti talouden kasvuun.

KIKY sopimuksen vaikutusmekanismi on siis toimivaksi todettu. Se nostaa valtaan hallituksen joka tajuaa ampua KIKY politiikan tukijat, elvyttää, lyhentää työaikaa ja alkaa pommittaa muita maita jolloin globaali kysyntälama katoaa sotatarviketuotannon seurauksena. Samalla ratkeaa myös kaupunkien liikaväestö ja arvokasta tonttimaata vapautuu hajalle pommitettujen asuntojen alta uudisrakentamiseen.

Sipilä astui suuriin saappaisiin. Toisen maailmansodan synnyttäjän kenkiin. Kysymys kuuluu, onko Suomi riittävän suuri maa aikaansaadakseen globaalin uusliberalismin (ja ehkä ihmiskunnan) tuhon vai oliko ratkaisu väärä. Jääkö Sipilä (Soini, Stubb, SAK) suutariksi historian lehdille vai nykymuotoisen kapitalismin kaatajina.

Wiki Weimarista: https://en.wikipedia.org/wiki/Weimar_Republic

Poliittisen talouden tutkimuksen seura Saksan hyperinflaatiosta joka ajoittui 1923 eikä suinkaan Hitlerin valtaan nousua edeltävään aikaan kuten monet ”asiantuntijat” kertovat.

http://www.poliittinentalous.fi/saksan-hyperinflaation-opetukset/


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Varsin mielenkiintoinen kirjoitus. Oikeastaan olen enemmänkin ihmetellyt, että kun lähes kaikelle on vähintään oma yhdistys, niin miksei luoda väyliä sille että jokainen voisi elää näköisensä elämän? Tapana on ajatella, että jos ihmiselle antaa vapauden olla mitä on, hän ei tee enää sitä mitä viimeistään "kaikkien vuoksi" pitäisi ja muuttuu jotenkin epäluotettavaksi. Lähtökohtaisesti siis oletetaan ihmisten olevan sitoutuneita johonkin muuhun kuin siihen mikä on se mitä heidän oletetaan tekevän parhaiten, jos ei kerran siihen mistä he tulevat onnellisiksi?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä Suomi on ihan hyvä näinkin - uskokaa pois!
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13422...
Enää 3-4 kikyä, niin kylllä se siitä... Velatkin muuttuvat saataviksi.

Kun Graupner kieltäytyi (v. 1723) tarjotusta Leizigin kanttorin virasta, tilalle valittiin J. S. Bach. Pormestari totesi: "Kun parasta ei saatu, oli tyydyttävä toiseksi parhaimpaan." - Sillä lauseella hänkin pääsi historiaan. :)

Käyttäjän MikkoSipola kuva
Mikko Sipola

Oivaltava näkökulma sotateollisuuteen taloudellisesta näkökulmasta. Kapitalismin toiminnan kannalta on ensiarvoista jatkuvasti tuottaa tai puuhata jotakin. Sillä mitä puuhataan ei ole laisinkaan merkitystä kunhan eri tahot yksimielisesti ovat sitä mieltä että puuhastelusta on hyötyä.

Vannoutuneen rahareformistiharrastelijateoreetikon näkökulmasta talouden koon kontrolloituun hallintaan täytyy rahan luonti erottaa velan luonnista. Velka edustaa sitä puolta rahasta joka pakottaa puuhasteluun. Raha itsessään on pelkkä sopimus siitä että se kelpaa tuotettujen hyödykkeiden vaihtoon.
Kun nämä kaksi puolta liitetään toisiinsa on jo maalaisjärjelläkin ajateltuna katastrofi edessä, sillä puuhastelun loppuessa loppuvat myös vaihdot taloudessa, yleensä vielä niin että tulonjako on järjestetty siten että raha loppuu siitä päästä kuluttajakuntaa joka pitää rahaa kierrossa, eli köyhät ja keskituloiset.
Niinpä pitää keksimällä alkaa keksimään puuhasteltavaa ja mikäs parempaa puuhaa voisi ollakaan kuin kunnon maailmansota.

Rahareformistin näkökulmasta valtiollinen rahanluonti voisi tarkoittaa eräänlaista käänteisverotusta, jossa luotua rahaa ohjataan demokraattisen prosessin kautta yhteisiin tärkeisiin hankkeisiin. Luonnollisesti on erittäin tärkeää että demokratiaa arvostetaan ja siitä pidetään yhdessä huolta joten rahareformi suoran demokratian kanssa voisi olla erinomainen yhdistelmä suoran demokratian kannustaessa kansaa pohtimaan päätösten vaikutuksia ja kannustamalla ottamaan vastuuta yhteisistä hankkeista.

Esimerkkejä yhteisistä hankkeista voisivat olla vaikkapa tienparannukset, soste-palveluiden kehittäminen, luomumaatalouden tukeminen, uusiutuvien energialähteiden tukeminen, osa perustulon rahoitusta jne.

Reijo Jokela

"Suunnitelma toimi loistavasti. Talous syöksyi ja sen seurauksena valtaan nousi Hitler joka ymmärsi kuinka toimia. Työttömyyttä vastaan ryhdyttiin toimiin. Toisin kuin meidän päättäjämme, Hitler oivalsi. Työn jakaminen tuo työtä monille. Niinpä lomia jatkettiin ja työaikaa lyhennettiin. Käynnistettiin myös julkisia töitä joista suurimpaa mainetta ovat saaneet autobahnit. Saksaan rakennettiin moottoritieverkko vaikka maassa ei ollut autoja käyttämään tiestöä".

Nyt täytyisi muistaa, että historia ei ole jotakin minkä jokainen voi omassa päässä muokata mieleisekseen. Historia perustuu aina todellisiin tapahtumiin, joiden tarkastelun tuloksena lienee kohtalaisen yhtenevä tulkinta siitä mitä on tapahtunut. Fiktiot ovat erikseen.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

näin. siksi mä faktat julkaisin kun meillä tuppaa monille menemään sekaisin jopa niinkin lähimenneisyyteen kuuluva tapahtuma kun weimarin tasavallan romahdus.

pistin linkitkin siltä varalta että joku haluaa asiaan tarkemmin perehtyä.

kirjasuosituksia en viitsinyt, kukas nyt enää kirjoja lukee?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Muualla maailmassa kuitenkin kärvisteltiin laman kourissa ja Hitler auttoi niitäkin. Kehitettiin lahjatalouden malli. Saksa alkoi lahjoittaa pommeja Britanniaan. Myös brittiläistä laivanrakennusteollisuutta elvytettiin upottamalla vanhat laivat."

Töitä riitti muille kun nuoret miehet pantiin sotimaan keskenään.

Tätähän mm. ISIS nyt harjoittaa.

Hyvinvointiyhteiskuntien hylkäämät nuoret miehet laitetaan taistelemaan kaliffaatin laajenemisen puolesta.

Tämä työllistää paitsi nuoria miehiä ISIS:in leivissä, myös nuoria miehiä heitä vastustavien erilaisten sostilaallisten ryhmittymien leireissä.
*Sotateollisuus eri puolilla maailmaa saa uusia tilauksia.
*Turvapaikkaa hakevien kuljetuksista vastaavat rikollisjärjestöt saavat töitä, *samoin rutvapaikanhakijoista huolehtivat viranomaiset ja byrokraatit eri puolella maailmaa.
*Ei pidä unohtaa aidan rakentajia eri puolilla maailmaa ja rajojen vartijoita joilla yritetään estää turvapaikanhakijoiden liikkuminen maasta toiseen.

Kaikki tämä toiminta olisi tarpeetonta ilman ISISin pontevaa toimintaa.

Seppo Korppoo

Kiky ei ollenkaan riitä, sillä se perustuu väärään luuloon siitä, että pk-sektoria voi kyykyttää mennen tullen.

Jos pk-sektorille olisi Kikyssä annettu laaja paikallisen sopimusoikeus, se olisi ainoana voinut pelastaa Suomen talouden. Toinen vaihtoehto, eli suur-teollisuushan nimittäin vähentää täällä väkeä ja on jo karannut veroparatiiseihin.

Kikyssä pk-sektorin niskaan kaadettiin "yllättäen ja pyytämättä" PAKKOLAIT luottamusmies-pakosta, vielä entisen yleissitovuuden päälle.

Kun tähän lisää maailman jäykimmät työmarkkinat, pykäläviidakon ja hirmuverot, sekä ay-liikkeen aiheuttaman suurtyöttömyyden, jokaisen täysjärkisen pitää ymmärtää, että Kiky ei voi ratkaista Suomen ongelmia.

Kun pk-sektori näin petettiin, seuraukset tulevat olemaan kauheat, sillä se luo 90% uusista työpaikoista ja vastaa 55% yrityspuolen liikevaihdosta.

Ei kannata nyt ihmetellä, miksi nyt parhaat pk-yrittäjät ja fiksuimmat nuoret lähtevä joukolla maasta, suurteollisuutemme perässä.

Näinollen Suomen talouden välttämätön rakennemuutos epäonnistuu lopullisesti.

Seurauksena ay-liikkeelleen kyykyttäjille löytyy koko ajan vähemmän kyykytettäviä ja Suomi jatkaa täyttä vauhtia kohti konkurssia.

Seppo Korppoo, 29 vuotta vientiyrittäjänä

Pentti Mattila

Selvittäkääpä, mistä Hitler nykäisi rahat noihin Saksan kansan kestitystoimiin! Vinkki: Lontoon City ja Rotschild...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

suoraan jos sanotaan nin minulla ei ole tarkkaa kuvaa hommasta vaikka olen aika paljon aiheesta lukenut. muistaakseni joku 400 - 600% velka / bkt suhde vaatii melkoista taiteilua. tietysti oli mefo vekseleitä, rahan painamista, maastamuuttajien ryöstämistä jne mutta ne eivät selitä ulkomaanvaluutan saantia. se vaatii ulkomaisia pankkiireja. joku luotti hitleriin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset