Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Verkkouutiset- Ekp jakamaan helikopterirahaa?

 • tämä hengetär vastustaa
  tämä hengetär vastustaa
 • tuntuuko tutulta?
  tuntuuko tutulta?
 • tos ois jo valmis seteli mitä voitas jakaa
  tos ois jo valmis seteli mitä voitas jakaa
 • Euro on maksanut meille yli 1000 miljardia ja lasku kasvaa. Ainut keino pysäyttää se on EKP maksama kansalaispalkka.
  Euro on maksanut meille yli 1000 miljardia ja lasku kasvaa. Ainut keino pysäyttää se on EKP maksama kansalaispalkka.
 • Sipilän konsti
  Sipilän konsti
 • mun konsti
  mun konsti
 • Verkkouutiset- Ekp jakamaan helikopterirahaa?
 • Verkkouutiset- Ekp jakamaan helikopterirahaa?

Helikopterirahasta on ollut pidemmän aikaa juttu talouslehdissä, nyt kokoomuksen verkkouutiset mainitsi asian. (Keskuspankilta kymppitonni kansalaisten tilille? Saksa vastustaa). Henkilökohtainen mielipiteeni on ettei kertaluonteinen rahanjako toimi. Ihmiset maksavat niillä velkojaan taikka säästävät koska hallitukset uhkaavat kiristystoimilla.

Lainaan muutaman pätkän ja esitän oman näkemykseni.

Helikopteriraha on oikeistolaisena mielletyn taloustieteen nobelistin Milton Friedmanin idea tilanteeseen, jossa korkojen tasapainotaso asettuu lähelle nollaa ja talouden kokonaiskysyntä on siirtynyt aiempaa alemmalle tasolle. ”

Totta

Helikopteriraha voisi tarkoittaa esimerkiksi kaikille euroalueen kansalaisille kertaluontoisesti tilille maksettavaa 10 000 euron summaa. ”

Kuinka sinä menettelisit jos saisit ylimääräisen kymppitonnin? Minä vaihtaisin rahat taaloiksi tai rupliksi koska en uskalla tuhlata niin kauan kun Sipilän kopla riehuu kuristamassa taloutta. Rahat olisi pakko vaihtaa johonkin luotettavaan valuuttaan koska inflaation riski kasvaisi.

Euroopan unionin säännöt kieltävät EKP:lta jäsenmaiden suoran rahoituksen, mutta suoraan kansalaisille annettava rahoitus ei ole kiellettyä. ”

Toi on hyvä. Kukaan ei tajunnut kieltää sitä kun euroa perustettiin.

Saksalle helikopteriraha ja ylipäänsä elvyttävä rahapolitiikka tarkoittaa kansalaisten säästöjen hupenemista suhteessa muuhun Eurooppaan. Siksi Saksa on jatkuvasti vastustanut rahapolitiikan elvyttäviä toimia. ”

Totta. Sakut on säästäneet itsensä ja muun Euroopan hengiltä siksi ne haluavat mieluummin kuolla nälkään kuin myöntää että politiikka oli väärää.


 

Mikä toimisi?

Euroalue kärsii kysyntävajeesta joka johtaa kasvavaan työttömyyteen. Ainut keino on kansalaisille jaettu ostovoima joka saa kulutuksen käyntiin. Siihen ei kuitenkaan auta yksi rahanjako koska ihmiset pelkäävät valtaan äänestämiensä umpitollojen poliitikkojen tuhoavan kaiken kuitenkin. Ainut keino on EKP sitoutuminen jatkuvaan kansalaispalkkaan. Tällöin jokainen voi suunnitella talouttaan pitkällä aikavälillä ja saa pankista lainaa varmaa tuloa vastaan. Tällöin kulutus lähtee nousuun muidenkin kun kaikkein holtittomimpien kuluttajien toimesta.

Inflaatiokin nousee ja reaalikorko saattaa palata euroa edeltäneeseen tasoon eli negatiiviseksi. Korko on 0%, inflaatio 20%. Velka hupenee maksamatta. (Ellet tiennyt, suomessa oli markka ajan negatiiviset korot, vasta 80 luvun lopulla tehtiin päätös korottaa korot euroyhteensopivuuden vuoksi.)

Aikaisemmin kirjoitin muutaman blokin aiheesta:

EU:n valoisa tulevaisuus (31.10.2011)

EKP:n rahoitus kansalaispalkkaan (15.11.2011)

Täydellinen maailma (28.8.2014 )

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Helikopteriraha on luultavasti ainoa tapa ratkaista nykyinen globaali kysyntälama, mutta kymppitonnin mälli kerralla olisi luultavasti täysin väärä keino toteuttaa tämä.

Helikopteriraha pitäisi nimenomaan jakaa tipoittain (päivittäin) ihmisten tilille, näin voidaan säilyttää jonkin kontrolli siitä mitä inflaatiolle, ja tarvittaessa vetää rahahanat kiinni.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

EKP jakaa jo nyt helikopterirahaa 60 miljardia euroa kuukaudessa. Sitä vaan ei jaeta tavallisille ihmisille, vaan sijoittajille. 60 miljardista liikenee 60000:lle sijoittajalle miljona euroa kuukaudessa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tiedossa on - nykyinen QE ei kuitenkaan nosta inflaatiota, joka on helikopterirahan päätarkoitus.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Auvon pisteet hyvin roimassa laskussa, ainakin minun taholtani: hakaristi, marski+hitler, "sipilän kopla", merkelin kuva jne. Todella synkkää propagandaa..

Tässä malliksi hieman asiallisempi kirjoitus/kommenttiketju helikopterirahasta:
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215364-heli...

P.S: Onko tuo Heidi Hautalan kuva tuossa 500 biljoonan setelissä?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

missä kohdas toi probaganda menee pieleen. ellen väärin muista, lappi palo kun hitlerin kans puljattiin ja ellen väärin arvaa, koko suomi on roviona ennen kuin nykynen suhde loppuu.

eu on hitlerin keksintöä, toteutus hiukan eroaa mut lopputulema on sama.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin, oliko Heidi Hautala? Itse olen EU:n vastainen ja aina ollut, mutta natsikortilla pelaaja häviää, niin sinäkin. Koeta ryhdistäytyä; pystyt varmaan parempaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset