Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

EKP:n helikopteriraha ja vientiteollisuus

  • Tekemäni juliste Urpilaisen ajoilta
    Tekemäni juliste Urpilaisen ajoilta
  • Jopa sale tajuaa asian.
    Jopa sale tajuaa asian.

Nyt jokainen tajuaa että ainut keino selvitä nykyisestä tilanteesta on EKP maksama kansalaispalkka. 3000 e kk jokaiselle euroalueen asukkaalle tassuun ostovoimaa. Kuinka se vaikuttaisi euron arvoon, teollisuuden kilpailukykyyn ja investointeihin?

  1. Euron arvo heikkenee suhteessa kauppasodan vihollismaiden (USA, Kiina) valuuttaan.

  2. Teollisuuden kilpailukyky kasvaa.

  3. Euroalueesta tulee uusi Kiina. Kasvava markkina jonka kilpailukyky on lyömätön. Jokainen firma siirtää tuotantonsa euroalueelle koska sekä ostovoimaiset kuluttajat että halpa tuotantokapasiteetti sijaitsee siellä.

Koska lienee selvää ettei EKP kykene tuota yksinkertaista toimenpidettä tekemään, lienee viisainta erota eurosta ja antaa suomenpankin painaa omaa rahaa jolla voidaan aikaansaada tuo positiivinen kehitys. (EKP kyvyttömyys johtuu saksalaisten pankkiirien kovakalloisuudesta, ne eivät ymmärrä ettei maanpäällinen helvetti ole ihmiskunnan ihannetila.)

Olen tuosta rahoituksesta jauhanut kauan. Nyt sen on tajunnut muutkin, viimeisenä eräs PS kansanedustaja ehdotti.

Kansanedustaja: 500–2000 € jokaisen tilille – Suomen Pankin edistettävä ”helikopterirahaa”

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) kannattaa ajatusta niin sanotun helikopterirahan jakamisesta suoraan kansalaisille.


 

Aikaisemmin kirjoitin muutaman blokin aiheesta:

EU:n valoisa tulevaisuus (31.10.2011)

Täydellinen maailma (28.8.2014 )

Verkkouutiset- Ekp jakamaan helikopterirahaa? (21.4.2016 20:48)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Japanihan on edelläkävijä tässä rahanarvon tuhoamisyrityksessä - kyllä se jonain päivänä vielä jossain muuallakin kuin Mozambikissa onnistuu - tosin vähän huonolla menestyksellä.

Noin niinkuin tulevaisuuden euron malliksi kysyn, kun Japanin Pankin painokoneet ovat laulaneet yötä päivää viimeisen vuoden aikana, niin paljonkos jeni on halventunut suhteessa vaikkapa dollariin?

No eipä ole halventunut! Kun vielä vuosi sitten dollarilla sai 120 jeniä, nyt niitä saa vain 111 jeniä...

Eli sen sijaan, että jeni olisi halventunut/devalvoitunut, se onkin vahvistunut/revalvoitunut melkein kymmenen prosenttia!

(Sama pätee jenin suhteessa euroon - se on vahvistunut kurssista 135 jeniä eurolla vuosi sitten, tämän hetkiseen 125 jeniä per euro.)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuo Japanin esimerkki antaa ymmärtää että omaa rahaa painamalla rahan arvo vain nousee eli miksi siis emme painaisi rahaa ja jakaisi sitä ostovoiman kartuttamiseksi.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo jos rahan arvo painamalla nousee, ois fiksua jakaa jokaiselle saman tien kymppitonni kuus. vois kiinalaiset hoitaa duunit, me vaan ajaltas helikoptereilla rinkiä ja dokattas.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Olipas "fiksu" kommentti!

Blogisi yksi pääargumnetti on se, että helikopteriraha, rahanpainaminen, heikentää sen ulkoista arvoa eli se devalvoituu.

Nyt kuitenkin konkreettisella esimerkillä - japanin jeni - osoitan, ettei näin taida ollakaan.

Etkö pysty parempaan?

Jyrki Paldán

Olihan se. Jos rahan arvo ei laske rahaa painamalla ja ihmisille jakamalla, silloinhan me loisimme ostovoimaa, varallisuutta, tyhjästä. Sehän olisi vielä paljon auvoisempi lopputulos kuin Auvo blogissan esittää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Väitätkö, Lehtinen ihan tosissasi että rahaa painamalla sen arvo nousee? Oletko ottanut huomioon että Japanissa talouteen voisi vaikuttaa muitakin tekijöitä kuin rahanpainaminen?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

En väitä yhtään mitään.

Totean faktana, että Japanissa on pyritty nimenomaan rahaa painamalla - määrällisellä elvytyksellä - ja nyttemmin vielä lisattynä negatiivisilla koroilla juuri siihen, mihin Rouvinen väittää helikopterirahan johtavan, rahan ulkoisen arvon eli valuuttakurssin heikentämiseen.

Abenomics'in arkkitehtien, pääministeri Aben ja Japanin keskuspankin pääjohtaja Kurodan, suureksi hämmästyksksi toisin on käynyt - jeni on vahvistunut.

Ja kyllä - Japanin talouteen vaikuttaa aivan varmasti muitakin tekijöitä kuin rahanpainaminen.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Rahan absoluuttinen määrä on merkityksetön inflaation näkökulmasta. Olennaista on rahan määrän suhde toimeliaisuuden määrään, jolloin rahan määrän on kasvettava nopeammin kuin toimeliaisuus kasvaa, tai inflaatiota ei synny.

Jostain syystä rahan kanssa puuhastelevat poliitikot tuppaavat kokonaan unohtamaan, että raha itsessään on vain bittejä tai paperia ja painovärejä, jonka merkitys käytännössä syntyy vasta sen kontaktista reaalitodellisuuteen.

Tietenkin esim. nämä kotimaiset säästötoimet, jotka käytännössä johtavat köyhien kuolemaan ja muuhun toimintakyvyttömyyteen, lopulta johtavat myös inflaatioon, koska toimeliaisuuden konkreettinen väheneminen myös johtaa rahan määrän ja toimeliaisuuden määrän välisen suhteen muutokseen inflatoriseen suuntaan. Siinä vain homma hoidetaan henkilökohtaisten katastrofien kautta sen sijaan, että kylvettäisiin villiä rahaa ympäriinsä. Siinä vaiheessa kun Suomessa on kaksi miljoonaa työtöntä, on inflaatio taatusti käynnistynyt.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #7

"Olennaista on rahan määrän suhde toimeliaisuuden määrään"

Minkä perusteella asia on noin tai missä noin lukee?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #7

aika hyvä pointti. en o laskenut milloin meillä on se 2 milj työtöntä. sen laskin et bkt / potentiaalinen bkt on noin 5 vuoden kuluttua sama kuin 1917. siit pitäs blokata, en o kerennyt.

mut päässälaskuna. oletetaan työvoimaksi noin 3 milj. jos siitä meinataan saada 2 milj vapaille markkinoille. karkeasti 60%. bkt pitäs olla okunin kaavalla

Työttömyysasteen muutos = 0.5 x (bkt kasvu – tuottavuuden kasvu)
=> täystyöllisyyden pitäs nostaa bkt:ta 120%
60 = 0,5 x (120 - 0)

eli bkt pitäs olla jossain 40% optimaalisesta. sitä ennen alkaa sisällissota.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #10

Koomista kyllä, edellinenkin sisällissota aiheutti voimakkaan inflaation. Eli kyllä kansakunnan tuhoamallakin saa inflaation aikaan, jos vain moraali kestää sen tuhoamisvaiheen...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #12

sodat yleensä rahoitetaan setelipainolla ja se saa inflaation aikaan, ei ihmisiä ole pakko tappaa. mut meiän viisaat vaan ei tota tajua.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #13

Niinpä. Mitä ilmeisimmin rahan painamiseen tarvitaan jokin yleismaailmallisesti hyväksyttävä tekosyy, jollainen sota luonnostaankin on. Jotenkin onnetonta, ettei edes deflaatio ole sellainen, vaikka sen kaiken järjen mukaan pitäisi olla maailman paras syy painaa helikopterirahaa, etenkin kun valtioilta on EMU-alueella kielletty reipas velkaantuminen.

Toimituksen poiminnat