Negatiivinen tulovero

Aina kun puhutaan kansalaispalkasta, syntyy hirmuinen huuto. Se maksaa liikaa. Tietysti se näyttää maksavan. Oletetaan että jokaiselle annetaan tonni käteen kuukaudessa. Valtion meno on noin 5 000 000 000 e kk. Huutajat eivät huomioi sitä että valtio verottaa palkan suurituloisilta pois. Vain bruttosumma kauhistuttaa.

Milton Friedman esitti aikoinaan negatiivisen tuloveron käsitteen. Idea ei ole hänen mutta hänen popularisoimansa joten menköön kunnia hänelle. (Se varmaan helpottaa monia äärioikeistolaisia hyväksymään asian. Jopa SDP voisi ehdotuksen niellä, onhan takana pyhä Milton.)

Oletetaan että valtio maksaa alle tonnin tienaaville niin että käteen jää 1000 e kk. Nyt kulu onkin aika paljon pienempi. Vain noin miljoona suomaista (jos hyväksytään vain työikäiset) saisi tuon korvauksen. Summa putosi viidennekseen. Suuri se silti on. Jos ei huomioida muita tulonsiirtoja. Jos taas vähennetään peruspäiväraha, toimeentulotuki ja noin 30 muuta avustusta, huomataan että summa ei olekaan suuri. Byrokratiaa säästyisi melkoisesti jo noin pienen negatiivisen tuloveron avulla. Lisä säästöjä tulisi jos mukaan laskettaisiin koko perhe niin että lapset huomioitaisiin kulutusyksikköinä.

En viitsi käydä laskemaan tarkkoja lukuja enkä edes sitä kuinka verotus täytyisi toteuttaa niin ettei kannustin loukkuja ilmaannu. Nykyinen verotus tukineen menee yksin elävältä suunnilleen:

(Tulot – 1000 e) x 0,6 = vero.

Nollatuloilla tienaa siis noin 600 e tukina.

1000 e kk tuloilla

Verot ja maksut lisättynä työnantajamaksuilla

VEROT YHTEENSÄ: 41.81%

VEROT EUROINA: 518€

 

2000 e kk tuloilla:

Verot ja maksut lisättynä työnantajamaksuilla

VEROT YHTEENSÄ: 44.73%

VEROT EUROINA: 1109€

 

3000 e kk tuloilla:

Verot ja maksut lisättynä työnantajamaksuilla

VEROT YHTEENSÄ: 48.82%

VEROT EUROINA: 1816€

Pikaisesti EVA:n laskurilla noi katsoin. Laskurilla voit selvittää omat verosi.

http://www.totuusveroistasi.fi/

Toimeentulotuki, asumistuki ja työttömyyskorvaus laskuri löytyvät Kelan sivuilta.

http://www.kela.fi/laskurit

 

Mikäli negatiivinen tulovero määriteltäisiin niin että summalla tulee toimeen, aika monen elämä helpottuisi. Niin asiakkaiden kun toimeentulo byrokratiaa pyörittävien. Asiakkailla jäisi turha paperityö ja byrokraatit vapautuisivat kokonaan työstä. Jos perskeko todella haluaa karsia byrokraatteja, tuossa on helppo keino.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu