Oliko Hitler talousnero?

Kuten kuvasta näkyy, Hitler kykeni luomaan noi 7% talouskasvun. Menetelmät olivat nykyisestä näkövinkkelistä nerokkaita. Lopetti ulkomaan velan (sotakorvaukset) maksamisen, lyhensi työaikaa, palkkasi työttömät valtion hommiin. (Asevelvollisuus, moottoriteiden rakentaminen, aseteollisuus) käynnisti setelipainon luomalla uusia maksuvälineitä, esim mefo vekselit. Ainoa uusliberalistinen uudistus jonka nykypoliitikot tajuavat oli eutanasia ohjelma. Hitler tappoi työkyvyttömät kansalaiset.

Monet nykypolitikot pitävätkin aiheesta Hitleriä nerona. Heidän kykyihinsä verrattuna hän olikin nero.

Hitlerin nerous on kuitenkin myytti. Saksa ei missään vaiheessa saavuttanut edes välttävänä pidettävää 2% pitkän aikavälin kasvua. Lyhyt kasvupyrähdys pysyi reilusti alle optimaalisen bkt. Kasvupyrähdyksen aikaansaamiseen auttoi edeltäjien lähes syyntakeettomuuteen edennyt typeryys. He noudattivat uusliberalistien politiikkaa säästäen, leikaten palkkoja ja sosiaalietuuksia. Mistä tietysti seuraa talouden romahdus ja natsien valtaan nousu. (Samaa politiikkaa mitä nämä meidän älypäät noudattavat.)

Jos vertaamme Rooseveltin USA kehitystä, lyhyen ajan kasvu (1933 – 1944) oli suurempaa ja mikä merkittävintä, Roosevelt kykeni kasvattamaan USA taloutta sen pitkän ajan optimitason yläpuolelle kun taas Hitler jäi koko aika sen alle.

Eli Hitler näyttää nerolta jos sitä vertaa Weimarin tasavallan palkanalennus politiikkaan ja meidän nykyisiin talousidiootteihin mutta jos vertailuun otetaan Roosevelt taikka kuka hyvänsä edes jotakuinkin täysjärkinen talouden pitäjä, Hitler on luuseri. Jopa Stalin kykeni parempaan tulokseen ja häntä tuskin kukaan nerona pitää. (Stalin pystyi noin 130 milj asukkaan tuotanolla hakkaamaan EU:n, Valkovenäjän ja Ukrainan tuotantokapasiteetin koska NL kykeni organisoimaan työn tehokkaammin.)

Hitlerin keinoista voidaan toki ottaa oppia. Työajan lyhennyt, julkiset työt ja setelipaino ovat peruskauraa joilla työttömyys alenee. Ne eivät kuitenkaan riitä. Vaaditaan Rooseveltin 94% maksimiveroaste, kultavarojen sosialisointi ja valtion voimakkaasti ohjaama talous mikäli meinataan menestyä. Eutanasiaa, leipäjonoja taikka pakkotöitä ei sen sijaan tarvita.

Historiasta voidaan oppia, oppi vaan ei ole monellekaan mieleen. Ja aika harva nykyisin muistaa edes eilisen tapahtumia, vuosikymmenistä puhumattakaan. Lukutaidon ja aivojen katoaminen vaikuttaa politiikkaan.

 

 

Hitleriä edeltänyt idiootti https://fi.wikipedia.org/wiki/Weimarin_tasavalta

”Vuosien 1930 ja 1932 välillä Brüning yritti hallita ja vakauttaa valtiota ilman parlamentin enemmistöä käyttäen apunaan presidentti Hindenburgin hätätilaoikeuksia. Samaan aikaan suuri lama saavutti huippukohtansa. Liberalistista talousteoriaa seuraten Brüning leikkasi valtion menoja, mukaan lukien sosiaalisektoria. Hän oletti, että taloudellinen lama pahentuisi entisestään, ennen kuin talous kääntyisi taas nousuun. Valtio lakkasi muun muassa tukemasta pakollista työttömyys­vakuutusta, mikä tarkoitti enemmän menoja työtä tekeville ja vähemmän etuja työttömille. Tämä johti kasvavaan tyytymättömyyteen hallitusta kohtaan.”

Lisää luettavaa: http://www.poliittinentalous.fi/saksan-hyperinflaation-opetukset/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu