Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Veroja ei tarvita

  • Noin ne kehitysmaissa, velaksi elävät.
    Noin ne kehitysmaissa, velaksi elävät.
  • Sinne menee osinkotulot, uusia autoja isis ostelee.
    Sinne menee osinkotulot, uusia autoja isis ostelee.
  • Suomalaiset leipää jonottaa.
    Suomalaiset leipää jonottaa.

Nordenet pankin bloki ”Näin Suomesta voisi poistaa verot kokonaan, yhdessä sukupolvessa” neuvoo kuinka suomi voi siirtyä nollaverokantaan. Idea on yksinkertainen, valtio hankkii osakkeita ja hoitaa niiden tuotolla valtion ja kuntien menot. Sama ajatus on juolahtanut norjalaisten mieleen, siellä öljyrahat sijoitetaan osakkeisiin ja myöhemmin eletään niiden tuotolla. Myös suomen eläkekassat ovat käyttäneet samaa ajatusta. Eläkkeisiin on rahastoitu noin 180 miljardia euroa. Enemmän kuin valtion velka.

Eli idea toimii. Tosin blokissa ei huomioida erästä seikkaa. Valtio voisi blokin mukaan ostaa osakkeita. Siinä ei huomioida että valtio voisi halutessaan käyttää saman rahan perustaakseen yrityksiä. Taloutemme ongelma on matala investointiaste. Investoinnit tuovat työtä kun tehdasta rakennetaan ja luovat tehokasta kilpailukykyistä modernia tuotantoa. Elikkä sen sijaan että valtio ostaisi yrityksiä, se voisi itse luoda niitä.

Eräs keino on jäänyt mainitsematta. Suomalaiset yritykset tuottavat voittoa reilun 18 miljardia. Se menee ulkomaisille osakkeen omistajille pääosin verovapaana. Entäs jos valtio nostaisi yhteisöveron 100% tasoon? Tällöin valtio saisi osinkotulot suoraan ja talous pelastuisi kasvaneilla vertotuloilla. Siitä kuitenkin seuraisi osakkeiden arvon lasku. Se nollautuisi. Joten valtio voisi ostaa osakkeet ilmaiseksi taikka erittäin halvalla. Sen jälkeen valtio rahoittaisi menonsa omien yritystensä tuotolla. Lisäksi yritysten omistuspohja kotimaistuisi. Miksi maksaa isis taistelijoille taikka venäjän mafialle osinkoja kun niillä rahoilla voidaan rahoittaa kotimaan hyvinvointia?


 

Keinoja on siis monia.

1. osakkeiden osto ulkomailta (nordnet blokin neuvo)

2. omien yritysten perustaminen (kekkosen aikainen keino)

3. yhteisveron ja osakkeiden oston kautta hankittu omaisuus

4. myös länsieuroopan tasoinen pääomatulojen verotus pelastaisi valtion, mafia jäisi nuolemaan näppejään ja ISIS ei voisi rahoittaa uusien Hummeleiden ostoa suomalaisella osinkotulolla.


 

Lisää luettavaa:


 

Suomen julkisen sektorin nettovelka EU-maiden pienin

Suomi on niiden neljän EU-maan joukossa, joiden rahoitusvarat ovat suuremmat kuin velat, kerrotaan keskiviikkona julkistetussa kirjassa Hyvinvointivaltio 2010-luvulla – mitä kello on lyönyt?

Suomen julkisen sektorin talous on tutkijoiden mukaan vakaammalla pohjalla kuin julkisuudessa on väitetty. Tilastojen mukaan vuoden 2013 lopussa Suomen julkisyhteisöjen nettorahoitusvarat suhteessa bruttokansantuotteeseen olivat EU-maiden suurimmat. Kiitos tästä kuuluu eläkerahastoille.

Yhteisöverolla voidaan manipuloida yritysten pörssiarvoa

Jutta ja yhteisövero

Yhteisöveron alennuksen ainut merkitys oli, se korjasi vanhojen osakkeen omistajien omaisuuden arvoa ja kasvatti pörssikuplaa entisestään. Eli siitä hyötyi vain muutama ennestään varakas. He saivat 20 miljardin lahjan. Reaalitaloudelle sillä ei ole ollut mitään positiivista vaikutusta.

Yhteisöveron alennus ei edistä investointeja

Matalalla verokannalla voi olla jopa käänteinen vaikutus. Matala yhteisövero kannustaa tekemään voittoa mahdollisimman paljon, jopa yrityksen tulevaisuuden kustannuksella. Jos on vaarana, että yhteisövero tulevaisuudessa nousee, niin erityisesti nyt kannattaa kasvattaa yrityksen tulosta, kun verokanta on historiallisen matala.


 

Sipilä on tajunnut, veroja ei tarvita

Näin Suomea leikkauksiin piiskaava Juha Sipilä piilotti miljoonansa vakuutusjärjestelyillä

Kapitalisaatiosopimus on sijoitusvakuutuksista maallikolle käsittämättömin. Se on vakuutus, jossa ei ole edunsaajaa, eikä mitään vakuutettua riskiä. Vakuutuksen veroedut sillä kuitenkin on.

Sipilän Nordeasta ottaman kapitalisaatiosopimuksen sisään on mahdollista saada esimerkiksi aivan tavallinen arvo-osuustili, jolla voi käydä osakekauppaa, kuten kuka tahansa. Ainoa ero on, että omistukset ovat salaisia ja tulot verottomia.


 

Hän on ryhtynyt toimiin päästääkseen muutkin pälkähästä.

Sipilä hellii talousrikollisia ja veronkiertajiä

Aktiivisen katumisen valmistelun kanssa samoihin aikoihin uutisoidaan, että harmaata taloutta tutkivia poliiseja vähennetään. Heidän työnsä on ollut tuloksellista. Rikolliset ovat saaneet rangaistuksia, ja rötöstelemällä hankittuja rahoja on kilissyt valtion kassaan jopa enemmän kuin talousrikoksia tutkineiden poliisien palkkoihin on huvennut. Näitä poliiseja vähentämällä ei siis edes varsinaisesti säästetä, vaikka vähentämistä säästöillä perustellaan.

Mitä vähemmän poliiseja on tutkimassa talousrikoksia, sitä kauemmin rikoksien selvittäminen kestää. Juttuja kasaantuu, osa niistä vanhentuu, ja jotkut rikolliset selviävät sen vuoksi rangaistuksetta.

Rötösherroja päästetään siis kaksinkertaisesti pälkähästä tarjoamalla aktiivista katumista ja lamauttamalla talousrikosten tutkinta. He pääsevät lähtöruutuun kulkematta vankilan kautta.


 

Korotusvaraakin veroissa olisi mutta ei koroteta.

Tilastoguru: Suomen yritysvero ei ollutkaan kireä


 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset