Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Korosta

Miettisen Sami arvosteli väitettäni 13% korosta epäuskottavaksi. Sitä se varmaan monen nuoremman mielestä onkin. He eivät muista 90 luvun korkosekoilua. Silloin reaalikorko minun osaltani oli laskutavasta riippuen 26% - 52%. Nimellinen korko 13%, ansiot puolittuivat, samoin asunnon arvo. Jos siis osti satasella asunnon palkan ollessa kymppi, palkan puolittuminen tupalasi reaalikoron 13%-> 26%. Koska asunnon arvo hinnan laskun jälkeen oli enää 50, päästään jo siihen 52% tasoon.

Jos joku ihmettelee miksi minä olen välistä hiukka nyreä Paavo Lipposelle, syy voi juontaa tuosta sikakorosta ja ansiotason romahduksesta. Tietysti myös koko suomen talouden tuhoaminen painaa hiukan.

Eli 13% korko ei ole mikään mahdottomuus noin historiallisesti ajatellen. Suomen talouspoliittinen johto on kyennyt paljon suurempiin tyhmyyksiin.

Jos euroalue käy elpymään viennin avulla, se tarkoittaa että saksan tilauskirjat täyttyvät ensimmäisenä. Olkoompa vaikka miten kurinalaiset ja korporatiiviset työmarkkinat, palkat nousevat väistämättä. Saksan palkankorotusvara on jo nyt 10% luokkaa ilman että kilpailukyky siitä vaarantuisi. Työvoimapula realisoi sen nopeasti.

EKP ainut tehtävä on kuitenkin pitää palkat kurissa ja sen ainut väline on korko. Eli korko nousee. Kuinka paljon?

Ylikuumeneminen on yleensä asuntomarkkinoiden ongelma, siellä myös otetaan kuluttaja sektorin lainat. Jos korko nousee 10% tasoon, se palkansaajien kannalta näyttää nollan prosentin reaalikorolta palkankorotusten ollessa 10%. Eli 10% ei riitä pysäyttämään inflaatiota ja ylikuumenemista. Vaaditaan vähintäin 13%. Tästä kuitenkin seuraa asuntosijoittajien tuottovaatimusten kasvu samaan 13% +- inflaatio odotukset.

Eli ihmisten kannattaa ostaa tuollakin korolla omistusasunto. Rajana on vain maksukyky, ei korko itsessään.

Noin ajatellen korko on aika tehoton talouden ohjauksen väline yksityisen velkaantumisen kannalta. Investointeja se tietysti estää ja siten luo kulutus kuplan ilman teollista kasvua.


samin bloki, siellä on asiaa toisin kun minulla, hän ei karrikoi eikä ärsytä.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayttaja/samimiettinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Huh huh. Käsitetteet menevät aivan uuteen uskoon blogissasi. Taloustieteessä reaalikorolla tarkoitetaan korkoa vähennettynä inflaatiolla.

Ne 90-luvun reaalikorot olivat taloustieteen perusteella MATALIA. Palkat nousivat välillä niin jyrkkää tahtia.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ai jaa. no mun kohdalla ei kyllä olla vieläkään 80 luvun lopun tasossa. tai no ehkä just mutta johtuu siitä että silloin olin aloitteleva talkootyöläinen ja nyt varmaan urani huipulla.

paljon sun mielestä kirvesmiehen palkka nousi 89->92 ? (muutama tuttu 88 siltatyömaalla tienas 500 mk / h)

suomessa on kyllä pitkiä negatiivisne koron aikoja ennen rahamarkkinoiden vapauttamista mut sen jälkeen koko aika ollut reaalikorkoa.

pitää tsekkaa onks mulla jossakin tilastoa noista koroista.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tuolla on kuva korosta. antaa suuntaa. sen mukaan 90- on ollu positiivinen, 66-86 negatiivinen

http://fi.wikiversity.org/wiki/Kansantalous/Luku_2

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

80-luvun ja 90-luvun alun korkea korkotaso oli seurausta surkeasta rahapolitiikasta 80-luvun lopulta lähtien. Korkealla korolla suojattiin liian korkeaan kurssin asetettua markkaa. Seurauksena oli 90-luvun lama. Korot lähtivät laskuun heti kun markka asetettiin kellumaan syksyllä 92.

Syyllisiä tähän sekoiluun olivat päättäjä 80-luvun lopulta alkaen sellaiset nimet kuin: Koivisto, Kullberg, Liikanen, Holkeri. Tästä löytyy erittäin hyvää tietoa Jaakko Kianderin kirjoittamasta opuksesta:
http://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/j27-5...

Lipposella ei ollut käsittääkseni mitään tekemistä 90-luvun laman ja korkeiden korkojen kanssa. Lipponen kyllä pohjusti nykyisen laman jyräämällä Suomen rahaliitto euroon.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

lipponen ois voinut vielä kääntää suunnan mut jatko edellisten linjaa vaikka tuho oli nähty. kyllä mä sen ymmärrän et oikeistolaiset tuhoaa maan mutta jos vasemmistolaisilla tunnuksilla lähtee politiikkaan, sillon pitäs tehdä järkevää politiikkaa.

tietty se 90 luvun sekoilu oli paha mutta tilanne olisi ollut korjattavissa. syylliset haagiin tuomiolle ja muutos suuntaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Päiväkorko tietyissä lainoissa 90-luvun laman lähtölaukauksessa laukkasivat 50 %:n tasolla. Asuntojen yliarvostetuista hinnoista hävisi Hesassa 50-70 %. Että silleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset