Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Orjuudesta

  • Orjuudesta
  • Orjuudesta
  • Orjuudesta
  • Orjuudesta
  • Orjuudesta
  • Orjuudesta

Facessa eräs ”liberaali” kaveri äimisteli. En tiennytkään että orjuus oli vapaaehtoista. Noi oikeisto liberaalit on ihan pihalla aika monesta jutusta ja uskaltavat sen julkisesti paljastaa. Tuo orjuuden vapaaehtoisuus on samaa sukua kuin kuntouttavan työtoiminnan. Kohde sai valita kuoliko vai suostuiko orjaksi. (Orjat olivat sotavankeja tai valloitetun kaupungin / kylän asukkaita.)

Tietysti osa syntyi orjiksi aivan samoin kuten osa ihmisistä syntyy köyhiksi. Aikoinaan orjalapsi sai valita kuoleeko tai elääkö orjana. Eli orjuus oli vapaaehtoista, tosin sopimusta tehdessä neuvotteluasema oli suhteellisen heikko koska takana oli hävitty taistelu tai peritty orjuus.

Viimeisessä historia lehdessä oli tarina haaksirikkoisista 1700 luvulta. He olivat kuolemassa janoon ja toivoivat kohtaavansa orjakauppiaita jotka pelastaisivat heidän henkensä. He siis valitsivat ennen orjuuden kuin kuoleman.

Nyt kun ihmiselle annetaan mahdollisuus valita kuntouttava työtoiminta 9 e päiväkorvauksella, hänellä on myös toinen vaihtoehto. Työttömyysturvan menestys ja toimeentulotuen alentaminen 40%. Eli kuntouttava työtoiminta on kuten muinoin orjuus. Sen voi itse valita tai olla valitsematta. Neuvotteluasema vaan on suhteellisen heikko.

Nyt kun oikeisto liberaalit vaativat täydellistä sopimuksen vapautta, he käytännössä vaativat orjuuden palauttamista koska köyhän neuvotteluasemassa on pakko hyväksyä millainen tahansa sopimus. Kyse ei ole kahden tasa-arvoisen yksilön neuvottelusta vaan sanelusta. Moni oikeistolainen vaan ei tuota tajua. Ei siksi että he ovat tyhmiä, onhan vasemmistossakin tyhmiä, mutta he tajuavat tuon. Oikeistolaisilla syynä on elämänkokemuksen puute. Ei ole koskaan tehty markkinaehtoista työtä. Joku valtion tai kunnan virka ei anna ihmiselle mahdollisuutta määrittää kykyjensä markkina arvoa ja siten myöskään neuvotella.

Esimerkki:

Eräs kaveri. Pitävät minua hulluna. Kysyivät psykologisissa teisteissä onko menestyksesi omaa ansiotasi vai yhteiskunnan antamaa.

Mitä vastasit.

Omaa ansiota.

Olisitko vastannut samoin jos olisit kolmivuotias aidsia sairastava orpo somalilapsi?

Tuota en tullut ajatelleeksi.

Kaveri, aatelissukua, perinnöllinen miljonääri, ymmärsi itse tienanneensa kaiken. Kunnes esitin vaihtoehdon jossa todella pitäisi itse raivata uransa.

On ihmisiä jotka eivät tyydy orjuuteen. Mielestäni paras esimerkki ei ole Spartacus, tunnettu Rooman valtaa vastaan noussut kapinoitsija. Loistava esimerkki on Tsingis kaani, poika joka valtasi maailman vaikka edessä oli kaavailtu orjan ura. On yksilöitä jotka pystyvät murtamaan orjuuden kahleet ja menestyvät. Kaikki vaan eivät ole kaaneja tai edes Spartacuksia. Siksi täydellinen vapaus on orjan omistajien vapautta, ei yksilöiden vapautta.


 

Aikoinaan orjuus oli välttämätöntä. Yhteiskunta pohjautui siihen. Nykyisin se ei ole. Meillä on koneet jotka tekevät työt, siksi ihmisten orjuuttamiseen ei ole mitään järkevää syytä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aikoinaan orjuus oli välttämätöntä.. jaa miksi?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

teknologian taso oli niin matalaa että jonkun piti tehdä työtä. koska parhaat sotilaat ei viittineet, yhteiskunta vaati orjia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aika villi kuvio.. kai sen noinkin sitten voi ajatella,kun kerran nähdään yhteiskunnan vaatineen itsensä orjuuttamista

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jotenkin tänään unohdetaan, että orjia ei ole Afrikastakaan valkoiset ryöstäneet. Orjia ostettiin paikallisilta heimopäälliköiltä. Afrikkalaisille avautui kansainvälinen kaupankäynti, jota he käyvät edelleen.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin ei ne orjat aristoteleen tai ceasarin aikana mitään afrikkalaisia olleet vaan ihan naapureita. kreikkalaiset käytti muita kreikkalaisia, roomalaiset kaikkia valloitettujen maiden asukkaita. gallian sodan seurauksena caesar pari miljoonaa ranskalaista toi orjiks.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä, Rouvinen. Ihmetyttääkin, kun jotkut geldoffit laulaa, että olemme velkaa. Minun lapseniko ovat afrikkalaisille velkaa?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tuo kommentti neuvottelun vapauttamisesta osoittaa, miten syvään meillä on juurtunut käsitys, että työmarkkinajärjestöt, nuo ulkoparlamenttaarisen vallan linnakkeet, ovat parasta mitä meille voi tarjota. Lisäksi on valitettavaa, miten vasemmistopopulismi vääristelee tätäkin asiaa ja tahallaan johtaa keskustelua harhaan, jotta työmarkkinoiden jäykkyydestä ei tarvitsisi käydä vakavaa kesksutelua.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

eihän kukaan linkkejä avaa joten pistän tähän yhden blokini, tosin ilman kursivointeja, linekkejä jne

Ammattiliitto, palkat ja luova tuho
14.2.2016 17:08 Auvo Rouvinen

Luova tuho Paikallinen sopiminen

4 kommenttia

Libertaalien keskuudessa on voimakasta vastustusta ay liikkeen sopimia palkkoja kohtaan, vaaditaan paikallista sopimista ja palkka kartellin murtamista. Vaatimus kuulostaa kauniilta kuten kaikki vapauden evankeliumit. Se vaan ei toimi markkinataloudessa.

Markkinatalouden idea on vapaa kilpailu. Jokaisen yrityksen pitäisi saada työvoima ja tarpeet samalla hinnalla, sen jälkeen tehokkaimmat yritykset menestyvät, tehottomat tekevät konkurssin. Opin tuon kauan ennen kuin luin Smithiä tai Marxia. Oppimisen lähde oli Lee Iacoccan Autoelämänkerta kirja. (Mies joka sai USA autoteollisuuden ammattiliiton polvilleen Chryslerin pelastusprojektin aikana. Palkat laskivat ja itse kehui, ensimmäinen kerta kun autoteollisuuden työntekijät olivat lakossa mutta eivät polttaneet kaikkia linjalla olevia autoja.)

Jos lähdemme tuosta tehokkaasta kilpailusta ja luovasta tuhosta joka tuhoaa tehottomat yritykset, silloin kaikille yrityksille pitää olla samat palkat. Tosin siihen on pari poikkeusta. Adam Smith huomasi, jos jollakin alalla on poikkeuksellisen kovat tuotot, alalle tulee yrittäjiä muilta aloilta. Ne tarvitsevat työvoimaa ja sen houkuttelu onnistuu maksamalla kovempia palkkoja. Niinpä työvoimapulasta kärsivillä aloilla ja yrityksillä pitää olla paremmat palkat kuin muilla. Samaten yritykset kilpailevat työvoimasta ja sen seurauksena voivat hetkellisesti maksaa parempaa palkkaa kuin kilpailijat. (Etlan Mika Maliranta aiheesta kirjoitti.)

Palkan määräytymiseen voidaan käyttää kolmea keinoa ja taata sen tasaisuus:

Valtio määrää palkat. Tätä sovellettiin Neuvostoliitossa. Sipilä ajaa Suomeen.

Työntekijät ja työnantajat neuvottelevat ne keskenään keskitetysti. Tätä on käytetty Suomessa pitkään.

Palkkatasoksi määritellään elinkustannusminimi jolloin alipalkkauksesta seuraa työntekijän nälkäkuolema.

Sovellettiin mitä tahansa noista, ne takaavat markkinatalouden tehokkaan toiminnan mahdollistaen luovan tuhon. Heikomman palkanmaksukyvyn omaavat yritykset tekevät konkurssin joko palkan maksukyvyttömyyden tai työvoiman nälkään kuolemisen seurauksena.

Jos taas mennään Libertaaliin unelmaan jossa tehoton yritys voi maksaa huonompaa palkkaa, luova tuho estyy. Olipa yrityksen johto miten tolloa tahansa, se pelastaa nahkansa alentamalla palkkoja. Sen seurauksena mennään alenevan työn tuottavuuden tielle ja lopuksi mikään investointi ei kannata. Palkan alennus on paljon riskittömämpi keino taata kilpailukyky kuin kallis investointi koneisiin tai työvoiman koulutukseen.

Yksilönvapauden kannalta on tietysti ideaalia jos jokainen saa neuvotella oman palkkansa. On joku minimi, olkoonpa se valtion määräämä minimi, nälkäraja taikka Työehtosopimus ja sen päälle voi neuvotella lisää. Meillä on nyt käytössä tämä järjestelmä joskin suurtyöttömyys ja siirtotyövoima estävät suuret liukumat. Ainakin omissa palkka neuvotteluissa törmään usein työnantajan maksuhaluttomuuteen ja niille täytyy selittää, TES on minimi, sen päälle voi maksaa vaikka kuinka paljon. Yleensä maksuhalua ei ole.

Tietysti joku voi haluta tehdä halvemmalla kuin minimipalkka. Monet Libertaalit vaativat sitä oikeutta koska eivät pärjää kilpailussa ammattitaitoisen työvoiman kanssa samalla palkkatasolla. Meillä on siihen laillinen keino. Perustaa toiminimen ja tarjoaa työtään halvemmalla. Kukaan ei voi asiaan puuttua. Eli me olemme jo nyt Libertaalissa unelmassa jos joku haluaa sitä mahdollisuutta käyttää. En ole ainakaan Elina Lepomäen kuullut kieltäytyvän muiden neuvottelemasta palkasta ja siirtyvän rakennussiivoojaksi viiden euron tuntipalkalla.

Näyttää että Libertaalit eivät itse halua elää siinä yhteiskunnassa jota muille ajavat. Vaikka nyt se olisi erittäin helppoa vapaaehtoisen yrittäjäksi ryhtymisen kautta. Eivätkä tajua markkinatalouden mekanismeja koska ajavat mallia joka tuhoaa markkinatalouden ainoan uudistavan rakenteen, luovan tuhon.

Mika Maliranta: Työmarkkinat ovatkin peliä

”Adamin ajoista näihin päiviin saakka näyttää usein kuitenkin unohtuvan, että kullakin yksittäisellä työantajalla on monesti intressi yrittää salaa pettää muut juonittelukumppaninsa. ”

”Voitonhimoiset työnantajat voivat yrittää houkutella työntekijöitä palvelukseensa tarjoamalla esimerkiksi parempia työoloja. Ahneet, mutta järkevät yritykset nimittäin tietävät, että työntekijöille kannattaa joskus maksaa enemmän kuin markkinoilla vallitseva "virallinen"palkkataso. Silloin työtekijöillä on lisäkannustin uurastaa vielä hieman enemmän työnantajansa hyväksi.”

Rakennusliiton toinen puheenjohtaja, Kyösti Suokas työehtosopimuksista.

”Professori Bengt Holmström esitti Helsingin Sanomissa (19.8.2015), että yleissitovista palkkaratkaisuista pitäisi luopua ja paikallista sopimista työntekijöiden ja työnantajien välillä lisätä. Erityisesti rakennusalalla pitäisi professorin mielestä jäykkyyksiä purkaa sääntelyä vähentämällä.

Rakennusalan jäykkyydet Euroopassa poistettiin kertaheitolla 2004, kun EU:n uusien itäisten jäsenmaiden työntekijät vyöryivät vanhojen jäsenmaiden työmaille. Näin kävi myös meillä. Muutamassa vuodessa kolmannes Etelä-Suomen rakentajista vaihtui ulkomaisiksi halpamiehiksi. Kaikki työskentelivät alipalkalla ja lähes kaikilta jäivät myös verot ja eläkemaksut maksamatta.”

Luova tuho, Wiki

”Luova tuho eli tuottamattomimpien yritysten kato markkinoilta vaikuttaa huomattavasti talouskasvuun. Muuten kansantalouden tuottavuus voisi jopa laskea huonojen yritysten markkinaosuuden kasvun vuoksi, vaikka jokaisen yrityksen tuottavuus kasvaisi. Yritystuet voivat pönkittää huonoimpia yrityksiä.”

PDF, Luova tuho

”Kiinnostavinta kuitenkin on, että hyvin merkittävä osa innovatiivisten yritysten aggregaattituottavuuden kasvusta tapahtuu luovan tuhon kautta. Työpanos siis kohdentuu uudelleen tuottavuudeltaan vaihtelevien yritysten välillä tuottavuutta vahvistavalla tavalla.”

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

"eihän kukaan linkkejä avaa joten pistän tähän yhden"

Eikä kukaan lue liian pitkää kommenttia - etkö voisi tiivistää lauseeseen yai kahteen...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #13

voin. markkinataloudessa kaikilla yrityksillä täytyy olla sama pohjapalkka tai menetetään kaikki järjestelmän edut.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

"Ei vaan toimi markkinataloudessa"

Pikainen vilkaisu naapurimaihin osoittaa, että toimii varsin menestyksekkäästi.

"Liberaalit vastustaa ay-liikkeen sopimia palkkoja"

Ei vastusta. Ay-liike saa jatkossakin sopia palkoista, samoin EK. Nämä eivät kuitenkaan saisi sopia niiden työntekijöiden tai työnantajien puolesta, jotka eivät kuulu em. järjestöihin.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Meidän pieneen 10 hengen firmaan tuli työsuojelutarkastaja kertomaan milloin meillä saa tai ei saa olla ruokatunti ja 24h liukumaa ei myöskään hyväksytty. Tähän asti kaikki on mennyt mainiosti mutta nyt saatiinkin sitten ongelmia. Saas nähdä kauanko menee ennenkuin siirrytään joustavampiin oloihin. Pian, toivon näin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kekkosen aikana Suomi oli sotilasliitossa Neuvostoliiton kanssa, ja siten se alusmaa. Oliko tämäkin "orjuus" vapaaehtoista?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

"HAKU Palvelussa yhteensä 17982 ilmoitusta"

***MOL.fi tilanne juuri nyt klo. 22.12.***

Mikään ei estä Rouvisen "orjaa" vapautumasta hyvinvointivaltion kahleista, ottamalla yhden noista 17.982 vapaana olevasta työpaikasta.

Hienointa on se, että hän voi tehdä sen vapaaehtoisesti. Ja jos homma ei suju, voi hän omasta tahdotaan päättää sopimuksen ja miettiä mitä tehdä seuraavaksi.

Mutta jos hän haluaa jatkaa "hyvinvointivaltion orjana", niin näin se vaan menee - kaikenlainen vastikkeellisuus (hyvä niin!) määrää hänen tekemisiään ja elämää.

Jos haluaa tietää, mitä "orjallemme" ja "hyvinvointivaltiolle" seuraavaksi tapahtuu - parempaa matkaopasta kuin Friedrich von Hayekin "Tie orjuuteen. (The road to serfdom, 1944.)" on vaikea löytää.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ootko lukenut tie orjuuteen? minusta se oli hyvä. tosin suunnittelin kyl pilakuvan aiheesta. lauma lampaan näköisiä itävaltalaisia ekonomisteja juoksee, 7 m askelet. peräs tulee 100 kpl suden näköisiä t-34.

itävaltalaiset huutaa. suunnitelmatalous ei toimi.

arvaa miks meni aikaa ennen kuin niihin käytiin uskomaan?

toi duunin ottaminen ei vaan onnistu kaikille noin 700 000 työttömälle. matemaattinen mahdottomuus. etenkin kun ne reilut 100 000 kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa ei edes ole työmarkkinoiden käytettävissä, niitä ei löydy mistään kortistosta.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Sinä siirrät maalitolppia!

Ensin kirjoitat: "Kyse ei ole kahden tasa-arvoisen yksilön neuvottelusta vaan sanelusta"

Huom. itse kirjoitat yksilöstä, orjasta.

Mutta sitten kun minun vastaus yksilön - sinun orjasi -ongelmaan ei sinulle kelpaakaan, niin...

yllätys, yllätys!

...alat puhumaan 700.000 työttömästä.

Mitäpä muuta sinulta voisikaan odottaa???

Muuten - jos nyt kliirattaisiin aluksi vaikka nuo 17.982 duunia, niin katsotaan sitten mitä keksitään seuraavaksi.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #15

Töitä toki on, on kuitenkin asia erikseen onko se tekemisen arvoista.

Monet noista työpaikoista ovat esim. provikkapalkkaista esim. puhelinmyyntiä. Näistä saa elättävää palkkaa vain kusettamalla asiakkaita minkä kerkeää jos silloinkaan, kokemusta on.
Ne mitkä eivät ole provikkapalkkaisia, ovat taas osa-aikaisia. Niissä käy niin että kun työt loppuvat ja pitäisi päästä taas tukien piiriin, ilmoittaa sossu ettei rahaa tule koska sait liikaa tuloja aikaisemmin. Monille myös työmatkat maksavat enemmän kuin palkka. ¨
Iltalehdessä lukikin tässä vähän aikaa sitten että kannustinloukkujen takia ei kannata ottaa osa-aikatyötä vastaan jos palkka on alle 2500 kuussa.

Kun laitoin MOLin hakuehtoihin että palkkatyö yli 12 kk tuli tulokseksi 7726 työpaikkaa koko maassa, kaikilla aloilla. Voit vain kuvitella millainen kilpailu tuolla on.

Jyrki Paldán

Noista 5000 jää jäljelle jos kursitaan pois osa-aikaiset(ei takuut elämiseen riittävästä tienesteistä) ja erityisasintuntija- ja johtajapaikat. Jäljelle jääneistäkin suuri osa vaatii tietyn alan osaamista.

Esitänkin siis sinulle haasteen; valikoidaan kymmenen satunnaista paikkaa noista kaikista 17 982:sta(tai edes noista 5000:sta) ja hae sinä niitä. Jos tulet valituksi jokaiseen kymmeneen, myönnän että olit oikeassa. Samalla kun otetaan huomioon että miltei joaiseen työpaikkailmoitukseen on satoja(ja osaan tuhansa) hakijoita, he voisivat varmasti oppia tuosta prosessista paljon. Saataisiin hetkessä täytettyä kaikki avoimet paikat kun saataisiin hakijat tajuamaan ettei niitä paikkoja tarvitse kuin ottaa.

Ehkä pitää katsoa tuo Hayekin opus läpi. Siitä huolimatta että Raamattu tuntui vähemmän dogmaattiselta ja kuvasi maailmaa realistisemmin kuin Hayekin Kohtalokas Ylimieli.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Elämme hyviä aikoja kun meillä on käytettävissä aasialainen orjatyövoima joka tekee melkein kaiken kotona tarvittavan melkein ilmaiseksi ja lopuksi vielä hautakiven.
Jos minulla ei tätä orjatyövoimaa olisi palveluksessa olisin köyhä eläkeläinen.
Nuoruudessani kotimaiset vaatteet maksoivat ellei itse pystynyt tekemään ja siksi joka kodissa oli ompelukone.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Riippuu tietysti orjuuden määritelmästä. Wikipedian mukaan YK määrittelee orjaksi sellaisen, jonka ei sallita vapaaehtoisesti poistua työpaikaltaan.

Wikipedian viitteenä käyttämässä Ylen uutisessa Hullin yliopiston professori Kevin Bales määrittelee orjan henkilönä, joka tekee työtä toisen vallan alla ilman palkkaa, vapautta ja omaan tahtoon perustuvaa valintaa, ja joka ei pääse ulos asemastaan.

Perinteisen määritelmän ydin on omistussuhteissa. Sen mukaan orja on isäntänsä omaisuutta. Tämä tietysti edellytti sellaista maailmankatsomusta, jossa toisia ihmisiä voisi omistaa. Yksi libertarismin suurimpia saavutuksia oli tämän maailmankatsomuksen kumoaminen ja nykyään on aika yleisesti hyväksytty periaate, jonka mukaan ihmisiä ei voi omistaa.

Kuntouttava työtoiminta ei täytä yhtään näistä määritelmistä. Kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyvä ei kuole nälkään. Hän saa kieltäytymisen jälkeenkin vähintään toimeentulotukea.

Orjuus ei myöskään ole vapaaehtoista, koska valinta orjuuden ja kuoleman välillä ei ole aito valintatilanne. Noin määriteltynä mikään ei olisi pakollista, koska aina voi kuolla, jolloin pakollisuus ei enää tarkoittaisi mitään.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Tottahan tuo. Mikä muutenkaan olisi vasemmistoliiton vastine kuntouttavalle työtoiminnalle? Annetaan kaikkien maata kotona täysillä tuilla ja toivotaan että he joskus suostuvat töihin?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mä oon suositellut ekp maksamaa 3000 e kk kansalaispalkkaa. sen jälkeen työ ja työsopimus on vapaaehtoisia, ei pakollisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset