Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Pankkitoiminta kaikille vapaaksi

  • Puutteellisen pankki kilpailun aihauttama lama.
    Puutteellisen pankki kilpailun aihauttama lama.
  • Paljon rahoituksen tarjoajia, talous elpyy.
    Paljon rahoituksen tarjoajia, talous elpyy.

Nykyisin pankkitoiminta on voimakkaasti säänneltyä, pankin perustaminen on monien kieltojen estämää. Asia on helposti korjattavissa, sallitaan pankin perustaminen kenelle vaan.

Miksi joku ala täytyy olla erikoisen suojattu? Nykyisin siihen on syynsä joista eräs on monopolin haltijoiden pyrkimys estää alalle tulo. Toinen syy on pankkien valtion takaus. Teki pankkiiri mitä vaan, sinä maksat. Jos se myöntää holtittomasti lainoja, valtio maksaa tappiot ja valtio olet sinä, veronmaksaja.

Tämä on helppoa estää. Vasfoorumi teki joku aika sitten aloitteen, keskuspankkitili kaikille. Suomeksi, kuka vaan saa tallettaa rahansa Suomen pankkiin taikka yksityiseen pankkiin. Jos tallettaa Suomen pankkiin, saa ne varmasti takaisin mutta tuotto ei päätä huimaa. (Kuten ei nykyisilläkään pankkitileillä.) jos taas haluaa korkean tuoton, voi tallettaa yksityiseen pankkiin ja joutuu kantamaan myös riskin pankin konkurssista. Noin toimii markkinatalous.

Jos valtaosa ihmisistä tallettaa rahansa valtion pankkiin, mistä yksityiset pankit saavat talletuksia? Lainaavat valtion pankista kuten tällä hetkellä keskuspankkirahaa. (Pankkiraha ja keskuspankkiraha eroavat, pankkiraha syntyy pankin myöntäessä luottoja, keskuspankkiraha syntyy keskuspankin myöntäessä luottoja tai painaessa seteleitä.)

Jos yksityiselle pankille asetetaan ehdoksi 100% keskuspankkiraha reservien olemassaolo, ne voivat lainata valtiolta tai sijoittajilta 100 rahaa ja jakaa luottoina 100 rahaa. Valtio lainaa maksimissaan 50 rahaa, 50 rahaa riskisijoittajilta. Mikäli pankki menee nurin, valtio saa todennäköisesti omansa pois, riskisijoittajat menettävät omansa. (=riskisijoittaja tässä esimerkissä on henkilö joka pitää rahojaan kyseisessä pankissa.)

Esim. Koska keskuspankin maksama korko on matala, yksityisen pankin maksama korkea, valtio voi tienata hiukan toiminnalla. Ottaa satasen säilöön 1% korolla ja lainaa sen pankille 2% korolla. Pankki taas joutuu maksamaan tallettajille 3% koska kyseessä on riskisijoitus.

Tuo pieni muutos mahdollistaisi täysin vapaan pankin perustamisen ja alalle saataisiin kilpailua. Sinustakin voisi tulla pankinjohtaja tyhmän byrokratian estämättä. Hiukka toista kun Milton Friedmanin lupaus, jokaisen täytyy saada ryhtyä lääkäriksi, opettajaksi tai siivoojaksi minkään byrokratian estämättä. Ryhdy pankkiiriksi. Roope Ankan tie on sinun tiesi. (Jahka minä pääsen asioista päättämään.)


 


 

Kuinka nykyinen pankki toimii. Esimerkki on fiktiivinen ja ei toimi Suomessa vaan vaaditaan joku liberaalimpi valtio jossa pankkisääntely on hiukan kevyempää. (Näitä valtioita on, en viitsi etsiä nimiä, kirja Aarresaaret ne listaa.) Tuossa ongelmaksi tulee ainakin riskien keskittyminen yhteen asiakkaaseen.

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159503-rikastumiseni-tarina-%E2%80%93-kuinka-pankki-toimii


 

Keskuspankkitili kaikille aloite: http://www.vasemmistofoorumi.fi/keskuspankkitili-kaikille/


 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat