Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Pettikö hallitus äänestäjät?

 • Ehdokas voi sanoa mitä vaan.
  Ehdokas voi sanoa mitä vaan.
 • Ja täytyy sanoa jos meinaa mennä läpi.
  Ja täytyy sanoa jos meinaa mennä läpi.
 • Poliitikon kädenpuristus on luja ja lämmin. Siihen ei aina kannata luottaa.
  Poliitikon kädenpuristus on luja ja lämmin. Siihen ei aina kannata luottaa.
 • Ministerit kyllä toimivat, tosin henkivaltojen apu ei vielä näy.
  Ministerit kyllä toimivat, tosin henkivaltojen apu ei vielä näy.
 • IMF kummiskin ennustaa tuhoa. (Punainen kuvaa bkt täystyöllisyys tasoa. Sininen toteutunutta ja IMF ennustetta.)
  IMF kummiskin ennustaa tuhoa. (Punainen kuvaa bkt täystyöllisyys tasoa. Sininen toteutunutta ja IMF ennustetta.)

Välillä jopa lehdissä haukutaan hallituspuolueita lupausten ja äänestäjien pettämisestä. Ne ovatkin pettäneet. Ps, Kok, Kepu kuin myös Vihr, RKP ja SDP kirjasivat vaaliohjelmaansa noin 4- 7 miljardin säästöt. Tähän mennessä ainut saavutettu säästö on tapahtunut harkintakyvyssä, ei ole mietitty mitä sanotaan. Muut säästöt ovat kuvitteellisia eivät varmasti tuo mitään säästöä. Sote sotkusta odotetaan kolmea miljardia. Uskoo ken tahtoo. Lisätään yksi hallintoporras elikkä reilu ripaus byrokratiaa lisää.

Eli hallitus on pettänyt äänestäjät, se ei ole tehnyt lupaamaansa noin 5 miljardin sopeutusta. Jahka se sen saa tehtyä, julkiselta sektorilta lentää kortiston komisteeksi noin 200 000 henkeä, yksityiseltä vähintäin saman verran. (Irtisanominen ei poista kuluja, hiukan pienentää koska toimeentulotuki on pienempi kuin palkka ja sen maksaa valtio. Ostovoiman aleneminen purasee yksityisen sektorin duunarit kortistoon.)

Eli hallitus on pettänyt lupauksensa, se ei ole aloittanut lupaamaansa työpaikkojen teurastusta vaan soittanut suutaan.

Yksikään näkemäni arvostelija ei kuitenkaan tuota ole esiin nostanut, yleensä on mouhkattu joistakin vaalilupauksista joita ei ole puolueohjelmiin kirjoitettu. Joku yksittäinen ehdokas (esim Sipilä, Soini ja Stub) ovat opiskelijoille luvanneet etteivät tuhoa suomen koulutusjärjestelmää.

Tässä äänestäjät eivät tajua pelin henkeä. Ehdokas puhuu mitä vaan saadakseen ääniä. (Ehdokkaan tehtävä on kerätä puolueelle ääniä keinolla millä hyvänsä. Parhaat kerääjät saavat neljän vuoden ylös pidon valtion laskuun.) Politiikkaa taas tehdään puoluehallituksessa ja se jossakin määrin näkyy puolueen vaaliohjelmassa.

Äänestäjien olisikin hyvä lukea puolueen ohjelma eikä suinkaan ”ostaa kun halvalla saa” ehdokkaiden tarinoita. Tai ainakin kannattaa miettiä kuinka säästöt ja palveluiden parantaminen on sovitettavissa yhteen.

Äänestäjät ovat valinneet valtion tuhoamisen, SSS ei ole siihen vielä kyennyt mutta luulisin että kohta kerää voimansa ja toimii. Tai sitten pettää sekä vaaliohjelmat että hallitusohjelman. Sellaiseen takinkäännökseen en usko.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat