Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Kysyntävetoinen talous toimii, vientivetoinen ei

 • USA lahjoitti tavaraa 1945 - 1970
  USA lahjoitti tavaraa 1945 - 1970
 • USA huolehti kysynnästä 1970 - 2008
  USA huolehti kysynnästä 1970 - 2008
 • Vientivetoinen malli Euro alueelle
  Vientivetoinen malli Euro alueelle
 • Kysyntävetoinen malli Euro alueelle
  Kysyntävetoinen malli Euro alueelle

Euroalue pyrkii korjaamaan talouttaan vientivetoisella systeemillä. Se toimi USA:lle, Japanille, Korealle, Suomelle ja Saksalle. Nyt se ei toimi. Missään ei ole riittävästi kokonaiskysyntää eli halua velkaantua ja Euroalueella ei ole halua lahjoittaa vietäviä tuotteita.

 

Kun USA 1945 oli muuttunut tehtaaksi, sillä oli sodan päätyttyä reilusti teollista ylikapasiteettia. Valittavana oli joko massatyöttömyys ja 1930 luvun laman uusiminen taikka tuotannon lahjoittaminen tuhoutuneisiin maihin. USA valitsi lahjoituksen tien. Saksa ja Japani jälleen rakennettiin suurella avustusohjelmalla. Vientivetoinen kasvu toimi kunnes Saksa ja Japani olivat muuttuneet moderneiksi teollisuusmaiksi.

1970 USA muutti politiikkaansa, siitä tuli kysyntävetoinen maa. Dollari irrotettiin kultakannasta, rahan painamisella rahoitettiin Saksan ja Japanin ylituotannon tuontia. Tämä takasi näissä maissa täystyöllisyyden ja nopean kasvun. USA:n teollinen kasvu pysähtyi mutta kulutuskyky säilyi. Pitkällä aikavälillä tästä seurasi ongelmia (bloki).

Kiina kopioi vientivetoisen kasvun Japanin malliin. Ulkomaisille sallittiin vientiin suunnattujen tehtaiden perustaminen. Sen seurauksena esim Suomi lahjoitti Kiinaan kännykkäteollisuuden. Myös monet muut teollisuudenalat siirtyivät Kiinaan. Käynnissä oli vientivetoiseen kasvuun tähtäävä jättimäinen jälleenrakennus kuten sotien jälkeisissä Saksassa ja Japanissa. Malli on toiminut hyvin. Miksi se ei toimisi Euroalueen laajuisesti?

Ongelma on yksinkertainen. Yksikään valtio ei pohjaa talouttaan kulutusvetoiseen malliin niin että ostaisi setelipainon tuotteilla EU ylituotannon. Kellään ei ole setelipainoa? Zimbavella se oli mutta Euroalue ei tajunnut suunnata vientiponnisteluja sinne silloin kun painokone pyöri. Jos olisimme tajunneet keskittyä tuohon kasvavaan markkinaan, jokainen zimbavelainen ajelisi omalla aurinkovoimaan pohjaavalla helikopterilla, eurossa olisi täysyöllisyys ja euroalueen kapitalisteilla säkeittäin zimbaven dollareita. Kaikki olisivat hyötyneet. Kapitalisteilla olisi rahaa, duunareilla työtä ja leipää. Luulisin että pakolaisongelmakin olisi pienempi, harva köyhään Eurooppaan suuntaisi, moni rikkaaseen Zimbaveen. Sössimme siis ainoan tilaisuuden korjata taloutemme.

Jäljelle jäi vain yksi keino. Kuluttajavetoinen kasvu. Meidän täytyy taata ostovoima omille kansalaisille ja siten pitää kapitalismin pyörät pyörimässä. Tämä vaatii koko Euron laajuisen hyväksynnän asialle taikka EKP johtoon kaverin jolla on aivot. Miehen tai naisen joka ymmärtää kuinka kysyntä riippuu ostovoimasta. Harvalla pankkiirilla tätä ymmärrystä on, moni pitkäaikaistyötön asian paremmin ymmärtää. Lisäksi EKP johtajan täytyy kyetä jakamaan ostovoimaa niin etteivät poliitikot pysty estämään. Tämä on vaikeaa. Poliitikot täytyy saada ymmärtämään asia taikka pidettyä sivussa kuten tähänkin asti.


 

Jos tähtäämme vientivetoiseen kasvuun ja emme suostu lahjoittamaan tuotteita, se tarkoittaa, euroalue myy pitkällä aikavälillä yhtä paljon kuin tuo. Eli vientivetoinen kasvu on mahdottomuus. Jos taas lahjoitamme, se onnistuu helposti.

Se lahjoitammeko tuotteet omille kansalaisille vai Afrikkaan on poliittinen ratkaisu. Jokainen ymmärtää, inhimillisesti viisainta olisi lahjoittaa Afrikkaan. Saisimme hyvää karmaa, siellä jo uusi maastomersu herättää suuren ilon saajassaan koska on totuttu vanhoihin kenkiin.


 

Kuluttajavetoinen kasvukaan ei ole ongelmaton. Blokini aiheesta:

Keskiluokan tuho Rooma, USA


 


 

Jos joku viitsii tehdä vapaan koodin softan jolla tuota simuloidaan, pelastaa maailman. Neljä talousaluetta. EU, USA, Kiina, Afrikka. Raha ja tavaravirrat, velkaantuminen. Ei ole edes kovin vaikea, itellä on vaan viisi vuotta kun viimeksi softaa väsännyt, pitäisi opetella uudestaan. Tuo softa pitäisi tehdä nettisivuna, joko javascriptillä taikka jollakin serveri scriptillä. Itse inhoan PHP:tä, vaatii liikaa keskittymistä mutta serveri mulla on. Jos tunnet innostusta, voin konsultoida.


 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvä kirjoitus ja näkökulma. Olen kirjoituksissani yrittänyt tuoda esille samaa, että talouskasvu riippuu kysynnästä oli se sitten vientiä tai kulutusta. Suomessa on ostovoimaa heikennetty ja saatu vientilaman rinnalle kysyntälama.

Ruotsin taloudella on mennyt hyvin oman vientiä tukevan valuutan ja rahapolitiikan ansiosta, minkä lisäksi kotimarkkinatkin ovat pyörittäneet talouden rattaita:
http://scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Hushall...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset