Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Caruna ja hinnankorotus

Tuo tuskin tuli kenellekään yllätyksenä. Monopoli voi määrätä hinnat itse ja ottaa voitot sinne minne tahtoo eli veroparatiisiin. Niin teki Carunakin. 5% tuotto on pieni kun sen voi yksipuolisella ilmoituksella (siirron hinta 100 → voitto 5%, 140 → 45%) korottaa siedettävään 45% tasoon. Saa kahdessa vuodessa verkkoon sijoitetut rahat takaisin. Kultakaivos löytäjälleen. Heikompi juttu sille idiootille joka lystin maksaa.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen vastaavan sarjan munaus. Mieleeni muistuu Värtsilän meriteollisuus. Myyntihinta 400 miljoonaa. Akerin voitto 12 miljardia ennen firman myyntiä. Norjan historian paras yrityskauppa ellei lasketa Yaralle myytyä Soklin kaivosta jonka tuotot ovat vielä edessä. Nyt vasta reilut 50% lannoitteiden hinnat nousseet ja loppua ei näy, onhan kyseessä globaali monopoli. (Norjalaisten rikkaus ei pohjaudu öljyyn vaan äärettömän typeriin naapureihin joilta voi lypsää rikkautta.)

Näyttää siis hiukan siltä että monopolin tai määräävän markkina aseman myynti on typerää.


 

Kuka tuota Fortumin verkkotoimintojen myyntiä vastusti. Julkisesti on ilmoittautunut kaksi poliitikkoa. Arhinmäki ja Soini. Arhinmäki oli hallituksessa eikä eronnut. Mutinaa mahtuu maailmaan ja sitä ei noteerata. Soini pysyi ulkona ja siten hänelle hatunnosto. Oppositiossa hän kykeni tekemään älykästä politiikkaa. Katainen ja Vapaavuori kauppaa ajoivat.

Uskoisin tuon sähkön siirron uuden markkinahinnan antavan teollisuudella ja ydinvoimalla uuden tuottavuusloikan. Kun siirron hinta nousee samalla tasolle aurinkosähkön tuotantokustannusten kanssa, ydinvoimalat ja teollisuus loikkivat riemusta. Aihetta onkin, maailma pelastuu kun sähkösyöpöt lopettavat.

Jos mietitään asia pelkästään numeroilla?

Valtio saa lainaa negatiivisella korolla, esim tuollainen sähköverkko tuottaa vähintäin 5% vuoteen, korotusten jälkeen 45%. Jos valtio ottaa 100 velkaa ja jättää verkon myymättä, se tienaa 45€ vuoteen korotetulla hinnalla. Vitosen entisellä.

Jos tällainen hiukka tyhmä kaveri asiaa miettii, valtion kannattaisi ostaa kaikki myynnissä olevat osakeyhtiöt, ei suinkaan myydä omiaan.

Mitenkähän Soini meinaa suhtautua Sipilän nykyisiin myynti suunnitelmiin? Sipilähän meinasi vaihtaa loputkin valtion yhtiöt käteiseen ja rakentaa rahoilla suurnavettoja.

Kannattavatko navetat kun lannoitteet kallistuvat? Onko kolhoosinavetat sopivia pohjoiseen ilmastoon? Kuinka käy sähköverkkojen alle jääville navetoille?

Tämähän on kuin tv sarja Soap (Kupla) juoni. Jokaista älyttömyyttä seuraa uusi, entistä pahempi joka saa edelliset typeryydet näyttämään lähes järkeviltä. (Kupla oli amerikkalainen tv sarja jota näytettiin kansalle ennen kuin lähetysverkko oli myyty digitalle. Muinoin verkon tehtävä oli siirtää kuvaa, ei tuottaa voittoa. Nyttemmin kuvansiirto on lopetettu ja voitto menee mukavasti paratiisi saarille.)


 


 

Caruna http://www.kauppalehti.fi/uutiset/yle-caruna-kierrattaa-rahansa-veropara...

Sokli http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3353149-hakamies-myi-pilkkahinnall...

Arhinmäki http://yle.fi/uutiset/ministeri_arhinmaki_vastustin_hallituksen_fortum-l...

Soini http://yle.fi/uutiset/soini_tylyttaa_fortum-kauppoja_ei_jarjen_haivaa/69...

Katainen ja Vapaavuori http://www.iltalehti.fi/talous/2013121217828016_ta.shtml

Monopoli https://fi.wikipedia.org/wiki/Luonnollinen_monopoli

Kolhoosi https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolhoosi

Navetta https://fi.wikipedia.org/wiki/Navetta

Paratiisi https://fi.wikipedia.org/wiki/Paratiisi

https://fi.wikipedia.org/wiki/Idiootti

"

Idiootti (muinaiskreikaksi ἰδιώτης, idiōtēs eli yksilö, yksityishenkilö, kansalainen) on nykyisessä merkityksessään loukkaava ilmaus, jolla tarkoitetaan vähälahjaista tai tyhmää ihmistä. Arkikielessä "idiootiksi" saatetaan haukkua ketä tahansa, joka tekee puhujan mielestä jotain tyhmää tai ajattelematonta.[1]

Antiikin Kreikan Ateenassa idiootti oli henkilö, joka ei osallistunut julkiseen elämään kuten demokraattiseen kaupungin hallitsemiseen, mitä pidettiin vapaiden miesten velvollisuutena."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Tämä luonnollisten monopolien (sähköverkko tiestö ja rataverkko) yksityistäminen ei ole järkevää, kun kilpailutilanteesta ei ole kyse.

Vertaus Wärtsilän meriteollisuuteen kuitenkin ontuu pahasti. Siellä taistolaiset aiheuttivat konkurssin jatkuvilla istumalakoillaan ja pakko oli jotain tehdä. Vassariperillisten ei siis kannata tällä asialla hekumoida.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

norskeille tuottivat sen 12 miljardia joten tajuat miks kommareita pidetään duunissa. me tehdään firmalle rahaa. ei ne kokkarit jotka ylistää pomoa vaan ne jotka oikeesti tuottaa.

ja tuskimpa taistolaisia telakalla oli. ne tais olla hiukka samanlaisia hurmahenkiä kun nykyset kokkarit. ei siis niitä kommariduunareita.

Tapani Lahnakoski

Ketä lienivät, perseen panivat penkkiin sopivasti porukka kerrallaan. Työ ei edennyt, mutta palkkaa piti maksaa.

Pekka Heliste

Miksi taistolaiset lopettivat lakot kun norjalaiset tulivat johtoon ? Vieraskoreutta ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"norskeille tuottivat sen 12 miljardia"

Olisi kai tuolla tuotolla jo voinut vähän jakaa tekijöillekin. Jenkeissä tehtiin dokumentti miten Suomessa valmistetaan maailman suurimpia loistoristelijöitä kunnes Vapaavuori keksi antaa senkin homman ranskalaisille. Koko EU:n ajan Suomessa ovat poliitikot toitottaneet ettei täällä kannata mitään tehdä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Näin se, Jarmo, menee. Suomalainen kapitalisti on maailman pahin riistäjä, vaikka vähän saataisiin verojakin takaisin. Se kai johtuu suomalaisten vinksahtaneesta kateudesta. Jos ulkomaalainen riistää, mitä sille mahtaa, mutta jos suomalainen hyötyy, sitä ei voi sietää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Näin se, Jarmo, menee. Suomalainen kapitalisti on maailman pahin riistäjä"

Samanlaisia varmaan muissakin maissa, Suomessa vaan eivät saa omistuksia pidettyä suomalaisten käsissä eli ovat katoavaa kansanperinnettä. Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa kapitalistit kuitenkin hyväksyvät työntekijät yhtiön hallitukseen myötämääräämisoikeudella, ei Suomessa. Ei Saksassa varmaan tulisi mieleenkään myydä telakkaa tai BMW:tä suomalaiseen komentoon, ovat tarkkoja verotuloistaan.

Pekka Heliste

Yritykset eivät käytännössä maksa veroja sillä yritykset saavat tukia enemmän kuin maksavat veroja eli efektiivinen yritysvero on negatiivinen

Tuon 2013 jälkeen varoja on laskettu, joten laskelma olisi nyt negatiivinen

http://www.hs.fi/kotimaa/a1360987136502

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #12

Eipä ole ihmekkään kun tätä maata tuntuu johtavan EK ja EKP eikä halltus tai kansa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Energiamarkkinavirasto valvoo hintaa, mutta hinnan nostopotentiaaliin voi vaikuttaa investoinneilla ja joillakin muilla järjestelyillä. Maksimihinnan määräytyminen on aika monimutkainen laskutoimitus, joten en voi tietää josko jotkin toimijat kykenevät "lobbaamaan" yhtälöä.

Pekka Heliste

Caruna maksoi 2,5 miljardia Fortumille verkoista. Eivät sijoittajat sitä hyvää hyvyyttään tehneet vaan rahaa tehdäkseen

Virallinen voitto on vain jäävuoren huippu, sillä tuo 2,5 miljardia pumpataan 3-5 vuodessa ulos firmasta erilaisilal taseoperaatioilla

Eli normaalin verkon ylläpidon, uusimisen ja voiton päälle firmasta vedetään 500-800 miljoonaa ulos joka vuosi

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Eikö Suomen valtio voi tähän pumppaamiseen enää mitenkään vaikuttaa? Nyt meillä on siis ulkomaalainen verenimijä, jolle emme mahda mitään. Pitää kai siirtyä venäläiseen maakaasuun!

Käyttäjän Veli-MattiHurskainen kuva
Veli-Matti Hurskainen

Sen verran tarkennusta, että Kemiran (GrowHow:n) lannoiteteollisuus ja Siilinjärven fosfaattikaivos myytiin jo 2007 Yaralle, kauppiaana Kepu. Seurauksena oli lannotteiden hinnan välitön nousu noin 30 prosentilla.
Sitä me nyt maksamme veroissa maatalouden tukina. Siis Yaran voittoja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nykyäähän myäs se ilmiö että kun julkinè yritys myydän yksityisille niin vastuu riskeistä jätetään vielä yhteiskunnalle, tälläisestä hyvä esimerkki on talvivaara. Muistaakseni näistä sähkönjakeluverkkojen yksityistämisestä järjestettiin iltapäivälehdissä galluppi vuoden 2010 myrskyjen jälkeen jolloin enimmöstö vastanneista vastusti sähköverkon ylläpitoa ja huoltoa verorahoista, toisaalta hölmöimmät meista tuntuvat vastustavan kaikkea mikä kustannetaan verorahoilla. Suomen nykyinen sähköverkkohan on kuitenkin jälkeenjäänyt ja kaipaa pikaista remonttia joka monista olisi hirveän kallista. Samoin myös autotiet, rautatiet ja vesiverkot rapistuvat korjausvelan alla esim Konginkankaan osuus Nelostiestä on odottanut tukirahoitusta kunostamista ja perusremontointia varten jo 90-luvulta ja odottaa sitä yhä.

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

On ilmeistä, että energiateknologian kehittämisessä on nukuttu useammankin yön ylitse, erityisesti teknologiastrategioita laadittaessa. Asiantuntijat ovat messunneet hajautetun energiajärjestelmän puolesta jo pitkään, mikä ei ole ihme, sillä kuka tahansa näkee sähkölaskustaan, että Suomen metsiin on upotettu muutaman Olkiluodon verran materiaalia. Tämän materiaalin (ja omistajan tuottovaatimuksen) maksamme sähkön siirtomaksuina.

Asiantuntijoiden ajatus hajauttamisesta on helppo ymmärtää, sillä jo 80-luvulla todettiin tuotantotalouden tutkimuksessa, ettei tuotantohyödykettä kannata siirtää yhtään enempää, kuin on pakko. Siirto on tuottamatonta työtä. Mikään pakko ei olisi sähköäkään siirtää (ainakaan nykyisen mittaisia matkoja), jos asiantuntijoita kuunneltaisiin, ja hajautettuja energiamalleja kehitettäisiin asiakasrajapinnassa. Keskustelu tahtoo kuitenkin jäädä Olkiluodon ja politikoinnin varjoon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suomalaisten tyytymättömyys kanavoitiin pilipalipersuiluun ja veroparatiisit kiittävät.

Toimituksen poiminnat