Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Kreikka ja EKP

  • Euro vetää puoleensa.
    Euro vetää puoleensa.
  • Noin se pelaa.
    Noin se pelaa.

Kuten varmaan monet teistä on huomannut, EKP on ylittänyt mandaattinsa ja lakisääteiset velvollisuudet on unohtunut. Senhän piti taata maksuliikenteen toimivuus ja pankkien toiminta. Kreikan tapauksessa se on katkaissut talletuspaon uhriksi joutuneiden pankkien hätärahoituksen, esittänyt poliittisia vaatimuksia kuinka Kreikan täytyy toimia.

Toi hätärahoituksen katkaisu meinaa sitä että missään euromaan pankissa talletukset ei ole turvassa. Target 2 maksuliikenteen katkeaminen meinaa sitä että mikä tahansa euromaan pankki voi joutua tilanteeseen jossa maksuliikenne katkeaa.

Toi poliittisten vaatimusten esittäminen taas merkitsee sitä ettei vaaleilla tai poliitikoilla ole mitään sanottavaa siihen mitä hallitus tekee.

EKP on siis suorittanut vallankaappauksen. Sitä ei tehnyt panssarivaunut vaan pankkiirit joita kukaan ei saa kuriin. Kerta ei ole ensimmäinen. Aikoinaan Berlusgooni savustettiin pois, tilalle nostettiin pankkiirien sätkynukke. Kreikassakin on ministerit vaihtunut pankkiirien tarpeen, ei kansanäänestyksen perusteella. Ellei kreikan hallitus suostu vaatimuksiin, EKP tuhoaa koko Kreikan yksityisen sektorin eliminoimalla rahaliikenteen.

Historiassa vastaavia tapahtumia on ollut ennekin. Kun Saksa saartoi Britannian 1941 sukellusveneillä, viesti oli selvä. Joko hallitus suostuu Hitlerin vaatimuksiin taikka britit kuolevat nälkään. Samaten 1 ms aikainen Britannian toimeenpanema Saksan merisaarto oli samanlainen toimenpide. Napoleonin mannermaasulkeemus oli vastaava toimenpide. (Koska Ruotsi ei noudattanut sopimusta, Ranska painosti Venäjää miehittämään Suomen. Siitä alkoi autonomian aika.)

Tätä ennen siis diktaattorit ovat käyttäneet vastaavaa kiristystä. Tosin paljon pienemmillä riskeillä. Ketä se surettaa jos britit tai saksalaiset kuolevat nälkään. Nyt voi mennä koko euroalueen pankkisektori, mikäli tallettajat tajuavat uhkan. EKP voi sosialisoida säästösi, olivat ne missä hyvänsä euromaassa ja pankissa. Vain euroalueen ulkopuolella ovat roposi turvassa.

Tietääkseni koskaan aikaisemmin ei mikään keskuspankki ole ryhtynyt avoimeen sotaan kansaansa vastaan. Jos joku tietää esimerkin vastaavasta, kertokoon.

Suomesta EKP:ssä valtaa käyttää Erkki Liikanen. Sama mies joka suomessa suhmuroi 1980 luvun lopulla. Seuraukset muistanevat kaikki. Siihenastisen historian massiivisin taloustuho.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Jos kerran eksyit blokiin, tuolla on ihan fiksukin kirjoitus asiasta. hiukka maltillisempi.

http://blogit.image.fi/rahajatalous/euroopan-kesku...

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Ja valitettavasti suuri osa muuta Eurooppaa hurraa EKP:n kovemmalle politiikalle. Tämähän on oikeastaan klassista "hajoita ja hallitse"-politiikkaa puhtaimmillaan.

Nyt olisi Kreikassa kyllä kansalla oikea aika innostua vaihtoehtoisista rahajärjestelmistä, ja kieltäytyä globaalista velkaorjuutuksesta. Ehkä kansa ei ole kokonaisuutena vielä valmis näin radikaaleihin toimiin. Luultavasti nykysysteemin kriitikoita alkaa löytyä kuitenkin runsaasti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Nyt olisi Kreikassa kyllä kansalla oikea aika innostua vaihtoehtoisista rahajärjestelmistä, ja kieltäytyä globaalista velkaorjuutuksesta."

Niin olisi, mutta kun halutaan jatkaa muiden euromaiden lypsämistä. Ei heitä pakotettu lainaa ottamaan. Ylivelkaantunut on aina velkojien armoilla. Ei siinä mistään diktatuurista ole kysymys, vaan taloudesta.

Kreikkalaiset elävät muiden kustannuksella, ja nyt siitä haluttaisiin tehdä loppu. Uusi tukipaketti ei kyllä tätä hullumyllyä lopeta, vaan siivellä eläminen vain jatkuu. Muun muassa Suomen eläkeläiset ja vähävaraiset osallistuvat kreikkalaisten kulutusjuhliin.

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg

Kreikkalaiset eivät elä kenenkään siivellä. On aivan suomalaisten poliitikkojen oma valinta ostaa yksityisiltä sijoittajilta velkapaperit, joilla ei ole arvoa. Kreikkalaiset eivät ole sitä pyytäneet.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

heps. sattu Pentti Haaparannan eilinen bloki. lukekaa kokonaan. mä vaan pätkän lainaan.

http://blog.hse-econ.fi/?p=6676
"Troikka elää siis kuvitteellisessa maailmassa, miksi? On vaikea löytää mitään rationaalista selitystä asialle. Yksi mahdollisuus on politiikka. EU:n ja erityisesti euroalueen kansalaisille on toitotettu monta vuotta, että Kreikan velkoja ei annetta anteeksi. On varmasti vaikeaa tunnustaa, että niin on jo tehty. Mutta eikö tämä olisi nyt helppo tunnustaa: Tunnustamalla tosiasiat voidaan samalla todeta, että uusia tukipaketteja ei enää tarvita, paitsi EKP:ltä väliaikainen tuki Kreikan pankkijärjestelmälle.

Todellinen ongelma lienee ideologinen. Euroopan johtajat ovat nyt lähes kaikki oikeistolaisia. Heille kuristuspolitiikalla on ideologinen oikeutus, se on tapa pienentää julkista sektoria riippumatta kuristamisen seurauksista. Luopumalla tästä politiikasta he tunnustaisivat tämän politiikan haaksirikon.
"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset