Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Miksi Kreikka velkaantui

Teppo Eskelisen kirja Sorron rajat kertoo Rosa Luxenburgin teoreettisesta ajattelusta. Siitä käy ilmi syy. Rosa on monessa suhteessa ollut aikaansa edellä ja osin ennakoi Keynesiä havaitessaan kapitalismin lamojen johtuvan alikysynnästä, ei ylituotannosta. Myös kansainvälisen velan analyysi on hyvä. Kehitysmaat (esim kreikka, saksa, italia, suomi) on vaikeuksissa koska ottavat ulkomaista velkaa kuluttaakseen ylituotantoa. Rahoituskapitalistit luo teollisuuskapitalisteille edellytykset toimia kunnes velkakupla puhkeaa, sen jälkeen velat sosialisoidaan velkaisen maan köyhien maksettavaksi.
Lukekaa kirja, se o hyvin kirjoitettu ja valaisee hyvin globaalin kapitalismin joitakin osia.


 

Luxenburg ei tajunnut miksi kapitalismi ei ole romahtanut. Keynesiläinen talouspolitiikka loi kysyntää ja nosti massojen ansiotason elinkustannusminimin yläpuolelle. Keynes pelasti kapitalismin. Nythän siitä Keynes hörhöstä o päästy eroon ja kehitys jatkuu kohden väistämätöntä kommunismia, välissä ehkä kansallissosialistinen keskiaika.

 


https://www.booky.fi/tuote/eskelinen_teppo/sorron_rajat_rosa_luxemburg_p...

 

"Luxemburg selitti ensimmäisenä siirtomaavaltaa talousjärjestelmästä käsin kysynnän ongelmana. Hän myös ymmärsi aikansa muita marxilaisia paremmin rahoituksen merkityksen kapitalismin kehityksessä ja kytki tämän havainnon siirtomaavallan teoriaansa osoittaakseen valtionlainojen keskeisen merkityksen siirtomaiden hallinnalle. "

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Seppo Hildén

"Miksi Kreikka velkaantui"

Heh, siksi että se tiesi oman historiansa kautta, että velkoja ei tarvitse koskaan maksaa takaisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset