Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Ansiosidonnainen ja säästöt

Kävin viime perjantaina Rakennusliiton liittovaltuuston kokouksessa. Samassa kokouksessa käsiteltiin myös työttömyyskassan valtuuston kokous. Tehokasta toimintaa siis. Kassan maksuvalmius on 192% eli raksa pärjää kaksi vuotta nykyisillä menoilla ilman tuloja. Keskimääräinen ansiosidonnainen on 73,84 euroa päivä. Työttömyyskassan jäsenmaksun suuruus on 0,63 % veronalaisesta ansiosta. Eli 30 000 e vuosituloilla 189 e /vuosi.

Ansiosidonnainen muodostuu kahdesta osasta. Peruspäiväraha (valtio maksaa) on 32,68 e/pv, ja sitä maksetaan 5 päivältä viikossa. Kassan jäsenet saavat lisäksi ansiosidonnaisen joka on keskimäärin 41,16 e/pv.

Oikeiston piirissä on hyökätty ansiosidonnaista vastaan väittäen sen poiston säästävän valtion kuluja. Näinhän ei ole. Kun päiväraha alenee, ihminen siirtyy toimeentulotuen ja asumistuen käyttäjäksi ja siinä maksaja on valtio eikä yksityiset työttömyyskassat.

Tehokkain tapa elvyttää maan taloutta olisi määritellä ansiosidonnaisen tasoksi kaksi kertaa palkka jolloin jokainen työtön toisi talouteen lisää ostovoimaa. Maksu voitaisiin rahoitta velalla koska kassan ottama velka, vaikka onkin valtion takaamaa, ei ole valtion velkaa eli ei vaikuta 60% velkarajaan eikä 3% rajaan. Se ei myöskään ole piilotettua valtion velkaa kuten saksan eläkkeet koska maksajat ovat duunarit ja yritykset. Eli yksityistä rahaa ja velkaa.

Se ei ole myöskään pommi kuten pankkitalletusten valtion takaus jonka realisoituessa maksaja on veronmaksaja ja konkan tehnyt pankki lopettaa toimintansa.

Kysyin asiaa varmuuden vuoksi rak liiton työttömyys kassan johtajalta, liiton puheenjohtajalta ja liiton talous johtajalta. Kaikki olivat samaa mieltä tuosta velasta. Se ei vaikuta valtion asemaan eikä aiheuta euroalueen velka rajojen rikkoutumista.


 

Ansiosidonnaisen lopettaminen heikentää valtion rahoitusasemaa ja pakottaa lisäsäästöihin.


 

Helppo keino elvyttää aivan kuten blokissani Kiteen metro esittämäni valtion takaama säätiö joka rakentaa Kiteelle metron. Tosin uskoisin työttömyyskorvauksen tason nostamisen olevan hiukan markkinaehtoisempi tapa luoda ostovoimaa kun metron rakentaminen Kiteelle.

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Kari Ahveninen

jees. Koska tän koko roskan maksajille aletaan antamaan edes perusturva? Kas kun viime kädessä sen kuitenkin kustantaa se todellinen nettoveronmaksaja, eli yrittäjä. Maksaa saa, turvaa ei.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

On tässä se outo piirre myös, että kaikki maksavat työttömyysvakuutusmaksua palkastaan ja työnantaja maksaa palkkausummasta tätä jokaisesta työntekijästään. Silti vain kassojen jäsenet ovat ansioisidonnaisen piirissä. Tämä puhdas vääryys. Kassat eivät maksa kuin pienen murun tuosta ansiosidonnaisesta osuudesta. Loput tulevat rahastosta, johon siis kaikki työntekijät ja työnantajat rahaa maksavat.

Ay-liike on umpikiero ja korruptoitunut edelleen. Korruptio hoidetaan hauskoin matkoin sekä palkitsemalla suosikkeja kaikenlaisilla mukavilla tehtävillä. Osasta saa myös valtavia rahallisia korvauksia. Osalle riittää vain kun pariksi päiväksi hillumaan pois omasta työstä.

Käyttäjän LauriViherv kuva
Lauri Vihervä

Kommenttisi on sangen muunneltua totuutta/ urbaanilegenda, sillä kassoihin kuulumattomien palkansaajien työttömyysvakuutusmaksut tilitetään Kelalle peruspäivärahan rahoitusta varten.

Toimituksen poiminnat